Written by 11:20 πμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Ευρυδίκη-Μαρία Παπανικολάου

Το μέλλον της Αμερικανικής Δημοκρατίας| Ευρυδίκη Παπανικολάου

Πρόδηλο είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα πως σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ η κατάσταση όχι μόνον θα χειροτερέψει αλλά και θα προκληθεί αλλαγή στη μορφή της δημοκρατίας.

Με τον πλανήτη να βρίσκεται ακόμη στη σκιά ενός δραματικού γεγονότος όπως αυτό της πανδημίας του COVID-19, εύκολα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς ποιο θα είναι το επόμενο σημαντικό γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας. Με τις μεγάλες Αμερικανικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από 60 μέρες η απάντηση είναι προφανής.

Το πολυαναμενόμενο γεγονός θα λάβει μέρος στις 3 Νοεμβρίου και τα αποτελέσματα είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσουν την παγκόσμια κοινότητα και φυσικά και τη χώρα μας. Η είσοδος του Μπάιντεν και της ομάδας του στον Λευκό Οίκο θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή ενός είδους κανονικότητας για τις σχέσεις των δύο χωρών. Άλλωστε είναι γνωστό πως ο πρώην αντί-πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μια βαθιά γνώση των θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες και σε κρίσιμες στιγμές, εκφράστηκε υπέρ των ελληνικών θέσεων. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι πιθανολογείται πως ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς θα αναλάβει έναν κρίσιμο ρόλο στο Λευκό Οίκο ή στο υπουργείο Εξωτερικών, σίγουρα θα ευνοήσει την Ελληνική Εξωτερική πολιτική. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε και την αρνητική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις πολλαπλές του επιθέσεις στον Μπάιντεν. Ο Ερντογάν “βάζει” την πίστη του αποκλειστικά στον Ντόναλτ Τραμπ, χωρίς κανένα ίχνος ευελιξίας. Έτσι, εύκολα θα μπορούσαμε να εικάσουμε πως η νίκη του Μπάιντεν θα είναι θετική για την Ελλάδα και τα συμφέροντα της.

Θα αφήσει, όμως, ο Τράμπ να συμβεί κάτι τέτοιο ή μήπως είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του (είτε είναι νόμιμα και ηθικά είτε όχι) για να σιγουρέψει τη θέση του στην κεφαλή του Αμερικανικού Κράτους; Με την χώρα να δέχεται συνεχή χτυπήματα σε όλα τα επίπεδα, κυρίως με τη μορφή του κορονοιού, των εκατομμυρίων κρουσμάτων και των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του αλλά και με την ατμόσφαιρα κοινωνικών αναταραχών που κυριαρχεί λόγω των περιστατικών αστυνομικής βίας και της γενικότερης κίνησης Black Lives Matter, βρίσκεται σε μια αρκετά ευάλωτη και ασταθή κατάσταση που εύκολα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο Τραμπ για να κερδίσει τις εκλογές, συσπειρώνοντας το εκλογικό σώμα μέσω του φόβου. Και ήδη κάποια από τα μέτρα που έχει λάβει δείχνουν πως το μονοπάτι που έχει επιλέξει χαρακτηρίζεται από τη νοθεία και την παρανομία των πράξεων του.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν δύο φορές, και μέσω επιστολικής ψήφου αλλά και δια της φυσικής τους παρουσίας, με τη δικαιολογία να διαπιστώσουν κατά πόσον η διαδικασία είναι αδιάβλητη. Από την άλλη πλευρά, κατηγορεί πως η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι πολύ εύκολο να νοθευτεί, λέγοντας σε συνέντευξη του στο FoxNews πως θέλει να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του Αμερικανικού Ταχυδρομείου, ενώ, μερικές ώρες αργότερα, ξεκίνησε η ξαφνική αφαίρεση γραμματοκιβώτιων του Ταχυδρομείου σε ορισμένες πολιτείες και συγκεκριμένα σε περιοχές της Νέας Υόρκης, της Πενσυλβανίας, του Όρεγκον και της Μοντάνα. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να προσθέσουμε πως ο Τράμπ τοποθέτησε ως επικεφαλή των Αμερικανικών Ταχυδρομίων έναν στενό πολιτικό του σύμμαχο και κορυφαίο δωρητή της εκστρατείας των Ρεπουμπλικανών, τον Louis DeJoy,  ο οποίος έχει δώσει περισσότερα από 1,1 εκατομμύρια δολάρια στο Trump Victory Fund.

