Written by 6:00 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Κατερίνα Καρακουλάκη

“Ομοφυλοφιλία: μία φυσική επιλογή” | Κατερίνα Καρακουλάκη

Τόσο οι ετεροφυλικές όσο και οι ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις είναι πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και είναι ένα φυσιολογικό γεγονός που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε.

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από στερεότυπα και προκαταλήψεις. Έναν εγωκεντρικό κόσμο που έχει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του το κέρδος, την φαινομενική εικόνα και τα υλικά αγαθά. Σε αυτόν, λοιπόν, τον κόσμο πολλά άτομα δεν γίνονται αποδεκτά για διάφορους λόγους, δεν έχουν ίσα δικαιώματα, ζούνε παραγκωνισμένα, αποξενωμένα, ζώντας έναν συνεχή καθημερινό αγώνα κατά αυτών των στερεοτύπων και του φόβου και της ανασφάλειας που τα ίδια προκαλούν.

Μία κατηγορία ατόμων που παρά την επιμονή της ισχύος των στερεοτύπων αυτών κατορθώνουν να αγωνίζονται για την αποδοχή της ύπαρξής τους από το κοινωνικό σύνολο, είναι και οι αποκαλούμενοι ομοφυλόφιλοι. Σύμφωνα με τον Δικηγόρο εν ονόματι Austin Needham, οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί των ανθρώπων συνιστούν μία συχνή μορφή της ανθρώπινης εμπειρίας, δηλαδή φυσιολογικές μορφές των σχέσεων και των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων και όχι άτομα με κάποιο ψυχικό ή άλλου είδους πρόβλημα.

Για να έχει κάποιος μία πλήρη άποψη περί της ομοφυλοφιλίας είναι καλό να λάβει υπόψιν του και κάποια πιο επιστημονικά δεδομένα που επεξηγούν την ύπαρξη αυτής της τάσης του ανθρώπου, καθώς και την ιστορική εξέλιξη του ίδιου φαινομένου.

“Υπάρχουμε”
Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=lgbtq&tbm=isch&ved=2ahUKEwipwOSh_rXwAhUBLOwKHR25BG0Q2-cCegQIABAA&oq=lgb&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgUIABCxAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADoECCMQJzoECAAQGDoHCCMQ6gIQJ1DroxBYod4QYI3yEGgCcAB4A4ABsAGIAdQKkgEEMC4xMJgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=y12UYOmuOYHYsAed8pLoBg&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=KjSAr2Qmed62YM

Η ομοφυλοφιλία ήδη υπήρχε από τα αρχαία χρόνια, απλά λόγω των δεδομένων συνθηκών της εκάστοτε εποχής καταπιεζόταν η ύπαρξή της. Σημαντικό είναι επισημανθεί ότι η ομοφυλοφιλική τάση δεν αφορούσε μόνο τις σεξουαλικές προτιμήσεις μεταξύ των αντρών αλλά και εκείνων μεταξύ των γυναικών. Όμως, λόγω της καταπίεσης που δέχονταν οι ίδιες, η υποχρεωτική τους παραμονή εντός των νοικοκυριών ήταν ο λόγος για τον οποίο η ανάπτυξη σεξουαλικών σχέσεων ανάμεσα στις γυναίκες εμποδίστηκε στην Αρχαική Ελληνική Περίοδο. Παράλληλα, όσον αφορά την ανδρική ομοφυλία αυτή αναπτύχθηκε πάνω σε αρκετά κατάλληλες βάσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο γυμνισμός στον αθλητισμό καθώς και η εντατική επικοινωνία των ανδρών κατά την διάρκεια της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, αποτέλεσαν το θεμέλιο εξέλιξης θα λέγαμε της επιλογής των Αρχαίων Ελλήνων να επιλέγουν να ‘’πλαγιάζουν’’ δίπλα σε άτομα του ίδιου φύλου. Παρ’όλα αυτά για τα τότε ιδεώδη η ομοφυλοφιλία δεν καθιστούσε κάτι το μόνιμο ή το πλήρως πραγματικό. Γενικότερα, η Αρχαία Ελλάδα ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς της παγκόσμιας ιστορίας που αποδέχτηκε τις ομοφυλοφιλικές τάσεις και επιλογές των ανθρώπων. Μεγάλα και σημαντικά ονόματα όπως ήταν ο Πλάτωνας, η Σαπφώ, ο Ηρόδοτος και ο Ξενοφών ασχολήθηκαν, μελέτησαν και έγραψαν για την επιθυμία ανάπτυξης ερωτικών συναισθημάτων ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Σύμφωνα με τους ίδιους, κάποιες φορές η αγάπη τους μπορεί να μην είχε ανταπόκριση και κάποιες άλλες να είχε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν αποδεκτοί από την κοινωνία και δεν αντιμετωπίζονταν ως προβληματικά ανθρώπινα όντα.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sxsrf=ALeKk00z2XcXitwgkqxVLf8c50PT9at8Vw:1620336074094&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjfrvOg_rXwAhVj_rsIHYUIAesQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1920&bih=969#imgrc=9mucR620hSRDvM

