Written by 9:00 μμ Επικαιροτητα, Το LEP Προτείνει

Το LEP προτείνει: «Δεξιά και Αριστερά» του Νορμπέρτο Μπόμπιο | Δημήτρης Αλούρης

Ο Μπόμπιο με πολύ γλαφυρό τρόπο τονίζει την αμφισβήτηση της κλασικής δυάδας καθώς υποστηρίζει πως ενώ οι δυο όροι στηρίζουν ο ένας τον άλλο, δεν υπάρχει Δεξιά αν δεν υπάρχει Αριστερά.

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν γράφτηκαν τόσα πολλά εναντίον της παραδοσιακής διάκρισης μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Άραγε, η Δεξιά και η Αριστερά υφίστανται ακόμη; Και αν υπάρχουν ακόμη, και διατηρούν τη θέση τους και το νόημα τους, ποιο είναι αυτό; Ο συγγραφέας αναγνωρίζει πως το υλικό που χρόνια ολόκληρα συνέλεγε γύρω από το θέμα που τροφοδότησε έναν διάλογο χωρίς τέλος και από τον οποίο προήλθαν οι πλέον αντιφατικές απόψεις και θεωρίες, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Ωστόσο, θεωρώντας τα πράγματα από μια ορισμένη απόσταση, δεν εκφέρει αξιολογικές κρίσεις και δεν αναρωτιέται ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο καθώς δεν πιστεύει πως χρησιμεύει σε τίποτα η σύγχυση της ιστορικής κρίσης με τις προσωπικές του απόψεις, αν και, φανερώνει εν τέλει σε ποια πλευρά αισθάνεται πιο κοντά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θεωρίες της συμμετοχής του Τρίτου και της σύνθεσης του Τρίτου που αναζητούν χώρους μεταξύ των δυο άκρων ως προσπάθεια επίτευξης συμβιβαστικής λύσης. Εντούτοις, ο Μπόμπιο με πολύ γλαφυρό τρόπο τονίζει την αμφισβήτηση της κλασικής δυάδας καθώς υποστηρίζει πως ενώ οι δυο όροι στηρίζουν ο ένας τον άλλο, δεν υπάρχει Δεξιά αν δεν υπάρχει Αριστερά. Με την έννοια ότι, αρκεί να αναιρεθεί πλήρως ο ένας από τους δυο όρους ώστε να μην αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα ύπαρξης του άλλου. Επίσης, η πιο αποφασιστική αιτία για την άρνηση της δυάδας κατά τον συγγραφέα, έχει τη βάση της στην παραδοχή ότι έχουν μεταβληθεί οι ετικέτες (Δεξιάς, Αριστεράς) και πλέον αμφότεροι υποστηρίζουν εν πολλοίς τα ίδια πράγματα.

Τέλος, το βιβλίο απευθύνεται σε εκείνους που εξακολουθούν να αγωνιούν νιώθοντας την ταυτότητά τους να ξεθωριάζει, να αποδιοργανώνεται και να κατακερματίζεται. Σε εκείνους που ξέρουν πως πίσω από έναν καθρέπτη που αντανακλά παραπλανητικά αξιακά είδωλα, καραδοκούν οι σειρήνες της αποστασιοποίησης, της αδιαφορίας και του καγχασμού και αναζητούν ερείσματα για να αντιδράσουν.

Ο Νορμπέρτο Μπόμπιο (18 Οκτ 1909- 09 Ιαν 204) ήταν Ιταλός φιλόσοφος και πολιτικός που γεννήθηκε στο Τορίνο. Σπούδασε νομική και φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της γενέτειρας του, ενώ η επαγγελματική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε στη διδασκαλία και τη συγγραφή έργων πολιτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη και αλληλεξάρτηση ελευθερίας και δικαιοσύνης. ωστόσο η σκέψη του επικεντρώνεται στα λεγόμενα του φιλελεύθερου-σοσιαλιστικού ρεύματος που υποστηρίζει ότι τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η εργασία είναι οι απαραίτητες μεταβλητές για την καλύτερη άσκηση της ελευθερίας. Το 1984 ονομάστηκε ισόβιος γερουσιαστής της Ιταλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του ως στοχαστής.

Δημήτρης Αλούρης, Μεταφραστής- Απόφοιτος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Πηγή Εικόνας: https://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1505375559i/28804705._UY630_SR1200,630_.jpg

(Visited 182 times, 1 visits today)

Κλείσιμο