Written by 9:48 μμ Απόψεις, Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Τάκης Πετρόπουλος: είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην γίνει το νερό, αντικείμενο επιχειρηματικής κερδοφορίας.| Οδυσσέας Δημόπουλος

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων κ. Τάκης Πετρόπουλος, απαντάει στο lep.gr και τον Οδυσσέα Δημόπουλο, σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα της πόλης, τα έργα και τις ημέρες της δημοτικής αρχής τα τελευταία 9 χρόνια, αλλά και τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

Μέρος 2ο:

Πιστεύετε ότι ο Δήμος Πατρέων «δικαιώθηκε» με την επιλογή του να μην εμπλέκει, σε μεγάλο βαθμό, τους εργολάβους στα έργα, τώρα λόγω και των γεγονότων που προκάλεσαν χάος στη Θεσσαλία;

Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Πατρέων προσπαθεί να προμηθευτεί τον ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό και να εξελίξει την τεχνογνωσία των εργαζομένων του, για να υλοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερα έργα με αυτεπιστασία. Όσο το κράτος δεν δρα κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εργολάβοι θα εμπλέκονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Υπάρχουν πολιτιστικά κέντρα ανά δημοτική ενότητα; Η πρόσβαση στον πολιτισμό είναι καθολική και ανεμπόδιστη;

Το ρόλο των Πολιτιστικών Κέντρων, όχι μόνο ανά δημοτική ενότητα, αλλά και πιο πυκνά, ανά γειτονιά, τον παίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, τα πολιτιστικά στέκια και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες, κι έτσι πρέπει να γίνεται για να ανθίσει ελεύθερα η λαϊκή ερασιτεχνική δημιουργία. Αντίθετα από το κράτος, ο Δήμος στηρίζει όλες αυτές τις προσπάθειες και τους προσφέρει βήμα έκφρασης, μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, με την καθιέρωση θεσμικών θεματικών ενοτήτων, όπως για παράδειγμα είναι το Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου ή οι συναυλίες ερασιτεχνικών μουσικών σχημάτων.

Έχει γίνει αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς; Υπάρχει σύνδεσή της με την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα; Για παράδειγμα το καρναβάλι αξιοποιείται ως μέσο, για να περάσουν καλά οι Πατρινοί και να μάθουν τα έθιμα του τόπου τους τα νέα παιδιά;

Καταρχάς η δημιουργία του ψηφιακού Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του 3ου στην Ευρώπη, που θα εγκατασταθεί στο υπό ανακατασκευή Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, θα αναδείξει συνολικά την πολιτιστική μας κληρονομιά και θα την επικοινωνεί διαρκώς στις νέες γενιές συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διάσωση της.

Επίσης μια σειρά δομών του Δήμου, όπως για παράδειγμα το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, φέρνουν σε επαφή τις νέες γενιές με τους παραδοσιακούς χορούς. Το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων της Αντιδημαρχίας Παιδείας & Αθλητισμού με τις δράσεις του, το Άρμα Θέσπιδος με τη θεματολογία των θεατρικών έργων που ανεβάζει, Το Δημοτικό ωδείο και φυσικά η δομή των Παλαιών Σφαγείων που αξιοποιούμε για το καρναβάλι και τον Καραγκιόζη.

Στα Παλαιά Σφαγεία ο Καρναβαλικός Οργανισμός σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/ομια εκπαίδευση λειτουργεί εργαστήρια δημιουργίας καρναβαλικών κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά και με οπτικοακουστικά υλικά αναβιώνει την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού. Την περίοδο της πανδημίας ο Καρναβαλικός Οργανισμός έκανε καλλιτεχνικές παραγωγές εμπνευσμένες από το Καρναβάλι που εντάχθηκαν στο αποθετήριο του. Επίσης εγκρίθηκε η πρόταση και κατατέθηκε ο φάκελος για την ένταξη του Πατρινού Καρναβαλιού στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ετοιμάζουμε τη δημιουργία δύο θεματικών μουσείων για τον Καραγκιόζη και το Καρναβάλι.

Υπάρχουν αθλητικά Κέντρα ανά Δημοτική Ενότητα;

Πρώτον, οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη μας έχουν κατασκευαστεί χωρίς ορθολογιστικό και χωροταξικό σχεδιασμό, αν και υπήρχε σχετική αξιόπιστη μελέτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Δεύτερον, υπό το πρίσμα της εργαλειοποίησης του αθλητισμού για την προώθηση του δόγματος της ισχυρής Ελλάδας, προκρίθηκαν φαραωνικές εγκαταστάσεις για μεγάλους αγώνες και παραμελήθηκαν οι ελαφρές εγκαταστάσεις στις γειτονιές, που θα αποτελούσαν την πλατιά βάση της αθλητικής πυραμίδας. Τρίτον, επικράτησαν οι παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις και με δημόσιο χρήμα κατασκευάστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις χωρίς δημόσιο χαρακτήρα.

