Written by 7:08 μμ Αλεξία-Μαρία Γιακκούπη, Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Ουιγούροι, μια γενοκτονία σε εξέλιξη | Αλεξία – Μαρία Γιακκούπη

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, πάνω από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της κινεζικής κυβερνήσεως, φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Οι Ουιγούροι αποτελούν μουσουλμανική μειονότητα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπου περίπου 12 εκατομμύρια εξ αυτών κατοικούν στην αυτόνομη περιοχή Σιντσιάνγκ. Οι Ουιγούροι μιλούν τη δική τους γλώσσα, η οποία ομοιάζει με την τούρκικη γλώσσα ενώ εθνικά και πολιτιστικά συνδέονται με έθνη της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας.

Η μουσουλμανική αυτή μειονότητα εδώ και χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με συστηματικές διώξεις από την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι οποίες από το 2017 και έπειτα έχουν κορυφωθεί. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, πάνω από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν φυλακιστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της κινεζικής κυβερνήσεως, φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η ίδια η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για κατασκηνώσεις βασιζόμενες στην εθελοντική εκπαίδευση και επιμόρφωση, με στόχο την καταπολέμηση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού. Στην πραγματικότητα οι φυλακισμένοι Ουιγούροι υπόκεινται σε συστηματική πλύση εγκεφάλου.

Μαρτυρίες πρώην φυλακισμένων και εργαζομένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και έρευνες διεθνών οργανισμών προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα του Παρατηρητηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, αποδεικνύουν την αλήθεια αυτών των γεγονότων. Ενδεικτικά, υπόμνημα της κινεζικής κυβέρνησης που διέρρευσε, έθετε οδηγίες στους εργαζόμενους στα στρατόπεδα αυτά αναφέροντας ότι «η αναμόρφωση των μαθητών πρέπει να ενθαρρύνεται», ότι «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να δραπετέυσουν» και ότι «προτεραιότητα πρέπει να έχει η προώθηση της κουλτούρας των Μανδαρίνων». Bασανιστήρια, ομαδικοί βιασμοί και ιατρικά πειράματα αποτελούν μονάχα μερικές από τις εμπειρίες φυλακισμένων που κατάφεραν να δραπετεύσουν.

Λήψη από drone, oι φυλακισμένοι είναι στο πάτωμα με δεμένα μάτια και χέρια.
Πηγή Εικόνας: http://www.businessinsider.com/china-xinjiang-prisoners-blindfolded-tied-up-leaked-drone-footage-2019-10

Την ίδια στιγμή, ενώ η κινεζική κυβέρνηση καταστρέφει τζαμία στη Σιντσιάνγκ, νόμος απαγορεύει στους άνδρες να έχουν γενειάδα και στις γυναίκες να φορούν μαντίλα. Ανήλικα τέκνα οικογενειών Ουιγούρων τοποθετούνται σε οικοτροφεία ή δημόσια ορφανοτροφεία. Αυτός ο διαχωρισμός  γονέων και τέκνων, αποσκοπεί στη δημιουργία μίας νέας γενιάς αποκομμένης από τη μουσουλμανική θρησκεία, ρίζες και απόψεις. Aκόμη, γυναίκες υπόκεινται σε αναγκαστική στείρωση, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των Ουιγούρων στη Σιντσιάνγκ να μειωθεί κατά 84% τα τελευταία έτη.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Βρείτε το ταίρι σας και γίνετε οικογένεια», κινέζοι πολίτες -εργαζόμενοι της κινεζικής κυβέρνησης- παρεβρίσκονται σε βαφτίσεις και γαμήλιες τελετές Ουιγούρων ή ακόμη διαμένουν για ορισμένο χρονικό διάστημα στα σπίτια αυτών. Με την πρόφαση της «ανταλλαγής κουλτούρων» ελέγχουν την καθημερινότητα των Ουιγούρων ενώ προωθώντας την εθνική ενότητα και την κομμουνιστική ιδεολογία στοχεύουν στην εξάλειψη της μουσουλμανικής  ταυτότητας. Συστήματα παρακολούθησης με κάμερες και ειδικά σημεία ελέγχου τοποθετημένα σε ολόκληρη την περιοχή Σιντσιάνγκ, ελέγχουν κάθε κίνηση της μεινότητας αυτής. Πολλοί συγγενείς τους, κάτοικοι άλλων περιοχών, ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει κάθε επικοινωνία μαζί τους.

