Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στα πλαίσια του Σεμιναρίου « Ηθική του Πολέμου» του Μεταπτυχιακού τμήματος Πολιτικής Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιβλέπων καθηγητή τον κ. Φιλήμων Παιονίδη.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει με συνοπτικό τρόπο, όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφαση της ρίψης ατομικής βόμβας, σε πόλεις της Ιαπωνίας το 1945 από τους Συμμάχους και να εξετάσει κατά πόσο οι προθέσεις μιας τέτοιας ενέργειας εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο της θεωρίας των Αρχών του Δικαίου Πολέμου.
Αναμφίβολα θα τεθούν ηθικοί προβληματισμοί, καθώς η πυρηνική επίθεση στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 αντίστοιχα, προκάλεσαν το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων στη πλειοψηφία τους αμάχων και οι συνέπειες για όσους επέζησαν υπήρξαν ολέθριες.
Χριστίνα Βασκαντήρα, Ιστορικός -Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια





