Αρχικά κ. Πετρόπουλε θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για μια συνέντευξη. Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος σας, κατά την προεκλογική περίοδο είναι περιορισμένος καθώς κατεβαίνετε ξανά υποψήφιος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» του Κώστα Πελετίδη. Παρόλα αυτά, θεωρούμε σημαντικό να δίνονται ανάλογες ευκαιρίες στον λαό της Πάτρας, και όχι μόνο, να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα της δημοτικής αρχής, η οποία ολοκληρώνει σιγά σιγά τη δεύτερη θητεία της, αλλά και να μάθουμε από εσάς τους στόχους και τα όνειρα για τον δήμο, σε περίπτωση επανεκλογής σας.
· Ο Δήμαρχος σας εμπιστεύτηκε ένα πολύ κρίσιμο πόστο. Ποιοι ήταν οι λόγοι και ποια η σχέση σας με την Παιδεία και τον αθλητισμό;
Οι σπουδές μου και η μακρόχρονη εργασιακή εμπειρία μου είναι σε αυτά τα δύο αντικείμενα και αυτό διευκολύνει. Δεν είναι αναγκαίο όμως κατά τη γνώμη μου να έχει κανείς εξειδικευμένη γνώση ο ίδιος για να ασκήσει διοίκηση σε οποιοδήποτε τομέα ή επίπεδο. Στον Πολιτιστικό Οργανισμό που μου εμπιστεύτηκε ο Δήμαρχος στην προηγούμενη θητεία την εξειδικευμένη γνώση την είχε ο ομάδα.
Τα κύρια προαπαιτούμενα της διοίκησης είναι το ενδιαφέρον, το μεράκι και η αγάπη για το αντικείμενο. Επίσης είναι η δεξιότητα στον επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό, στην οργάνωση και στη στελέχωση καθώς και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να εμπνεύσεις την ομάδα, να της μεταδώσεις σαν ηλεκτρικό ρεύμα το όποιο όραμα, για να συστοιχιστούν όλες οι διαθέσιμες ανθρώπινες δυνάμεις και να διασφαλιστεί η συλλογική λειτουργία, χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνει τίποτα σημαντικό.
· Θα θέλαμε να μάθουμε μερικούς από τους στόχους που είχατε θέσει στον εαυτό σας πριν αναλάβετε τα συγκεκριμένα καθήκοντα. Μιλήστε μας για εκείνα τα σχέδια που είχατε καταστρώσει για τον δήμο και καταφέρατε να τα υλοποιήσετε σε συνεργασία με την δημοτική αρχή, αλλά και για όσα έχετε μεταφέρει στις επιδιώξεις μίας πιθανής επόμενης θητείας σας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι παράταξη με πανελλήνια αναφορά, ενιαία πολιτική αντίληψη και οπτική γωνία από την οποία βλέπει την τοπική διοίκηση. Ως παράταξη λοιπόν σε κάθε δήμο εξειδικεύει τους στόχους της με βάση και τις διαφοροποιημένες συνθήκες κάθε πόλης. Συνεπώς δεν είναι θέμα προσωπικών στόχων αλλά ενός συνολικού προγράμματος, που διαμορφώνεται στην πορεία του χρόνου κι επικαιροποιείται διαρκώς μέσα από μια γόνιμη συλλογική διαδικασία. Σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται και ο ρόλος των προσώπων, τα οποία παίζουν σαφώς σημαντικό ρόλο.
Τόσο στην Παιδεία όσο και στον Αθλητισμό η Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας έχει εκτενές πρόγραμμα, που διαμορφώθηκε πάνω στις βάσεις της ενιαίας πολιτικής μας σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με συνέπεια κι επιμέλεια και θα συνεχίσει να υλοποιείται και στην τρίτη θητεία μας ανεξάρτητα από τα πρόσωπα.
Και στους δύο αυτούς τομείς μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες έχουμε υλοποιήσει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του προγράμματος, αλλά οπωσδήποτε είναι ακόμη αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν.
