Written by 6:33 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Ο Εντιμότατος Ρίσι Σούνακ | Γιάννης Κελέσης

Αναμφισβήτητα, η κληρονομία της Βρετανίας στη, μέχρι τώρα, διαμορφωμένη δυτική κουλτούρα δεν επηρεάζεται ούτε από υπαινιγμούς, ούτε από ανίκανους-ανεύθυνους πολιτικούς, σαν αυτούς που έτυχε ο βρετανικός λαός την τελευταία εικοσαετία. Το ζήτημα που θίγεται είναι ποια θα είναι η υστεροφημία του Νησιού στη μετέπειτα δυτική, και όχι μόνο, κουλτούρα που ακόμη τελεί υπό διαμόρφωση.

Ο τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να ανήκει σε ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, αλλά δεν το κάνει. Αφενός γιατί το επίθετο ‘’εντιμότατος’’ που συνοδεύει τον Βρετανό πολιτικό αφορά το αξίωμα του Καγκελαρίου του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου που, μέχρι πρότινος, κατείχε κι αφετέρου γιατί ο ινδικής καταγωγής χρηματοοικονομικός αναλυτής αποτελεί και επίσημα πλέον τον νέο Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον πέμπτο διαδοχικό ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα, τον τέταρτο μέσα σε τρία μόλις χρόνια και τον νεότερο στη σύγχρονη ιστορία του Νησιού, του οποίου τη πολιτική ζωή θα αντιπροσώπευε, χωρίς δεύτερη σκέψη, η λέξη ‘’αστάθεια΄΄. Τι πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς, υπό την έννοια ότι η προαναφερθείσα αστάθεια αποτελεί απότοκο της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι οι αναλυτές είχαν προβλέψει κάτι τέτοιο, αλλά κανείς δεν κατάφερε να προδικάσει το εύρος και τη διάρκεια της αστάθειας αυτής. Τα άγνωστα, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα της οποίας θέτουν σε κίνδυνο το εποικοδόμημα τόσο της ίδιας της Βρετανίας, όσο και ολάκερης της Δύσης. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ο Ρίσι Σούνακ είναι γόνος μίας οικογένειας μεταναστών από την Ανατολική Αφρική. Τόσο η μετέπειτα ζωή του, όσο και οι σπουδές του σε κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας στο αντικείμενο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αποτελούν γεγονός οξύμωρο, καθώς δε συνάδουν με το γενικότερο συντηρητικό πλαίσιο δόμησης της βρετανικής κοινωνίας. Γενικότερα, οι Βρετανοί έχουν την τάση να διαφέρουν και επιζητούν την τάση αυτή με τρόπο μανιώδη. Η πρόσφατη κηδεία της Βασίλισσας αποδεικνύει στο ακέραιο κάτι τέτοιο, μιας και επαληθεύει την πεποίθηση ότι πρόκειται για μία κοινωνία που, έχοντας ένα βαρύ αίσθημα ευθύνης προς τους προγόνους της, είναι εχθρική σε κάθε τι νέο που δύναται να διαταράξει την εσωτερική της δομή, φέρ’ ειπείν ένας μη λευκός και μη Χριστιανός πολιτικός που καλείται να ηγηθεί ενός αποικιοκρατικού έθνους που αποτελείται, κυρίως, από λευκούς Χριστιανούς στην πιο κρίσιμη φάση της ιστορίας του. Ο Ρίσι Σούνακ όμως δεν είναι αυτό που μόλις περιέγραψα, αφού αποτελεί από μόνος του προϊόν της παραπάνω δομής και μάλιστα προϊόν των ανώτατων κοινωνικών στρωμάτων, αυτών που ευνοεί και συντηρεί το Συντηρητικό Κόμμα που τον στηρίζει. Οι σπουδές στο Στάνφορντ και την Οξφόρδη μόνο τυχαίες δεν είναι. Ούτε η διοικητική θέση στη Goldman Sachs είναι τυχαία και σίγουρα μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η περιουσία αυτού και της συζύγου του ξεπερνάει κατά πολύ το μέγεθος της περιουσίας ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναμφισβήτητα, η κληρονομία της Βρετανίας στη, μέχρι τώρα, διαμορφωμένη δυτική κουλτούρα δεν επηρεάζεται ούτε από υπαινιγμούς, ούτε από ανίκανους-ανεύθυνους πολιτικούς, σαν αυτούς που έτυχε ο βρετανικός λαός την τελευταία εικοσαετία. Το ζήτημα που θίγεται είναι ποια θα είναι η υστεροφημία του Νησιού στη μετέπειτα δυτική, και όχι μόνο, κουλτούρα που ακόμη τελεί υπό διαμόρφωση. Η Βρετανία παραμένει η νικήτρια δύο Παγκοσμίων Πολέμων και η γενέτειρα πολιτικών και στοχαστών που με τα πεπραγμένα τους διαμόρφωσαν το πλαίσιο εντός του οποίου σήμερα αναπτύσσεται ο δυτικός τρόπος σκέψης. Ενώ οι Βρετανοί δύναται να καυχηθούν ότι έμαθαν στον υπόλοιπο κόσμο ποιοι είναι οι Beatles και πως παίζεται το ποδόσφαιρο. Μένει να αποδειχθεί το εάν και το κατά πόσο ο Ρίσι Σούνακ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ηγηθεί ενός λαού που επιμένει να οδηγεί από τα αριστερά και να μετράει σε γιάρδες την ώρα που όλος ο υπόλοιπος κόσμος κάνει ακριβώς το αντίθετο στη μετά Brexit εποχή. Μία εποχή που ο ίδιος ο λαός με τις με την (συντηρητική) αντίληψη και τις (ακόμη συντηρητικότερες) αποφάσεις του διαμόρφωσε.

Γιάννης Κελέσης, φοιτητής Βαλκανικών Σλαβικών Ανατολικών σπουδών

(Visited 78 times, 1 visits today)

Κλείσιμο