Στην περίφημη σύνδεση της Ευρώπης με την Ασία, σε μια περιοχή από αχανείς αραιοκατοικημένες εκτάσεις, υφίσταται ένα κράτος, του οποίου η επικράτεια περιλαμβάνει εδάφη ταυτόχρονα των δυο ηπείρων. Ξεκινώντας, άξια αναφοράς είναι η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (Ε.Σ.Σ.Δ.). Ιδρύεται το 1922, με πρωτεύουσα την Μόσχα. Όπως μαρτυρά η ονομασία της, αποτελούνταν από ένα σύνολο σοσιαλιστικών δημοκρατιών, με διαφορετική ημερομηνία προσχώρησης της καθεμιάς σ’ αυτήν. Με το πέρας της διαδικασίας της ένωσης, η Ε.Σ.Σ.Δ. περιελάμβανε 15 σοσιαλιστικές δημοκρατίες [1]. Ο πληθυσμός της έφτανε τα 293 εκατομμύρια πολίτες και στο μεγαλύτερο μέρος τους, ήταν ορθόδοξοι. Ωστόσο υπήρχαν και πολλοί μουσουλμάνοι. Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε το 1991.
Ανατρέχοντας στα ιστορικά γεγονότα, ο σχηματισμός της οφείλεται κυρίως στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, στην οποία επικράτησαν οι Μπολσεβίκοι, τους οποίους ίδρυσε ο Λένιν. Οι Μπολσεβίκοι ήταν μια οργάνωση επαγγελματιών, που στόχευαν στην ανάπτυξη του κουμμουνιστικού καθεστώτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μπολσεβίκοι για να πετύχουν την άνοδο του κομμουνισμού προσπάθησαν να αναβαθμίσουν τον ρόλο των γυναικών στην κοινωνία αλλά και στην οικογένεια. Επιπλέον, στόχευαν στον έλεγχο της προσωπικής ζωής των πολιτών καταργώντας με αυτόν τον τρόπο τα στεγανά μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ζωής. Όσον αφορά τις γυναίκες άνοιξαν τον δρόμο για την είσοδο τους στην εργασία και στην εκπαίδευση. Προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τον ρόλο του πατέρα στην οικογένεια και να γίνει το κράτος «πατέρας» της οικογένειας. Έδιναν, ακόμη την δυνατότητα στις γυναίκες να λένε τα προβλήματα τους σχετικά με τους άντρες τους στα συνέδρια που δημιουργούσαν, έχοντας την ευκαιρία να ελέγχουν με αυτό τον τρόπο την οικογένεια.
Ωστόσο, όταν απεβίωσε ο Λένιν την εξουσία πήρε ο Στάλιν, ο οποίος κατάφερε να έχει πολιτικούς αντιπάλους στο στενό του πολιτικό περιβάλλον. Αυτό το πέτυχε μέσω των εξοριών, των δολοφονιών και των εκκαθαρίσεων του κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξορία και μετέπειτα δολοφονία του Λέων Τρότσκι. Ο Στάλιν, κατά την διάρκεια της θητείας του κατάφερε να επιτύχει την εκβιομηχάνιση της χώρας και την κολεκτιβοποίηση των αγροτικών καλλιεργειών. Στον αγροτικό τομέα υπήρχαν δύο διαφορετικές απόψεις (αριστερές – δεξιές). Στην αρχή στήριζε τις απόψεις της δεξιάς (τους κουλάκους), η οποία αντιπροσώπευε δύο από τα εικοσιπέντε εκατομμύρια αγροτών. Λίγο αργότερα άσκησε βίαιη πολιτική στους κουλάκους και σκότωσε περίπου οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους. Τελικά, κατάφερε να εισάγει τα τρακτέρ στην αγροτική δραστηριότητα. Στον τομέα της εκβιομηχάνισης η Σοβιετική Ένωση παρήγαγε 10 εκατομμύρια τόνους σίδερο το χρόνο.
Η Σοβιετική Ένωση, αφού «αντέχει» επτά δεκαετίες «ζωής», το 1991 διαλύθηκε. Ως εκ τούτου, φτάσαμε στην Ρωσική Συνομοσπονδία ή απλά Ρωσία του σήμερα. Πρόεδρος της Ρωσίας εξελέγη το 2000-2008 ο Πούτιν, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές ξανά το 2012 και το 2018. Ο πληθυσμός της Ρωσίας ανέρχεται στα 144 εκατομμύρια με Α.Ε.Π. 1,6 τρισεκατομμύρια. Η Ρωσία είναι μια απολυταρχική και ανελεύθερη χώρα. Αν και οι πολίτες είναι μορφωμένοι και πολιτικοποιημένοι, και ενδιαφέρονται για τις εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, η πολιτική συμμετοχή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της χειραγώγησης των Μ.Μ.Ε. , αλλά και της νοθείας που πραγματοποιείται στις εκλογές. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όσες οργανώσεις έχουν σχέσεις με το εξωτερικό ενοχοποιούνται από τον Πούτιν, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Σε αντίθεση με την Σοβιετική Ένωση ο Πούτιν επανέφερε την πατριαρχεία, τον σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις. Ακόμη, οι γυναίκες χάνουν την πολιτική τους εκπροσώπηση και αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την ανεργία.
Η Ρωσία μετά το 2000 κατάφερε να σταθεροποιηθεί οικονομικά μέσω των εξαγωγών πετρελαϊκών προϊόντων. Το 2006 ανέλαβε την προεδρία των G8 και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη είσοδό της στον Π.Ο.Ε. . Η βιομηχανική παραγωγή αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της οικονομίας της χώρας. Ωστόσο, ο πλούτος της Ρωσίας έχει συγκεντρωθεί κυρίως στην Μόσχα (40%) και στην Αγία Πετρούπολη (12%). Στα περισσότερα αξιώματα της Ρωσίας βρίσκονται άνθρωποι του Πούτιν, έτσι εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά κύριο λόγο από τον ίδιο τον Πούτιν. Η αλήθεια είναι ότι ο δυτικός κόσμος δεν γνωρίζει πολλά για την Ρωσία, καθώς οι ενέργειες του Πούτιν παραμένουν άγνωστες.
[1] Αυτές ήταν οι εξής: Ρωσία, Ουκρανία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Λευκορωσία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Αρμενία, Μολδαβία, Κιργιζία, Τουρκμενία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν.
Πηγές:
- Alexandrova, E., 2007, why soviet women want to get married?
- https://odeth.eu/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B9/ (Ανακτήθηκε 22 Ιαν 2021)
- Hargue, Harrop, McCormick, 2020, Συγκριτική Πολιτική και Διακυβέρνηση, Κριτική
- https://jaj.gr/simantikes-erevnes/to-politiko-systima-tis-rosias-o-poutin-ke-i-diadochi/ (Ανακτήθηκε 22 Ιαν 2021)
Mαίρη Σκούρτι, Φοιτήτρια Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών