Written by 2:14 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Μάριος Μουρατάι

Τα 5 αναπάντητα ερωτήματα του κορωνοϊού | Μάριος Μουρατάι

Ας ρίξουμε λοιπόν, μια ματιά στα πέντε κυρία ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊο τα οποία ακόμα ταλανίζουν την επιστημονική κοινότητα και παραμένουν ακόμη αναπάντητα.

Ποτέ άλλοτε στην σύγχρονη ιστορία η ιατρική κοινότητα δεν αποτέλεσε τόσο επιφανές κομμάτι της επικαιρότητας και της ραγδαίας εξελισσόμενης κοινωνίας. Από την μία μέρα στην άλλη, άνθρωποι του χώρου ή μη, όλοι γίναμε αυθεντείες των όρων “ανοσία”, “αναπνευστήρες” και “ρετροϊος”. Ωστόσο, παρά το ιλιγγιώδες ποσό χρημάτων που έχει επενδύσει η ανθρωπότητα και τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην καθημερινότητα μας, τα ερωτηματικά και το πέπλο μυστήριο πάνω από αυτόν τον ιό καλά κρατεί.

Ας ρίξουμε λοιπόν, μια ματιά στα πέντε κυρία ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊο τα οποία ακόμα ταλανίζουν την επιστημονική κοινότητα και παραμένουν ακόμη αναπάντητα.

1) Που οφείλεται η τεράστια μεταβλητότητα στην κλινική παρουσία των ασθενών ;

Είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παρόντος ιού, αφού οι ασθενείς του ποικίλλουν από θετικούς ασυμπτωματικούς, μέχρι ασθενείς με πολύ έντονα κλινικά συμπτώματα, οι οποίοι ενίοτε θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη και ίσως φλερτάρουν με τον θάνατο. Μια πρόσφατη έρευνα (η οποία βέβαια χρειάζεται περαιτέρω υποστήριξη) ανέδειξε μια σύνδεση μεταξύ της σφοδρότητας των συμπτωμάτων των ασθενών και των γονιδίων που καθορίζουν την ομάδα αίματος ενός ανθρώπου (ΑΒ0), αλλά και με μερικά γονίδια υπεύθυνα για την λειτουργία ορισμένων υποδεχέων τους οποίος καταχράζεται ο ιός. Επομένως, μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια γενετική επιρρέπεια σε ορισμένους ασθενείς.

2) Πως αναπτύσσεται η ανοσία απέναντι στον ιό και πόσο διαρκεί;

Οι έρευνες σχετικά με την ανοσία έναντι στον κορωνοϊο έχουν επικεντρωθεί στον ρόλο των αντισωμάτων που παράγονται μετά την ανοσολογική απόκριση, τα οποία από ο,τι φαίνεται, έχουν την τάση να διατηρούν μια πολύ υψηλή συγκέντρωση μετά την μόλυνση του ασθενή αλλά να πέφτουν κατακόρυφα μετά από μερικές βδομάδες. Προς το παρόν, δεν έχει παρατηρηθεί μια επαρκής δημιουργία αντισωμάτων η οποία θα μπορεί να διατηρήσει μια ανοσία έναντι στον ιό σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι τα αντισώματα δεν είναι το μόνο εργαλείο στο οπλοστάσιο μας έναντι στον ιό, καθώς αλλά ανοσολογικά κύτταρα όπως τα Τ λεμφοκύτταρα έχουν έναν ρόλο κλειδί τον οποίο δεν έχουμε ακόμα αποκρυπτογραφήσει.

3) Ο ιός μεταλλάσσεται σε μια πιο επικίνδυνη μορφή?

Όπως όλοι οι ιοί, έτσι και ο Sars-CoV-2 μεταλλάσσεται ενώ μολύνει τον πληθυσμό. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες μεταλλάξεις είναι ανίκανες να επηρεάσουν την τοξικότητα του ιού, ενώ πολλές φορές την υποβαθμίζουν. Ως εκ τούτου, μια διαρκής χαρτογράφηση του ιού είναι αναγκαία ώστε να εντοπίσουμε μια σπάνια, πιο επικίνδυνη μετάλλαξη. Η διαρκής παρακολούθηση του ιού είναι υψίστης σημασίας και για την παραγωγή ενός αποδοτικού εμβολίου. Πράγματι, ορισμένες μεταλλάξεις μπορούν να αποφέρουν την αναποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, μέσω της τροποποίησης του στόχου τους και της αδρανοποιησης του.

4) Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια ενάντια στον ιό?

Πάνω από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη αυτή την στιγμή και περίπου 20 από αυτά έχουν μπει σε φάση κλινικής δοκιμής. Πρέπει, όμως να δείξουμε υπομονή και ωριμότητα καθώς δεν υπάρχουν θαύματα στην ιατρική, παρά μόνο επιστημονικη γνώση. Για να αποκτηθεί αυτή η γνώση θα χρειαστεί ένα μεγάλο διάστημα, και πρέπει να κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας, ότι αντιμετωπίζουμε έναν άγνωστο εχθρό, μόλις 6 μηνών.

Η αναπτυξιακή φάση είναι ραγδαία, αλλά όσο τα προκαταρτκικά τεστ παρμένουν μη ενθαρρυντικά και τα διαθέσιμα στοιχεία ελάχιστα, είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε τρανές προκηρύξεις.

5) Από που προέρχεται ο ιός?

Οι έρευνες φαίνεται να συγκλίνουν σε ενα συγκεκριμένο είδος νυχτερίδας (Rhinolophus ferrumequinum), τυπικό ξενιστή και των δύο κορωνοϊών που προηγήθηκαν, το οποίο μοιράζεται 96% του γενετικού τους υλικού με τον Sars-CoV-2. H απόκλιση του 4% φαίνεται όμως, να επιβεβαιώνει την ύπαρξη και ενός δεύτερου ξενιστή, ο οποίος φιλοξένησε τον ιό πριν την μεταπήδηση του στο ανθρώπινο είδος. Για να επιβεβαιώσουμε παγίως την πορεία του ιού θα χρειαστεί να εντοπίσουμε ένα ζώο – ξενιστή το οποίο θα εμπεριέχει τον ιό με γενετικό υλικό κοινό κατά 99% με αυτό του Sars-CoV-2.

*Και προς θεού, ο ιός δεν προήλθε από κανέναν Bill Gates και κανέναν μασόνο. Ας αφήσουμε τις θεωρίες συνωμοσίας για τους τα πιο “κριτικά σκεπτόμενα μυαλά”.

Μάριος Μουραται, Φοιτητής Ιατρικής

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866&sxsrf=ALeKk02K54xas8IiUXWXlq8kgJmJKAY6eg:1594292841132&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwijqNrTg8DqAhXCFXcKHSuGAJIQ_AUoAnoECBoQBA&biw=1680&bih=939#imgrc=rH8aBS96OpKikM&imgdii=3Uyd26YC3M47WM

(Visited 160 times, 1 visits today)

Κλείσιμο