Written by 12:13 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Ευρυδίκη-Μαρία Παπανικολάου

Το Πρόσωπο των ΗΠΑ μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ| Ευρυδίκη Παπανικολάου

Αν η προσπάθεια του Τράμπ είναι επιτυχής και επιτευχθεί μια απόλυτη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο το πολιτικό πρόσωπο τον ΗΠΑ θα αλλάξει ριζικά, καθώς μελλοντικές φιλελεύθερες πολιτικές που θα παρουσιάζονται μπροστά στο Δικαστήριο εύκολα θα μπορούν να καταψηφιστούν για πολλές δεκαετίες.

Με τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές να πλησιάζουν όλο και γρηγορότερα, και το μέλλον της Αμερικανικής Δημοκρατίας να κρέμεται από μια κλωστή, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πόσο ρευστή είναι η όλη κατάσταση και πως μέσα σε μερικές μέρες μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο μιας ολόκληρης κοινωνίας. Όμως, μετά τα συνταρακτικά νέα του θανάτου της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ σε ηλικία 87 ετών, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αμερικής και για πολλά χρόνια υποστηρικτή της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κούρσα των εκλογών “μπήκε” προσωρινά σε δεύτερη μοίρα, με τον Πρόεδρο Τράμπ να επιχειρεί να αναπληρώσει τη θέση της όσο το δυνατό συντομότερα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πόσο εύθραυστο είναι πραγματικά το Αμερικανικό Σύστημα.

Για να γίνει κατανοητό όμως πόσο σημαντική είναι η απώλεια της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ αλλά και πόσο μπορεί να επηρεαστεί από αυτό το γεγονός, η Αμερικανική πολιτική σκηνή, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πως ακριβώς λειτουργεί το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αλλά και να υπογραμμίσουμε τη συμβολή αυτής της γυναίκας-σύμβολο στην πορεία των πολιτικών υποθέσεων κατά τις δεκαετίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστό και με το ακρωνύμιο SCOTUS, είναι το ανώτατο δικαστήριο στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη των ΗΠΑ. Έχει την απόλυτη δικαιοδοσία για όλες τις υποθέσεις των ομοσπονδιακών και πολιτειακών δικαστηρίων που εμπλέκουν ένα κομμάτι ομοσπονδιακού δικαίου καθώς και τη δικαιοδοσία για ένα στενό φάσμα υποθέσεων, συγκεκριμένα “όλες οι υποθέσεις που αφορούν πρέσβεις, άλλους υπουργούς και πρόξενους, και αυτές στο οποίο ένα κράτος είναι συμβαλλόμενο μέλος “. Το Δικαστήριο κατέχει την εξουσία δικαστικού ελέγχου αλλά και τη δυνατότητα ακύρωσης ενός καταστατικού για παραβίαση διατάξεων του Συντάγματος. Ιδρύθηκε από το άρθρο ΙΙΙ του Συντάγματος, ενώ η σύνθεση και οι διαδικασίες του καθορίστηκαν αρχικά από το 1ο Συνέδριο μέσω του νόμου περί δικαστικών αποφάσεων του 1789. Όπως αργότερα ορίστηκε από τον νόμο περί δικαστικών αποφάσεων του 1869, το Δικαστήριο απαρτίζεται από τον Προϊστάμενο δικαστή (Chief Justice of the United States) και οκτώ συνεργάτες δικαστές. Ως προς τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, οι δικαστές κατηγοριοποιούνται ως εξής: 4 φιλελεύθεροι – 4 συντηρητικοί και 1 κεντρώος.  Όλα τα μέλη του Δικαστηρίου παραμένουν στο Δικαστήριο έως ότου παραιτηθούν, συνταξιοδοτηθούν, πεθάνουν ή απομακρυνθούν από το αξίωμα. Όταν εμφανίζεται μια κενή θέση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, με τη συμβουλή και τη συγκατάθεση της Γερουσίας, διορίζει ένα νέο μέλος. Ο κάθε δικαστής έχει μία μόνο ψήφο για την απόφαση των υποθέσεων που εκδικάζονται ενώπιον του. Όταν υπάρχει πλειοψηφία, ο προϊστάμενος δικαστής αποφασίζει ποιος “γράφει” τη γνώμη του δικαστηρίου. Διαφορετικά, ο μεγαλύτερος ηλικιακά δικαστής είναι αυτός που αναθέτει το καθήκον της σύνταξης της γνώμης.

Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ λοιπόν, γνωστή και με το παρατσούκλι “The Notorious RBG”, υπηρέτησε ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1993, ως υποψήφια του Πρόεδρου Μπιλ Κλίντον, έως τον θάνατό της το 2020. Ήταν η δεύτερη γυναίκα, πρώτη εβραϊκής καταγωγής, μετά την Sandra Day O’Connor στο Ανώτατο δικαστήριο. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Cornell καθώς και στη Νομική Σχολή του Harvard, όπου και ήταν μόλις μια από της εννέα γυναίκες σε μια τάξη με περισσότερους από 550 μαθητές από όπου και αποφοίτησε πρώτη. Καθ ‘όλη τη δεκαετία του 1970, η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, ήταν ιδρυτής του Προγράμματος Δικαιωμάτων των Γυναικών της ACLU και αντιμετώπισε με επιτυχία νόμους που “έβλεπαν” τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, καθώς υπήρχαν νόμοι που απαγόρευαν στις γυναίκες την είσοδο σε συγκεκριμένες δουλείες, να πάρουν υποθήκη ή ακόμη και να έχουν δικές τους πιστωτικές κάρτες χωρίς την υπεύθυνη υπογραφή ενός άνδρα. Στις 10 Αυγούστου 1993 ορκίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο και “καλύπτει” την έδρα του δικαστή Byron White, ενώ τον Σεπτέμβρη του 1999 χειρουργείται επιτυχώς για καρκίνο, από τον οποίο όμως θα συνεχίσει να τυραννιέται για το υπόλοιπο της ζωής της. Τον Οκτώβριο του 2002 εντάσσεται στο National Women’s Hall of Fame και από το 2004 μέχρι το 2011 ονομάζεται μία από τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες από το περιοδικό Forbes. Με τη συνταξιοδότηση του δικαστή John Paul Stevens, η Γκίνσμπεργκ έγινε το παλαιότερο μέλος αυτού που μερικές φορές αναφέρεται ως η «φιλελεύθερη πτέρυγα» του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα όταν το εννεαμελές δικαστήριο κατέληγε σε 5 προς 4 στις αποφάσεις του και οι φιλελεύθεροι δικαστές ήταν στη μειοψηφία, η Γκίνσμπεργκ είχε συχνά την εξουσία να εκχωρήσει την αρχή της διαφωνούμενης γνώμης λόγω της αρχαιότητας της.

Με τις εκλογές, όμως, να απέχουν λιγότερο από δύο μήνες, δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο πρέπει η θέση της Γκίνσμπεργκ να αναπληρωθεί τώρα ή να περιμένουν να οριστεί, αφού βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως άλλωστε υπαγορεύει και ο νόμος. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως μερικά χρόνια πριν, έγινε ένα παρόμοιο περιστατικό μετά τον θάνατο του δικαστή Άντονι Σκαλία 9 μήνες πριν τις εκλογές του 2016. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κόμμα των Ρεπουμπλικανών καταπολέμησε την προσπάθεια του Προέδρου Ομπάμα να προτείνει άμεσα τον αντικαταστάτη του Σκαλία, λέγοντας πως κανονικά πρέπει να είναι ο καινούργιος Πρόεδρος αυτός που θα αποφασίσει για το ποιος θα λάβει την υποψηφιότητα για το Ανώτατο Δικαστήριο. Μάλιστα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτς Μακ Κόνελ, που τώρα είναι ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας (Senate Majority Leader) και ανήκει στην πολιτική ομάδα του Τράμπ, είχε δηλώσει πως “ Ο αμερικανικός λαός πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη του για την επιλογή του επόμενου μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου. Επομένως, αυτή η κενή θέση δεν πρέπει να συμπληρωθεί έως ότου έχουμε νέο πρόεδρο. ”. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί, μάλιστα, είχαν υποσχεθεί πως αν γινόταν κάτι αντίστοιχο στο τελευταίο έτος της θητείας του Τράμπ, θα περιμένανε τα καινούργια αποτελέσματα των εκλογών, προτού αποφασιστεί ποιος θα είναι ο νέος δικαστής μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2016, στην περίπτωση της αναπλήρωσης της θέσης της Γκίνσμπεργκ φαίνονται να αθετούν ξεκάθαρα τις υποσχέσεις τους, αφού σπεύδουν να προλάβουν να ανακοινώσουν τον καινούργιο υποψήφιο μπροστά στη Γερουσία, με τον Τράμπ να δηλώνει πως θα ανακοινώσει την απόφαση του μέσα στην επόμενη βδομάδα. Η υποκριτική στάση που έχουν κρατήσει οι Ρεπουμπλικανοί δείχνει πόσο αδιάφοροι είναι προς τους νόμους της χώρας τους, όταν δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτούς καθώς και πόσο πρόθυμοι είναι να παραγκωνίσουν τις αξίες και τις αρχές τους για να σιγουρέψουν την απόλυτη πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πρόδηλο είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα πως ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής για τις επόμενες δεκαετίες, ειδικά αν ο Τράμπ καταφέρει να ορκίσει και ένα τρίτο μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα υποστηρίζει τυφλά τις αποφάσεις του, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει ήδη ορίσει άλλα δύο μέλη του Δικαστηρίου (τον Γκόρσοχ το 2017 και τον Κάβανο το 2018). Αν η προσπάθεια του Τράμπ είναι επιτυχής και επιτευχθεί μια απόλυτη συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο το πολιτικό πρόσωπο τον ΗΠΑ θα αλλάξει ριζικά, καθώς μελλοντικές φιλελεύθερες πολιτικές που θα παρουσιάζονται μπροστά στο Δικαστήριο εύκολα θα μπορούν να καταψηφιστούν για πολλές δεκαετίες. Μ’ αυτόν τον τρόπο, ακόμη και μετά την αποχώρηση του Τράμπ, η “κληρονομιά” του θα επηρεάζει άμεσα τη χώρα για δεκαετίες και θα ελέγχει την πορεία της σε όλες τις πτυχές της.

Ευρυδίκη Παπανικολάου, Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B8+%CE%BC%CF%80%CE%AD%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81+%CE%B3%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CF%83%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BA&sxsrf=ALeKk02fDL0xlqQoHS8a317TOFF4Or2bnA:1601197464602&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjO296w_YjsAhUgXhUIHfjWBncQ_AUoAXoECBsQAw&biw=1094&bih=472#imgrc=QfW02Jot2z61PM

(Visited 179 times, 1 visits today)

Κλείσιμο