Written by 6:03 μμ Διμερείς Σχέσεις, Επικαιροτητα

Σχέσεις Ελλάδας – Μπαχρέιν: με ορίζοντα τις σχέσεις Ισραήλ – Μπαχρέιν | Χριστίνα Τσελεμπίδου

Το νησιωτικό βασίλειο της Μέσης Ανατολής, αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής δημοκρατίας στο φλέγον ζήτημα με την Άγκυρα, καθώς μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. στάθηκαν στο πλευρό της χώρας μας, θέτοντας την Τουρκία σε κατάσταση εμπάργκο και δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει διμερείς σχέσεις συνεργασίας με κράτη που απαρτίζουν το «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC – ΣΣΚ)»[1], στην αραβική χερσόνησο, όπως στο πρόσφατο παράδειγμα με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τα Η.Α.Ε. Αυτό συμβαίνει εξίσου στην περίπτωση των σχέσεων του Ελληνικού κράτους με το Μπαχρέιν [2]. Το βασίλειο βρίσκεται βορειοδυτικά του κράτους του Κατάρ, εντός του Περσικού Κόλπου. Πρόδηλο είναι πως, εκ πρώτης άποψης, δε δύναται να αναφέρει κανείς ότι είναι ένα «πλούσιο» κράτος, όμως εκτιμάται ότι αποτελεί ένα καινοτόμο κράτος, ειδικά τον 21ο αιώνα. Έτσι, αξίζει να «σκιαγραφηθούν» οι διμερείς σχέσεις τους.

Πραγματοποιώντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ας αναφέρουμε ότι οι σχέσεις της χώρας μας με το βασίλειο δύνανται να χαρακτηριστούν ως ανέκαθεν φιλικές. Ο λόγος είναι η ελληνική παρουσία στο νησιωτικό βασίλειο του Κόλπου από την πρώιμη ελληνιστική περίοδο ακόμη. Πιο συγκεκριμένα, στο Μπαχρέιν διαμένουν περίπου 600 Έλληνες, χωρίς όμως να υπάρχει οργανωμένη ελληνική κοινότητα. Οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εγκαθιδρύθηκαν επισήμως το 1973, όταν και το βασίλειο έπαψε να αποτελεί προτεκτοράτο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την ελληνική πρεσβεία του κράτους του Κουβέιτ. Την μόνη παρουσία της ελληνικής δημοκρατίας στο Μπαχρέιν αποτελεί το προξενείο, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας αυτού, Μανάμα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα το Βασίλειο δεν εκπροσωπείται με πρεσβεία ή με προξενείο στον ελληνικό χώρο.

Αν αναλύσουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι δίδει ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση σημαντικών γεωπολιτικών συμμαχιών. Το Μπαχρέιν αποτελεί μία από αυτές. Εξαιρετικά έντονη θα χαρακτήριζε κανείς την επιθυμία, καθώς και την προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ των χωρών, ιδίως από την πλευρά της χώρας μας, κυρίως στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αλλά και σε τομείς, όπως ο τουρισμός, το real estate και το εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Ένα εγχείρημα που διευκολύνεται λόγω και των κοινών γεωγραφικών χαρακτηριστικών που έχουν οι δύο χώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται την τελευταία τριετία. Αρκετοί εκπρόσωποι των ελληνικών κυβερνήσεων μεταβαίνουν στο βασίλειο με στόχο να θερμανθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών αφορούν κατά καιρούς τη γενική κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις χώρες του ΣΣΚ. Πολλές φορές πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις μεταξύ ομολόγων για την άμβλυνση των εντάσεων στις συγκεκριμένες περιοχές. Οι δύο χώρες διατηρούν σταθερή τη συνεργασία τους και στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών. Το Μπαχρέιν άλλωστε θεωρεί τη θέση της χώρας μας ως συνδετικό κρίκο για την επικοινωνία με τη Δύση και ότι παρουσιάζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Επίσης, πολλές φορές τέθηκε από τη μεριά του βασιλείου προς την Ελλάδα και το ζήτημα της συνεργασίας σε θέματα τεχνογνωσίας που έχουν να κάνουν με την κίνηση της ευρωπαϊκής αγοράς και γενικά τις υποδομές. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι το νησιωτικό βασίλειο της Μέσης Ανατολής, αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ελληνικής δημοκρατίας στο φλέγον ζήτημα με την Άγκυρα, καθώς μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. στάθηκαν στο πλευρό της χώρας μας, θέτοντας την Τουρκία σε κατάσταση εμπάργκο και δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους. Αυτό υφίσταται, διότι βασικός γνώμονας των παραπάνω «κρατικών οντοτήτων» είναι να ελαχιστοποιήσουν την επιθετικότητα της Άγκυρας στο απειροελάχιστο, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ειρήνη ανάμεσα στα αραβικά κράτη που τα τελευταία χρόνια επικρατεί μέσα από αλλεπάλληλες συμμαχίες.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BD+&tbm=isch&ved=2ahUKEwjpjP3gqcvtAhVE4BoKHXe4CgoQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BD+&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgYIABAFEB46BggAEAgQHjoECAAQGFCkfFjHiAFg_YsBaABwAHgAgAG0BIgBwxGSAQgwLjE2LjUtMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=XjrWX-nlCcTAa_fwqlA&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=n3f0-0SuBEsqaM&imgdii=yKtji5cXokafcM

