Written by 5:44 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Schröder-Ischinger: Διπλωματία χωρίς φως | Χρίστος Σαββουλίδης

Είναι σχεδόν αμέτρητες οι φορές που η Δύση προσπάθησε να βάλει τέλος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία δια της διπλωματικής οδού. Το τελευταίο διάστημα το τρίγωνο: Μακρόν-Πούτιν-Σολτς, έχει συναντηθεί άπειρες φορές χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Δεν έχει σημασία το ποια εφημερίδα, ποιο κανάλι ή γενικότερα ποιο ΜΜΕ χρησιμοποιεί ο καθένας για την ενημέρωση του, το σίγουρο είναι πως αυτές οι συναντήσεις μεταξύ των τριών ηγετών είναι γνωστές σε όλους. Αγνοείται όμως η δράση πίσω από τις κάμερες. Η δράση των διπλωματών που όσο κι αν προσβάλλουν την εικόνα των φιλελεύθερων, διάφανων και δημοκρατικών κρατών που έχουμε φιλοτεχνήσει, παραμένει σημαντική, και καμιά φορά ίσως και πιο αποτελεσματική από αυτή των επίσημων κυβερνήσεων.

Η πρώτη περίπτωση ανεπίσημης και ταυτόχρονα ουσιαστικής διπλωματίας, είδε το φως της δημοσιότητας με το ρεπορτάζ του Matthew Karnitschnig, που αποκάλυψε την άτυπη συνάντηση του Vladimir Putin και του πρώην Γερμανού Καγκελάριου, Gerhard Schröder. Ο Schröder διετέλεσε καγκελάριος της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης από το 1998 έως το 2005, όταν και ηττήθηκε από την Angela Merkel, και πλέον είναι επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής κρατικής ενεργειακής επιχείρησης Rosneft, καθώς και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των μετόχων της Nord Stream AG, της εταιρίας που κατασκεύασε και ελέγχει τους δύο αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1, και Nord Stream 2 που ενώνουν την Ρωσία με την Γερμανία μέσω της Βαλτικής. Η ομολογουμένως στενή σχέση του πρώην Γερμανού Καγκελάριου με τον Ρώσο Πρόεδρο έχει δεχτεί έντονη κριτική, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του Karnitschnig στο POLITICO, που επιβεβαιώθηκε αργότερα και από την Bild, κάποιο μέλος των Ουκρανών διπλωματών που διαπραγματεύονταν την εκεχειρία με την ρωσική πλευρά, ζήτησε να μεσολαβήσει άτυπα ο Schröder ως μεσάζοντας στις συνομιλίες των δύο πλευρών. Η επαφή έγινε με τη βοήθεια του ελβετικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Ringier, που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Schröder, ενώ πλέον κατακρίνει την σχέση του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού με το Κρεμλίνο. Όπως φαίνεται ο Schröder δέχτηκε, πιθανότατα για να αποκαταστήσει τη φήμη του μετά την έντονη κριτική που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα, και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας στις 10 Μαρτίου. Το περιεχόμενο της συζήτησης παραμένει άγνωστο με εξαίρεση μια δήλωση κοντινού προσώπου του Schröder, που ισχυρίστηκε πως οι δύο άνδρες είχαν μια έντονη και ειλικρινή συζήτηση. Στις 11 Μαρτίου ακολούθησε μια συνάντηση με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής για την κατάπαυση του πυρός Vladimir Medinsky, και τέλος στις 13 Μαρτίου με τον αντίστοιχο Ουκρανό διπλωμάτη και βουλευτή Rustem Umerov.

Προς το παρόν οι συναντήσεις του Schröder δεν φάνηκαν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα με εξαίρεση την περιφρόνηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ηγετών της Δύσης, καθώς παρά τις προσπάθειες του σημερινού Γερμανού Καγκελάριου, του Γάλλου Προέδρου και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο Gerhard Schröder παραμένει ο μόνος Ευρωπαίος που με άνεση συναντήθηκε με τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη και των δύο πλευρών και μάλιστα μετά από δική τους απαίτηση, χωρίς να είναι υπόλογος σε κανέναν. Μάλιστα το αποκορύφωμα της παραδοχής της εξάρτησης της Δύσης από τέτοιου είδους ατομικές παρεμβάσεις, ακόμη κι αν έρχονται από πρόσωπα που μέχρι χθες καταδίκαζε, ήταν η δήλωση του ενός εκ των δύο επικεφαλής του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Lars Klingbeil, πως σε αυτό το σημείο, αν και δεν είχε ενημερωθεί για τις ενέργειες του Schröder, κάθε διπλωματικό αποτέλεσμα ακόμη και με αυτόν τον τρόπο είναι θεμιτό.

