Eπιμέλεια: Κατερίνα Καρσιώτη
“Όταν η Ιστορία του Οίνου συναντά την αντίστοιχη του Ελαιολάδου δημιουργείται μία συνθήκη πολυπολιτισμική σχεδιάζοντας μία ατέρμονη γέφυρα και επικοινωνία μεταξύ δύο εκ των σημαντικότερων αγαθών που παράγει η χώρα μας”
Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα…
Ένα “οδοιπορικό” θα έλεγε κανείς από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι και τις μέρες μας με στάσεις σε αμπελώνες και ελαιώνες οι οποίοι φέρνουν στο προσκήνιο μία αφήγηση που αναγεννά μνήμες που αναγεννά πολιτισμό.
Τα ίχνη του οίνου και του ελαιολάδου ανάγονται στα προϊστορικά χρόνια με αρχαιολογικά αριστουργηματικά ευρήματα να έχουν έρθει στο φως και να συνδέονται άρρηκτα με τα δύο αγαθά
“Ο Οίνος”
Ο Όμηρος στα έπη του, χαρακτηρίζει πολλές περιοχές με επίθετα που μαρτυρούν παράδοση οινοποίησης, ενώ στην ένατη ραψωδία της Ιλιάδας ο Νέστορας θυμίζει στον Αγαμέμνονα πως τα κελάρια είναι γεμάτα από κρασί το οποίο το μετέφεραν καθημερινά από την Θράκη, τα πλοία των Αχαιών διασχίζοντας το πέλαγος.
Ο 17ος και 18ος αιώνας δημιούργησαν για το κρασί τις βελτιωμένες τεχνικές και συνθήκες παραγωγής και ο 19ος αιώνα να θεωρείται για τις περισσότερες περιοχές του παγκόσμιου χάρτη η χρυσή εποχή.
Σήμερα και συγκεκριμένα τα τελευταία 150 χρόνια ο οίνος γνώρισε μία τεράστια εξέλιξη ως τέχνη και ως επιστήμη με την σύγχρονη οινογνωσία να τιμά την διαχρονική τέχνη της οινοπαραγωγής και να καταδεικνύει τη σημασία του οίνου στην ιστορία και στη πολυμορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
“Το Ελαιόλαδo”
“Χρυσό Υγρό” αποκάλεσε το ελαιόλαδο ο Όμηρος και “Μεγάλο Θεραπευτη” ο Ιπποκράτης.
Δεν επρόκειτο απλώς για μία τροφή… Το λάδι από την αρχαιότητα αποτελούσε το σύμβολο της ειρήνης, της υγείας και της δύναμης. Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι η Αθήνα πήρε αυτή την ονομασία επειδή η θεά Αθηνά πρόσφερε ελαιόλαδο, μία πράξη τιμητική και αξιοθαύμαστη όπως την θεωρούσαν.
Με τους Μινωίτες να δημιουργούν με την καλλιέργεια ελαιοδέντρων έναν αδιάσπαστο οικονομικό πυλώνα που απέφερε στο νησί σπουδαία ανάπτυξη και με την πρώτη παραγωγή να καταγράφεται γύρω στο 4.500 π.Χ στην σημερινή περιοχή του Ισραήλ.
Για την χώρα μας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας με τα σημερινά ελαιοτριβεία να στέκονται απέναντι στην παραγωγή με σεβασμό, αγάπη, σύγχρονη, αναπτυξιακή οπτική και δημιουργικό τρόπο.
Όταν ο Τουρισμός συμβάλλει στην ανάπτυξη εξωτερικών σχέσεων ήπιας ισχύος…
Ο Τουρισμός άλλωστε αποτελεί ένα πολύπλοκο και σύνθετο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και βασικά εργαλεία ανάπτυξης εξωτερικών σχέσεων. Αναδύεται λοιπόν μία νέα μορφή διπλωματίας που στοχεύει στην “επικοινωνία”, στην “συνεργασία”, στην “ανταλλαγή”, στην “αναβάθμιση”, στην “πρόοδο”.
Ρίχνοντας μια ματιά στο παγκόσμιο χάρτη θα αντιληφθούμε πως πολλά κράτη χρησιμοποιούν τον τουρισμό για λόγους ήπιας ισχύος με σπουδαία οφέλη όσον αφορά την αναπτυξιακή πολιτική τους.
Ο αγροτουρισμός σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του Τουρισμού δύναται να προβληθεί και να ταξιδέψει στο παγκόσμιο χάρτη δημιουργώντας μία αξιόλογη τάση και θέτοντας τον πήχη ψηλά. Οι προδιαγραφές άλλωστε υπάρχουν καθώς μιλάμε για μία χώρα όπου πολλά από τα οινοποιεία και τα ελαιοτριβεία της έχουν “σχεδιάσει” έναν πυλώνα σύγχρονο, με σχεδιασμό και δράσεις αξιοπρόσεχτες, με καινοτομίες στην παραγωγή, στις εγκαταστάσεις και στο management και σαφώς με σεβασμό στο περιβαλλοντικό οικοσύστημα.
