Το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ) και η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Λιθουανίας στην Ελλάδα συνδιοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία διαδικτυακή ημερίδα (webinar) με τίτλο: “Η Γεωπολιτική, η Ενεργειακή Ασφάλεια και η Ασφάλεια της Πυρηνικής Ενέργειας” την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020. Σε αυτήν συμμετείχε ως ομιλητής, ο δικός μας Θεμιστοκλής Ζ. Ζανίδης, Πολιτικός Επιστήμονας- Διεθνολόγος, η τοποθέτηση του οποίου αφορούσε την πυρηνική ενέργεια ως γεωπολιτικό εργαλείο στην περίπτωση της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την διαδικτυακή ημερίδα ήταν η Ευρυδίκη Μαρία Παπανικολάου, Φοιτήτρια ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας και Αρθρογράφου του LEP. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το Δελτίο Τύπου Συμμετοχής του Θεμιστοκλή Ζανίδη στο webinar καθώς και κάποια βασικά σημεία της τοποθέτησής του.
Στην εν λόγω ημερίδα είχα την τιμή να συμμετέχω ως ομιλητής στο πρώτο πάνελ “Η Πυρηνική Ενέργεια ως Γεωπολιτικό Εργαλείο” με θέμα “Η Πυρηνική Ενέργεια ως Γεωπολιτικό Εργαλείο: Η Περίπτωση της Τουρκίας” στο οποίο είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, ο οποίος δεν είναι άλλος από το αναδειχθεί σε περιφερειακό ηγεμόνα τόσο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου όσο και εντός του Ισλαμικού κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πυρηνική ενέργεια και η επιθυμία της να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο. Η προαναφερθείσα φιλοδοξία είναι ρεαλιστική καθώς έχει εκφραστεί από πολλούς Τούρκους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν ο οποίος έχει υποστηρίξει πως η επιθυμία του είναι να μετατρέψει την Τουρκία σε πυρηνική δύναμη. Η χώρα είναι γνωστό πως έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες τις οποίες επιχειρεί να καλύψει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά προσθέτοντας και την πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό της μείγμα.
Η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμό στο Ακουγιού με τη συνδρομή της ρωσικής Rosatom θα επιτρέψει στην τουρκική βιομηχανία-επιστήμονες να “ξεκλειδώσουν” τα μυστικά της πυρηνικής ενέργειας. Εντούτοις, η κατασκευή ενός εργοστασίου που θα διαθέσει τέσσερις αντιδραστήρες χωρητικότητας 1.200 megawatt έκαστος πλησίον της σεισμικής ζώνης στο Ακουγιού έχει προκαλέσει ανησυχία σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που πλήττεται από σεισμούς σε ετήσια βάση. Επομένως, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής καταστροφής η οποία δύναται να προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή. Με δεδομένη την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, υπό το δόγμα του Νεο-Οθωμανισμού, η πυρηνικοποίηση της χώρας αποτελεί μια ρεαλιστική απειλή για ολόκληρη την περιοχή. Δεδομένης μάλιστα της απόστασης μεταξύ πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (όταν κι εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή τους) και της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, η οποία δεν υπερβαίνει το ένα έτος εφόσον ληφθεί η σχετική απόφαση όπως δεικνύει η Πυρηνική Επιλογή (όρος της Πυρηνικής Στρατηγικής), της ραγδαίας ανάπτυξης της τουρκικής πυραυλικής τεχνολογίας και των δηλωμένων προθέσεων τούρκων αξιωματούχων, η επιδίωξη της Άγκυρας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων αποτελεί έναν ορατό και πραγματικό κίνδυνο για την ισορροπία ισχύος στην περιφέρεια γεγονός που οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της η Ελλάδα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ καθώς και άλλες δυνάμεις (Αίγυπτος, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ κ.α).
Θεμιστοκλής Ζ. Ζανίδης, Πολιτικός Επιστήμονας- Διεθνολόγος