Written by 6:00 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Ευρυδίκη-Μαρία Παπανικολάου

Το κίνημα της Λευκορωσίας εναντίον του Lukashenko και ο Ρόλος της Τεχνολογίας| Ευρυδίκη Παπανικολάου

Η σχετική κουλτούρα της διαφθοράς που ριζώνει δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη καθώς η έννοια του δημοσίου συμφέροντος προϋποθέτει ανάμεσα στα άλλα και εμπιστοσύνη στους θεσμούς διαφάνειας.

Η διαφθορά είναι ένα δια-θεσμικό φαινόμενο το οποίο επηρεάζει πρωτίστως την ποιότητα της δημοκρατίας. Εθνικό, Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο φαινόμενο στηρίζεται στους μηχανισμούς πολιτικής συγκάλυψης και την επιρροή συμφερόντων σε κρατικές λειτουργίες. Επιδρά και διαβρώνει όχι μόνοι τους ταγούς αλλά και τα απλά μέλη μιας κοινωνίας που διαπλέκονται για προσωπικά οφέλη. Έτσι, σταδιακά, η διαφθορά τείνει να γίνει ένα ευρύτερο αξιακό πρόβλημα της κοινωνίας. Η σχετική κουλτούρα της διαφθοράς που ριζώνει δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη καθώς η έννοια του δημοσίου συμφέροντος προϋποθέτει ανάμεσα στα άλλα και εμπιστοσύνη στους θεσμούς διαφάνειας. Συχνό φαινόμενο ενός διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος είναι και οι «στημένες» εκλογές, όπως για παράδειγμα οι εκλογές του Αυγούστου στη Λευκορωσία, όπου πολλοί πιστεύουν ότι υπήρξε αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος από την κυβέρνηση Lukashenko.

Οι εκλογές αυτές διαδραματίστηκαν στις 9 Αυγούστου (με την πρόωρη ψηφοφορία να ξεκινάει στις 4 Αυγούστου και να διαρκεί έως τις 8 Αυγούστου)  και κράτησαν τον πρόεδρο Lukashenko στην εξουσία με μια μεγάλη νίκη για τη συνεχή έκτη θητεία του, με τα επίσημα αποτελέσματα να του αναγνωρίζουν το 80% περίπου των ψήφων. Ο Lukashenko έχει κερδίσει όλες τις προεδρικές εκλογές από το 1994 μέχρι και σήμερα, κάτι που πολύ πιστεύουν ότι οφείλεται στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος της χώρας και στην αποσιώπηση της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε μια έδρα στις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Λευκορωσία στις 17 Νοεμβρίου 2019, ενώ στις  κοινοβουλευτικές εκλογές του 2016, δύο μόνον υποψήφιοι της αντιπολίτευσης εκλέχθηκαν για πρώτη φορά σε 20 χρόνια. Ωστόσο, κανένας από αυτούς τους υποψηφίους δεν είχε καν δικαίωμα υποψηφιότητας για τις εκλογές του 2019. Επιπλέον, και στις δύο τελευταίες εκλογές της Λευκορωσίας η αντιπολίτευση κατηγορεί πως τα αποτελέσματα ήταν νοθευμένα μιας και τα ψηφοδέλτια διατηρούνταν χωρίς καμία φύλαξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψηφοφορίας και οι ψήφοι υπολογίστηκαν χωρίς επίσημη παρουσία μαρτύρων.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83&tbm=isch&chips=q:%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83,online_chips:%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AD%CE%BD%CE%BA%CE%BF&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiC9KGY9t7tAhVSk6QKHYbgDiwQ4lYoAnoECAEQGw&biw=1903&bih=912#imgrc=ihNRKCUe8dMO9M

