Written by 11:58 πμ Αρθρογραφία, Γεωργία Βουτσά, Επικαιροτητα

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης: ένας «ζωντανός οργανισμός με ιστορική σημασία»| Αριστείδης Ρούνης, Γεωργία Βουτσά

Επιθυμία του Μουσείου, είναι να γνωρίζει το κοινό, πως οι πόρτες του μένουν «ανοιχτές» και μετά το πέρας του ωρολόγιού προγράμματος λειτουργίας, έτοιμο να υποδεχτεί τον καθένα και την καθεμία από εμάς.

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και μακραίωνη παράδοση, γνωστή για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, τον οποίο κατείχε ανέκαθεν. Ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι πως κάθε δρόμος, κάθε στενάκι, κάθε κτήριο, μας διηγείται την ιστορία της ίδιας της πόλης, αναδεικνύοντας τη σημασία της, τόσο από γεωπολιτική, όσο και από πολιτισμική άποψη. Ένα από αυτά τα κτήρια είναι και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το οποίο είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα και εμβληματικά σημεία του ιστορικού κέντρου. Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες, ήταν ο εορτασμός της επετείου του Μακεδονικού Αγώνα. Ως εκ τούτου αξίζει να πραγματοποιηθεί αναφορά, τόσο στην ιστορία του κτηρίου και τη λειτουργία του ως μουσείο, όσο και στις περαιτέρω δράσεις, που φιλοξενούνται σ’ αυτό, τηρώντας πάντοτε τα μέτρα προστασίας ενάντια στον Covid-19.

Μελετώντας την ιστορία του κτηρίου, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο σήμερα, δύναται κανείς να μάθει ταυτόχρονα την ιστορία της «Νύφης του Θερμαικού». Το κτήριο είναι δημιούργημα του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και ανήκει στο μητροπολιτικό συγκρότημα, μαζί με το ναό και την μητροπολιτική οικεία. Κατά την χρονική περίοδο 1893-1912 (και μετά τις απαραίτητες ανοικοδομήσεις εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς του 1890), λειτουργούσε ως Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Η αρχιτεκτονική του χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Συγκεκριμένα αποτελεί ένα από τα λίγα και χαρακτηριστικά νεοκλασικά κτήρια του 19ου αιώνα που βρίσκονται στην πόλη, των οποίων η αισθητική στόχευε έστω και συνειρμικά να ενώσει την πόλη με την ελεύθερη τότε Ελλάδα, πραγματοποιώντας αναφορά στην κλασσική αρχαιότητα.

Έπειτα, την χρονική περίοδο 1904-1908, το Προξενείο γίνεται γνωστό ως «Κέντρο» μιας και βρίσκεται «στην καρδιά» της οργάνωσης του Μακεδονικού Αγώνα, υπό την αιγίδα του τότε πρόξενου Λάμπρου Κορομηλά (1904-1906). Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων (1912-1913), με την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Μακεδονίας στο Ελληνικό κράτος, η ανάγκη ύπαρξης ενός Προξενείου πλέον δεν υφίσταται. Μέχρι και την περίοδο της γερμανική κατοχής όπου λειτουργεί ως κέντρο διανομής συσσιτίων από τον Ερυθρό Σταυρό, το κτήριο λειτουργεί περιστασιακά ως τράπεζα ή σχολείο. Τις δεκαετίες που ακολουθούν μετά τον πόλεμο μετατρέπεται σε σχολείο.

Το 1978, έτος κλειδί για την ιστορία του Μουσείου που γνωρίζουμε σήμερα, η Θεσσαλονίκη πλήττεται από τον μεγάλο σεισμό. Οι φθορές που υπέστη το κτήριο έχουν ως αποτέλεσμα να κριθεί κατεδαφιστέο. Τον επόμενο κιόλας χρόνο, ιδρύεται το σωματείο «Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» με κύριο αίτημα να στεγαστεί το Μουσείο στο συγκεκριμένο χώρο, όπως και συνέβη. Μετά από τις απαραίτητες αναστηλώσεις, στις 27 Οκτωβρίου του 1982 διεξάγονται τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Το 1999, ιδρύεται το «Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» (Ι.Μ.Μ.Α) με κύριο στόχο του να κρατήσει ζωντανή την μνήμη του Μακεδονικού αγώνα, καθώς και την έρευνα και μελέτη της νεότερης ιστορίας. Αυτό επιτυγχάνεται, τόσο μέσω των εκθέσεων και συλλογών (μόνιμων ή περιοδικών), οι οποίες φιλοξενούνται στους χώρους του Μουσείου, όσο και μέσω του «Κέντρου έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.)».

Περνώντας στο «σήμερα», αξίζει να επισημανθεί ότι το Μουσείο είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός εκθεσιακός χώρος. Μέσω των δράσεων του έχει αποδείξει ότι δεν μένει στατικό στο χρόνο, αλλά είναι «ζωντανό» και ενεργό, δίνοντας ένα ιδιαίτερο τόνο στον χαρακτήρα της πόλης. Κατά καιρούς υπό την στέγη του έχει φιλοξενήσει πληθώρα εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις, ημερίδες και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Πρόσφατα, κατά την επίσκεψη στο μουσείο μελών του LEP Βορείου Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η δράση «Μαζί για τον Καρκίνο του Μαστού», με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη, τηρώντας φυσικά τα απαραίτητα μέτρα και τις αποστάσεις, ενάντια στη μετάδοση του ιού Covid-19. Δράσεις σαν και αυτή δείχνουν τον αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα του Μουσείου με την πόλη και τους κατοίκους της.

Αξιοσημείωτα δε, είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και τα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά που διοργανώνονται τακτικά σε ετήσια βάση. Μέσω αυτών, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία ήδη από μικρή ηλικία να εξοικειωθούν με τους χώρους του Μουσείου να αναπτύξουν το ενδιαφέρον τους για την ιστορία και την τέχνη, καθώς ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να κοινωνικοποιηθούν.

Η ζωή σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, καθώς και η πίεση που συνοδεύει αυτόν τον τρόπο ζωής, συχνά φθείρουν πνευματικά τους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν «διεξόδους» από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Έτσι πολλοί βρίσκουν «καταφύγιο» στις τέχνες, οι οποίες ως γνωστόν καταπραΰνουν ψυχή και νου. Επιθυμία του Μουσείου, είναι να γνωρίζει το κοινό, πως οι πόρτες του μένουν «ανοιχτές» και μετά το πέρας του ωρολόγιού προγράμματος λειτουργίας, έτοιμο να υποδεχτεί τον καθένα και την καθεμία από εμάς.

Σύνταξη: Γεωργία Βουτσά, Φοιτήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Επιμέλεια: Αριστείδης Ρούνης , Φοιτητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: https://www.google.com/search?q=%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF+%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D+%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B1+%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%83&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi8jpbN5cfsAhVExosKHXECDOcQ_AUoAXoECCEQAw&biw=1920&bih=969#imgrc=cZE9u79l6SAbbM

Πηγές πληροφοριών και φωτογραφιών:

Επίσημη ιστοσελίδα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, https://imma.edu.gr/

Προσωπικά αρχεία γράφοντα

(Visited 92 times, 1 visits today)

Κλείσιμο