Written by 6:11 μμ Αφιερώματα, Ειρήνη Παναγώτα, Επικαιροτητα

Μια Μικρή Δόση Σλοβενίας| Ειρήνη Παναγώτα

Ο λαός της Σλοβενίας, αν και νιώθει δεμένος με την ιστορία του και αναγνωρίζει τη βαλκανική του ταυτότητα, εξελίσσεται προσδεμένος στο δυτικό άρμα και αναπτύσσεται με βάση τα δυτικά πρότυπα.

Η Σλοβενία δεν είναι μόνο μια χώρα εντυπωσιακά όμορφη αλλά και μια χώρα αξιοπρόσεκτα ξεχωριστή. Η ιδιαιτερότητα της, συνίσταται στον συνδυασμό των παλαιών προτύπων και παραδόσεων της πρώην Γιουγκοσλαβίας με έναν φιλελεύθερο αέρα δυτικής Ευρώπης. Ο λαός της Σλοβενίας, αν και νιώθει δεμένος με την ιστορία του και αναγνωρίζει τη βαλκανική του ταυτότητα, εξελίσσεται προσδεμένος στο δυτικό άρμα και αναπτύσσεται με βάση τα δυτικά πρότυπα. Πρόκειται άλλωστε για μια χώρα που δε δίστασε να αναδείξει την ιδιαιτερότητα της, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων χρόνων, των πιο μαύρων σελίδων της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Συνομιλώντας με πολίτες της χώρας, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την περηφάνια που έχουν τόσο για την καταγωγή όσο και για το παρελθόν τους. Οι άνθρωποι νιώθουν κυρίως ευρωπαίοι και υποστηρίζουν την εν λόγω ταυτότητα με σθένος. Ταυτόχρονα, ειδικά οι γηραιότεροι, ακόμα μνημονεύουν το παρελθόν, ένα παρελθόν αυστηρά δομημένο και έντονα σοσιαλιστικό. Όπως δηλώνουν, ορθώς η Σλοβενία επεδίωξε την αποκοπή της από την πρώην Γιουγκοσλαβία καθώς ήταν περισσότερο ανεπτυγμένη από τις άλλες πέντε σοσιαλιστικές δημοκρατίες και ενάντια στο αυταρχικό σύστημα που επεδίωκε να εγκαθιδρύσει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η αποκοπή επέτρεψε τον ταχύτερο εκδημοκρατισμό και “εξευρωπαϊσμό” της χώρας.

Προχωρώντας στην σλοβενική κουλτούρα, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η ντόπια κουζίνα δε διαφέρει σημαντικά από την παραδοσιακή βαλκανική κουζίνα και φυσικά ούτε και από την ελληνική. Επίσης, είναι γεγονός πως οι Σλοβένοι πολίτες καταναλώνουν μια ποικιλία ζυμαρικών και πίτσας αναδεικνύοντας τις χρόνιες επιρροές τους από την Ιταλική κουζίνα. Διασχίζοντας την πόλη της Λιουμπλιάνα, μπορεί κανείς να βρει πληθώρα γνωστών πολυεθνικών αλυσίδων εστίασης, πιτσαριών και φούρνων που σερβίρουν μια ποικιλία εδεσμάτων.

Ωστόσο, το μπούρεκ αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Σλοβενίας αλλά και γενικά των Βαλκανίων. Το εν λόγω γεύμα, μοιάζει με τη στριφτή ελληνική πίτα ενώ η γέμιση του μπορεί να περιλαμβάνει κιμά, τυρί, λαχανικά ή και γέμιση πίτσας. Τα μπούρεκ πωλούνται παντού στη Σλοβενία, από τους παραδοσιακούς φούρνους έως τα σουπερ μάρκετ και τα εστιατόρια και σίγουρα αξίζουν μια δοκιμή από κάθε επισκέπτη.

Εκτός από την εξαιρετική κουζίνα, η Λιουμπλιάνα είναι επίσης μια πόλη που, με κάθε ευκαιρία, φέρνει στο προσκήνιο την εξέχουσα τέχνη και μουσική της. Στα δρομάκια του κέντρου, θα βρει κανείς πολλές εκθέσεις έργων τέχνης αλλά και πλανόδιους πωλητές που πουλούν πίνακες, βιβλία και έργα βραβευμένων Σλοβένων ποιητών. Ο λαός τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό για τους ένδοξους ρομαντικούς ποιητές του, ενώ στους απλωμένους πίνακες των πεζοδρομίων απεικονίζεται το μεγαλείο των ευρωπαϊκών ιδανικών.

Βεβαίως, η Σλοβενία ξεχωρίζει περισσότερο για την αρχιτεκτονική της. Ψηλά, επιβλητικά μπαρόκ κτήρια βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης μαγνητίζοντας τα βλέμματα ενώ προσεγμένα και εκλεπτυσμένα αγάλματα και γλυπτά διακοσμούν την πρωτεύουσα. Κάθε έργο προσελκύει πλήθη επισκεπτών που σπεύδουν να φωτογραφιστούν χαμογελώντας μπροστά του. Ωστόσο, κάθε αξιοθέατο, κρύβει με τη σειρά του τη δική του ιστορία. Μια αναφορά στα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης θα μπορούσε να δώσει μια μικρή γεύση της αίγλης της.

