Written by 5:32 μμ Επικαιροτητα, Πάνος Πουρναράς, Συζητήσεις

Μαρία Στ. Αρναουτάκη: “Οφείλουμε να είμαστε παρόντες και να μετέχουμε στις εξελίξεις ειδάλλως θα γίνονται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς”

Συνέντεξη της Μαρίας Στ. Αρναουτάκη στον Πάνο Πουρναρά για το La Evoluciόn Polίtica

Η Μαρία Στ. Αρναουτάκη είναι Πολιτικός Επιστήμονας – Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων ΕΟΠΕ

1) Τι κάνει ένα νέο άνθρωπο να ασχολείται τόσο έντονα με την πολιτική; Τι σημαίνει για εσένα πολιτική;

Στη σύγχρονη πραγματικότητα η ενασχόληση με τα πολιτικά πράγματα είναι υποχρέωση όλων, κυρίως των νέων. Το κέφι, ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία της νέας γενιάς είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να σημαδέψουν την πορεία μιας χώρας. Να συλλέξει εμπειρίες, να αλλάξει τα κακώς κείμενα, να ξεφύγει από αναχρονιστικές απόψεις για την πολιτική, αυτοί είναι στόχοι για ένα νέο άνθρωπο, όπως εγώ. Η αδιαφορία δεν βοηθάει στην εξέλιξη της κοινωνίας. Ίσως ακουστεί ρομαντικό αλλά θέλω κι εγώ να πάρω τη ζωή στα χέρια μου, να παλέψω για να αλλάξω το σήμερα και να μπορέσω να οραματιστώ το αύριο. Η συνυπευθυνότητα στη δράση είναι εκ των ων ουκ άνευ στοιχείων των σύγχρονων πολιτών. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες και να μετέχουμε στις εξελίξεις ειδάλλως θα γίνονται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς.

2) Από την Κρήτη στις Βρυξέλλες. Πως ήταν στρωμένο αυτό το ταξίδι και ποια θα είναι η συνέχεια;

Η Κρήτη είναι η γενέτειρά μου, στην οποία πάντα επιστρέφω. Οι Βρυξέλλες είναι ένας σταθμός στην πορεία της απόκτησης γνώσεων και εμπειριών. Όπως κάθε ταξίδι έτσι και το δικό μου είναι γεμάτο περιπέτειες. Αν σου πω ότι δεν έχω ζήσει δύσκολες στιγμές νομίζω ότι δεν θα με πιστέψεις. Όταν δουλεύεις σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι σχεδόν ανέφικτο να μη λυγίσεις. Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή που πρέπει να βρεις το θάρρος και -κυρίως- τη θέληση να συνεχίσεις. Προσωπικά, κάθε φορά που αντιμετωπίζω δυσκολίες, επιλέγω να σκέφτομαι το λόγο για τον οποίο βρίσκομαι εκεί. Και πάντα αναζητώ την αισιόδοξη οπτική. Όσο δύσκολο και αν φαντάζει, είναι ο δικός μου τρόπος για να μπορώ να υπάρξω. Τον τελευταίο καιρό, όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα και τόσο απρόβλεπτα. Ζούμε στιγμές πρωτόγνωρες και δύσκολα μπορεί κανείς να σχεδιάσει το μέλλον. Σίγουρα συνεχίζω να ονειρεύομαι, να βάζω στόχους και να δουλεύω σκληρά γι’ αυτούς αλλά προς το παρόν παρατηρώ και βιώνω, μαζί με όλο τον κόσμο, την απρόβλεπτη καθημερινότητα.

3) Είσαι υπεύθυνη για την ομάδα ευρωπαϊκών θεμάτων του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων. Ποιος ο στόχος από αυτή την πρωτοβουλία;

Τα 3 τελευταία χρόνια ο ΕΟΠΕ δημιούργησε τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Θεμάτων με στόχο να συμβάλει τα μέγιστα στην πολιτική σκέψη, να διατρανώσει την υποστήριξη του στην ενωμένη Ευρώπη και να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας και των πολιτών της να μεταλαμπαδεύσουν το ευρωπαϊκό όραμα «όπου γης». Έτσι, μετά από πολύωρες συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Συμεών Σιδηρόπουλο, η ιδέα δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης ομάδας που θα εστιάζει στα θέματα της Ευρώπης κρίθηκε αναγκαία. Άλλωστε, ο ΕΟΠΕ έχει αποδείξει πολλάκις πως αποτελεί σημείο συνάντησης του επιστημονικού δυναμικού τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Ο αριθμός συμμετοχών στη διαδικασία επιλογής ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι νέοι – πολιτικοί επιστήμονες ή μη – αναζητούν ευκαιρίες για να αποτελέσουν ενεργό στοιχείο της σύγχρονης πραγματικότητας. Η ομάδα αποτελείται από 21 πρόσωπα και συγκροτήθηκε μέσα από μια ανοιχτή σε όλους και αυστηρή διαδικασία. Μια πολυτάλαντη και πολυπρόσωπη αντιπροσωπεία επιστημόνων, που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και θα προσπαθήσουν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους : να φέρουν κοντά τους πολίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου, να επικοινωνήσουν τις κοινές αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να διαμορφώσουν μια ευρωπαϊκή κουλτούρα. Η διαμεσολάβηση ανάμεσα στους Έλληνες και τους άλλους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να γνωρίσουμε τα θεσμικά της όργανα, τον τρόπο λειτουργίας τους, και τα επίκαιρα θέματα που κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή σκηνή αποτελεί βασική επιδίωξη της ομάδας των 21. Γιατί η Ελλάδα έχει επιλέξει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης : μιας διακρατικής Ένωσης με στόχο την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, την αισιόδοξη προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαπραγμάτευση και τον συμβιβασμό για ένα καλύτερο μέλλον.

