Written by 6:16 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Μαίρη Γκαλιανίδου

Ο Άνθρωπος στην χαραυγή μιας νέας πανδημίας| Μαίρη Γκαλιανίδου

Γενικότερα σε μια εποχή που γύρω μας κλυδωνίζονται σημαντικά δομικές αξίες, όπως αυτές της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, ο ιός αυτός, ίσως ήταν αποφαστικό βήμα και ιδανική συνθήκη, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τη μηδαμινότητα της ύπαρξης μας και να κάνουμε την πνευματική μας ανασκόπηση, στρεφόμενοι από την εσωτερική ματαιοδοξία και το «σκότος», στην ουσία και στο «φως» των πραγμάτων.

Το φόβο της επιβίωσης του και την προσαρμογή σε πρωτόγνωρες συνθήκες, για άλλη μια φορά στην ιστορία, καλείται ο άνθρωπος να διαχειριστεί. Η νέα κανονικότητα που επιβάλλει τους τελευταίους μήνες η πανδημία του κορωνοϊού, έχει ανατρέψει τις νόρμες και τις ισορροπίες των σύγχρονων κοινωνιών, υποβάλλοντας το άτομο σε διαδικασία πνευματικού ακρωτηριασμού και κοινωνικής αποτελμάτωσης με τη μονιμοποίηση του εξ αποστάσεως τρόπου ζωής, στο πλαίσιο περιορισμού επέκτασης της πανδημίας!

Η πανδημία επέφερε ριζικές μεταβολές στην πυραμίδα των ανθρωπίνων σχέσεων. Ο άλλοτε δραστήριος και κοινωνικός άνθρωπος «λούφαξε» κάτω από το υπόστεγο του φόβου και της αβεβαιότητας, εμφορούμενος από συναισθήματα οργής, καχυποψίας, σύγχυσης, στεναχώριας και άγχους. Απόλυτα τρομοκρατημένοι από την υφιστάμενη πραγματικότητα μάθαμε να μιλάμε ανάμεσα στις τόσες, μια ακόμη ξένη –ως προς την κοινωνική μας φύση- γλώσσα, αυτή του «Social Distancing» ή αλλιώς της «Κοινωνικής Αποστασιοποίησης». Η επιβαλλόμενη κοινωνικοσωματική αποστασιοποίηση, ως μοναδική λύση στο πρόβλημα του κορωνοϊού, έχει εμφανώς διαταράξει ποιοτικά τη ζωή, φέρνοντας στο προσκήνιο τις αδυναμίες του κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Μέσα στο χάος της προσαρμογής και του προτεινομένου εναλλακτικού τρόπου ζωής, αυτού της από απόσταση, γίναμε δέσμιοι  και ευάλωτοι της άγνοιας μας, μιας αποπροσανατολισμένης κατάστασης την οποίαν με αθέμιτο τρόπο λυμαίνονται εδώ και μήνες επιτήδειοι κερδοσκόποι.