Ένα άλλο θέμα που τυραννάει την Αμερικανική κοινωνία είναι η ατμόσφαιρα αστικής αναταραχής (cıty rıots) που κυριαρχεί εδώ και μήνες και η οποία ξεκίνησε με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεσότα. Αν και παρόμοιες διαδηλώσεις συμπαράστασης κατά της αστυνομικής βίας έλαβαν μέρος και σε άλλες παγκόσμιες πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, η Ρώμη και το Τόκυο, το κλίμα στην Αμερική γρήγορα μετατράπηκε σε κατασταλτικό και αιματηρό με πολλαπλές αστυνομικές δυνάμεις να έρχονται αντιμέτωπες με τους πολίτες τους οποίους έχουν ορκιστεί να προστατεύσουν. Βαριά οπλισμένες με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες, ελικόπτερα, αλλά και θωρακισμένα οχήματα καθώς και χρησιμοποιώντας τακτικές στρατιωτικού τύπου, οι δυνάμεις της αστυνομίας συγκρούονται συνεχώς καθ’ όλο το μήκος των ΗΠΑ με διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ειρηνικές προθέσεις. Εκτός από διαδηλωτές, όμως, η αστυνομία φαίνεται να στοχοποιεί κατ’ επανάληψη και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις διαμαρτυρίες και μεταδίδουν τα γεγονότα ζωντανά στις ειδήσεις. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 300 δημοσιογράφους έχουν δεχθεί επιθέσεις, κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως ξεκάθαρη παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. Μάλιστα, ο Τράμπ και η κυβέρνησή του έστειλαν ομοσπονδιακούς πράκτορες και αστυνομικούς για να διαλύσουν πολλές από τις διαμαρτυρίες, όπως αυτές στο Πορτλαντ όπου συνέλαβαν πολλούς διαδηλωτές στη μέση του δρόμου χωρίς να εξηγούν τον λόγο και τους έβαλαν σε οχήματα χωρίς πινακίδες. Οι γενικότερες σκηνές χάους και τρόμου που κυριαρχούν θυμίζουν όλο και λιγότερο μια δυτικού τύπου, αναπτυγμένη δημοκρατική φιλελεύθερη κοινωνία και όλο και περισσότερο μια αυταρχική, απολυταρχική κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, η επανεκλογή του Τράμπ παραμένει ένα πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, με την Hawkfish, μια κορυφαία εταιρεία ανάλυσης εκλογικών δεδομένων για τους δημοκρατικούς να δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό ο Πρόεδρος Τράμπ να φαίνεται να έχει κερδίσει – ενδεχομένως με μικρή διαφορά – το βράδυ των εκλογών, ακόμα κι αν χάσει τελικά όταν μετρηθούν όλες οι ψήφοι. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς η εκλογή για τον πρόεδρο είναι έμμεση, με τον νικητή να καθορίζεται τόσο από το ποιος υποψήφιος κερδίζει το Σώμα των Εκλεκτόρων όσο και από το «εκλογικό μέγεθος» της κάθε πολιτείας, δηλαδή τον αριθμό των εκλεκτόρων που έχει κάθε πολιτεία. Στη σημερινή εποχή, οι ψηφοφόροι σε κάθε πολιτεία επιλέγουν μια σειρά εκλεκτόρων από μια λίστα που ορίζεται από διαφορετικά κόμματα ή υποψηφίους, και οι εκλέκτορες συνήθως υπόσχονται εκ των προτέρων να ψηφίσουν τους υποψηφίους του κόμματός τους. Κάθε Πολιτεία ορίζει έναν αριθμό ανάλογα με την εκπροσώπησή της στο Κογκρέσο. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια, με τον μεγάλο της πληθυσμό, έχει 55 εκλέκτορες, ενώ η Αλάσκα έχει μόνο 3. Έτσι, δημιουργούνται κάποιες πολιτείες-κλειδιά, όπως η Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν, που θεωρούνται απαραίτητες για την εξασφάλιση της νίκης στον προεκλογικό αγώνα. Ο νικητής των εκλογών είναι ο υποψήφιος με τουλάχιστον 270 ψήφους από το Σώμα των Εκλεκτόρων. Γι αυτόν τον λόγο, είναι πιθανόν ένας υποψήφιος να κερδίσει την εκλογική ψήφο και να χάσει σε εθνικό επίπεδο τη δημοφιλή ψήφο, να λάβει δηλαδή λιγότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο από τον δεύτερο υποψήφιο. Πρόδηλο είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα πως σε περίπτωση επανεκλογής του Τράμπ η κατάσταση όχι μόνον θα χειροτερέψει αλλά και θα προκληθεί αλλαγή στη μορφή της δημοκρατίας.