Ο οίνος και το ελαιόλαδο μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν τους διπλωμάτες της χώρας μας στον τομέα και να δημιουργήσουν εκείνη την γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και άλλων κρατών. Με τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας, με μηχανισμούς ανάπτυξης και καινοτομίας, με το branding να θέτει σύγχρονους κανόνες η εξωστρέφεια μπορεί να επιτευχθεί με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα βελτιώνοντας και προωθώντας την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
Και όταν ο αγροτουρισμός συνδεθεί με τον πολιτισμό που συμβαίνει έμπρακτα σε πολλές παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας επιβεβαιώνοντας πως “κάνουν ένα βήμα παραπέρα” η συνθήκη γίνεται πολυπολιτισμική και πλέον μπορούμε να μιλάμε για μία καθαρά βιωματική εμπειρία που αναγεννά μνήμες, που συνδέει τη σύγχρονη οπτική με την παραδοσιακή, μου δημιουργεί νέα δεδομένα και κατ επέκταση που φέρνει στο προσκήνιο μία ουσιαστική “κοιτίδα”.
Γιατί πολύ απλά ο οίνος και το ελαιόλαδο είναι “πολιτισμός”, είναι “δίαυλος” είναι “ιστορία” είναι “κουλτούρα”
Και η εξωστρέφεια των συγκεκριμένων προϊόντων μπορεί να δημιουργήσει εκείνο τον διπλωματικό δίαυλο που θα αποφέρει αλληλεπίδραση πολιτιστική και οικονομική, ουσιαστικές συμπράξεις, περαιτέρω επικοινωνία, δυνατούς δεσμούς φιλίας με άλλα κράτη και φυσικά ανταλλαγή πολιτισμών και ιδεών.
“Αναβαθμίζοντας τις διμερείς σχέσεις μας, Αναβαθμίζουμε όλο και περισσότερες ευκαιρίες για προοδευτικές και ουσιαστικές συμπράξεις”
O Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας σημειώνει χαρακτηριστικά:
“Στον πυρήνα της αναπτυξιακής πολιτικής βρίσκεται η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Ο αγροτουρισμός αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ειδικότερα μέσα από τη διασύνδεση του με τον πολιτισμό και την ιστορία.
Η Ελλάδα είναι ένας τόπος ευλογημένος με εξαιρετικούς καρπούς, όπως το σταφύλι και η ελιά, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον Πολιτισμό της. Για παράδειγμα, το κρασί της Νεμέας αποτελεί ένα υψηλής ποιότητας προϊόν και παράλληλα φέρει ένα όνομα με παγκόσμια εμβέλεια, καθώς η ελληνική Μυθολογία και οι Άθλοι του Ηρακλή έχουν φροντίσει να γίνει γνωστή η Νεμέα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Υδρογείου. Συνεπώς, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μια ολοκληρωμένη «εμπειρία» μέσα από τη συμμετοχή στη διαδικασία παραγωγής του εκλεκτού κρασιού, αλλά και την επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους μοναδικής ομορφιάς.
Η αξιοποίηση αντίστοιχων δυνατοτήτων, που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια, περνά μέσα από τη δραστηριότητα των πιο δημιουργικών μερών της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, τα οποία εστιάζουν στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάδειξη του πολιτισμού και η ενδυνάμωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας”.
“4ις από τις πιο Σύγχρονες Παραγωγικές Μονάδες του Οίνου και του Ελαιολάδου στην Ελλάδα συνομιλούν μεταξύ τους για την εργαλειοθήκη της εξωστρέφειας των προϊόντων, την σύνδεση τουρισμού και πολιτισμού και τις διακρίσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό”
Ενοποιούν τους χάρτες σε ένα σύγχρονο τουριστικό και πολιτιστικό πλάνο”
Kτήμα Γεροβασιλείου
Πως ξετυλίγεται η δική σας οικογενειακή αφήγηση_ιστορία στο τομέα του οίνου;
Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Το 1981, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux και κατέχοντας τη θέση οινολόγου στο Κτήμα PortoCarras,ξεκινά την αναβίωση των 12 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στο χωριό του, την Επανομή, 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο, που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Σήμερα ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας του Κτήματος Γεροβασιλείου εκτείνεται σε 720 στρέμματα και τα κρασιά του πωλούνται σε περισσότερες από 25 χώρες
Ποια η στρατηγική εργαλειοθήκη σας ως προς το θέμα της εξωστρέφειας των προϊόντων σας και την συνεργασία με άλλες χώρες;
Η έμφαση στην ποιότητα και στην ανάδειξη ελληνικών γηγενών ποικιλιών ήταν πάντοτε το βασικό μας μέλημα. Στην χώρα μας φύονται πολλές γηγενείς, δυναμικές ποικιλίες αμπέλου, γνωστές και άγνωστες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό. Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ήταν από τους πρώτους, όπου σώζοντας από την αφάνεια μια ξεχασμένη ελληνική ποικιλία, την Μαλαγουζιά, και αναδεικνύοντας την στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έδειξε έμπρακτα την πίστη του σε αυτές. Σήμερα, εκτός της Μαλαγουζιάς, πολλές ελληνικές ποικιλίες καλλιεργούνται στον αμπελώνα του κτήματος, είτε σε τελικό είτε σε πειραματικό στάδιο. Ανάμεσα σε αυτές το Ασύρτικο, το Ξινόμαυρο, το Μαυρούδι, το Μαυροτράγανο και το Λημνιό, ίσως η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που αναφέρεται τον 5ο αι. π.Χ από τον Αριστοφάνη.
