Written by 6:05 μμ Αρθρογραφία, Γεωργία Βουτσά, Επικαιροτητα

Νέοι: «απολιτίκ» ή παρεξηγημένοι; | Γεωργία Βουτσά

Η πλειοψηφία της νέας γενιάς είναι πολιτικά ενεργή και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει ακόμα και αν ο τρόπος που το εκδηλώνει διαφέρει από αυτόν που κάποιοι έχουν συνηθίσει.

Μια αέναη συζήτηση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, σχετίζεται με το κατά πόσο η νέα γενιά είναι πολιτικά ενεργή ή όχι. Παρακολουθώντας κανείς αυτή τη συζήτηση, θα βρεθεί μπροστά στο εξής παράδοξό: Από τη μία αυτή η γενιά έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί ως «απολιτίκ» (από το γαλλικό apolitique), μια γενιά, η οποία δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για την πολιτική παρά μόνο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την κοινωνική της ζωή. Ταυτόχρονα όμως, σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται μια άνθιση κινημάτων με έντονο πολιτικοκοινωνικό χαρακτήρα στα οποία δραστηριοποιούνται κατά βάση νέοι καθώς και την επακόλουθη αύξηση συμμετοχής τους σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνία των πολίτων. Έτσι, εύλογα δημιουργείται το ερώτημα σχετικά με το ποια από τις δύο απόψεις βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια.

Μια παραδοχή από την οποία θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς όταν ερεύνα το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως ήδη από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα οι νέοι σταθερά απομακρύνονται από μία αποκλειστικά παραδοσιακή πολιτική συμμετοχή. Ακόμη αρκετοί φαίνονται πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε κάποιο κοινωνικοπολιτικό κίνημα το οποίο ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο σκοπό ή ζήτημα παρά σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Αυτό μπορεί να ευθύνεται είτε λόγω της έλλειψής εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει με τα χρόνια, ανάλογα κιόλας το υπόβαθρο τους ή εξαιτίας της άποψης που κυριαρχεί  πως αρκετοί πολιτικοί απέχουν από την πραγματικότητα. Έτσι τα κριτήρια για το αν κάποιος θεωρείτε πολιτικά ενεργός ή όχι έχουν αλλάξει μιας και δεν υπάρχει μόνο ένας ενδεδειγμένος τρόπος για να εκφραστεί κάτι τέτοιο.

https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82+2019&tbm=isch&ved=2ahUKEwjQn6-aqpntAhUKyKQKHeRCA0sQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82+2019&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQHjoECCMQJzoHCCMQ6gIQJzoFCAAQsQM6AggAOggIABCxAxCDAVDVpQ9Y_sQPYMnHD2gBcAB4BIABuwGIAagYkgEEMC4yNJgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=8wO8X5DaJIqQkwXkhY3YBA&bih=969&biw=1903&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el#imgrc=NZd5lY0odDS0HM

Στην εποχή της παντοδυναμίας των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, η κοινοποίηση μιας δημοσίευσης που συνδέεται με ένα πολιτικό/κοινωνικό γεγονός δυνητικά θεωρείτε από κάποιους πολιτική πράξη αν και ως άποψη δεν είναι καθολικά αποδεχτή. Ένα από τα πιο επίκαιρα παραδείγματα αποτελεί η αντίδραση των νέων απέναντι στις πρόσφατες Αμερικανικές εκλογές. Παράλληλα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τις δηλώσεις και τις πολιτικές αναλύσεις ειδικών, νέοι και νέες χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως το instagram, το twitter μέχρι και το tik tok  δημοσίευαν εικόνες ή βίντεο στα οποία συνδύαζαν την πολιτική επικαιρότητα με την ποπ κουλτούρα, αντί απλώς να αναδημοσιεύσουν την είδηση. Άλλοι επιλέγουν να χρησιμοποιούν το βήμα που τους δίνετε μέσα από το προφίλ τους ώστε να δημοσιεύουν δικές τους σκέψεις και προβληματισμούς για το τι συμβαίνει γύρω τους, αλληλοεπιδρώντας με άλλους χρήστες.

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την άλλη μεριά της διαφωνίας. Είναι προφανές ότι όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, αναπόδραστα ένα κομμάτι του πληθυσμού παραμένει πολιτικά αδρανές αυτό όμως δεν αποτελεί ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε ξαφνικά στον 21ο αιώνα ή ότι συναντάται μόνο μεταξύ των νέων.

Αυτό που μπορεί να συμπεράνουμε απ’ όλα τα παραπάνω είναι πως η πλειοψηφία της νέας γενιάς είναι πολιτικά ενεργή και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει ακόμα και αν ο τρόπος που το εκδηλώνει διαφέρει από αυτόν που κάποιοι έχουν συνηθίσει. Καλό θα ήταν να πάψουμε να κατηγορούμε τους νέους χαρακτηρίζοντας τους πολιτικά απαθείς τη στιγμή που καλούνται  να επωμιστούν τα βάρη των λαθών των προηγούμενων γενιών καθώς και το χρέος να τα διορθώσουν. Θα πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τους νέους ως «πολίτες του αύριο» αλλά ως πολίτες του σήμερα, οι οποίοι απλά έχουν μια διαφορετική προσέγγιση προς την πολιτική από αυτή των γονέων και των παππούδων τους.

Γεωργία Βουτσά, Φοιτήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9+%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%BF%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CE%B9&tbm=isch&ved=2ahUKEwiNlPS_rJntAhXHCewKHR5ZDtAQ2-cCegQIABAA&oq&gs_lcp=CgNpbWcQARgCMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnMgcIIxDqAhAnOgQIIxAnOgQIABATUMC3AVj8vQFg3M8BaAFwAHgEgAGUAYgBsgeSAQMwLjeYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=Wwa8X836C8eTsAeesrmADQ&bih=969&biw=1903&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el#imgrc=ZOYkjJwetcZosM

(Visited 103 times, 1 visits today)

Κλείσιμο