Written by 2:14 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Κωνσταντίνος Κορυζής

Ο ελέφαντας στα σύνορα | Κωνσταντίνος Κορυζής

Στην καθημερινή μας ομιλία μα πρωτίστως στην ψυχολογία, συναντά κανείς τον όρο, «Ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο» ο οποίος συνοπτικά, αναφέρεται στην εθελούσια αποφυγή ενός γιγαντόσωμου προβλήματος.

Τον ελέφαντα αυτόν, μπορούμε να τον συναντήσουμε σε όλο το κοινωνικό φάσμα, υπό ποικίλες καταστάσεις. Άλλωστε, η μορφή του είναι αφηρημένη, καθώς επί της ουσίας περιγράφει την αντίδραση απέναντι στο πρόβλημα και όχι το πρόβλημα καθαυτό.

Έτσι λοιπόν, το διάστημα που διανύουμε, σκόπιμα η Ελληνική ηγεσία αποφεύγει να κοιτάξει κατάματα και να έρθει αντιμέτωπη με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που κατέφθασαν, καταφθάνουν και αναλαμβάνουν αυτόκλητα, δράση στα σύνορα της χώρας στον Έβρο. Το διαδικτυακό «κάλεσμα προστασίας των συνόρων» που έχει ξεσπάσει περιπλέκει μια ήδη νευραλγική σκακιέρα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και τον άμαχο αριθμό των μεταναστών  ενισχύοντας την Τουρκική ρητορική περί «Εθνικιστών» ή ακόμη και Ναζί Ελλήνων και καθιστώντας το έργο της Ελληνικής πλευράς ακόμη δυσκολότερο.

Με τον πετροπόλεμο και τα χημικά να εντείνονται, στις 8/3  ειδησεογραφικά μέσα της χώρας κάνουν λόγο για εκ παραδρομής, πυροβολισμό αστυνομικού από αυτόνομες ομάδες που περιπολούσαν τα σύνορα. Τα ίδια μέσα, έκανα μάλιστα λόγο για απόπειρα συγκάλυψης του γεγονότος από την αστυνομική ηγεσία. Ο αστυνομικός σώθηκε χάρις το αλεξίσφαιρο του και μαζί του και το κύρος της ελληνικής επιχείρησης αποτροπής.

Την επόμενη, στις 9/3, σημειώνεται ένας ακόμη θάνατος μετανάστη από σφαίρα. Η Τουρκική πλευρά ξεσαλώνει και ακολουθεί την πολιτική γραμμή της «Ελληνικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου» με τους στόχους της να είναι σαφείς και να αποβλέπουν προς την πίεση στην Ε.Ε. και τα οικονομικά της οφέλη. Η Ελληνική πλευρά, βλέπει προβοκάτσια.

Όπως όλα δείχνουν ο Έβρος αποτελεί ένα εξαιρετικά φορτισμένο πεδίο και η Ελληνική πλευρά είναι εκτεθειμένη. Οι παραστρατιωτικοί περιφέρονται ανενόχλητοι ενώ από πλευράς κυβέρνησης δεν έχει καταστεί σαφές πως τη φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να την αναλάβει κανείς άλλος πέραν από τις δυνάμεις που έχει ορίσει η εκάστοτε ηγεσία. Η μη καταδίκη, σιγοντάρει μια σιωπηλή αποδοχή με πολλά πλοκάμια που εκτείνονται στον εθνικιστικό-λαϊκιστικό λόγο της «εισβολής», της «άμυνας», της «υπεράσπισης της πατρίδας».

Εν τέλει ποιος περιφρουρεί τον Έβρο; Οι «ακρίτες» αυτόνομοι ένοπλοι, μη καταρτισμένοι και μη εκπαιδευμένοι για τέτοιες καταστάσεις που έχουν τεθεί απέναντι σε αμάχους και των οποίων το παραμικρό λάθος ενδέχεται να έχει ολέθριες συνέπειες για την Ελλάδα;  Από πλευράς μας, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ανεκτό. Ο ελέφαντας στα σύνορα δεν θα έπρεπε να παρακάμπτετε από την κυβέρνηση αλλά να απομακρυνθεί. Ένα εθνικό ζήτημα δεν πρέπει να είναι θερμοκήπιο για ψήφους θερμοκέφαλων, καθώς η επιθετική τουρκική πλευρά θα ενδυναμωθεί «ανεπανόρθωτα» σε επίπεδο διπλωματίας από δικό μας σφάλμα. Η σπάνια άλλωστε χρονικά κομματική ομοφωνία των «κλειστών συνόρων» είναι σημαντικότατη αυτή τη στιγμή και ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί για τη χώρα, στις Ευρωπαϊκές συνόδους μα και απέναντι στον Ερντογάν. Η ομαλή αντιμετώπιση των εξωτερικών ζητημάτων επομένως, προϋποθέτει την αντίστοιχα ομαλή διεξαγωγή των ελληνικών θέσεων, εσωτερικά, αποστασιοποιημένα από επιζήμιες κορώνες.

Κωνσταντίνος Κορυζής, Πολιτικός Επιστήμονας

(Visited 60 times, 1 visits today)

Κλείσιμο