Ποιος ο ρόλος του branding και του marketing στα προϊόντα αγροδιατροφής και σε ποιο βαθμό τα “βοηθούν” να δημιουργήσουν την δική τους “τάση” μετατρέποντας τον οίνο και το ελαιόλαδο σε “διπλωμάτες” για την χώρα μας;
Το branding και το marketing στον κλάδο μας, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν δε αυτά πηγάζουν από τις αξίες και τη φιλοσοφία των ιδρυτών, εκφράζουν το όραμα τους και συνδυάζονται με ένα ποιοτικό προϊόν, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία. Όταν μιλάμε όμως για το brandname του ελληνικού κρασιού ως σύνολο, εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και χρειάζεται να γίνουν πιο στοχευόμενες ομαδικές προσπάθειες, βασισμένες σε μια στρατηγική marketing, ώστε τα αποτελέσματα να είναι μακροπρόθεσμα.
Όσον αφορά την προώθηση και την επικοινωνία του ελληνικού οίνου στο εξωτερικό ποια η δική σας τοπoθέτηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί έως σήμερα από τον κλάδο;
Η εικόνα του ελληνικού οίνου στο εξωτερικό έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία 20 χρόνια. Χάριν στις προσπάθειες των Ελλήνων παραγωγών της προηγούμενης γενιάς, αλλά και στην αναβάθμιση της ελληνικής γαστρονομίας, το ελληνικό κρασί έχει αποτινάξει τη φήμη του φθηνού και μη ποιοτικού προϊόντος και έχει αρχίσει να παίρνει το μερίδιο και την εκτίμηση που του αξίζει.Φυσικά τα περιθώρια εξέλιξης και είναι μεγάλα και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλές προσπάθειες ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Οι οινοπαραγωγοί πρέπει να συνεχίσουνε δυναμικά με έμφαση στην ποιότητα και να είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες, μεταξύ παραγωγών αλλά και θεσμών.
O Toυρισμός και ο Πολιτισμός αποτελούν σπουδαία εργαλεία στην χώρα μας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη… Μία σύγχρονη παραγωγική μονάδα με ποιο τρόπο μπορεί να συνδεθεί με το πολιτιστικό γίγνεσθαι και να κάνει ουσιαστικά πολιτιστική διπλωματία;
Το κρασί είναι ένα προϊόν με έντονη πολιτιστική αξία. Την αξία αυτή εκφράζουμε μέσα από το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου όπου το καλό κρασί, o τρόπος παραγωγής του και η σημασία του για τον άνθρωπο αποτελούν τον κεντρικό μουσειολογικότου άξονα. Η συλλογή ανοιχτηριών και αμπελοοινικών εργαλείων του Βαγγέλη Γεροβασιλείου παρουσιάζεται στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην καρδιά του οινοποιείου του Κτήματος, δίπλα στην υπόγεια κάβα παλαίωσης και την αίθουσα γευσιγνωσίας.Έργα τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών έρχονται να εμπλουτίσουν την συλλογή, δημιουργώντας ένα πάρκο γλυπτών στην αμπελώνα. Eκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμέςκαι διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφετηρία τον πλούτο των ερεθισμάτων και των πληροφοριών, που προσφέρει ο αμπελώνας, το οινοποιείο και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου και εστιάζουν σε διαφορετικές θεματικές.
Οι διακρίσεις των προϊόντων σας στο εξωτερικό αποτελούν έναν σημαντικότατο δίαυλο επικοινωνίας στην διπλωματία του τουρισμού και του πολιτισμού ταυτόχρονα. Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας ως προς την καινοτομία και την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια;
Η επιβράβευση όλων των προσπαθειών του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και της ομάδας του κτήματος έρχεται με διακρίσεις του ίδιου και των κρασιών του σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η παγκόσμια αποδοχή της οινικής πορείας του περιλαμβάνει τη βράβευση του Κτήματος ανάμεσα στα εκατό καλύτερα οινοποιεία για επτά χρονιές, την αναγνώριση του ίδιου ανάμεσα στους έξι καλύτερους οινοπαραγωγούς στον κόσμο και πλήθος σημαντικών βραβείων όλων των κρασιών του. Στόχος είναι η συνέχιση αυτής ανοδικής πορείας και η προσέγγιση νέων αγορών του εξωτερικού.