Το όλο σύστημα δηλαδή μπορεί να αλλάξει σε μια πιο αυταρχική μορφή, που θα αναδεικνύει επιλεκτικά τα απολυταρχικά της στοιχεία. Σε αντίθεση με τη φιλελεύθερη δημοκρατία, που στόχος της είναι η εμβάθυνση των θεσμών και η υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων, η προσωποκεντρική πολιτική που επιδιώκει να εφαρμόσει ο Τράμπ, βαθύτατα επηρεασμένος από τις αντίστοιχες πολιτικές φιγούρες των Πούτιν και Ερντογάν, καλλιεργεί, στην καλύτερη περίπτωση, μια ανελεύθερη μορφή δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, σε πολλές περιπτώσεις από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει αμφισβητήσει τα όρια των προεδρικών θητειών και δημοσίως έχει μιλήσει για την επιθυμία του να ξεπεράσει τα όρια της 22ης τροπολογίας, που απαγορεύει να είναι κάποιος πρόεδρος για παραπάνω από δύο θητείες των τεσσάρων χρόνων η καθεμία. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Λευκού Οίκου τον Απριλίου 2019 για το έργο Wounded Warrior Project (WWP), αστειεύτηκε ότι θα παραμείνει πρόεδρος “τουλάχιστον για 10 ή 14 χρόνια”. Με χαρακτηριστικά του αυταρχισμού την εξαιρετικά συγκεντρωμένη και κεντρική εξουσία που διατηρείται με την πολιτική καταπίεση και τον αποκλεισμό των πιθανών αμφισβητιών, η Αμερική του Τράμπ, αν επανεκλεγεί, φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την τωρινή μορφή της και να οδεύει όλο και γρηγορότερα προς τον θάνατο της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Ευρυδίκη Παπανικολάου, Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%82+%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82&tbm=isch&ved=2ahUKEwiW6rWOlP3rAhUS1IUKHeVpBmcQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%82+%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%82&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJzoECAAQGDoHCCMQ6gIQJzoCCAA6BQgAELEDOgQIABBDOgQIABAeOgYIABAIEB46BggAEAUQHlCeww1Y0OwNYJTvDWgBcAB4BIAB5AGIAeMhkgEGMC4xNy43mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQrAAQE&sclient=img&ei=0SJqX9a9L5KolwTl05m4Bg&bih=455&biw=1077&hl=el&hl=el#imgrc=gw_n6WkSTT5ByM

(Visited 117 times, 1 visits today)

Κλείσιμο