Η δεύτερη περίπτωση γνώρισε ακόμη λιγότερη δημοσιότητα, και πρόκειται για την συμβουλευτική εταιρία Agora Strategy Group και κυρίως για τον ιδρυτή της, Wolfgang Ischinger. Ο Ischinger, έκανε το όνομα του γνωστό στους κύκλους της γερμανικής διπλωματίας το 1982 ως προσωπικός σύμβουλος του Hans-Dietrich Genscher, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Δυτικής Γερμανίας και επί σειρά ετών επικεφαλής του φιλελεύθερου γερμανικού κόμματος FDP. Στην κυβέρνηση Schröder, ο Ischinger διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, και αργότερα ανέλαβε την θέση του Γερμανού πρέσβη στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πιο ουσιαστικός και αμφιλεγόμενος ρόλος του όμως ξεκινά το 2008, όταν μετά από αίτημα της κυβέρνησης Merkel, αναλαμβάνει τα ινία της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, και την μετατρέπει από μια ανιαρή ετήσια συνάντηση διπλωματών και στρατηγικών αναλυτών, σε μια διοργάνωση σταθμό για την διεθνή διπλωματία, με φιλοξενούμενους όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden και ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg. Αυτή η μετατροπή όμως δεν συνέβη με τον πλέον διαφανή τρόπο. Συνέβη χάρη στο γεγονός πως ο Ischinger, κατάφερε να θολώσει τα όρια ανάμεσα σε ιδιωτικό όφελος και δημόσιο συμφέρον.

Συγκεκριμένα το 2008, όταν ανέλαβε την θέση του επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο Ischinger ήταν ανάμεσα στους κορυφαίους λομπίστες της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, και πολλοί αρχηγοί κρατών που είχε στόχο να προσεγγίσει για χάρη της εταιρείας, ήταν και προσκεκλημένοι στη Διάσκεψη. Με επίσημη δήλωση της η Allianz, η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, με επίσημη δήλωση της είχε ξεκαθαρίσει πως γνώριζε τον διπλό ρόλο του Ischinger και πως δεν είχε επιπτώσεις στην απόδοση του. Από την πλευρά της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα. Δεν πρόκειται για αμιγώς κρατικό ή δημόσιο φορέα, ωστόσο χρηματοδοτείται από το γερμανικό κράτος μέσω της ΜΚΟ που είναι υπεύθυνη για την Διάσκεψη. Εντέλει όμως από τους συνολικούς πόρους της Διάσκεψης, μόνο το 15% προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση, καθώς πολλές ιδιωτικές εταιρίες-κολοσσοί επιδιώκουν κάθε χρόνο να ενισχύσουν την Διάσκεψη ως χορηγοί, μεταξύ αυτών και η Microsoft, η Goldman Sachs, ενώ και η Allianz, ειδικά όσο ο Ischinger εργαζόταν εκεί. Αφού λοιπόν κατάφερε να εδραιώσει τον ρόλο του ως επικεφαλής της Διάσκεψης και να επωφεληθεί από αυτόν με τη βοήθεια της Allianz, το 2015 ο Ischinger παραιτείται από την ασφαλιστική και ιδρύει την συμβουλευτική Agora Strategy Group, η οποία ακόμη και σήμερα διατηρεί τα γραφεία της ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο Bayerischer Hof, όπου παραδοσιακά διεξάγεται η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Αν και οι δραστηριότητες της Agora δεν δημοσιοποιούνται καθώς είναι ιδιωτική εταιρεία, σύμφωνα με διαρροές που γίνονται περιστασιακά στον τύπο, η Agora χάρη στις διασυνδέσεις του Ischinger έχει εξασφαλίσει πελάτες όπως η κυβέρνηση της Γεωργίας, του Κατάρ, του Κοσόβου καθώς και πολλές άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Πολλές χώρες που επιδιώκουν να αποκτήσουν είτε θέση στο NATO είτε στην Ε.Ε., απευθύνονται στην Agora, δίνοντας στον Ischinger ακόμη μεγαλύτερο κύρος στο τραπέζι της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ακόμη και όταν χρειάστηκε λόγω εντάσεων εντός της εταιρείας, να παραιτηθεί από την θέση του διευθυντή της, ο βετεράνος διπλωμάτης παρέμεινε το σημαντικότερο πρόσωπο της Agora ως επίτιμος επικεφαλής, και έτσι παρεμβαίνει ακόμη και σήμερα όταν πρόκειται για σημαντικούς πελάτες.

Είναι προφανές πως η Ευρώπη επιδιώκει να εμφανίζει πάντα ένα διπλωματικό και διαφανές προφίλ. Όταν όμως τα περιθώρια στενεύουν, και η κριτική ματιά της κοινής γνώμης δεν είναι παρά ένα εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις, τότε εμφανίζονται οι έμπειροι τεχνοκράτες, πρόθυμοι να μεταφέρουν τις συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες και από ό,τι φαίνεται και με τις ευλογίες των επίσημων κυβερνήσεων. Όσο επιβιώνει η καπιταλιστική κοινωνία που ευνοεί και ενισχύει τις προσπάθειες λίγων να αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη από τις υποθέσεις των πολλών, θα είναι πραγματικά δύσκολο να αποκαλούμε τους εαυτούς μας δημοκράτες και να δείχνουμε τους γύρω μας ως ολιγάρχες και αυθαίρετους δικτάτορες.

Χρίστος Σαββουλίδης, Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B4%CE%B9%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866&sxsrf=APq-WBv7Bpz4PsBeYHumD2NZssGwxp440w:1648550506974&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjg4vKakev2AhWh_7sIHa3eA6YQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1680&bih=939&dpr=1#imgrc=4zf-Xguw7Sb6_M&imgdii=Y-xbh3az_Amz0M

(Visited 82 times, 1 visits today)

Κλείσιμο