Ανακατασκευάστηκε το 85% των σχολείων καθιστώντας τα ασφαλή, κάναμε ενεργειακή αναβάθμιση σε 17 πολύ μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, κατασκευάζονται τρία νέα σχολικά κτίρια κι έχουν ενταχθεί σε κατασκευαστικά προγράμματα άλλα τρία.
Αντίστοιχα στον Αθλητισμό ανασυγκροτήθηκαν διοικητικά και λειτουργικά όλες οι μεγάλες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που ήταν εγκαταλελειμμένες κι εκσυγχρονίστηκαν. Ειδικότερα το Παμπελοποννησιακό Στάδιο είναι πλέον μακράν το καλύτερο της χώρας. Κατασκευάστηκαν πέντε νέα γήπεδα ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα, είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση των χλοοταπήτων όλων των δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου, η πόλη απόκτησε επιτέλους μεγάλο και ασφαλή παραλιακό ποδηλατόδρομο, έγινε η διαδρομή τρεξίματος και περπατήματος στο Έλος της Αγυιάς υψηλών προδιαγραφών, κατασκευάζεται το Αθλητικό Κέντρο ΑΣΟ, ο εκσυγχρονισμός με led κι ενίσχυση του φωτισμού και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου των γηπέδων ποδοσφαίρου, η ανακαίνιση του Κλειστού Γυμναστηρίου Ροϊτίκων και πολλά άλλα μικρότερης κλίμακας αθλητικά έργα.
Αυτή η πορεία θα συνεχιστεί στην παιδεία με έργα που έχουν υψηλό βαθμό ωριμότητας όπως ανέγερση σχολικών κτιρίων Β/θμιας εκπαίδευσης και Νηπιαγωγείων, ενεργειακές αναβαθμίσεις, ανακατασκευή αύλειων χώρων και στεγών με προβλήματα στεγανότητας. Στον αθλητισμό επίσης υπάρχουν έργα με υψηλό βαθμό ωριμότητας όπως η αντικατάσταση των ταρτάν Παμπελοποννησιακού και Λαδόπουλου, η ανακατασκευή των μικρών ανοικτών συνοικιακών – κοινοτικών γηπέδων αθλοπαιδιών. Για πρώτη φορά η πόλη μας στην ιστορία της διαθέτει στρατηγικό σχεδιασμό στην Παιδεία και στον Αθλητισμό.
· Η πόλη της Πάτρας για καιρό ήταν αποξενωμένη από το παραλιακό της μέτωπο και δεν είχε τη διάθεση να αξιοποιήσει την παραλιακή ζώνη για την αναψυχή και την άθληση των κατοίκων. Η ανανέωση του Έλους της Αγυιάς, δίνει την ευκαιρία στους Πατρινούς για έναν ανάλαφρο περίπατο, μέσα στη φύση, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν την πόλη. Παράλληλα, το Νότιο Πάρκο, άλλαξε την καθημερινότητα χιλιάδων κατοίκων, που επιλέγουν πλέον τον ανανεωμένο αυτό υπαίθριο χώρο, για βόλτες, άθληση, συναυλίες κ.α. Πόσο σημαντικά θεωρείτε τα συγκεκριμένα έργα για τη ζωή και την καθημερινότητα των Πατρινών και τι έπεται από δω και μπρος;
Το Νότιο Πάρκο, το Έλος της Αγυιάς αλλά και άλλες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής της Λαϊκής Συσπείρωσης σε όλη την έκταση των 42 χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου της πόλης όπως το Πάρκο του Κόκκινου Μύλου, το Πλατανόδασος, η Πλαζ και το Βόρειο Πάρκο αποτελούν τμήματα του συνολικού έργου, που συνδέεται με την αρχιτεκτονική μελέτη που συντάσσει η κοινοπραξία των τριών μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων, με την υπογειοποίηση του τρένου, με το γραμμικό πάρκο, με τα έργα οχύρωσης της παραλίας και με την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού.
Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο που θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της πόλης και τη ζωή των κατοίκων της. Τα ζητούμενα εν προκειμένω είναι αφ’ ενός η υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο, αφ’ ετέρου ο χαρακτήρας που θα έχει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων?
· Σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας υπάρχει πρόβλημα με την υπερκάλυψη των θέσεων στους βρεφικούς/παιδικούς σταθμούς. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν απ’ έξω πολλά παιδιά και να αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικούς με τροφεία δυσβάσταχτα για την τσέπη της κάθε οικογένειας. Τί έχετε κάνει για το ζήτημα αυτό στο Δήμο; Υπάρχει υπερκάλυψη των θέσεων; Αποκλείονται παιδιά; Υπάρχει πλάνο για δημιουργία νέων;
Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια και ειδικότερα για τα βρέφη μέχρι 2 ετών. Εφέτος πολλά νέα ζευγάρια δυσκολεύτηκαν να βρουν θέση για τα βρέφη ακόμη και σε ιδιωτικούς Βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων ίδρυσε δύο νέους Βρεφονηπιακούς σταθμούς σε παλαιά κτίρια που ανακατασκεύασε στην οδό Μανιακίου και στο Κάστρο δίνοντας λύση σε δεκάδες νέα ζευγάρια. Επίσης κατάργησε τα τροφεία για όσα ζευγάρια έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ.
Το κράτος που κάνει τον κινέζο και σε αυτό το μεγάλο λαϊκό πρόβλημα οφείλει να κατασκευάσει νέα σύγχρονα κτίρια ή να ανακατασκευάσει παλιά που υπάρχουν και να ιδρύσει νέους Βρεφονηπιακούς σταθμούς σε όλη τη χώρα και στην πόλη μας για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
· Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των Δήμων για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση των πόλεων; Τι κάνετε εσείς σαν Δημοτική Αρχή;
Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι για τα αντιπλημμυρικά έργα συνολικά και για τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών τόσο εντός του αστικού ιστού όσο και εκτός την αποκλειστική αρμοδιότητα κι ευθύνη εδώ και αρκετά χρόνια την έχουν οι Περιφέρειες .
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από το Ταμείο Ανάκαμψης ή το Πράσινο ταμείο. Δεν χρηματοδοτούνται επίσης ούτε από Εθνικό μας Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επειδή ακριβώς δεν είναι ανταποδοτικά, δεν ανταποδίδουν δηλ. κάποιο οικονομικό κέρδος. Αφορούν στις ζωές μας, τις οποίες το κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση τις βάζει κάτω από το κέρδος. Δυστυχώς οι Περιφέρειες έχοντας όντως φιλοκυβερνητικές αρχές, δεν διεκδικούν από το κράτος αντιπλημμυρικά έργα για προφανείς λόγους και με τα γνωστά πρόσφατα τραγικά αποτελέσματα στη Θεσσαλία.
Αντίθετα η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πάτρα διεκδικεί δυναμικά την αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου για την προληπτική αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης (αναδασώσεις, κορμοδέματα κ.ο.κ.) από το ελλιποβαρές ποσόν των 130 χιλ. ευρώ στις 700 χιλ. ευρώ, επιβάλλει με δυναμικές παρεμβάσεις τα μεγάλα έργα υποδομής να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα όπως στη Ροδινή – Ψαθόπυργο – Αραχωβίτικα και διαθέτει τον υπερσύγχρονο μηχανοκίνητο στόλο του Δήμου για τον ετήσιο περιοδικό καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες των Δήμων.
Η αντισεισμική θωράκιση είναι επίσης ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για όλη τη χώρα και ειδικότερα για πόλεις όπως η Πάτρα που είναι σεισμογενής περιοχή 2ης κατηγορίας υψηλής επικινδυνότητας, γιατί υπάρχουν ρήγματα στον Κορινθιακό κόλπο, που ταυτόχρονα «ανοίγει» , ρήγμα που διατρέχει τμήμα της πόλης στα όρια του νότιου με το κεντρικό διαμέρισμα, γειτνίαση με τα Ιόνια νησιά και υποθαλάσσιοι κρατήρες που δεν προκαλούν σεισμό αλλά μπορεί να τον επιτείνουν με την ενεργοποίηση τους.
