Written by 11:28 πμ Αρθρογραφία, Γιάννης Καμπόλης, Επικαιροτητα

Πού βαδίζεις Ευρώπη; | Γιάννης Καμπόλης

Η ΕΕ πρέπει να ανασχεδιαστεί ως προς τους καταστατικούς της στόχους και τη θεσμική της αρχιτεκτονική ώστε να ανταποκριθεί στις ιστορικές προκλήσεις του μέλλοντος.

Τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού, ολοκληρωμένου και ευέλικτου σχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στα κράτη-μέλη. Ποιο όμως είναι το διακύβευμα; Γιατί ακόμη δεν έχει υπάρξει η λεγόμενη ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα; Που εντοπίζονται οι διαφωνίες;

Κατά κύριο λόγο οι προβληματισμοί εντοπίζονται στις ισχυρές ενστάσεις που προβάλλουν τα οικονομικά εύρωστα κράτη-μέλη του Βορρά ( Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία) να αποδεκτούν μία «υπερεθνική» λύση για την αντιμετώπιση της ύφεσης που μαστίζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν, η οποία πριν από μερικές εβδομάδες φάνταζε αδιανόητη, προκρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως υπερεθνικό θεσμικό όργανο, να δανειστεί 500 δις ευρώ αξιοποιώντας το τριπλό Α, ως ένδειξη ισχυρής πιστοληπτικής ικανότητας από τις αγορές . Η χρηματοδότηση που θα λάβει θα τη διαθέσει στα πληγέντα κράτη-μέλη και στους κλάδους τις οικονομίας που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη καθίζηση. Τα κεφάλαια αυτά θα δοθούν υπό τη μορφή επιδοτήσεων, δηλαδή ως δαπάνες προϋπολογισμού και όχι ως δάνεια, τα οποία αυξάνουν το δημόσιο χρέος και δυσχεραίνουν την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους. Η πρόταση αυτή αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να εξειδικευθεί περαιτέρω και για να ευδοκιμήσει θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα εθνικά κοινοβούλια 27 κρατών-μελών.

Ωστόσο, οι ενστάσεις της ομάδας των «ισχυρών» έλαβε μορφή ως αντιπρόταση, η οποία ναι μεν συμφωνεί στην δημιουργία μηχανισμού οικονομικής βοήθειας λόγω της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία αλλά προκρίνει την χρηματοδότηση υπό τη μορφή δανείων με παράλληλη υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις πληγείσες οικονομίες.

Οι διαπραγματεύσεις για την οριστική μορφή που θα λάβει ο μηχανισμός οικονομικής βοήθειας αναμένονται δύσκολες και πολύμηνες. Η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Το ερώτημα όμως παραμένει επίκαιρο και επανέρχεται κάθε φορά που η Ένωση βιώνει κρίση. Ποια Ένωση θέλουμε; Η σημερινή μορφή της ΕΕ μπορεί να δώσει πειστική μορφή στην παρούσα κρίση ή σε μια επόμενη;

Η ΕΕ είναι μία ατελής οικονομική ένωση. Έχει επιτύχει τη νομισματική ένωση αλλά η δημοσιονομική πολιτική παραμένει στα κυρίαρχα κράτη-μέλη πάντα υπό τους περιορισμούς του συμφώνου σταθερότητας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπό την παρούσα μορφή της η Ένωση αδυνατεί να εμπνεύσει τους ευρωπαίους πολίτες. Πολλοί μιλούν για την απομάγευση της ΕΕ.

Υποστηρίζεται η άποψη πως οι ιθύνοντες της Ένωσης καλούνται άμεσα να διαμορφώσουν πολιτικές που θα ενισχύσουν την αλληλεγγύη εντός της Ένωσης. Εμπράκτως. Διαχωρισμοί μεταξύ βορρά –νότου δηλητηριάζουν την Ένωση και διαβρώνουν τη συνοχή της.

Η ΕΕ πρέπει να αδράξει τη ευκαιρία αυτή και να ανακαλύψει νέους δρόμους προς την εμβάθυνση της ενοποίησης. Κατά το παρελθόν τα κράτη-μέλη κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, οι οποίες αποτελούσαν αναγκαίο όρο την επιβίωσή τους σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η ΕΕ πρέπει να ανασχεδιαστεί ως προς τους καταστατικούς της στόχους και τη θεσμική της αρχιτεκτονική ώστε να ανταποκριθεί στις ιστορικές προκλήσεις του μέλλοντος. Μόνο μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες θα δοθούν στέρεες απαντήσεις στις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών θέτοντας τέλος στις αμφισβητήσεις. Η χώρα μας , η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, πρέπει να βρεθεί στην ομάδα των κρατών που θα θέσουν σε προτεραιότητα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία ανανέωσης της ΕΕ.

Γιάννης Καμπόλης, Πολιτικός Επιστήμονας

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B7+%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866&sxsrf=ALeKk02ZkWT3Trio1SQv54zHFeuSl71aOg:1590999888571&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjNpsi5mODpAhXGh1wKHYprB4cQ_AUoAXoECBcQAw&biw=1680&bih=939#imgrc=OTZNEt7cEnm5gM&imgdii=CU3JlnsIgys5-M

(Visited 34 times, 1 visits today)

Κλείσιμο