Written by 5:59 μμ Αριστείδης Ρούνης, Επικαιροτητα, Συζητήσεις

Βούλα Παπατσιφλικιώτη: “Με το «μαζί» και όχι το «εγώ» μπορούμε να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο!”

Όλοι έχουν “εγκλωβιστεί” σε διαδικτυακούς χώρους και κόσμους μακριά από την ζεστασιά του αληθινού. Όσο και να φαίνεται δύσκολο ας βάλουμε την ανθρωπιά, την σκέψη και την γνώση μπροστά και όλα θα γίνουν. Με το «μαζί» και όχι το «εγώ» μπορούμε να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο!

Συνέντευξη της Βούλας Παπατσιφλικιώτη, συγγραφέα – δημοσιογράφου – παιδαγωγού – θεραπεύτρια λόγου, στον Αριστείδη Ρούνη για το La Evoluciόn Polίtica.

Διαβάστε παρακάτω, αναλυτικά τη συνέντευξη, που μας παραχώρησε, απαντώντας στις ερωτήσεις μας για την τρέχουσα δεύτερη περίοδο «εγκλεισμού» και τους τρόπους αντιμετώπισής της, αλλά και για την εμπειρία της στο χώρο της καλλιτεχνικής δημοσιογραφίας με ιδιαίτερη χαρά.

1. Κυρία Παπατσιφλικιώτη, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.   

Από μικρή λάτρευα τα παιδιά και ήταν μια συνειδητή απόφαση να ασχοληθώ με επάγγελμα σχετικό με την ανατροφή τους. Έτσι, σπούδασα βρεφονηπιοκόμος στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη στην οποία γεννήθηκα, ζω και δραστηριοποιούμαι μέχρι και σήμερα. Ένα παιδί με δυσκολία λόγου, που συνάντησα στην επαγγελματική μου πορεία, ήταν η αφορμή για το μεταπτυχιακό μου στη Λογοθεραπεία. Η δημοσιογραφία, ένα επάγγελμα όπου λάτρευα στα μαθητικά μου χρόνια, έχει γίνει συνοδοιπόρος ζωής μέσα από την καλλιτεχνική σελίδα “Duende-Art”, της οποίας είμαι δημιουργός και διαχειρίστρια. Γράφοντας ένα άρθρο για την μεγαλύτερη εφημερίδα των Ελλήνων της Αυστραλίας, «Νέος Κόσμος», σχετικά με τα παιδιά, αποφάσισα ότι για να περάσεις ένα μήνυμα όσο πιο ανώδυνα γίνεται στις μικρές ψυχούλες πρέπει να γίνει μέσα από την διασκέδαση. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία μου στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Στον ελεύθερο χρόνο μου δραστηριοποιούμαι στον Πολιτιστικό-Λαογραφικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, «Οι Φίλοι της Παράδοσης», μέσα από χορούς και φορεσιές γνωρίζω τον λαογραφικό πλούτο της πατρίδας μου. Με καταγωγές από Μικρά Ασία και Κρήτη λατρεύω την Παράδοση, τα Ήθη και Έθιμά μας.

Πολύ απλά όλες αυτές οι ιδιότητες είναι κρίκοι στη ζωή ενός ατόμου. Με βοηθάνε να εξελιχθώ και να στέκομαι όρθια σε μια εποχή που ισοπεδώνει ανθρώπους και συναισθήματα. Πάνω από όλα όμως παλεύω να είμαι άνθρωπος με το Α κεφαλαίο.

2. Για ποιο λόγο επιλέξατε να ακολουθήσετε επαγγελματική καριέρα στη συγγραφή έργων και την θεραπεία του λόγου;

Την ενασχόλησή μου με την συγγραφή την χρωστάω στον αδερφό μου. Μου είχε πει κάποια στιγμή να μην αφήνω τις σκέψεις μου να χάνονται και να τις καταγράφω κάπου. Έτσι ξεκίνησα τις απόψεις, τα όνειρα και τις σκέψεις μου να τα κάνω λέξεις πάνω στο χαρτί και νοητά καραβάκια γεμάτα ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο! Σαν βρεφονηπιοκόμος σέβομαι την παιδική λογοτεχνία. Η είσοδός μου στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου έγινε με την συγγραφή του πρώτου μου παραμυθιού «Μάθε τον Φόβο να νικάς!». Μέσα από την φαντασία και το νοητό ταξίδι γίνονται τα καλύτερα διδάγματα.  Η θεραπεία του λόγου δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα. Καλείσαι να βοηθήσεις και να στηρίξεις αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

3. Βέβαια, όπως επισημάνατε στην αρχή, ασχολείστε και με την δημοσιογραφία στον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό το είδος δημοσιογραφίας. Για ποιο λόγο την επιλέξατε;

Η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι η ανάσα του έθνους μας. Το σίγουρο είναι πως η ενασχόληση με αυτούς τους χώρους, μέσα από την δημοσιογραφική πένα, σε βοηθάει να γνωρίσεις τον πλούτο της πατρίδας μας και να διευρύνεις τους νοητούς και συναισθηματικούς σου ορίζοντες. Η μαγεία, τα συναισθήματα και η φλόγα που εκπέμπουν δεν σε αφήνουν ανεπηρέαστο.   