Περπατώντας στο κέντρο της Λιουμπλιάνα, δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει την εντυπωσιακή γέφυρα των δράκων. Η γέφυρα των δράκων κατασκευάστηκε το 1901 και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του κέντρου. Η τοποθέτηση τεσσάρων δράκων επί της γέφυρας συνδέεται μάλιστα με την ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με γνωστό σλοβενικό μύθο, ο ήρωας της ελληνικής μυθολογίας Ιάσωνας ίδρυσε την πόλη της Λιουμπλιάνα σκοτώνοντας έναν δράκο. Συνεπώς, το ένα να εκ των τεσσάρων ομοιωμάτων της γέφυρας αντικατοπτρίζει το εν λόγω πλάσμα. Τέλος, ένας ακόμη μύθος αναφέρει ότι οι δράκοι κουνούν ελαφρά τις ουρές τους όταν διέρχεται κάποιος αγνός άνθρωπος.

H γέφυρα των δράκων
Πηγή Εικόνας: https://www.itinari.com/location/dragon-bridge-ljubljana

Στην πορεία μιας καθημερινής βόλτας, εντοπίζεται ένα επιβλητικό άγαλμα το οποίο απεικονίζει το διάσημο ρομαντικό Σλοβένο ποιητή France Prešeren και δημιουργό του σλοβενικού εθνικού ύμνου. Το μνημείο βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία και παρουσιάζει τον ποιητή να κοιτάζει το παράθυρο της ανεκπλήρωτης αγάπης του, της Julia Primic. Το ύψος του αγάλματος φτάνει τα 3.35 μέτρα και συνοδεύεται από μια μούσα, η οποία στέκει ανέκφραστη σε ένα βράχο πάνω από τον ποιητή, κρατώντας ένα υφαντό στο χέρι της. Το αξιοθαύμαστο αυτό έργο, κατασκευασμένο από τους Maks Fabiani και Ivan Zajc, δημιουργήθηκε το 1905.

Διασχίζοντας τα λίθινα στενά του κέντρου και φθάνοντας στην πλατεία Mestni, αντικρίζει κανείς το εντυπωσιακό σιντριβάνι Robba που φέρει το όνομα του δημιουργού του, Francesco Robba. Εντός του σιντριβανιού, βρίσκονται αγάλματα θεών που συμβολίζουν τους  ποταμούς Λιουμπλιάνιτσα, Σάβο και Κρκα. Το πρωτότυπο έργο έχει αφαιρεθεί και αντικατασταθεί ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του.  

Το σιντριβάνι Robba
Πηγή Εικόνας: https://www.total-slovenia-news.com/lifestyle/1715-the-robba-fountain-a-genuine-fake

Τέλος, ύμνο στην μπαρόκ αρχιτεκτονική αποτελεί ο καθεδρικός ναός του αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1706, σύμφωνα με τα σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα της εποχής Andrea Pozzo. Οι χαραγμένες πόρτες του ναού τοποθετήθηκαν το 1966 στα πλαίσια του εορτασμού των 1,250 χρόνων χριστιανισμού της Σλοβενίας και σίγουρα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του ναού, όπως και το εσωτερικό του. Εξίσου εντυπωσιακό είναι φυσικά και το εξωτερικό του κτίσματος. Η Σλοβενία έχει έναν έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, κάτι που αποδεικνύεται από την πληθώρα επιβλητικών εκκλησιών που βρίσκονται διάσπαρτες στη χώρα.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου
Πηγή Εικόνας: https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g274873-d276332-Reviews-Cathedral_of_St_Nicholas_Stolnica_Sv_Nikolaja-Ljubljana_Upper_Carniola_Region.html

Καταλήγοντας, μια πλήρης αναφορά σε όλα τα αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά και μουσικά αριστουργήματα που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της χώρας θα ήταν εξαντλητική. Η Σλοβενία αν και μικρή, τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, παρέχει σίγουρα υπέρμετρα μεγάλες εμπειρίες. Μια σύντομη βόλτα με ποδήλατο, μια βαρκάδα στη Λιουμπλιάνιτσα ή και μια απλή περιπλάνηση στα στενά του κέντρου είναι αρκετές για να πείσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.

Ειρήνη Παναγώτα, Διεθνολόγος- Ασκούμενη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σλοβενία

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%A3%CE%BB%CE%BF%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CE%B1&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&sxsrf=ALeKk02eKD2_naJaL0dTPf7DEutTE23SDg:1606584956278&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwj01Pqs46XtAhVQpYsKHSFLAtsQ_AUoAnoECAYQBA&biw=1920&bih=969#imgrc=Axswfo1v1dRq3M

(Visited 118 times, 1 visits today)

Κλείσιμο