Πως ξετυλίγεται η δική σας οικογενειακή αφήγηση_ ιστορία στο τομέα του ελαιόλαδου;
Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση τεσσάρων γενεών. Η Ιστορία μας ξεκινάει το 1932, όπου ο προπάππους μας Δημήτρης ξεκίνησε να ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Το 1948 τον διαδέχτηκε ο γιος του Νικόλαος Μάρκελλος ο οποίος εδραίωσε και επέκτεινε την οικογενειακή επιχείρηση θέτοντας γερές βάσεις και νέους στόχους για το μέλλον. Το 1981 ήρθε η σειρά των παιδιών του Νικολάου Μάρκελλου – Δημήτρη και Παναγιώτη – να συνεχίσουν την παράδοση. Το 2014 η σκυτάλη πέρασε σε εμάς, την τέταρτη γενιά. Θυμάμαι όταν κάναμε τις πρώτες μας συζητήσεις με τον αδελφό μου και τα ξαδέλφια μου, θέσαμε από κοινού έναν στόχο. Να συνεχίσουμε το όραμα των προκατόχων μας για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Έτσι προχωρήσαμε σε ριζική ανακαίνιση τόσο του μηχανολογικού εξοπλισμού όσο και των κτιριακών μας εγκαταστάσεων. Παράλληλα, ιδρύσαμε και την δική μας μονάδα εμφιάλωσης και λίγα χρόνια αργότερα παρουσιάσαμε στην αγορά την σειρά συσκευασμένων προϊόντων μας SOLIGEA.
Ποια η στρατηγική εργαλειοθήκη σας ως προς το θέμα της εξωστρέφειας των προϊόντων σας και την συνεργασία με άλλες χώρες του κόσμου;
Η εξωστρέφεια των προϊόντων μιας παραγωγικής μονάδας αποτελεί έναν από τους βασικούς της πυλώνες για την βιωσιμότητα και την ανάπτυξή της. Κατά την άποψή μας, ο συνδυασμός της ποιότητας του τελικού προϊόντος, η εικόνα του και τα μέσα προώθησης τόσο της εταιρείας όσο και του προϊόντος πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής κάθε εταιρείας, την οποία ακολουθούμε. Η ποιότητα είναι το στοιχείο εκείνο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες συνεργασίες.
Η εικόνα του προϊόντος είναι το ‘οπτικό’ μέσο διαφοροποίησής του απέναντι στον ανταγωνισμό. Το λογότυπο του και η συσκευασία του μπορούν να κάνουν την διαφορά και να ωθήσουν τον καταναλωτή να το επιλέξει έναντι των ανταγωνιστικών. Πολύ σημαντικό είναι επίσης και οι πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα και ιδιαίτερα αυτές που θα τραβήξουν το βλέμμα του καταναλωτή όπως για παράδειγμα ο ισχυρισμός για τις ευεργετικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου για την υγεία μας. Ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας και εικόνας μπορεί να δημιουργήσει ‘πιστούς’ πελάτες οι οποίοι θα αγοράζουν τα προϊόντα της εταιρείας.
Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής αποτελούν και όλα τα μέσα προώθησης όπως emailmarketing, τηλεφωνικές πωλήσεις, προώθηση μέσω των socialmedia, διαφήμιση και φυσικά παρουσία σε εμπορικές εκθέσεις. Στόχος είναι η συνολική παρουσίαση της εταιρείας σε υποψήφιους πελάτες ώστε να μας γνωρίσουν και να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης. Όλα τα εργαλεία marketing είναι σημαντικά. Πιστεύουμε όμως ότι η παρουσία σε εκθέσεις είναι πιο σημαντική ειδικά για τον τομέα μας, επειδή πέραν της διαπροσωπικής παρουσίασης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα μας και να σχηματίσουν μια συνολική εικόνα για τη δουλειά μας.
Ποιος ο ρόλος του branding και του marketing στα προϊόντα αγροδιατροφής και σε ποιο βαθμό τα βοηθούν να δημιουργήσουν την δική τους τάση μετατρέποντας τον οίνο και το ελαιόλαδο σε έναν διπλωμάτη για την χώρα μας;
Η εικόνα είναι το μέσο δημιουργίας της πρώτης άποψης σε όλους τους τομείς, πόσο μάλλον στα προϊόντα. Σκεφτείτε ότι είστε μπροστά στο ράφι και έχετε να επιλέξετε μεταξύ δύο (ή και περισσότερων) προϊόντων της ίδιας κατηγορίας τα οποία δεν τα έχετε δοκιμάσει πάλι. Ποιό θα ήταν το κριτήριό σας ώστε να επιλέξετε μεταξύ των προϊόντων; Φυσικά η συσκευασία! Έρευνες έχουν δείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών θα άπλωναν το χέρι και θα έβαζαν στο καλάθι το προϊόν με την ομορφότερη συσκευασία!