Μέσα από την καλλιτεχνική μου σελίδα δίνω την ευκαιρία σε κάθε εκπρόσωπο της Τέχνης να επικοινωνεί την δουλειά, τα όνειρα και τις επιθυμίες του. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω σε καιρούς που αυτοί οι χώροι βάλλονται με τον χειρότερο τρόπο.

4. Επιτρέψτε μου να περάσουμε στο κομμάτι της καραντίνας που μόλις ξεκίνησε. Πως εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση στην χώρα μας και τι συμβουλεύετε στους γονείς που διαβάζουν αυτές τις γραμμές;

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας. Κανείς δυστυχώς δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το αύριο. Όλος ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με έναν αόρατο εχθρό, σε “μάχες” που πραγματοποιούνται κάθε μέρα, κάθε ώρα. 

Μικροί και μεγάλοι βιώνουν αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα φόβου και άγχους ως απόκριση στην πανδημία. Ευρήματα εμπειρικών μελετών υποστηρίζουν πως τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες. Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο να κρατάτε τα παιδιά απασχολημένα για πολλή ώρα, υπάρχουν όμως λύσεις για να τα καταφέρετε. Με βιβλία, επιτραπέζια, παζλ, ζωγραφική, μαγείρεμα, το θέατρο και την μουσική μπορείτε να περάσετε όμορφες και δημιουργικές στιγμές, που θα συσφίξουν τις σχέσεις σας.

5. Πώς μπορεί το διάβασμα βιβλίων να βοηθήσει τη δυσκολία της καραντίνας;

Εκτός από την τροφή, τον ύπνο και το παιχνίδι, τα βιβλία βοηθούν πολύ στο μεγάλωμα των παιδιών. Ιστορίες που δεν είναι νηπιακής μορφής και δεν προσφέρουν έτοιμα σχήματα σκέψης συμβάλλουν στην διεύρυνση της φαντασίας των παιδιών, γίνονται μια μοναδική εμπειρία που ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη και ωρίμανση της σκέψης και των συναισθημάτων τους. Το άνοιγμα κάθε βιβλίου είναι μια ευκαιρία χαράς, γνώσης και επικοινωνίας. Τα παιδιά γίνονται κοινωνοί ενός μικρόκοσμου που γιγαντώνεται μέσα από την επαφή με το χαρτί και τη γοητεία της ανάγνωσης. Η δύναμη των εικόνων σε συνδυασμό με τις λέξεις επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει σε χώρους μαγικούς, να ονειρευτεί και να σκεφτεί. Μαθαίνει μέσα από τα διδάγματα της κάθε ιστορίας τις ηθικές αξίες της ζωής, τον σεβασμό στον άνθρωπο και την φύση, το καλό και το κακό και πάνω από όλα να αγαπάει την ζωή. Επιπλέον, ένα ακόμα θετικό στοιχείο της ανάγνωσης παιδικών βιβλίων είναι η ενίσχυση της σχέσης του παιδιού με τον γονιό. Το βιβλίο μπορεί να εξαφανίσει το σκοτάδι της καραντίνας και να ανάψει το φως της ζωής για μικρούς και μεγάλους.

Κάποτε η μόνη πειθώ ήταν ένα ρόπαλο και μερικοί καλοσχηματισμένοι μύες. Τώρα η δύναμή μας μετριέται με τον λόγο μας. Μέσω των διαφόρων μορφών του λόγου μπορούμε να επικοινωνούμε και να κοινωνικοποιούμαστε. Η  πιο σπουδαία επιτυχία για έναν γονιό είναι να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, να καλλιεργήσει το μυαλό άρα και τη δυνατότητα έκφρασης του παιδιού του. Η φιλαναγνωσία που είναι βασικός παράγοντας πνευματικής ανάπτυξης, πρέπει να κατέχει την ίδια βαρύτητα και αξία με την υγεία ενός παιδιού.

6. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον νέο έτος και κλείνοντας τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Μέσα από την πένα μου να κάνω τα όνειρα, τα συναισθήματα και την φαντασία λογοτεχνικά έργα για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες!

Όλοι έχουν “εγκλωβιστεί” σε διαδικτυακούς χώρους και κόσμους μακριά από την ζεστασιά του αληθινού. Ας κάνουμε μια “αποσύνδεση” στo ψεύτικο και ας κοιτάξουμε τον συνάνθρωπο που έχουμε δίπλα μας! Όσο και να φαίνεται δύσκολο ας βάλουμε την ανθρωπιά, την σκέψη και την γνώση μπροστά και όλα θα γίνουν. Με το «μαζί» και όχι το «εγώ» μπορούμε να κάνουμε αυτό τον κόσμο καλύτερο! 

Αριστείδης Ρούνης, Υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος- Φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

(Visited 72 times, 1 visits today)

Κλείσιμο