Αυτό δεν είναι εύκολο να διορθωθεί άμεσα, αλλά η Λαϊκή Συσπείρωση έχει εκπονήσει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων με χωροταξικά, κυκλοφοριακά και άλλα κριτήρια.

Τί ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος για την πρόσβαση και την ένταξη των ΑΜΕΑ στον αθλητισμό και τον πολιτισμό;

Είναι γεγονός ότι η δημοτική αρχή, παρά τις δυσκολίες έχει κάνει βήματα στο κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης των ΑΜΕΑ, όπως π.χ προσβάσιμα πεζοδρόμια, προσβασιμότητα στα σχολεία με μαθητές ή εκπαιδευτικό ΑΜΕΑ και στους πολιτιστικούς χώρους. Για τα σχολεία ειδικότερα, έχει εγκριθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», έργο για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε όλα τα σχολεία της πόλης. Στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπεται, έτσι κι αλλιώς, η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Στις παλιές εγκαταστάσεις, έχουμε κάνει παρεμβάσεις, για να διευκολύνουμε την πρόσβαση. Στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Ροϊτίκων υπάρχει ράμπα και για τους θεατές ΑΜΕΑ, ενώ έχουν προτεραιότητα στη χρήση των εγκαταστάσεων.

Έχει χρέη ο Δήμος Πατρέων; Μαθαίνουμε ότι οι περισσότεροι Δήμοι έχουν τεράστια χρέη και τα διαχειρίζονται μέσω της αύξησης δημοτικών τελών. Ποια είναι η κατάσταση του δικού μας Δήμου;

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου τον Σεπτέμβρη του 2014, παραλάβαμε χρέη από δάνεια και ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους περίπου 32 εκ. ευρώ. Μόνο ο καρναβαλικός οργανισμός είχε χρέη 5 εκ. ευρώ(!). Η δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει τακτοποιήσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και από τα 22 εκ. του χρέους από δάνεια προηγούμενων δημοτικών αρχών έχει ξεχρεώσει τα 15 εκ., ενώ έχει ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσόν, το οποίο θα ξεχρεωθεί εντός της επόμενης δημοτικής περιόδου.

Τα στοιχεία μου λένε ότι η πόλη της Πάτρας διαθέτει χαμηλότερα δημοτικά τέλη από αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας μας. Σχετίζεται η ανάπτυξη ορισμένων πόλεων όπως το Ναύπλιο ή ο Βόλος, στον τομέα του τουρισμού, με τα υπέρογκα ποσά των δημοτικών τελών;

Η δημοτική αρχή της λαϊκής Συσπείρωσης μείωσε οριζόντια τα δημοτικά τέλη κατά 50% περίπου, απάλλαξε εντελώς τους άνεργους και τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και αύξησε δραστικά τα τέλη των μεγάλων βιομηχανιών, επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η φοροληστεία των εργαζομένων από το κράτος καθιστά αναγκαία την ανακούφιση τους από τους δήμους.

Δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση μπορούν να έχουν τα δημοτικά τέλη με την τουριστική ανάπτυξη. Οι δήμοι που έχουν υψηλά δημοτικά τέλη μάλλον προσπαθούν να καλύψουν ένα μέρος τα χασούρας από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης επιβάλλοντας «χαράτσι» στους εργαζόμενους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή την αντίληψη. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν έχει καμία λογική να πληρώνουν για την τουριστική ανάπτυξη οι εργαζόμενοι και να καρπώνονται το κέρδος οι επενδυτές στον τομέα του τουρισμού.

Ποια είναι η θέση του Δήμου για την ένταξη των ΔΕΥΑ στη ΡΑΑΕΥ και τη «φημολογούμενη» ιδιωτικοποίησή τους μέσω αυτής.

Είναι γνωστό ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην γίνει, το πολυτιμότερο αγαθό, το νερό, εμπόρευμα και αντικείμενο της επιχειρηματικής κερδοφορίας.

Όλη η Ελλάδα, με τον έναν η με τον άλλον τρόπο, προβάλλει τον τουρισμό. Ποιος ο λόγος που η Δημοτική Αρχή της Πάτρας αρνείται να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, κάνοντας την Πάτρα πόλο έλξης τουριστών και αναβαθμίζοντας την τοπική οικονομία; Θεωρούνται όλα αυτά, από εσάς, «έργα βιτρίνας»;

