Written by 1:03 μμ Αλεξάνδρα Μούντζια, Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Τα συναισθήματα της πρώτης συνάντησης | Αλεξάνδρα Μούντζια

ο ψυχικός κόσμος του ατόμου , είναι τόσο μεγάλος και ταυτόχρονα τόσο μικρός.Συνεπώς, το άτομο χρειάζεται να διευρύνει τον ψυχικό του χώρο , προκειμένου να δεχθεί συμπεριφορές και ταυτόχρονα να αποδεχθεί το συναίσθημα που τον κατακλύζει την ώρα της πρώτης συνάντησης .

Όπως είναι φανερό, η 4η Μαΐου 2020 καθιερώθηκε ως μια καταληκτική ημερομηνία για όλη την ελληνική κοινωνία, καθώς σημειώθηκε άρση των ΄΄ δρακοντειων μετρων΄΄ . Αυτά τα ΄΄ δρακόντεια μέτρα ΄΄, μας είχαν επιβληθεί προκειμένου να εξαλειφθεί ο ιός Covid- 19 και παράλληλα να προστατευτεί τόσο η ατομική υγεία όσο και η συλλογική .

Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι , με την εισβολή αυτού του θανατηφόρου ιού , οι ζωές των ανθρώπων άλλαξαν δραματικά . Μας επιβλήθηκε , ένα είδος κοινωνικής απομόνωσης με αποτέλεσμα πολλά συναισθήματα μας να καταπιεστούν . Συναισθήματα όπως, χαρά, αισιοδοξία για το μέλλον, ελπίδα, νοσταλγία και προσμονή έπαψαν να κυριαρχούν και την θέση τους, κατέλαβαν τα συναισθήματα της λύπης, της θλίψης , της απόγνωσης , του άγχους και του φόβου. Όμως, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω , η 4η Μαΐου 2020 καθιερώθηκε ως μια μέρα ελευθερίας για την ζωή του ανθρώπου . Ήταν η μέρα, όπου η ζωή του ανθρώπου , άρχισε και πάλι να αποκτά νόημα , με τα συναισθήματα της χαράς, της αισιοδοξίας , της ελπίδας , της νοσταλγίας και της προσμονής , να έρχονται και πάλι στο προσκήνιο. Απλά πράγματα της καθημερινής ζωής , απέκτησαν το νόημα τους ξανά. Πράγματα , όπως μια απλή βόλτα στη φύση . Πράγματα, όπως μια απλή συνάντηση με ένα οικείο σου πρόσωπο. Και εδώ, θα παραθέσω ορισμένα συναισθήματα τα οποία γεννιούνται στο άτομο , την ώρα της πρώτης συνάντησης με ένα συγγενικό και φιλικό του πρόσωπο. Αναμφίβολα , τα συναισθήματα τα οποία γεννιούνται , είναι κυρίως ευχάριστα . Θα παρομοιάσω , την στάση του ατόμου, με την στάση του μωρού , όταν αντικρίζει για πρώτη φορά την μαμά του .