Σημείο ελέγχου, στην οθόνη προβάλλεται ο πρωθυπουργός της Κίνας
Πηγή Εικόνας: https://theconversation.com/i-researched-uighur-society-in-china-for-8-years-and-watched-how-technology-opened-new-opportunities-then-became-a-trap-119615

Στις αρχές μάλιστα του 2020, αποκαλύφθηκε ότι τόσο εντός όσο και εκτός των στρατοπέδων συγκέντρωσης λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ρούχων και μηχανημάτων μεταξύ άλλων, στα οποία Ουιγούροι υποβάλλονται σε αναγκαστική εργασία με την Αμερικανική αγορά να αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή. Ειδικότερα στις αρχές Μαρτίου 2021, πληθώρα δυτικών κρατών επέβαλε κυρώσεις σε κινέζους αξιωματούχους, οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Οιγούρων. Οι κυρώσεις αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών και απαγόρευση ταξιδιών, αποτελούν μια συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά και των ΗΠΑ. Με την επιβολή των κυρώσεων, η H&M και η Nike, κολοσσοί της βιομηχανίας της μόδας, καταδίκασαν με τη σειρά τους την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων από την κινεζική κυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα, λίγες μέρες αργότερα, η Κίνα ανταπέδωσε με κυρώσεις κατά δυτικών φορέων, προσώπων και οργανισμών επικαλούμενη «κατάφωρη παραβίαση των εσωτερικών της υποθέσεων» ενώ το καταναλωτικό κοινό της Κίνας ξεκίνησε να μποϊκοτάρει προϊόντα των εν λόγω εταιρειών.

Πηγή Εικόνας: https://foreignpolicy.com/2019/12/07/china-uighur-genocide-us-pompeo-libya-haftar-russia/

Τέλος, προ λίγων ημερών, δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη έρευνα ανεξάρτητων επιστημόνων με τίτλο «Η γενοκτονία των Ουιγούρων: Μία έρευνα των παραβιάσεων της Κίνας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας του 1948». Βάσει αυτής, αποδεικνύεται ότι η Κίνα φέρει κρατική ευθύνη για τη διάπραξη και των πέντε πράξεων του άρθρου II της Συμβάσεως που συνιστούν το έγκλημα της γενοκτονίας. Πρόκεται για: δολοφονία μελών ομάδας (εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής), σοβαρή βλάβη της σωματικής ή διανοητικής ακεραιότητας των μελών της ομάδας, εκ προθέσεως υποβολή της ομάδας σε συνθήκες διαβίωσης που δύνανται να επιφέρουν την πλήρη ή μερική καταστροφή της, την επιβολή μέτρων με σκοπό να αποφευχθούν οι γεννήσεις και αναγκαστική μεταφορά παιδιών από την ομάδα σε μία άλλη. Με την αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας και τις συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες αντιδράσεις είναι πλεόν φανερό ότι εντείνονται οι προσπάθειες ώστε η Κίνα να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ανωτέρω κατηγορίες και να αποδοθεί δικαιοσύνη στους Ουιγούρους.

 Αλεξία-Μαρία Γιακκούπη, Νομικός

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%9F%CF%85%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CE%B9&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sxsrf=ALeKk00ACCkVP2cpkig5ztfVAGvd-Bvt7g:1617132928487&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjD5YbO4djvAhVlA2MBHbajA7cQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=969#imgrc=8Gxb-m8enpNbGM

(Visited 106 times, 1 visits today)

Κλείσιμο