Για να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην Πάτρα και να γίνει η πόλη μας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, απαιτούνται έργα υποδομών όπως ξενοδοχειακές μονάδες, σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο, ακτοπλοϊκή σύνδεση της πόλης με άλλα λιμάνια της Ευρώπης και της Μεσογείου, ανάδειξη και προβολή των ιστορικών μνημείων. Θεωρούνται όλα αυτά αρμοδιότητες του Δήμου; Ο Δήμος με τα 24 από τα 91 εκατομμύρια της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης θα κάνει όλα αυτά; Δεν είμαστε αντίθετοι με την τουριστική ανάπτυξη, ούτε με την ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα της οικονομίας, δηλαδή την παροχή υπηρεσιών, αλλά η σταθερή οικονομική ανάπτυξη της πόλης εξαρτάται από τον πρωτογενή τομέα, την αγροκτηνοτροφική παραγωγή και τον δευτερογενή τομέα, την βιομηχανία και τη μεταποίηση. Ποιοι και γιατί αποσύνθεσαν αυτούς τους ρωμαλέους τομείς της τοπικής οικονομίας; Είναι αυτοί που σήμερα υπόσχονται ανέξοδα και υποκριτικά ότι θα ξανακάνουν την Σπουδαία «Πρωτεύουσα» ξανά κ.ο.κ.

Γιατί εγκαταλείφθηκε η Μαρίνα της Πάτρας; Σκοπεύετε να αλλάξετε κάτι σε περίπτωση επανεκλογής σας;

Στην Πάτρα δεν υπήρχε ποτέ Μαρίνα (!). Υπήρχε ένα πρόχειρο αγκυροβόλιο που ανήκε στον ΟΛΠΑ, ο οποίος δεν το είχε συντηρήσει ποτέ και ήταν ετοιμόρροπο. Το 2018 ένα ισχυρό μπουρίνι το κατέστρεψε ολοσχερώς. Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε εκεί μια όμορφη, ασφαλή και αδειοδοτημένη Μαρίνα επεκτείνοντας την υπάρχουσα εγκατάσταση, που να την χαίρονται οι Πατρινοί. Ολοκληρώθηκε η τεχνική μελέτη για την κατασκευή της, προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ, από τα οποία η κυβέρνηση δίνει μόνο 700 χιλ. και προχωράμε στην προκήρυξη του διαγωνισμού.

Πείτε μου τη λογική σας πίσω από το «Λαϊκό Φροντιστήριο». Είναι μια πρωτοβουλία που ομολογουμένως δεν την έχουμε συναντήσει σε κανέναν άλλον Δήμο. Εξηγήστε στους αναγνώστες του LEP.gr τι ισχύει με το κοινωνικό αυτό μέτρο.

Είμαστε υπέρ του δημόσιου πραγματικά δωρεάν δημόσιου σχολείου, μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά μας θα αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια, χωρίς να χρειάζονται φροντιστήρια, ούτε ιδιωτικά ούτε κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όσο όμως δεν θα έχουμε τέτοια σχολεία, εμείς στην Αντιδημαρχία Παιδείας & Αθλητισμού, θα οργανώνουμε τα λαϊκά φροντιστήρια αλληλεγγύης, για να μην υστερεί κανένα παιδί, που η οικογένεια του δεν έχει τα χρήματα να πληρώνει φροντιστήρια.

Κατά πόσο πιστεύετε ότι το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων, μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα και αν τελικώς θεωρείται προτιμότερο, σε σύγκριση με την απλή αναλογική, που εφαρμόστηκε στις εκλογές του 2019;

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ της απλής αναλογικής όχι μόνο στις τοπικές και περιφερειακές αλλά και στις βουλευτικές και σε κάθε εκλογική διαδικασία. Αυτό επιτάσσει αυτονόητα η δημοκρατική αντιπροσώπευση στα όργανα διοίκησης και δεν καθορίζουμε τη στάση μας συντεχνιακά αν μας βολεύει ή όχι ανάλογα με τις συγκυρίες.

Είμαι ένας νέος άνθρωπος. Πώς θα με πείθατε να ψηφίσω Λαϊκή Συσπείρωση. Τί όφελος θα έχω εγώ ή κάποιος νέος στην ηλικία μου, σε περίπτωση επανεκλογής σας;

Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να πείσω άμεσα κανέναν για τίποτα γιατί δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξυπνότερο. Δεν θα το κάνω λοιπόν ούτε με εσένα, πολύ περισσότερο που είσαι νέος άνθρωπος. Είναι δικό σου κοινωνικό καθήκον να ψάξεις να βρεις την αλήθεια και για να την βρει κανείς πρέπει να σκάψει βαθιά. Μακάρι το υλικό αυτής της συνέντευξης να είναι ένα μικρό ερέθισμα αναζήτησης της κοινωνικής και πολιτικής αλήθειας.

Βρείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης εδώ:

ΕΙΚΟΝΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: https://www.google.com/search?sca_esv=571342877&q=%CE%A4%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82+%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwirsOmFiuKBAxXO5KQKHeGiAGYQ0pQJegQICxAB&biw=1536&bih=715&dpr=1.25#imgrc=RVcLg-fcRb_ttM

(Visited 194 times, 1 visits today)

Κλείσιμο