Πώς αντιδρά ένα μωρό αντικρίζοντας για πρώτη φορά τους γονείς του ; Πώς αντιδρά ένα μωρό αντικρίζοντας για πρώτη φορά τη μαμά του; Το μωρό ερχόμενο στην αγκαλιά της μητέρας του , νιώθει το αίσθημα της ασφάλειας , της φροντίδας και παράλληλα το αίσθημα της προστασίας. Έτσι και ένας άνθρωπος, όταν αντικρίσει για πρώτη φορά τον άνθρωπό του. Κατακλύζεται , από το αίσθημα της ασφάλειας , διότι του δόθηκε το δικαίωμα να τον ξαναδεί. Για να το θέσω καλύτερα , είναι σαν να ξαναβρίσκει το ΄΄ λιμάνι του΄΄ . Είναι , σαν να ξαναγύρισε εκεί που ανήκε . Τα συναισθήματα της πρώτης συνάντησης , είναι αληθινά και ταυτόχρονα ειλικρινή , διότι βγαίνουν από την ψυχή του ανθρώπου . Η στιγμή, όπου ένας άνθρωπος βλέπει για πρώτη φορά τον άνθρωπό του , μετά από τόσους μήνες κοινωνικής απομόνωσης , είναι τόσο συγκινητική, συγκλονιστική και ταυτόχρονα συναισθηματική , όπως μια μητέρα αντικρίζει για πρώτη φορά το νεογέννητο παιδί της . Τα συναισθήματα που νιώθουμε , όταν βλέπουμε για πρώτη φορά τον άνθρωπο μας , είτε αυτός είναι ένας φίλος , είτε ένα συγγενικό μας πρόσωπο μας προκαλούν μια ένταση και μια εσωτερική δράση . Άλλωστε, αν το καλοσκεφτούμε , το συναίσθημα είναι μια ενέργεια που θέλει να κινηθεί μέσα μας. Θέλει να κινηθεί μέσα μας, διότι τόσους μήνες είχε ΄΄ αποκοιμηθεί ΄΄ . Ο άνθρωπος , πρέπει να κατανοήσει , ότι το συναίσθημα του δεν είχε χαθεί , αλλά είχε εφησυχαστεί στον βωμό της κοινωνικής απομόνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι , έχουμε επιβεβαιώσει , ότι τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν είναι άπειρα. Είναι αυτά, που μας καθορίζουν την προσωπική μας ανάπτυξη, την προσωπική μας ευημερία και ευεξία και που μας ακολουθούν και θα μας ακολουθούν καθ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ωστόσο, πόσο δυνατά και αληθινά είναι αυτά που νιώθουμε ; Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι , μετά από τόσους μήνες επιβλητικής απομόνωσης , τα συναισθήματα της πρώτης συνάντησης δεν είναι πάντα ευχάριστα. Μπορεί , ένας άνθρωπος να νιώσει και δυσάρεστα συναισθήματα για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του . Τα δυσάρεστα συναισθήματα μπορεί να είναι, απογοήτευση, νευρικότητα και φόβος απέναντι στον άλλον. Φόβος , διότι δεν γνωρίζεις πως θα είναι η συμπεριφορά του άλλου , απέναντι σου. Για να το θέσω καλύτερα, είναι σαν να γνωρίζεις για πρώτη φορά τον άνθρωπό σου , τον φίλο σου , τον συγγενή σου . Νευρικότητα, διότι δεν γνωρίζεις πως να διαχειριστείς την κατάσταση που πέρασες και που φοβάσαι ότι θα ξαναπεράσεις.

Άλλωστε, η κατάσταση που βιώσαμε και που βιώνουμε , είναι πρωτόγνωρη για όλους μας και σίγουρα η επιστροφή στην καθημερινότητα μας , θα είναι μια δύσκολη αλλαγή στην ψυχή μας. Αλλαγή και ταυτόχρονα προσαρμογή. Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι , ο ψυχικός κόσμος του ατόμου , είναι τόσο μεγάλος και ταυτόχρονα τόσο μικρός.Συνεπώς, το άτομο χρειάζεται να διευρύνει τον ψυχικό του χώρο , προκειμένου να δεχθεί συμπεριφορές και ταυτόχρονα να αποδεχθεί το συναίσθημα που τον κατακλύζει την ώρα της πρώτης συνάντησης .

Αλεξάνρα Μούντζια, Πολιτικός Επιστήμονας – Φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=lockdown+%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1&tbm=isch&ved=2ahUKEwjzzJPvxqvpAhUF-xoKHcqlBT0Q2-cCegQIABAA&oq=Loc&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgQIIxAnMgQIIxAnMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCABQuowBWPeQAWDQnQFoAHAAeACAAX6IAfICkgEDMC4zmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ei=ciK5XvPLM4X2a8rLlugD&bih=939&biw=1680&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866#imgrc=5iswxd6DHqIXzM&imgdii=ni1ugEOz37ltpM

(Visited 142 times, 1 visits today)

Κλείσιμο