Εδώ έρχεται το branding και το marketing με τα εργαλεία τους, τα οποία μας βοηθούν να στήσουμε την εικόνα του προϊόντος, μέρος της οποίας είναι η προσωπικότητα του brand μας (brandpersonality) δηλαδή το τι θέλουμε να σκέφτεται ο καταναλωτής όταν βλέπει το λογότυπό μας και η ιστορία πίσω από το προϊόν (storybehind) όπου δίνει όλες της απαραίτητες πληροφορίες στον καταναλωτή τόσο για το προϊόν όσο και για την εταιρεία και η συσκευασία του προϊόντος.
Όσοι ασχολούμαστε στον τομέα της αγροδιατροφής και πιο συγκεκριμένα με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τον οίνο είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο το οποίο μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην στρατηγική μας του branding και marketing. Τα δύο προϊόντα αυτά είναι συνδεδεμένα με την ιστορία και την κουλτούρα της χώρας μας! Όταν ένας επισκέπτης έρχεται στην Ελλάδα θέλει να γνωρίσει την ιστορία της χώρας μας, να δει μαγευτικά τοπία, να γευτεί υπέροχες γεύσεις, να μάθει πώς παράγονται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το κρασί, να ζήσει αξέχαστες στιγμές! Είναι στο χέρι μας να προσφέρουμε στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες, τις οποίες θα μεταφέρει διαφημίζοντας μας στους οικείους του, σαν καλοί πρεσβευτές/διπλωμάτες της χώρας μας!
O Toυρισμός και ο Πολιτισμός αποτελούν σπουδαία εργαλεία στην χώρα μας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη… Μία σύγχρονη παραγωγική μονάδα με ποιο τρόπο μπορεί να συνδεθεί με το πολιτιστικό γίγνεσθαι και να κάνει πολιτιστική διπλωματία;
Μέσω του βιωματικού τουρισμού! Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό επισκεπτών οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες στα μέρη όπου επισκέπτονται! Μία παραγωγική μονάδα μπορεί να τους το προσφέρει αυτό. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να μάθει αρχικά την ιστορία του προϊόντος. Πολλές παραγωγικές μονάδες διαθέτουν χώρους όπου εκθέτουν αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν στον παρελθόν για την καλλιέργεια και την παραγωγή των προϊόντων. Μπορούν να δουν πως καλλιεργούνται τα δέντρα και πως παράγεται το προϊόν. Και φυσικά έχουν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν υπό την καθοδήγηση ειδικών γευσιγνωστών οι οποίοι μπορούν να τους εκπαιδεύσουν ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ποιοτικά προϊόντα όταν θελήσουν να τα αγοράσουν από την χώρα τους.
Ο βιωματικός τουρισμός είναι το μέσω το οποίο συνδέει τις παραγωγικές μονάδες με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας, οι οποίες διατηρούν σαν θεματοφύλακες τις μνήμες, τις εμπειρίες και την ιστορία που υπάρχει πίσω από κάθε προϊόν όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την μεταφέρουν αναύλωτη στον χρόνο.
Όραμα μας και στόχος μας είναι η δημιουργία μουσείου ελιάς στις εγκαταστάσεις μας. Μέσω του μουσείου θέλουμε να παρουσιάσουμε όχι μόνο τις καλλιεργητικές μεθόδους του δέντρου της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία στο πέρασμα του χρόνου, αλλά επίσης να αναδείξουμε την σύνδεση της ελιάς και του ελαιολάδου με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρα μας. Θέλουμε οι επισκέπτες του μουσείου μας να μάθουν τα πάντα για το ελαιόλαδο και για την σχέση που έχει το πολύτιμο αυτό αγαθό με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.
Οι διακρίσεις των προϊόντων σας στο εξωτερικό αποτελούν έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας στην διπλωματία του τουρισμού και του πολιτισμού ταυτόχρονα. Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας ως προς την καινοτομία και την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια;
Η βράβευση των προϊόντων μας σε διεθνείς διαγωνισμούς από καταξιωμένους επαγγελματίες αποτελεί για εμάς αναγνώριση και επιβράβευση της προσπάθειας μας και του κόπου μας. Ταυτόχρονα, μέσω όλων των ελληνικών προϊόντων που διακρίνονται σε διαγωνισμούς προωθείται και η χώρα μας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό!
Όσον αφορά στους στόχους μας, θέλουμε να επενδύσουμε σε μηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα των προϊόντων μας. Να παρουσιάσουμε ένα νέο προϊόν πλούσιο σε πολυφαινόλες με σκοπό να αναδείξουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου για την υγεία. Επίσης, θέλουμε να λάβουμε μέρος σε περισσότερες εμπορικές εκθέσεις ώστε να προσελκύσουμε νέους πελάτες αυξάνοντας τις εξαγωγές μας. Τέλος, μέσω των oliveoiltours προγραμμάτων που διαθέτουμε θέλουμε να προσφέρουμε αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες που θα μας προτιμήσουν παρουσιάζοντας τους την ιστορία του ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και της ελληνικής κουλτούρας και φιλοξενίας!