Πρέπει να οργανωθεί άμεσα ένα πογκρόμ πρωτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου σε όσα παλαιά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια δεν έχει γίνει και να γίνουν έργα αντισεισμικής θωράκισης όλων των κτιρίων που έχουν πρόβλημα.
Η Δημοτική αρχή έχει δρομολογήσει αυτό τον έλεγχο για τα σχολεία και τη δημοτικά κτίρια, εντάσσοντας τον στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που περιλαμβάνει σχετική πρόσκληση.
· Υπάρχουν στον Δήμο εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που είναι απαραίτητοι για την εύρωστη λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του. Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, που η εργολαβία στην καθαριότητα βασιλεύει, στη Πάτρα (ομολογουμένως από τους ελάχιστους αν όχι τους μοναδικούς δήμους στη χώρα) τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών κτηρίων από καθεστώς ημιαπασχόλησης τους μετατρέψατε σε πλήρους ωραρίου, με χρήματα ιδίοις πόρεις. Έχετε σκοπό να κάνετε το ίδιο και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δήμου που βρίσκονται στη ίδια κατάσταση; Δεν συμφέρει οικονομικά τον Δήμο η συμφωνία με εργολάβους στη καθαριότητα ή και σε άλλες υπηρεσίες;
Η Δημοτική αρχή της Πάτρας υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των εργαζομένων για σταθερή μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και είναι μπροστάρης στους κοινωνικούς αγώνες γι’ αυτή τη μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων. Πήγαμε περπατώντας από την Πάτρα στην Αθήνα και κάθε χρόνο κάνουμε κινητοποιήσεις για να προωθήσουμε αυτό το στόχο.
Στο Δήμο υπάρχουν εργαζόμενοι οκτάμηνης κοινωφελούς εργασίας, με την οποία το κράτος ανακυκλώνει την ανεργία. Εξ αρχής είχαμε ταχθεί να μετατραπεί σε δωδεκάμηνη μέχρι να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μπαίνουν αυτοί οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας. Το κράτος αρνείται να το κάνει αυτό, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι με την προτροπή μεγάλων δικηγορικών γραφείων, που απομυζούν, να στρέφονται δικαστικά κατά του Δήμου και να πετυχαίνουν παρατάσεις της εργασίας τους τη μισθοδοσία της οποίας αρνείται να καλύψει το κράτος και την καλύπτει ο δήμος με ίδιους πόρους αφαιρώντας κρίσιμα και αναγκαία έργα από την πόλη. Η κατάσταση αυτή είναι αδιέξοδη οικονομικά για το Δήμο και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι.
Οι σχολικές καθαρίστριες είναι διαφορετική περίπτωση, γιατί εργάζονται με δεκάμηνες συμβάσεις κάθε χρόνο επί πολλά χρόνια τώρα. Είναι γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλυφτούν οι ανάγκες των σχολείων και ο Δήμος κάθε χρόνο χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους για να καλυφθούν τα κενά και να έχουμε καθαρά σχολεία.
Ειδικότερα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικό Οργανισμό ο κύριος όγκος των εργαζομένων, οι 170 από τους 180 είναι με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβους δεν συμφέρει ούτε τον Δήμο και πολύ περισσότερο τους ίδιους τους εργαζόμενους.
· Πράσινη ανάπτυξη και έξυπνες πόλεις: Βόλος και Τρίκαλα! Για ποιο λόγο η πόλη της Πάτρας «με κομμουνιστή δήμαρχο», που όπως λέει και η Λαϊκή Συσπείρωση, βάζει τα συμφέροντα του λαού σε προτεραιότητα και αποτελεί τη μόνη διέξοδο για να πάει ουσιαστικά μπροστά, ο λαός δεν έχει τεχνολογικές καινοτομίες που να καλυτερεύουν την καθημερινότητα του πολίτη; (Για παράδειγμα ηλεκτρικά ποδήλατα ή σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων).