Λαμβάνοντας υπόψη τους ιστορικούς δεσμούς της Αθήνας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Ελλάδα είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε ένα μεσογειακό μπλοκ για να συμπεριλάβει το Ισραήλ, τα κράτη του Κόλπου και τις ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να αποκρούσει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Άλλωστε, οι χώρες της Μέσης Ανατολής γνωρίζουν πως να παίξουν το ενεργειακό παιχνίδι και η Τουρκία είναι ο τελευταίος παίκτης που θα τοποθετούσαν εντός του. Καθώς η Ελλάδα είναι γνωστή για τα τριμερή σχήματα συμμαχιών που δημιουργεί, όπως το Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, έθεσε πολλές φορές το θέμα επί τάπητος για το παλαιστινιακό ζήτημα αλλά και την επίλυση των σχέσεων με το Ισραήλ με ειρηνικό τρόπο πάντοτε μέσω διπλωματικών συναντήσεων.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική δημοκρατία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους του Ισραηλιτικού κράτους, καθώς οι δύο χώρες έχουν υπογράψει το 2015 συμφωνία «καθεστώτος δυνάμεων», που καθιστά νομική άμυνα και στους δύο στρατούς, ενώ επιπρόσθετα συμμετέχουν σε κοινές εκπαιδεύσεις. Οι συνεχείς συζητήσεις παρουσίασαν ένα ευνοϊκό κλίμα από όλες τις μεριές και αυτό είχε ως αποτέλεσμα εν έτη 2020, ένα έτος που κυριολεκτικά δεν πήγε ανθηρά τόσο για τις οικονομίες των χωρών όσο και με το COVID-19, που σάρωσε τις ζωές των ανθρώπων, το Μπαχρέιν αλλά και τα Η.Α.Ε. κατάφεραν να ξεκινήσουν τις διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ. Τα κράτη εκκίνησαν τη συνεργασία τους σε αρκετά ευνοϊκές βάσεις, αν και χαρακτηρίστηκε από τους Παλαιστίνιους σαν εμπόδιο προς αυτούς για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Το Μπαχρέιν είναι τώρα η τέταρτη αραβική χώρα στη Μέση Ανατολή, μετά τα Η.Α.Ε. , την Αίγυπτο και την Ιορδανία, που αναγνωρίζει το Ισραήλ από την ίδρυσή του το 1948. Καθοριστικό ρόλο είχαν στις συναντήσεις μεταξύ των χωρών και οι Η.Π.Α. .

Συνοψίζοντας, τόσο οι Αραβικές χώρες, και συγκεκριμένα το Μπαχρέιν, όσο και το Ισραήλ, δείχνουν να επενδύουν στις σχέσεις με την Αθήνα σε όλα τα επίπεδα εντός ενός ευρύτερου συνασπισμού, θεωρώντας τη δημιουργία μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής επένδυσης που ξεκινά από τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο και επεκτείνεται στην υπόλοιπη «Δύση».


[1] Μέλη του ΣΣΚ είναι το Βασίλειο του Μπαχρέιν, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Σουλτανάτο του Ομάν, το κράτος του Κατάρ, το κράτος του Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Η.Α.Ε).https://www.gcc-sg.org/

[2] Ο λόγος γίνεται για το «Βασίλειο του Μπαχρέιν», مملكة بحرين‎ στην αραβική γλώσσα (Μπαχρέιν στο παρόν κείμενο, για συντομία) https://www.bahrain.bh/

Πηγές:

Χριστίνα Τσελεμπίδου, Διεθνολόγος

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BD+&tbm=isch&ved=2ahUKEwjpjP3gqcvtAhVE4BoKHXe4CgoQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BD+&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgYIABAFEB46BggAEAgQHjoECAAQGFCkfFjHiAFg_YsBaABwAHgAgAG0BIgBwxGSAQgwLjE2LjUtMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=XjrWX-nlCcTAa_fwqlA&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=PxZ0s97GzbpZ2M

(Visited 58 times, 1 visits today)

Κλείσιμο