Πως ξετυλίγεται η δική σας οικογενειακή αφήγηση_ιστορία στο τομέα του οίνου;
Προέρχομαι από μία αστική οικογένεια οπότε υπό αυτή την έννοια η σχέση μου με το κρασί δεν προέρχεται από μια οικογενειακή αμπελουργική παράδοση. Ωστόσο είχα παππούδες αγρότες και μάλιστα ζούσαν αποκλειστικά από την αμπελοκαλλιέργεια και ελαιοκαλλιέργεια. Δεν ξέρω αν αυτό για μένα αποτέλεσε μια μεταφυσική συνέχεια, η δική μου σχέση πάντως με το κρασί ξεκίνησε από την ανάγκη μου να δημιουργήσω ιδιαίτερα κρασιά διότι ουσιαστικά αυτό ήταν και το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου μου. Η σχέση μου με την αμπελοκαλλιέργεια ήρθε αργότερα όταν η αγάπη μου για το κρασί, μου έδειξε τον ανεπιτήδευτο δρόμο του αμπελιού.
Ποια η στρατηγική εργαλειοθήκη σας ως προς το θέμα της εξωστρέφειας των προϊόντων σας και την συνεργασία με άλλες χώρες;
Η ελληνική αμπελουργία και οινοποιία έχει κάποια στρατηγικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις πιο βιομηχανοποιημένες γεωργικά χώρες. Το ελληνικό φυσικό ανάγλυφο έχει μια σειρά από μοναδικότητες. Η Ελλάδα δεν διαθέτει αχανείς αμπελώνες ούτε μηχανικούς τρύγους που θα προϋπόθετε μια τέτοια αγροτική έκταση. Ο τρύγος και η καλλιέργεια γίνεται σχεδόν χειρονακτικά. Υψηλός μεν σε κόστος μιας και ο κλήρος είναι μικρός και διάσπαρτος αλλά εξαιρετικά ποικιλόμορφος και πλούσιος σε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν έχει δηλαδή εκείνη την ομογενοποίηση των μεγάλων αμπελώνων όπου τα παραγόμενα κρασιά έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Έχει τη μοναδικότητα που προσφέρει το μικρό αμπελοτεμάχιο και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir. Δεν μπορούμε λοιπόν ούτε πρέπει να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες παραγωγικές χώρες αλλά να αναδείξουμε τη δική μας οινική ιδιαιτερότητα, να παράξουμε κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα, με ταυτότητα που θα τα κάνει ενδιαφέροντα, σύνθετα και όχι προβλέψιμα και βαρετά. Για παράδειγμα τα κρασιά της Σαντορίνης, εσχάτως και της Κρήτης διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά λόγω της μικρής στρεμματικής απόδοσης (κυρίως της Σαντορίνης) και του ιδιότυπου εδάφους το οποίο δημιουργεί, δεδομένης και της υψηλής ποιότητας οινοποίησης, μια ταυτότητα μοναδική.
Ποιος ο ρόλος του branding και του marketing στα προϊόντα αγροδιατροφής και σε ποιο βαθμό τα “βοηθούν” να δημιουργήσουν την δική τους “τάση” μετατρέποντας τον οίνο και το ελαιόλαδο σε “διπλωμάτες” για την χώρα μας;
Είμαι λίγο αιρετικός στη θέση μου για το branding και το marketing του ελληνικού κρασιού. Ο στρατηγικός στόχος της χώρας ποιος είναι; Εμπορικά κρασιά ή ποιοτικά; Δεν είμαστε χώρα που μπορεί να παράξει εκατομμύρια φιαλών. Συνεπώς το branding και το marketing του ελληνικού κρασιού πρέπει να επικεντρωθεί στη ποιότητα, στη μοναδικότητα και στη συνθετότητα του ελληνικού terroir .
Όσον αφορά την προώθηση και την επικοινωνία του ελληνικού οίνου στο εξωτερικό ποια η δική σας τοπoθέτηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί έως σήμερα από τον κλάδο;
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά στην εξαγωγιμότητα του ελληνικού κρασιού. Είτε μέσα από συνδέσμους και συλλογικούς φορείς είτε χρησιμοποιώντας τα επιδοτούμενα προγράμματα για τις εξαγωγές, το ελληνικό κρασί βγαίνει σιγά σιγά από τον ερμητικά κλειστό εθνικό του χώρο. Ωστόσο όσο αισιόδοξες κι αν είναι αυτές οι προσπάθειες ορισμένα πράγματα δεν αντιμετωπίζονται μόνο κλαδικά. Για να αποκτήσει υπεραξία το ελληνικό κρασί θα πρέπει να αποκτήσει υπεραξία η ελληνική οινική κουλτούρα. Φτιάχνονται καλά κρασιά στην Ελλάδα τα οποία όμως είτε δεν έχουν marketing, είτε κυρίως είναι μεμονωμένες προσπάθειες. Η ελληνική οινοποιία δεν είναι 5-10 οινοποιητικές μονάδες αλλά το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που θα ανεβάσει τον πήχη συνολικά. Αλλά όπως όλα τα πράγματα στην Ελλάδα η ανισομέρεια και ανισοκατανομή δυστυχώς ισχύει και στην οινοποιία.