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το νοθευμένο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Διαδηλώσεις και απεργίες πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα και καταστάλθηκαν βίαια από την αστυνομία με μαζικές συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και επιβολή ποινικών κατηγοριών εναντίον των διοργανωτών. Οι δημοσιογράφοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν επίσης βρεθεί στο στόχαστρο του Lukashenko, ο οποίος κατηγόρησε ότι το BBC και το Radio Free Europe / Radio Liberty ενθάρρυναν τις πολιτικές ταραχές και τη ροή των διαδηλώσεων και απείλησε πως η κυβέρνηση του θα εκδιώξει όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης και θα τους απαγορεύσει να κάνουν ρεπορτάζ σχετικά με τις εκλογές. Παρόμοιο πρόβλημα είχαν αντιμετωπίσει πολλοί δημοσιογράφοι και το 2019 όταν προσπάθησαν να καλύψουν τις κοινοβουλευτικές εκλογές, μιας και τους απαγορεύτηκε να καταγράψουν την καταμέτρηση των ψήφων. Από τις 5 Οκτωβρίου, μόνο τα κρατικά εγκεκριμένα και χρηματοδοτούμενα μέσα επιτρέπεται να ενεργούν ως δημοσιογράφοι στη Λευκορωσία, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε όλες τις υπάρχουσες άδειες δημοσιογράφων και Τύπου όλων των δημοσιογράφων που εργάζονται για οργανώσεις ξένων μέσων ενημέρωσης στη Λευκορωσία. Η συγκεκριμένη απόφαση θεωρείται από πολλούς ως «αντίποινα» για την επιβολή κυρώσεων (απαγορεύσεις ταξιδιού εκτός χώρας και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε 40 μέλη της κυβέρνησης του Lukashenko.

Σύλληψη Διαδηλωτή
Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83&tbm=isch&chips=q:%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83,online_chips:%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AD%CE%BD%CE%BA%CE%BF&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiC9KGY9t7tAhVSk6QKHYbgDiwQ4lYoAnoECAEQGw&biw=1903&bih=912#imgrc=7bjmj0GXgL3LHM

Η δημόσια οργή, όμως, παραμένει έντονη και χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν σε όλη τη Λευκορωσία, απαιτώντας την παραίτηση του Προέδρου. Η αστυνομία και διάφορες άλλες ομάδες ασφαλείας έβαλαν συρματοπλέγματα στους δρόμους και χρησιμοποίησαν στρατιωτικά οχήματα, κανόνια νερού, πλαστικές σφαίρες και κροτίδες λάμψης για να προσπαθήσουν να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις. Ο λαός όμως στράφηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έντονες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν αρχικά στο Twitter και το Facebook με τα hashtags  #StandWithBelarus και #Belarus2020. Η εφαρμογή άμεσων μηνυμάτων (messaging app) Telegram βρέθηκε γρήγορα στο κέντρο του κινήματος διαμαρτυρίας στη Λευκορωσία. Η εφαρμογή έχει πλέον καταστεί απαραίτητο εργαλείο για το συντονισμό των πολιτών, αφού μέσω αυτής καθορίζονται στόχοι, παρέχονται οι ώρες και τοποθεσίες των διαδηλώσεων και προσφέρεται μια ενθουσιώδη ενθάρρυνση και υποστήριξη μεταξύ των διαμαρτυρόμενων. Όταν οι αρχές της χώρας «έκλεισαν» το Διαδίκτυο, αφήνοντας τους Λευκορώσους πρακτικά χωρίς πρόσβαση σε ανεξάρτητα διαδικτυακά πρακτορεία ειδήσεων ή κοινωνικά μέσα, εκείνοι στράφηκαν στο Telegram, (το οποίο συχνά παραμένει διαθέσιμο παρά τις διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου) που προειδοποιεί για την ασφάλεια των μηνυμάτων που μοιράζονται μέσω της εφαρμογής και έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα κινήματα διαμαρτυρίας. Τα άτομα που διοικούν τα κανάλια, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα NEXTA, NEXTA Live και Belarus of the Brain, δημοσιεύουν ενημερώσεις, βίντεο και φωτογραφίες των αναταραχών που αποστέλλονται από τους χρήστες, τοποθεσίες με έντονη αστυνομική παρουσία, επαφές ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκκλήσεις για νέες διαδηλώσεις. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις κλήσεις και αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον αγώνα για την καταπολέμηση της διεφθαρμένης τους κυβέρνησης.

