Written by 9:07 μμ Γεωργία Βουτσά, Επικαιροτητα, Το LEP Προτείνει

Το LEP προτείνει: “The Teacher” | Γεωργία Βουτσά

Η τάξη λειτουργεί ως μια μικρογραφία της εποχής καθώς μέσω των οικογενειών των μαθητών βλέπουμε πως διαφορετικά μεταξύ τους άτομα αντιδρούσαν σε όσα βιώνουν, άτομα διαφορετικής τάξης και από ποικίλα υπόβαθρα.

“The Teacher” ( Ucitelka), 2016

Πλοκή: Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία διαδραματίζεται στην Μπρατισλάβα το 1983, λίγα μόλις χρόνια πριν από την Βελούδινη Επανάσταση. Ο ερχομός μιας καινούριας δασκάλας στο τοπικό σχολείο, σηματοδοτεί την αρχή μιας πολύ διαφορετικής σχολικής χρονιάς σε σχέση με τις προηγούμενες. Εκμεταλλευόμενη τη δύναμη που απορρέει τόσο από τη θέση της όσο και από τις σχέσεις που έχει με το Κομμουνιστικό καθεστώς, ζητά χάρες από γονείς και μαθητές με αντάλλαγμα καλές βαθμολογίες (μεταξύ άλλων), γεγονός που δημιουργεί σύγχυση και εντάσεις καθώς όσοι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις της, βιώνουν τις συνέπειες.

Η αφήγηση της πλοκής γίνεται μη γραμμικά, σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, σε πραγματικό χρόνο, βλέπουμε τη συνέλευση γονέων και κηδεμόνων, η οποία οργανώθηκε εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος που αφορούσε μια εκ των μαθητριών της τάξης. Παράλληλα, με μικρές αναδρομές, ξεδιπλώνονται όλα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στην συνέλευση, τόσο εντός όσο και εκτός της τάξης, με τη προσοχή να επικεντρώνεται κυρίως σε μια συγκεκριμένη ομάδα μαθητών.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=the+teacher+2016+poster+&tbm=isch&ved=2ahUKEwjLrJP6mNXtAhWM_6QKHVeGC9MQ2-cCegQIABAA&oq=the+teacher+2016+poster+&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECAAQHjoECAAQGFCa3BRY0P8UYLaBFWgCcAB4AIABowGIAeQKkgEEMC4xMJgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=7GbbX8uGOYz_kwXXjK6YDQ&bih=568&biw=1366#imgrc=R7HR6wbQ_PRtfM

Σύνδεση με πολιτική και κοινωνία: Κεντρική θεματική της ταινίας είναι η διαφθορά, η οποία διαρρέει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Η τάξη λειτουργεί ως μια μικρογραφία της εποχής καθώς μέσω των οικογενειών των μαθητών βλέπουμε πως  διαφορετικά μεταξύ τους άτομα αντιδρούσαν σε όσα βιώνουν, άτομα διαφορετικής τάξης και από ποικίλα υπόβαθρα. Ακόμη, η ταινία θέτει μια σειρά ηθικών διλημμάτων, καθώς πολλοί γονείς αγνοούν την τραυματική εμπειρία ορισμένων μαθητών και μαθητριών καθώς και την ψυχολογική βία που τους ασκείται, είτε λόγω φόβου είτε γιατί οι ίδιοι και τα παιδιά τους επωφελούνταν από αυτή την κατάσταση ακόμα και αν για τους υπόλοιπους είχε ολέθριες συνέπειες. Αρκετά πολιτική αλλά  και ταυτόχρονα ανθρώπινη, ο θεατής μπαίνει εύκολα στη θέση των πρωταγωνιστών και βρίσκει και ο ίδιος τον εαυτό του να αναρωτιέται πως θα αντιδρούσε αν βρισκόταν αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=zuzana+maur%C3%A9ry&tbm=isch&ved=2ahUKEwiNnpifmtXtAhWCG-wKHadMDnQQ2-cCegQIABAA&oq&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnUN-PA1jfjwNgxKADaAFwAHgAgAEAiAEAkgEAmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQrAAQE&sclient=img&ei=R2jbX83eAoK3sAenmbmgBw&bih=568&biw=1366#imgrc=wKdW99Ct1ECTvM

Βραβεία και Διακρίσεις: Η ταινία έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές με την Zuzana Maurery να αποσπά την Κρυστάλλινη Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι στην Τσεχία.

Παρατηρήσεις: Η ταινία περιέχει σκηνές βίας.

Γεωργία Βουτσά, Φοιτήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=ucitelka+movie&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sxsrf=ALeKk03PZcnNV6K09l3H8MVO-rUCrKKn9w:1608476590728&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi–8ae6tztAhUNzaQKHX7kAVIQ_AUoAnoECAUQBA&biw=1920&bih=912#imgrc=GOnyWqHlXlYUAM

(Visited 74 times, 1 visits today)

Κλείσιμο