Written by 6:05 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Κωνσταντίνος Κορυζής

Ποιος κλείνει τις εκκλησίες; | Κωνσταντίνος Κορυζής

Χρειάστηκαν 350 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4 θάνατοι για να παρθεί η απόφαση της αναστολής λειτουργίας των χώρων λατρείας, για το ευρύ κοινό.

Τις κρίσιμες για τη δημόσια υγεία, ημέρες που προηγήθηκαν, γίναμε μάρτυρες του πείσματος των εκπροσώπων της ιεράς συνόδου να μην συνταχθούν στα δημόσια μέτρα και της εμμονής τους στη μεταφυσική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα κανάλια φιλοξενούσαν ταυτόχρονα επιστήμονες ιατρούς και αρχιμανδρίτες εξισώνοντας τη βαρύτητα των λόγων τους για ένα ζήτημα υγείας, συμβάλλοντας στη σύγχυση του κόσμου που επιτέλους, είδε το αυτονόητο να συμβαίνει.

Το μεγάλο πλήθος των κρουσμάτων που ανήκαν στο γκρουπ όσων επισκέφθηκαν τους αγίους τόπους, η ανησυχία του κόσμου, η εξ αρχής διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης από το Πατριαρχείο της Κων/πολης, της Αλβανίας και των ΗΠΑ δεν φάνηκαν να μπορούν να μετακινήσουν το ογκώδες «Δεν με νοιάζει» της Ελληνικής περίπτωσης νωρίτερα.

Και η Πολιτεία πού βρισκόταν;

Το ερώτημα είναι εύλογο. Καθώς η απόφαση του να συμπεριληφθούν οι εκκλησίες στη προληπτική καραντίνα που έχει τεθεί, βρισκόταν στα χέρια της κυβέρνησης η οποία μέχρι πρότινος δεν αντιδρούσε, αλλά είτε σιωπούσε, είτε υπερασπιζόταν μέσω του αντιπροέδρου της τις «ανοικτές εκκλησίες», είτε παρακαλούσε ευγενικά την ιεαρά σύνοδο να βγάλει εκείνη το φίδι από την τρύπα. Το διακύβευμα ασφαλώς, ήταν οι πιστοί. Από τη μία ως ποίμνιο και από την άλλη ως ψηφοφόροι, κανείς δεν ήθελε να αναλάβει το ρόλο του «κακού» που θα τους δυσαρεστήσει.

Χρειάστηκε η μαζική κατακραυγή του κόσμου και στα δύο άκρα αυτής της διελκυστίνδας ώστε να ληφθεί μια απόφαση. Χρειάστηκε να βγουν μπροστά οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας που έβλεπαν τον κάθε θρησκευτικό εκπρόσωπο να απαξιώνει την επιστήμη τους χωρίς κανείς να τους υπερασπιστεί. Για εμάς ως κοινωνία, αυτό ήταν μια μεγαλειώδης ήττα, στη μάχη για το λογικό. Την προστασία όλων μας.

Ποιος πήρε όμως την απόφαση;

Οι τίτλοι των ειδήσεων αναφέρουν πως οι εκκλησίες θα διακόψουν τη λειτουργία τους για τα ομαδικά μυστήρια, όπως οι γάμοι, τα βαφτίσια και η λειτουργία της Κυριακής, με απόφαση της Ιεράς συνόδου. Την ίδια ώρα όμως οι κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για πρωθυπουργική παρέμβαση, για την οποία ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως εάν ισχύει, συνέβη σε δεύτερη επικοινωνία με την Ιερά σύνοδο που καθιστά σαφές ότι η απόφαση ήταν ακόμα προϊόν διαπραγμάτευσης!

Το αποτέλεσμα λοιπόν βρίσκει τους πολίτες εν μέσω κοινών ανακοινώσεων που χρονικά φαντάζουν έως σκηνοθετημένες και καταλήγουν σε μια κοινή συναίνεση. Έναν συμβιβασμό. Καθώς οι εκκλησιαστικοί χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί για ατομική προσευχή που όμως δεν καθορίζει με ακρίβεια το πόσα άτομα θα μπορούν να εισέρχονται ταυτόχρονα εντός του ναού, αφήνοντας έτσι την είσοδο «αφύλακτη» καθώς πλησιάζουμε τις ημέρες του Πάσχα.

Άρα, τι απ’ όλα συνέβη; Συντάχθηκε η εκκλησία στη γραμμή της «καραντίνας» ή δέχθηκε ειδική μεταχείριση προς ικανοποίηση του κλήρου και των συν αυτώ; Και αν ναι, τότε ποιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε; Αυτό της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας ή των πολιτικών συμφερόντων;

Κωνσταντίνος Κορυζής, Πολιτικός Επιστήμονας

(Visited 427 times, 1 visits today)

Κλείσιμο