Η πλατφόρμα μάλιστα έγινε η πρώτη που άλλαξε το emoji της σημαίας της χώρας, αφού το κίνημα διαμαρτυρίας απέρριψε την επίσημη σημαία της χώρας, η οποία αρχικά υιοθετήθηκε στη σοβιετική εποχή και αποκαταστάθηκε από τον Lukashenko τη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα και με τον δημοσιογράφο Franak Viačorka οι πολίτες δεν θέλουν την παλιά τους σημαία μιας και “λόγω της δικτατορίας του Alexander Lukashenko, η κόκκινη-πράσινη σημαία συνδέεται πλέον έντονα με την καταστολή του λαού, τα βασανιστήρια και την αστυνομική βία. Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να πάρουν αυτήν τη σημαία σε διαμαρτυρίες, γιατί φαίνεται πολύ αρνητική. Έτσι οι άνθρωποι την άλλαξαν σε λευκό-κόκκινο-λευκό”.

Η λευκή- κόκκινη- λευκή σημαία και το σύνθημα “Δικτάτορα Φύγε Μακριά” αποτελούν βασικά στοιχεία των διαδηλώσεων κατά του Lukashenko στη Λευκορωσία
Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83&tbm=isch&chips=q:%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83,online_chips:%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AD%CE%BD%CE%BA%CE%BF&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiC9KGY9t7tAhVSk6QKHYbgDiwQ4lYoAnoECAEQGw&biw=1903&bih=912#imgrc=uvwZExOyOAqJVM

Οι αρχές, με τη σειρά τους, προσπάθησαν να εξαλείψουν την εφαρμογή και ξεκίνησαν έρευνα για τη NEXTA (που λειτουργούσε σαν κανάλι στο Youtube από το 2015 μέχρι και το 2018 όταν και “μετακόμισε” στο Telegram) και τον ιδρυτή της, τον 22χρονο blogger Stepan Putilo, με την κατηγορία της υποκίνησης μαζικών ταραχών – ένα αδίκημα που τιμωρείται έως και με 15 χρόνια φυλάκισης στη Λευκορωσία. Ο Blogger Igor Losik, ο οποίος ίδρυσε τη Belarus of the Brain, συνελήφθη πριν από τις εκλογές, αλλά το κανάλι του συνεχίζει να λειτουργεί.

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως η πολιτική κατάσταση της Λευκορωσίας είναι αρκετά ευμετάβλητη και εύθραυστη και με μεγάλη ευκολία θα μπορούσε να καταρρεύσει. Το σίγουρο είναι πάντως πως οι πολίτες της χώρας, είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να πολεμήσουν για τις ατομικές τους ελευθερίες καθώς επίσης και για την προστασία της ειρήνης και την προάσπιση της δημοκρατίας. Η χρήση μάλιστα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Telegram, έχει ενισχύσει τη δύναμη και την επιρροή τους σε παγκόσμιο επίπεδο και καλό θα ήταν ο Lukashenko και η κυβέρνηση του να μην υποτιμά την επιθυμία των πολιτών να καταπολεμήσουν τον ίδιο αλλά και τη διαφθορά που χαρακτηρίζει το πολιτικό τους σύστημα.

Βιβλιογραφία:

Ευρυδίκη Παπανικολάου, Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83&tbm=isch&chips=q:%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1+%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83,online_chips:%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AD%CE%BD%CE%BA%CE%BF&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwiC9KGY9t7tAhVSk6QKHYbgDiwQ4lYoAnoECAEQGw&biw=1903&bih=912#imgrc=ngElTrGZ-hXxwM

(Visited 40 times, 1 visits today)

Κλείσιμο