Written by 6:15 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Πάνος Πουρναράς

Πολιτική Επικοινωνία και Διαστρεβλωμένα Μηνύματα | Πάνος Πουρναράς

Η θεσμική διάσταση είναι πολύ διαφορετική από την διάσταση του πολίτη. Κάτι που μπορείς να κάνεις ως πολίτης, απαγορεύεται να το κάνεις έχοντας μία θεσμική ιδιότητα. Όχι απαγόρευση νομική, αλλά απαγόρευση επικοινωνιακή.

Η επικοινωνία είναι μια αρκετά χρήσιμη πτυχή του επαγγελματισμού, αλλά και της ζωής εν γένει. Πόσο μάλλον στην πολιτική, όπου χρειάζεται να μεταδοθεί ένα πολιτικό μήνυμα, μέσω λόγων και έργων. Είναι σύνηθες τα έργα και οι πράξεις να μην είναι ευθυγραμμισμένα με τα λόγια και εκεί ακριβώς το μήνυμα διαστρεβλώνεται.

Αρχικά, να ορίσουμε την πολιτική επικοινωνία, το χρήσιμο αυτό εργαλείο στη φαρέτρα των πολιτικών και των κομμάτων. Ο Wolton ορίζει την πολιτική επικοινωνία ως “το πεδίο μέσα στο οποίο ανταλλάσσονται αντιφατικοί λόγοι ανάμεσα σε τρεις πρωταγωνιστές που νομιμοποιούνται να εκφράζονται δημοσίως γύρω από την πολιτική (πολιτικοί, δημοσιογράφοι και κοινή γνώμη)”. Συνεπώς, στην πολιτική επικοινωνία συγκαταλέγονται δραστηριότητες όπως οι προεκογικές εκστρατείες, οι πολιτικές διαφημίσεις, η συμμετοχή στα ΜΜΕ, οι δημοσιεύσεις στα social media, οι διαπροσωπικές επαφές και γενικότερα οποιαδήποτε αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών. Μέχρι και οι κινήσεις αποτελούν επικοινωνία.

Πριν λίγες μέρες φωτογραφίες του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Πάρνηθα έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του απολάμβαναν την εξοχή, με αθλητικές δραστηριότητες και φωτογραφίζοντας με άλλους ‘εκδρομείς’. Σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή κάτι τέτοιο προφανώς δε θα ήταν μεμπτό, όμως στην εποχή του κορωνοϊού και των σκληρών περιοριστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός της χώρας οφείλει να δείχνει το παράδειγμα, ασχέτως αν η πράξη αυτή δεν ήταν εκτός πλαισίου των μέτρων της πανδημίας. Οφείλει να δείχνει το παράδειγμα, όχι γιατί θα τον ακολούθησουν αναγκαστικά οι πολίτες, αλλά γιατί  θα προφυλάξει τον εαυτό του από τα αντίπαλα και αρνητικά σχόλια, καθώς και θα συμπλεύσει με την κοινή πορεία.

Αντίστοιχη προσέγγιση της κατάστασης είχε και ο πρώην υπουργός υγείας και νυν βουλευτής  Παύλος Πολάκης, όπου δημοσίευσε φωτογραφίες δειπνώντας με οικογενειακούς φίλους. Η αλήθεια πάλι εδώ είναι πως δεν υπέπεσε σε κάποιο ουσιαστικό ολίσθημα, αλλά επικοινωνιακό. Ο αριθμός των ατόμων ήταν στο επιτρεπτό όριο, όμως η δημοσιοποίηση δεν είχε κάποιο εύλογο αντίκρυσμα.

Η θεσμική διάσταση είναι πολύ διαφορετική από την διάσταση του πολίτη. Κάτι που μπορείς να κάνεις ως πολίτης, απαγορεύεται να το κάνεις έχοντας μία θεσμική ιδιότητα. Όχι απαγόρευση νομική, αλλά απαγόρευση επικοινωνιακή. Η θεσμική ιδιότητα ρυμουλκεί μια σειρά πραγμάτων που πρέπει να ακολουθούνται, γιατί διαφορετικά το μήνυμα διαστρεβλώνεται και αλλοιώνεται μέχρι να φτάσει στον πολίτη.

Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος της απαξίωσης της πολιτικής από το ευρύ κοινό. Η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων. Το μήνυμα που αλλιώς ξεκινάει από το στόμα του πολιτικού και αλλιώς καταλήγει στα αυτιά του πολίτη.

Οι θεσμικοί άρχοντες οφείλουν να είναι στο ίδιο βαγόνι με την πολιτειακή απαίτηση και απόφαση. Ας γίνει χρήση της πολιτικής επικοινωνίας για χρηστούς λόγους. Εξάλλου, και η πολιτική επικοινωνία έχει μία ηθική πλευρά, αρκεί να μπορέσεις να την επικοινωνήσεις και αυτή.

Πάνος Πουρναράς, Πολιτικός Αναλυτής – Δημοσιογράφος | Επικεφαλής LEP

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1&safe=active&sxsrf=ALeKk02IljHXLA8EHK5_gaciVdO1LXrZ2A:1607079287912&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj4r9PwlLTtAhVV5uAKHc3vBcwQ_AUoAXoECAUQAw&biw=1366&bih=625#imgrc=5lQepEfmrFcSQM&imgdii=FrSPLjeR3RNyGM

(Visited 77 times, 1 visits today)

Κλείσιμο