Written by 6:05 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Αντίδραση και τυφλή οργή, μία ελληνική παθογένεια | Διαμαντής Αμπατζής

Και ναι, πολύ πιθανόν αυτή η συνεχής ανάγκη για ελευθερία να έχει ριζώσει τόσο μέσα μας, που σήμερα δημιουργούμε εχθρούς παντού και είμαστε καχύποπτοι με τους πάντες.

Πολύ συχνά τυχαίνει να ακούμε για παραδείγματα ανθρώπων που αποφάσισαν να αψηφήσουν τους νόμους για να κάνουν τη δική τους επανάσταση. Ας είμαστε ειλικρινείς αναγνώστη, σίγουρα έχεις γνωρίσει κάποιον που προσπάθησε να περάσει ένα κόκκινο φανάρι γιατί πιστεύει ότι έτσι πάει κόντρα στους κανόνες,ότι ξεδίνει και ότι δε δίνει σημασία στα όργανα της τάξης. Βέβαια αν ο ίδιος άνθρωπος είχε μπροστά του ένα περιπολικό θα κατέβαζε την ταχύτητα στα 10χλμ την ώρα προκειμένου να αποφύγει το πρόστιμο. Αυτή η δήθεν μαγκιά είναι που καταστρέφει πολλά πράγματα στην Ελλάδα και κυρίως καταστρέφει την πιθανή ύπαρξη λογικής στην καθημερινότητα. Ναι, οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που έχει περάσει πολλά. Ο Οθωμανικός ζυγός ρίζωσε βαθιά μέσα στον ελληνικό λαό και η επανάσταση ήταν η μόνη λύση για να παραμείνει ζωντανό το ελληνικό έθνος. Και ναι, πολύ πιθανόν αυτή η συνεχής ανάγκη για ελευθερία να έχει ριζώσει τόσο μέσα μας, που σήμερα δημιουργούμε εχθρούς παντού και είμαστε καχύποπτοι με τους πάντες. Όμως το να βρίσκεται πάντα ο λόγος για αντίδραση, δεν είναι επιτυχία, είναι παθογένεια και πρέπει να την ξεπεράσουμε με συνοπτικά βήματα. Ας δούμε εν συντομία δύο παραδείγματα άβουλης και ανώφελης αντίδρασης που τελικά μόνο προβλήματα επέφεραν στην κοινωνία μας.

Κεφάλαιο ακροδεξιό κόμμα. Δεν έχει πολλά χρόνια από την εποχή που έκανε την εμφάνισή του το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Ένα κόμμα το όποιο σήμερα είναι καταδικασμένο ως εγκληματική οργάνωση. Πώς ένα τέτοιο κόμμα κατάφερε να μπει στη βουλή; Η απάντηση είναι απλούστατη. Η αγανάκτηση του λαού για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ο ελληνικός λαός έχοντας δικαιολογημένα τεράστια οργή για τα μέτρα λιτότητας που τον βασάνιζαν αποφάσισε να δώσει μία ευκαιρία στη Χρυσή Αυγή. Όχι γιατί πίστεψε πραγματικά ότι θα έσωζε τη χώρα, αλλά γιατί το ίδιο το κόμμα παρουσιάστηκε σαν απελευθερωτικό. Σαν ο από μηχανής θεός που έψαχνε η Ελλάδα. Σαν την αντίδραση που έψαχνε ο ελληνικός λαός απέναντι στην ανικανότητα των ελληνικών κομμάτων επί δεκαετίες. Και πράγματι η αντίδραση που έβγαλε η ελληνική κοινωνία ήταν τόσο ισχυρή που κάλυψε για αρκετά χρόνια τα εγκλήματα και τις παρανομίες της Χρυσής Αυγής. Μπορεί να καταδικάστηκαν προσφάτως, όμως πήραμε συνολικά ένα μάθημα. Πόσο γρήγορα μπορεί να οδηγήσει η οργή και τυφλή υπακοή στη δημιουργία καρκινωμάτων που άφησαν τα αποτυπώματά τους στην ελληνική κοινωνία.

Κεφάλαιο κορωνοϊός. Πιο επίκαιρος από ποτέ, ο ιός έχει γίνει θέμα συζήτησης σε κάθε γωνιά του πλανήτη και εντελώς δικαιολογημένα. Σε όλα τα κράτη του πλανήτη εμφανίστηκαν ομάδες ανθρώπων που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού και συνεπώς είναι ενάντια στο εμβόλιο. Τα ισχυρά μέτρα που αναγκάστηκαν να πάρουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, και προφανώς και στην Ελλάδα, σε κάποιους θύμισε δικτατορία! Άκουσον άκουσον! Η πολιτικοποίηση του θέματος έγινε και στην Ελλάδα και συνεχίζει να δημιουργεί αρνητές. Σα να πρόκειται για συζήτηση περί εξωγήινων! Ακόμα μία φορά που το αίσθημα φόβου κυριάρχησε στην Ελλάδα αυτή τη φορά καθόλου δικαιολογημένα. Δημιουργήθηκαν ψεύτικοι εχθροί και συνομωσίες και πολλοί αντέδρασαν θεωρώντας το κράτος μη δημοκρατικό. Σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου δεν κυριάρχησε η λογική αλλά ο πανικός ότι κάποιος μας απειλεί και θέλει το κακό μας. Λανθασμένη εντελώς προσέγγιση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Πώς όμως θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά;

Όπως πάντα η λέξη κλειδί είναι η παιδεία. Τα σχολεία και η οικογένεια είναι οι φορείς που θα δώσουν στην κοινωνία ένα ορθώς σκεπτόμενο άτομο. Δίχως δεισιδαιμονίες και φόβους. Πρέπει να δημιουργήσουν ελεύθερους πολίτες που να μάχονται για την ευημερία τους και τη δημοκρατία. Όμως αυτό να γίνεται πάντα με νόμιμα μέσα και ποτέ να μην παρεμποδίζουν και προκαλούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Η αντίδραση για σημαντικά θέματα και η αντίδραση για θέματα τα οποία είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων γελοία βρίσκονται σε μία πολύ λεπτή γραμμή. Εμείς οφείλουμε να σταθούμε στην πρώτη μορφή.

Διαμαντής Αμπατζής, Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης

Πηγή Εικόνας: https://www.in.gr/wp-content/uploads/2021/07/26.jpg

(Visited 105 times, 1 visits today)

Κλείσιμο