O Toυρισμός και ο Πολιτισμός αποτελούν σπουδαία εργαλεία στην χώρα μας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη… Μία σύγχρονη παραγωγική μονάδα με ποιο τρόπο μπορεί να συνδεθεί με το πολιτιστικό γίγνεσθαι και να κάνει πολιτιστική διπλωματία;
Εμείς ήδη έχουμε συνδέσει την παραγωγή κρασιού με την πολιτιστική δραστηριότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Το οινοποιείο μας είναι ουσιαστικά ένα art winery το οποίο διαθέτει χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις μουσικές και θεατρικές. Διαθέτουμε μόνιμη γκαλερί στη οποία γίνονται εκθέσεις Ελλήνων και ξένων εικαστικών. Μάλιστα πρόσφατα τελείωσε μια εξαιρετική έκθεση με τίτλο “Generations 1960-2019” Conteporary art στην οποία συμμετείχαν 40 Έλληνες εικαστικοί από την Σχολή Καλών Τεχνών. Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία, εκτέθηκαν εξαιρετικά έργα την ίδια στιγμή που ο θεατής μπορούσε να απολαύσει κρασιά υψηλού επιπέδου και όχι απλώς να κρατάει ένα ποτήρι κρασί. Στο χώρο μας προσπαθούμε ως αντιστάθμισμα των καιρών και της παρανοϊκής προσπάθειας της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο, είτε με μάσκα είτε χωρίς να παράξουμε πολιτισμό ως μια πολιτική και αισθητική πρόταση. Η παραγωγή κρασιού στο οινοποιείο μας λειτουργεί άλλοτε ως αυτοσκοπός και άλλοτε ως πρόσχημα. Αυτό είναι ένας καθημερινός και ατέρμονος αγώνας που δίνει νόημα κατ΄αρχήν σε μας και έπειτα στα κρασιά μας τα οποία διαθέτουν όλη εκείνη την ιδιοσυγκρασιακή μας ιδιοτυπία και μοναδικότητα.
Οι διακρίσεις των προϊόντων σας στο εξωτερικό αποτελούν έναν σημαντικότατο δίαυλο επικοινωνίας στην διπλωματία του τουρισμού και του πολιτισμού ταυτόχρονα. Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας ως προς την καινοτομία και την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια;
Οι διακρίσεις είναι η επιβράβευση των προσπαθειών αλλά κυρίως η ευθύνη για τη συνέχεια και την προσήλωση στο όραμα μας. Θέλουμε μέσα στο μπουκάλι να κρύβεται η αλήθεια και οι αγώνες μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε φυσικά κρασιά, κρασιά με ελάχιστες παρεμβάσεις, κρασιά με ανάδειξη της τυπικότητας των ποικιλιών μας και του κρητικού terroir. Θέλουμε κρασιά που να μας εκφράζουν, να μας αντιπροσωπεύουν, να μας προσφέρουν απόλαυση και όχι ματαιοδοξία.
Πως ξετυλίγεται η δική σας οικογενειακή αφήγηση_ιστορία στο τομέα του ελαιολάδου;
H παραγωγική μονάδα Kanakis Olive Oil αποτελεί μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία ξεκίνησε την λειτουργία της ως Ελαιοτριβείο κατά το έτος το 1999 και εν συνεχεία με αργά αλλά σταθερά βήματα εξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη Παραγωγική Μονάδα, Παραγωγής & Τυποποίησης Ελιάς & Ελαιολάδου.
Προσωπικά λόγω της ενασχόλησης όλων των μελών της οικογενείας μου με το συγκεκριμένο αντικείμενο είχα την τύχη να βρεθώ από πολύ μικρή ηλικία στον πυρήνα της παραγωγής του ελαιολάδου και συνεπώς με τρόπο βιωματικό αγάπησα το προϊόν αυτό αλλά και τον τρόπο Παραγωγής του.
