Written by 5:59 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Θανάσης Σκούφιας

Ούτε ένα “άρθρο” πίσω, το Σύνταγμα είναι δικό μας! | Θανάσης Σκούφιας

Το εάν θα συμμετέχει κάποιος/κάποια στη πορεία της 17Ν είναι προσωπική του υπόθεση. Όλα όμως συνομολογούν στο ότι είναι νόμιμη. Τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα η πορεία θα είναι ασφαλής διατρανώνοντας, όχι για το τότε αλλά για το σήμερα, το διαχρονικό: Ψωμί-Παιδεία-ΥΓΕΙΑ-Ελευθερία!

Με «φωτογραφική» διάταξη και μέτρα πρόληψης κατά της… πορείας για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ξημέρωσε η Κυριακή της 15ης του Νοέμβρη. Απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων έως και τις 21:00 της 18ης του μηνός ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. , προειδοποιώντας για την επιβολή προστίμων έως και 5.000 ευρώ. Έχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοήσουμε το πολιτικό υπόβαθρο αυτής της απόφασης, αλλά και την νομική βάση στην οποία θεμελιώνεται (ή όχι).

Πριν καν δημοσιοποιηθεί οποιοδήποτε κάλεσμα σε συγκέντρωση εν όψει της επετείου της 17Ν  ο υπουργός  Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι: «Όπως δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, έτσι δεν θα γιορτάσουμε και το Πολυτεχνείο». Η «αποφασιστικότητα» του αυτή, με την οποία εξέφρασε την βούληση της κυβέρνησης, έγινε αντιληπτή περισσότερο ως εξαργύρωση της υπακοής των συντηρητικών του ψηφοφόρων για την ακύρωση των παρελάσεων, παρά ως μια κυβερνητική και προπάντων θεσμοθετημένη απόφαση.

Μα οι πορείες δεν μπορούν να συσχετιστούν με τις παρελάσεις, ακριβώς γιατί οι μεν δεν είναι μείζονος ή ήσσονος σημασίας έναντι των δε. Οι εθνικές εορτές δεν συνιστούν λαϊκές εξεγέρσεις, αλλά ούτε υφίσταται και το αντίστροφο. Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν αφομοιώθηκε ποτέ από το ελληνικό κατεστημένο, σε αντίθεση με την εργατική πρωτομαγιά που έχει καθιερωθεί ως μέρα αργίας! Η αρχή για την απάλειψη της 17ης Νοεμβρίου του 1973, ως ημέρα αδιαπραγμάτευτα καθοριστική για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και ως την πλέον αυθεντική λαϊκή εξέγερση, ξεκίνησε από την επομένη κιόλας χρονιά. Η διεξαγωγή εκλογών ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου το 1974 επήλθε ως μια προσπάθεια ματαίωσης της 1ης επετειακής πορείας.

Τα επόμενα χρόνια οι απαγορεύσεις για την επέτειο της εξέγερσης του 1973 συνεχίστηκαν. Το 1980 ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης στο πλαίσιο του ότι η Ελλάδα έγινε εκείνο το Φθινόπωρο ξανά δεκτή στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ απαγόρευσε τη πορεία. Αποτέλεσμα; Λίγες μέρες αργότερα ο Ράλλης προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αστυνομική δολοφονία των Κούμη και Κανελλοπούλου δήλωνε στη βουλή ότι: «Και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ σπάθην κρατεί στα χέρια του για να αμυνθεί εναντίον των δαιμόνων. Δεν κρατεί άνθη». Ομοίως, στις 17 Νοεμβρίου 1985 ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς δολοφονείται από τον  αστυνομικό Αθανάσιος Μελίστα.

Η 17η Νοεμβρίου συνιστά, κατά γενική ομολογία, την κορυφαία πράξη αντίστασης απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών. Η φοιτητική εξέγερση στο Πολυτεχνείο υποστηριζόμενη από πολλούς πολίτες, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και πολιτικής αντίληψης, επιδίωκε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα, την κατοχύρωση ατομικών και συλλογικών ελευθεριών. Αποτέλεσε παλλαϊκή νίκη και όσοι επικαλούνται το «καπέλωμα» της εις βάρος τους, χτίζουν την αναγκαία για αυτούς άμυνα απέναντι σε αυτό που διαχρονικά διαμηνύει η εξέγερση του Πολυτεχνείου: το ότι η Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μάχη απέναντι στον ολοκληρωτισμό και τον αυταρχισμό είναι καθημερινή.

