Written by 11:40 πμ Αλεξάνδρα Μούντζια, Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Ο ρόλος της κοινωνικής εργασίας στην αντιμετώπιση των φυσικών και οικολογικών καταστροφών| Αλεξάνδρα Μούντζια

Επομένως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών, είναι σημαντικός, καθώς η παρέμβαση τους είναι καθοριστική για τις Κοινότητες αλλά και για τους ανθρώπους .

Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες μέρες, ο Νομός Καρδίτσας, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη βίωσαν την απόλυτη καταστροφή αν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το φαινόμενο  με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι πολλοί άνθρωποι. Χιλιάδες άνθρωποι, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν έναν απειλητικό και ταυτόχρονα καταστροφικό Τυφώνα. Η ονομασία αυτού “Ιανός”.  Ο Νομός Καρδίτσας έζησε τον απόλυτο τρόμο , αφού  πολλά χωριά εκκενώθηκαν, οι ζωές πολλών ανθρώπων κινδύνεψαν και τέλος πολλές περιουσίες καταστράφηκαν με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε ελπίδα.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα , αποτελεί το Κέντρο Υγείας του Δήμου Μουζακίου στον Νομό Καρδίτσας, το οποίο εξαφανίστηκε από προσώπου γης με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η πρόσβαση στην Υγεία. Το Μουζάκι, υπέστη μεγάλες ζημιές με αποτέλεσμα να καταστεί σημαντική η παρέμβαση πολλών εθελοντών και παράλληλα πολλών Κοινωνικών Λειτουργών ώστε να στηρίξουν υλικά αλλά και ψυχοκοινωνικά τους πληγέντες ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε , ότι η πρώτη  ραγδαία αύξηση των παρεμβάσεων των Κοινωνικών Λειτουργών σημειώθηκε μετά τους Τυφώνες MItch και Katrina , τους σεισμούς στην Ινδία και στην Κίνα , αλλά και το τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό. Όπως επισημαίνει και η Θεανώ Καλλινικάκη στο βιβλίο της , Εισαγωγή στην Θεωρία και Πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας , οι εφαρμογές της Κοινωνικής Εργασίας στην αντιμετώπιση των φυσικών και οικολογικών καταστροφών που οφείλονται και στον άνθρωπο αλλά και στην φύση , προϋποθέτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων σε καταστάσεις κρίσης και στα τρία επίπεδα, μίκρο- μέσο και μάκρο επίπεδο. Η άμεση στήριξη – συνοδεία στην απώλεια αγαθών με την οποία, άτομα και κοινότητες είχαν ισχυρούς δεσμούς ή και εξάρτηση, συνοδεύεται από την εσπευσμένη παροχή βοήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιβίωση και η ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι , πολλοί Δήμοι της Καρδίτσας πήραν ορισμένες πρωτοβουλίες , προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Και εδώ θα παραθέσω το εξής ερώτημα . Ποιός είναι ο ρόλος της Κοινωνικής Εργασίας ; Ποιός είναι ο ρόλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών ; Η Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Μουζακίου και της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τον Δήμο Μουζακίου , τη Δηκεδημ, το Βοήθεια στο Σπίτι , και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μουζακίου ανακοινώνει στους Πολίτες , ότι εξαιτίας αυτών των καταστροφών κάνει έκκληση βοήθειας για  τρόφιμα και  φάρμακα. Επομένως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρόλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών , είναι σημαντικός , καθώς η παρέμβαση τους είναι καθοριστική για τις Κοινότητες αλλά και για τους ανθρώπους. Ας μην ξεχνάμε και τον άνθρωπο. Ειδική μέριμνα , εξάλλου λαμβάνεται για τις πλέον ευάλωτες ομάδες , όπως τα βρέφη , τα παιδιά , τα μοναχικά άτομα , οι ηλικιωμένοι , τα Αμεα, οι αλλοδαποί , ενώ προέχουν οι ταχύρρυθμες ολιστικές αποτιμήσεις των κοινωνικών αναγκών και η προώθηση των διαπιστώσεων από αυτές στα κέντρα απόφασης . Τέλος , οι εργαζόμενοι σε κέντρα άμεσης βοήθειας και οι εθελοντές, χρειάζεται να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να εργαστούν κάτω από συνθήκες πίεσης και απρόβλεπτων καταστάσεων. Επιπλέον , χιλιάδες Κοινωνικοί Λειτουργοί , κλήθηκαν να προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πολλά άτομα και ειδικά σε πολλές ευάλωτες ομάδες , αφού αυτές υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα της πλημμύρας.

Εν κατακλείδι , ο ρόλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών αλλά και της Κοινωνικής Εργασίας , είναι σημαντικός και καθοριστικός , καθώς η παρέμβασή τους είναι άμεση σε καταστάσεις κρίσης όπως σημειώθηκε  στον Νομό Καρδίτσας , στην Κεφαλονιά , και στην Ιθάκη. Αναμφίβολα , και ο ρόλος της / του Κοινωνικού Λειτουργού είναι σημαντικός , και εμείς ως μελλοντικοί Κοινωνικοί Λειτουργοί πρέπει από τώρα να αποκτάμε κριτική συνείδηση πάνω στην Οικολογική Κοινωνική Εργασία , ώστε να ανταποκριθούμε επάξια στην αντιμετώπιση  των  φυσικών  και οικολογικών  καταστροφών.

Αλεξάνδρα Μούντζια, Πολιτικός Επιστήμονας- Φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B5%CF%82&safe=active&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866&sxsrf=ALeKk015bM684TR24DJ-CDeIT3AaW4WR8Q:1601119290218&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiO7qSU2obsAhUeUhUIHWpKDTgQ_AUoAXoECBgQAw&biw=1680&bih=939#imgrc=93EOfWVp30BCJM&imgdii=1ouR3ZyKftOkDM

(Visited 81 times, 1 visits today)

Κλείσιμο