Περνώντας στην τωρινή εποχή, στην εποχή που υποτίθεται ότι είναι συνώνυμη με την πρόοδο, την νεωτερικότητα τον εκσυγχρονισμό, την εξέλιξη και το μοντέρνο, τα ομοφυλόφιλα άτομα μέχρι και σήμερα δεν γίνονται αποδεκτά από πολλούς από εμάς, κρύβονται και βιώνουν έντονα τον φόβο, την απόρριψη και την ανασφάλεια. Αρχικά είναι αναγκαίο να αναφερθούν οι δύο κυρίαρχες απόψεις περί της ομοφυλοφιλίας και της αποδοχής της σε πολλές χώρες του κόσμου. Η πρώτη αφορά τις αριστερές πολιτικές ομάδες και υποστηρίζει πως η ομοφυλοφιλία είναι μία φυσιολογική κατάσταση (συναισθηματική) του ανθρώπου και μπορεί να την επιλέγει ελεύθερα. Κατανοείται ως ένα είδος μετεξέλιξης του ανθρώπινου γονιδίου και έτσι δεν θα έπρεπε να απορρίπτεται από κανέναν. Αντίθετα η δεύτερη αφορά τις δεξιές πολιτικές ομάδες κατά τις οποίες η έκφανση ομοφυλοφιλικών τάσεων δεν συνιστά ένα φυσιολογικό φαινόμενο. Ως εκ τούτου το δεξί πολιτικό φάσμα απορρίπτει έμμεσα τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους.

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλά πειράματα για να επεξηγήσουν από μία πιο επιστημονική σκοπιά τις σεξουαλικές επιλογές των ανθρώπων και τα οποία απέδειξαν ότι οι τάσεις αυτές προέρχονται από την σύσταση των ανθρώπινων κυττάρων και των γονιδίων μας. Σίγουρα τα ερωτήματα για την πρόκληση και τα αίτια για την προέλευση της ομοφυλοφιλίας παραμένουν πολλά και αναπάντητα, μα δεν χρειάζεται να τα γνωρίζουμε για να αποδεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν απαιτούν τα πάντα μία εξήγηση στην ζωή, απλά συμβαίνουν και εμείς συμβιώνουμε με αυτά. Αυτή είναι η ζωή… πάντα έτσι παράλογη και όμορφη ταυτόχρονα το ίδιο και εμείς οι άνθρωποι που καλούμαστε να ‘’παίξουμε το παιχνίδι της’’.