Η Πάτρα είναι μία από τις εξυπνότερες πόλεις της Ελλάδας και ίσως η πιο έξυπνη. Ο Δήμος της Πάτρας πρωτοπορεί στην εγκατάσταση και λειτουργία των ψηφιακών εφαρμογών, συμπληρωματικά σε άλλα έργα ανάπλασης και λειτουργίας της πόλης, όπως και των εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας.
Η πόλη μας διαθέτει δεκάδες εφαρμογές από το Sense City μέχρι τον Τηλεέλεγχο και Τηλεχειρισμό του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΠ μέσω των οποίων ο πολίτης υποβάλει αιτήματα προς επίλυση, , προβάλλεται μέσω του διαδικτύου ο πολιτιστικός πλούτος, πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές πληρωμές, εκδίδονται πιστοποιητικά, παρέχεται βοήθεια σε ΑμεΑ σε έκτακτη ανάγκη, ελέγχεται και ρυθμίζεται ο δημοτικός φωτισμός εξοικονομώντας ενέργεια και αποκαθιστώντας άμεσα τις βλάβες, ρύθμιση κίνησης κι ανεφοδιασμού δημοτικού στόλου, καταγράφονται και επιλύονται προβλήματα των κτιριακών υποδομών, εντοπίζονται ελεύθερες θέσεις στάθμευσης και στάσης λεωφορείων και εκδίδονται κάρτες στάθμευσης ηλεκτρονικά και πολλά άλλα.
Ο Δήμος Πατρέων έχει πάρει βραβείο καινοτομίας για το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου. Επίσης δεκαέξι νέες εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας είναι στη διαγωνιστική διαδικασία και σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία , ενώ για άλλες πέντε εφαρμογές συντάσσονται προτάσεις για να υποβληθούν για έγκριση στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Βρίσκουμε ρωγμές στη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περιβόητη Πράσινη Ανάπτυξη και συγκεκριμένα στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη για να βελτιώσουμε τη λειτουργία της πόλης μας και να αναβαθμίσουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην Πάτρα χρησιμοποιούμε τις σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές προς όφελος των πολλών, των πολιτών και όχι των λίγων, των επενδυτών κεφαλαιούχων. Χρησιμοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία για να έχουμε δωρεάν ή πολύ φτηνό πάρκινγκ και όχι για να χαρατσώνουμε τους πολίτες.
Στην πραγματικότητα πίσω από ευρηματικούς και παραπλανητικούς όρους όπως Πράσινη Ανάπτυξη ή Πράσινη Μετάβαση όπως αλλιώς λέγεται, Βιώσιμη Αστική ανάπτυξη , Έξυπνη Πόλη κ.ο.κ. η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανταγωνιστικός πόλος του παγκόσμιου καπιταλισμού κρύβει τις πραγματικές της προθέσεις που δεν είναι βέβαια η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά μία στρατηγική ανάκαμψης των κεφαλαίων που καταστράφηκαν από την καπιταλιστική κρίση.
Το Σειχ Σου στη Θεσσαλονίκη ή το Ελληνικό στην Αθήνα δεν είναι Πράσινη Ανάπτυξη. Στο κάμπινγκ της Αγυιάς εδώ στην Πάτρα ήθελαν να φτιάξουν ξενοδοχείο, όπως και στο Κολυμβητήριο Αγυιάς και για αυτό τα άφηναν να ερημώσουν και να γίνουν σκουπιδότοποι για να τα δώσουν σε μεγαλοκεφαλαιούχους, δράσεις τις οποίες αποτρέψαμε κινητοποιώντας τον Πατραϊκό λαό.