Εν καιρώ πανδημίας η μετουσίωση της είδησης σε επιχείρηση έχει εδραιωθεί, ιδιαίτερα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αναμφίβολα αυτή η ψευδής και μη ποιοτική ειδησεογραφία είναι από τις βασικότερες αιτίες διεύρυνσης του χάσματος των ανθρωπίνων σχέσεων. Σε μια ατμόσφαιρα επιβαρυμένη και αρνητικά επιφορτισμένη, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάδοσης παραποιημένων ειδήσεων, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση προβληματική, με τη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία να θάλλουν σε αυτήν. Γρήγορα βρέθηκε η ανθρωπότητα διχασμένη: από τη μια αυτοί που πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού και από την άλλη αυτοί που αποδοκιμάζουν τη θέση και μιλούν για θεωρίες συνομωσίας, οι λεγόμενοι «ψεκασμένοι». Το μόνο βέβαιο με αυτά που συμβαίνουν τριγύρω, είναι ότι η προπαγάνδα που προωθείται άτυπα και έμμεσα από τους διάφορους φορείς, υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή και εκτρέφει μια κατάσταση παροξυσμού και μίσους, στο εσωτερικό της οποίας σπάνε οι ανθρώπινοι δεσμοί και δημιουργείται ρήγμα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Εντούτοις η θέαση της πραγματικότητας είναι εγγενώς σχετική και ως εκ τούτου άκρως στρεβλωτική. Υπό το πρίσμα αυτό, και αν βεβαίως εξετάζαμε την παρούσα κατάσταση από μια οπτιμιστική σκοπιά, ίσως η συγκυρία του «κορωνοϊού» και η επίδραση του στον άνθρωπο, σαν άτομο, να μην ήταν τόσο τραγική και επιζήμια. Σε μια εποχή πνευματικής αποχαύνωσης και ηθικής παρακμής, η πανδημία έγινε ξαφνικά αφορμή επανασύστησης με τον χαμένο εαυτό και αναθεώρησης βασικών αξιών, που υπό το καθεστώς της σύγχρονης κοινωνικής παθογένειας είχαν λησμονηθεί. Επί της ουσίας, στην προσπάθεια μιας νηφάλιας αλλά και ορθολογιστικής προσέγγισης του θέματος της πανδημίας μάθαμε να ζούμε, εκτιμώντας ακόμα και το ελάχιστο, αναθεωρώντας ό,τι είχαμε ως δεδομένο, το αύριο για παράδειγμα! Ακόμη και στις άλλοτε ελλειπτικές σχέσεις μας με τους συνανθρώπους επαναξιολογήσαμε την ανάγκη της κατανόησης του πόνου του «άλλου» και το σεβασμό του. Συνειδητοποιώντας πως δεν είμαστε αυτάρκη και αυθύπαρκτα όντα εκτιμήσαμε την αναγκαιότητα της μέθεξης με τον συνάνθρωπο ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την προσωπική και κοινωνική μας ανέλιξη. Γενικότερα σε μια εποχή που γύρω μας κλυδωνίζονται σημαντικά δομικές αξίες, όπως αυτές της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, ο ιός αυτός, ίσως ήταν αποφαστικό βήμα και ιδανική συνθήκη, ώστε να συνειδητοποιήσουμε τη μηδαμινότητα της ύπαρξης μας και να κάνουμε την πνευματική μας ανασκόπηση, στρεφόμενοι από την εσωτερική ματαιοδοξία και το «σκότος», στην ουσία και στο «φως» των πραγμάτων.

Εν πάση περιπτώσει, το τελικό δίδαγμα κάθε τραγικού γεγονότος – προβλήματος είναι αυτό που έχει τη μέγιστη σημασία πάντα. Με την περίπτωση του νέου κορωνοϊού για παράδειγμα, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι τα προβλήματα είναι περαστικά, όπως περαστική και η παρουσία μας στη ζωή. Ελάχιστος ο χρόνος, ώστε να δίνουμε χώρο στη μιζέρια. Ο άνθρωπος είναι φύσει σώφρων και λογικό ον, αυτό τον διαχωρίζει από τα υπόλοιπα έμβια όντα. Συνεπώς υπό την ιδιότητα αυτή οφείλει αναλόγως να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με ψυχραιμία και δίχως παρορμητισμό. Το ζητούμενο στη ζωή δεν είναι η υποβάθμιση των προβλημάτων, άλλωστε δεν αρμόζει αυτό σε ένα έλλογο ον. Προς το παρόν απώτερος στόχος της πολιτείας οφείλει να είναι, εκτός από την καταπολέμηση του κορωνοϊού, και η εξάλειψη του υπέρμετρου φόβου και του αλόγιστου πανικού που αυτός έχει σπείρει στο πέρασμα του, υπονομεύοντας την ποιότητα της ζωής! Μόνη ευχή για τώρα, να είμαστε συνετοί και πνευματικά ισορροπημένοι ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο αλώβητοι, ψυχή τε και σώματι, από το φαινόμενο COVID-19!

Μαίρη Γκαλιανίδου, Φοιτήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7+%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B1&tbm=isch&ved=2ahUKEwi5hpCIv_XsAhVugM4BHdKZBTMQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7+%CE%BA%CE%B1&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYMgQIABAYOgQIABBDOgIIADoHCCMQ6gIQJzoECCMQJzoFCAAQsQM6CAgAELEDEIMBUIi1G1ja3Btg-_EbaAFwAHgEgAGiAYgB9hGSAQQwLjE3mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQrAAQE&sclient=img&ei=-zmpX_mcN-6Aur4P0rOWmAM&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=MXcJ3oTQtggLcM

(Visited 154 times, 1 visits today)

Κλείσιμο