Για «ιδεολογικά άβατα» μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι στο Πολυτεχνείο υπήρχαν και άνθρωποι της δικής του πολιτικής προέλευσης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι στήριξαν την εξέγερση του 1973 είχαν αναμφίβολα ως κοινή βάση τους την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας. Όλοι τους! Από όποιο πολιτικό χώρο και αν προέρχονταν. Μια σημαντική διαφορά όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός συνυπάρχει με πρώην μέλη που συμμετείχαν στη νεολαία του της ΕΠΕΝ (βλ. Μάκης Βορίδης) – χώρο που πέρασε και ο καταδικασμένος «φυρερίσκος» της ΧΑ Νίκος Μιχαλολιάκος- , αλλά και με ορισμένους που εκθείαζαν το οικονομικό «θαύμα» της Χούντας, αμαυρίζοντας παράλληλα τη μνήμη των νεκρών της περιόδου εκείνης (βλ. Άδωνης Γεωργιάδης). Άλλοι μάλιστα φωτογραφίζονταν ποζάροντας με την σημαία της 21ης Απριλίου (βλ. Χριστόφορος Ανδρίτσος), ενώ άλλοι αναφερόμενοι στο απολυταρχικό καθεστώς του Παπαδόπουλου χρησιμοποιούν τον όρο «Επανάσταση» (βλ. Δημήτρης Χριστογιάννης).

Απαγορευμένες υπήρξαν και άλλες διαδηλώσεις στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αρχής γενομένης στα «Δεκεμβριανά» και το συλλαλητήριο του ΕΑΜ το 1944 αλλά και η πορεία στην οποία πορεύτηκε μόνος του ο Λαμπράκης ένα μήνα πριν δολοφονηθεί από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια και η φοιτητική εξέγερση και η κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973 ως παράνομη λογίζονταν από τη κυβέρνηση. Η φετινή επέτειος θα πραγματοποιηθεί εν μέσω πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει διατρανώσει την αντίθεση της στη διεξαγωγή της πορείας χωρίς ωστόσο να προβεί σε πράξη απαγόρευσης που να έχει νόμιμο πλαίσιο, προκειμένου να μπορεί η δικαστική εξουσία να δράσει κατά τα προβλεπόμενα. Μέχρι τώρα η απαγόρευση που έχει επιβληθεί βασίζεται σε ένα δελτίο τύπου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Στο άρθρο 11 του Συντάγματος προβλέπεται η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Περιορισμοί κρίνονται επιβεβλημένοι μονάχα όταν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη και σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Φυσικά, δεν μπορεί να απαγορευτεί συνάθροιση για λόγους δημόσιας υγείας, όχι μόνο με ανακοίνωση του Υπουργού Προστασίας αλλά ούτε καν με νόμο. Απέναντι στην απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που δημοσιοποιήθηκε στις 14/11/2020,  η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε την ανάκληση της κρίνοντας την ως αντισυνταγματική.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Οι ιδιαίτερες καταστάσεις που βιώνουμε αποτελούν άλλοθι της κυβέρνησης για την λήψη μέτρων σε μια συγκυρία που η κοινωνία δεν μπορεί να αντιδράσει υπό όρους κανονικότητας. Την περασμένη Άνοιξη ο Όρμπαν στην Ουγγαρία να «έβαλε λουκέτο» στο κοινοβούλιο της χώρας με αφορμή την πανδημία. Στην Ελλάδα το κοινοβούλιο λειτουργεί προς το παρόν, η παρέμβαση όμως της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Προς αποφυγήν μιας Δημοκρατίας «αλά Όρμπαν» και την διολίσθηση της κυβέρνησης στον αυταρχισμό έχουμε χρέος ως Πολίτες να εποπτεύουμε καθημερινά πως πραγματικά αντιμετωπίζεται η πανδημία ή απλά το πώς παθητικά αναμένουμε να βρεθεί το εμβόλιο. Το εάν θα συμμετέχει κάποιος/κάποια στη πορεία της 17Ν είναι προσωπική του υπόθεση. Όλα όμως συνομολογούν στο ότι είναι νόμιμη. Τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα η πορεία θα είναι ασφαλής διατρανώνοντας, όχι για το τότε αλλά για το σήμερα, το διαχρονικό: Ψωμί- Παιδεία – ΥΓΕΙΑ- Ελευθερία!

Θανάσης Σκούφιας, Φοιτητής Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=17+%CE%BD%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7+%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7+%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82&tbm=isch&hl=el&chips=q:politexnio+kivernitiko+apagorevsi+sinathriseon+17+%CE%BD%CE%BF%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7+%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7+%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%83,online_chips:politexnio+kivernitiko,online_chips:apagorevsi+sinathriseon,online_chips:%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8C%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7+%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sa=X&ved=2ahUKEwiL55jZtYftAhVI66QKHfQkA80Q4lYoBnoECAEQHw&biw=1903&bih=969#imgrc=uY1lxE5_JaG2lM

(Visited 111 times, 1 visits today)

Κλείσιμο