Ποια η στρατηγική εργαλειοθήκη σας ως προς το θέμα της εξωστρέφειας των προϊόντων σας και την συνεργασία με άλλες χώρες;
Οι Στρατηγικές που κυρίως ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με στόχο να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή Διαδικασία και να αναπτυχθούν για εμάς νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες είναι κυρίως μέσω των πολυάριθμων συμμετοχών μας σε Διεθνείς Εκθέσεις & Διαγωνισμούς ενώ παράλληλα διενεργούνταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα απευθείας επαγγελματικές συναντήσεις B2B με ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Όλες οι ανωτέρω είναι στρατηγικές που συνετέλεσαν ώστε να θέσουμε το δικό μας λιθαράκι στην Προώθηση των εγχώριων αγροτικών προϊόντων και κυρίως του Ελαιολάδου μας ενώ παράλληλα καταφέραμε να αποσπάσουμε πολλά και σημαντικά Βραβεία & Διακρίσεις τα οποία εκτόξευσαν την εξαγωγική μας Δραστηριότητα και έδωσαν ώθηση στην Εξωστρέφεια του Προϊόντος.
Ποιος ο ρόλος του branding και του marketing στα προϊόντα αγροδιατροφής και σε ποιο βαθμό τα “βοηθούν” να δημιουργήσουν την δική τους “τάση” μετατρέποντας τον οίνο και το ελαιόλαδο σε “διπλωμάτες” για την χώρα μας;
Η ανάπτυξη ενός επιτυχημένου Brand και marketing στον κόσμο της ταχέως μεταβαλλόμενης αγοράς συνιστά μεγάλη πρόκληση αλλά και αναγκαιότητα για την Επιχείρηση. Κατά την άποψη μου ένα ισχυρό Brand αποτελεί την Ταυτότητα του προϊόντος και μπορεί να οδηγήσει σε ένα Διαρκές Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα στην Αγορά. Ο ρόλος του Branding και του Marketing συγκεκριμένα στα Προϊόντα αγροδιατροφής συνιστά ένα στρατηγικό Περιουσιακό Στοιχείο με ποικίλα οφέλη αλλά και Υποχρεώσεις. Προσθέτει αξία στο προϊόν υπό την προϋπόθεση ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας .Στην Χώρα μας ελάχιστες προσπάθειες καταβάλλονται για την ενίσχυση του . Είναι πεποίθηση μου ότι αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο προβολής και ανάπτυξης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων επιτυχημένων στον τομέα αυτό Ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να το ισχυροποιήσουν.
O Toυρισμός και ο Πολιτισμός αποτελούν σπουδαία εργαλεία στην χώρα μας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη… Μία σύγχρονη παραγωγική μονάδα με ποιο τρόπο μπορεί να συνδεθεί με το πολιτιστικό γίγνεσθαι
Το τρίπτυχο Τουρισμός –Πολιτισμός και Αγροτική Παραγωγή αποτελεί το Εισιτήριο της επιτυχίας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των εγχώριων αγροτικών μας προϊόντων.Τα εξαιρετικής ποιότητας και αξιοθαύμαστα προϊόντα μας (Ελιά –Συκιά –Κούρβουλο) στον χάρτη της Ιστορίας μας έχουν γράψει την Δική τους μοναδική Ιστορία.
Η δική μας παραγωγική Μονάδα διενεργεί Πολιτιστικές Δράσεις όπως η Διοργάνωση Ημερίδων Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου και Αγροτουρισμού, δραστηριότητες οι οποίες συνδέουν το Πολιτιστικό Περιβάλλον με την αγροτική παράγωγη , τα τοπικά προϊόντα την τοπική κουζίνα & γαστρονομία προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό την πολιτιστική μας κληρονομιά ,την ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών και την Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Οι διακρίσεις των προϊόντων σας στο εξωτερικό αποτελούν έναν σημαντικότατο δίαυλο επικοινωνίας στην διπλωματία του τουρισμού και του πολιτισμού ταυτόχρονα. Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σας ως προς την καινοτομία και την ακόμα μεγαλύτερη εξωστρέφεια;
Η εταιρεία μας στοχεύει στην Διαρκή Ανάπτυξη,βελτίωση και Προώθηση των προϊόντων της. Οι μακροχρόνιοι στόχοι που θέτουμε είναι πολλοί ένας εκ των οποίων είναι η επικέντρωση στην “Παρθένα” κατά το μεγαλύτερο μέρος αγορά της Ιαπωνίας όσον αφορά την κατανάλωση του Ελαιολάδου.
Συστηματικά οργανώνεται ήδη μια 3ημερη δράση κατά την οποία θα εκτίθενται τα Μεσσηνιακά μας προϊόντων σε σημεία κλειδιά της Ιαπωνίας (όπως σταθμοί Metro) όπου καθημερινά διασχίζοντα από χιλιάδες πολίτες –υποψήφιους καταναλωτές τους οποίους θα προσεγγίζουμε προσφέροντας τους δωρεάν αντιπροσωπευτικά Δείγματα Προϊόντος συνοδευόμενα με τα αντίστοιχα ενημερωτικά φυλλάδια προκειμένου να ξεκινήσει η παρθενική επαφή τους με το προϊόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν εντός της Γαλλικής επικράτειας απ’ όπου αποκομίσαμε πολύ θετικά αποτελέσματα.
“Ενοποιοιώντας τους χάρτες σε ένα σύγχρονο τουριστικό και πολιτιστικό πλάνο”