Σίγουρα είναι λογικό κάποιοι να αντιδρούν στην απόκτηση του δικαιώματος στον γάμο και στην υιοθέτηση παιδιών για τους ομοφυλόφιλους. Αυτό το ζήτημα προκαλεί συνεχώς έναν σφοδρό διάλογο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σημασία του παρόντος ζητήματος είναι άκρως μείζονα, διχάζει την κοινή γνώμη. Η πληροφόρηση και η ενημέρωση των ανθρώπων πολλές φορές δεν είναι σωστά τεκμηριωμένη διότι ως ανθρώπινα όντα είναι στην φύση μας να φιλτράρουμε γνώμες, γνώσεις και απόψεις χωρίς πρώτα να τις επεξεργαζόμαστε, με αποτέλεσμα να παραπληροφορούμαστε και να δρούμε βιαστικά. Δεν είναι κανείς σε θέση να κρίνει τι είναι σωστό και τι λάθος σε απόλυτο βαθμό. Ό,τι και να συμβαίνει γύρω μας, ό,τι και να γνωρίζουμε, σίγουρα δεν χρειάζεται να είμαστε εχθρικοί απέναντι στους διαφορετικούς ανθρώπους, είτε αυτοί έχουν τον τίτλο των ομοφυλόφιλων, είτε των έγχρωμων ανθρώπων.

“Η αγάπη είναι ανθρώπινο δικαίωμα”
Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=lgbtq&tbm=isch&ved=2ahUKEwipwOSh_rXwAhUBLOwKHR25BG0Q2-cCegQIABAA&oq=lgb&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgUIABCxAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADoECCMQJzoECAAQGDoHCCMQ6gIQJ1DroxBYod4QYI3yEGgCcAB4A4ABsAGIAdQKkgEEMC4xMJgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=y12UYOmuOYHYsAed8pLoBg&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=5JjHqTVKkraFzM

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως τα ομοφυλόφιλα άτομα, δεν είναι ψυχικά άρρωστα, ούτε έχουν κάποιο σωματικό ή νοητικό πρόβλημα. Είναι και αυτοί άνθρωποι, φυσιολογικοί, απλά με διαφορετικές προτιμήσεις, απλά διαφορετικοί από κάποιους άλλους. Κανείς από μας δεν καλείται, ούτε είναι ικανός να κρίνει τις επιλογές του άλλου. Ζούμε, υποτίθεται, σε έναν πιο φιλελεύθερο κόσμο, σε μία πιο φιλελεύθερη Δημοκρατία, με πιο πολλά δικαιώματα και ελευθερίες. Πολλοί από τους προγόνους μας αγωνίστηκαν σκληρά και έχυσαν αίμα για να ζούμε εμείς σήμερα πιο ελεύθερα. Και εμείς; Γιατί να δείχνουμε αχαριστία για αυτό; Γιατί να κρίνουμε τον συνάνθρωπό μας ο οποίος έχει έτερες σεξουαλικές προτιμήσεις; Ο Θεός μας δίδαξε να αγαπάμε αλλήλους, ανεξάρτητα από τις επιλογές, την καταγωγή, το χρώμα ή το φύλο. Τόσο οι ετεροφυλικές όσο και οι ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις είναι πτυχές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας και είναι ένα φυσιολογικό γεγονός που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε από εμάς ή σε κάποιον από τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Δείξτε κατανόηση, γίνετε δέκτες του διαφορετικού, μην επικρίνετε, μην βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα, αγκαλιάστε τον διπλανό σας, δημιουργήστε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για να χτίσουμε όλοι μας έναν καλύτερο κόσμο!

Κατερίνα Καρακουλάκη, Φοιτήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=lgbtq&tbm=isch&ved=2ahUKEwipwOSh_rXwAhUBLOwKHR25BG0Q2-cCegQIABAA&oq=lgb&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgUIABCxAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADoECCMQJzoECAAQGDoHCCMQ6gIQJ1DroxBYod4QYI3yEGgCcAB4A4ABsAGIAdQKkgEEMC4xMJgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=y12UYOmuOYHYsAed8pLoBg&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=NxzYwfVhC58QIM

(Visited 118 times, 1 visits today)

Κλείσιμο