· Μπορεί ένας Δήμος με τη Λαϊκή Συσπείρωση εκλεγμένη πρώτη δύναμη να παρακάμψει τις οδηγίες ή τις απαγορεύσεις του κράτους και να καταφέρει να φτιάξει έναν τόπο ανθρώπινο, με ότι περιλαμβάνει αυτό για τον λαό;
Υπάρχει ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει μετατρέψει τους Δήμους σε κρατικές υπηρεσίες. Αυτό που κάνουμε εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση είναι να βρίσκουμε ρωγμές για να ανακουφίσουμε τον χειμαζόμενο λαό.
Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στο Νότιο Πάρκο παρακάμψαμε τις δεσμεύσεις, απειθαρχήσαμε και φτιάξαμε αυτό το χώρο αναψυχής του λαού, που διαφορετικά δεν θα γινόταν ποτέ. Ο Δήμαρχος κάθισε στο σκαμνί του κατηγορουμένου γι’ αυτό και αθωώθηκε κάτω και από την πίεση του Πατραϊκού λαού.
· Εάν επανεκλεγείτε δημοτική αρχή στον Δήμο Πατρέων, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας αυτή τη τετραετία;
Θα είναι η συνέχιση αυτής της πορείας ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της πόλης προς όφελος του Πατραϊκού λαού και με επίκεντρο το παιδί.
Την επόμενη δημοτική θητεία θα κριθεί το μέλλον της πόλης μας για τα επόμενα 200 χρόνια γιατί θα κριθεί πως θα έρχεται το τρένο στην Πάτρα υπόγεια, επίγεια ή υπέργεια, πως θα έρχεται το φυσικό αέριο και που θα χωροθετηθούν οι δεξαμενές αποθήκευσης του, θα καθοριστεί ο χαρακτήρας που θα έχει η ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο φορέας διαχείρισης του φράγματος Πείρου Παραπείρου, το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο στο Ρηγανόκαμπο. Θα κριθεί αν η Πάτρα του μέλλοντος θα είναι μια όμορφη και φιλική προς τους πολίτες της σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη.
· Τί γίνεται με τις χρηματοδοτήσεις; Ακούει τον δήμαρχο ο πατραϊκός λαός πολύ συχνά να λέει ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτό; Που βρίσκει λεφτά ο Δήμος Πατρέων για να κάνει ότι έργα κάνει και που οι υπόλοιποι Δήμοι; Υπάρχει διαφορά όμως στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας και στον δικό μας; Είναι περισσότερα τα λεφτά που εξασφαλίζουν οι υπόλοιποι;
Η ετήσια κρατική χρηματοδότηση των δήμων της χώρας για τη λειτουργία τους καθορίζεται με νόμο ποσοστιαία από τα φορολογικά έσοδα του κράτους. δηλ. αντικειμενικά. Επίσης με αντικειμενικά με πληθυσμιακά κριτήρια καθορίζεται ποσοστιαία και η χρηματοδότηση κάθε Δήμου. Η Πάτρα πρέπει να χρηματοδοτείται με πάνω από 90 εκ. ευρώ ετησίως και από το 2010 παίρνει κάτω από 25 εκ. ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει με όλες τις πόλεις. Θα έλεγα μάλιστα ότι ο Δήμος μας επειδή ο Δήμαρχος μας διεκδικεί δυναμικά εξασφαλίζει όλο και κάποια έκτακτη χρηματοδότηση κατά καιρούς. Συνεπώς, ότι ισχύει για την Πάτρα ισχύει πάνω κάτω και για όλους τους δήμου της χώρας. Αυτά τα χρήματα είναι για τη λειτουργία της πόλης, αλλά καταφέρνουμε με το νοικοκύρεμα των οικονομικών να κάνουμε και κάποια έργα μικρής κλίμακας, όπως για παράδειγμα πρόσφατα το γήπεδο ποδοσφαίρου με συνθετικό χλοοτάπητα των Ροϊτίκων.
Ο κύριος όγκος των έργων γίνεται με ευρωπαϊκά προγράμματα και κρατικά των Δημοσίων Επενδύσεων και από αυτά δεν αφήνουμε ούτε ευρώ τσακιστό, γιατί είναι δικά μας χρήματα του Ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης.
Η συνέχεια στο 2ο μέρος της συνέντευξης…