4) Ποιος ο ρόλος των νέων πολιτικών επιστημόνων; Ποια η θέση μας στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι που είναι διαρκώς αμφισβητούμενο;

Πολλοί έχουν αμφισβητήσει την χρησιμότητα της πολιτικής επιστήμης στη ζωή μας. Αν όμως κοιτάξουν προσεκτικά το πλαίσιο των αντίστοιχων σπουδών θα διαπιστώσουν ότι συγκεντρώνουν στοιχεία από ποικίλους επιστημονικούς τομείς όπως η οικονομία, η ιστορία, η διοίκηση, η νομική, η εκπαίδευση, η κοινωνιολογία. Η περαιτέρω εξειδίκευση των πολιτικών επιστημόνων τους προετοιμάζει για τον σύνθετο ρόλο που μπορούν να αναλάβουν σε μια οργανωμένη κοινωνία. Ο ρόλος των πολιτικών επιστημόνων στη συγκρότηση της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να είναι καθοριστικός, καθώς προασπίζουν και προωθούν τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ισότητας. Αυτόν το ρόλο αξιοποιεί και ο ΕΟΠΕ καθώς δίνει την ευκαιρία στα μέλη του, μέσω της μη κερδοσκοπικής του δράσης, να προσφέρουν στο σύνολο. Η κοινωνική τους προσπάθεια και η εθελοντική τους προσφορά είναι θεμελιώδη στοιχεία ενός σύγχρονου, δυναμικού πολιτικού γίγνεσθαι που στόχο έχει την κοινωνική πρόοδο της χώρας μας. Στην αμφισβήτηση του ρόλου των πολιτικών επιστημόνων στη σημερινή πραγματικότητα εγώ και οι συνάδελφοί μου προκρίνουμε, προτείνουμε και προσφέρουμε τις γνώσεις, τις δυνάμεις και τις δεξιότητες που αναπτύσσουμε διαρκώς. Το σύγχρονο συγκείμενο είναι πολυσύνθετο και τα προβλήματα απαιτούν ανάλογες προτάσεις και λύσεις από ανθρώπους πολυπράγμονες όπως οι πολιτικοί επιστήμονες.

5) Έχεις εμπειρία και από Τοπική Αυτοδιοίκηση και από ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ποια χαρακτηριστικά σε γοητεύουν στο καθένα;

Ανέκαθεν υπήρξα παρατηρητής της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είτε μέσω του πατέρα μου που έχει υπηρετήσει και τους δύο θεσμούς είτε μέσω της δικής μου ενασχόλησης. Συγκεκριμένα, η προσωπική μου εμπειρία από το χώρο της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέρχεται από την διοργάνωση, μέσω του ΕΟΠΕ, προσομοιωτικών δράσεων λειτουργίας των θεσμών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, σε όλη την Ελλάδα. Η επικοινωνία μου με νέους και νέες από όλη τη χώρα με βοήθησε να διαπιστώσω την κοινότητα των προβλημάτων και του προβληματισμού των πολιτών και ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσω πως οι λύσεις μπορούν να προέλθουν μόνο μέσα από την συνομιλία, τη συνεργασία, τη συνυπευθυνότητα. Ανέκαθεν και οι δύο θεσμοί με γοήτευαν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φέρνει πολύ κοντά στην καθημερινότητα των συμπολιτών σου ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε βοηθά να συνειδητοποιήσεις την κοινότητα των προβλημάτων ανάμεσα στα κράτη και την συλλογικότητα που απαιτείται για να βρεθούν λύσεις επωφελείς για όλους.

6) Ποια θεωρείς ότι πρέπει να είναι η σχέση εθελοντισμού και ενασχόλησης με την πολιτική; Γιατί είσαι ένας άνθρωπος με ανεπτυγμένο το αίσθημα του εθελοντισμού.

Η ουσιαστική ενασχόληση με την πολιτική προϋποθέτει και επιβάλλει την εθελοντική δράση. Η πολιτική αποκτά νόημα εφόσον δρα, επιδρά και αντιδρά προς όφελος των πολιτών και ο εθελοντισμός βασίζεται στη συλλογικότητα, την προσφορά, την κοινωνικότητα. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και ο εθελοντισμός κάνει τη διαφορά στις ζωές των πολλών. Η σχέση τους οφείλει να είναι αλληλένδετη με στόχο πάντα την ενεργοποίηση των πολιτών και την ανιδιοτελή προσφορά. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι όποιος αναπτύσσει εθελοντική δράση θα ακολουθήσει και το δρόμο της ενασχόλησης με την πολιτική. Το αντίστροφο όμως αποτελεί αναγκαία συνθήκη. Προσωπικά, θεωρώ ότι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο με κάθε τρόπο είναι το στοιχείο που καταξιώνει έναν άνθρωπο στην ατομική και κοινωνική συνείδηση. Άλλωστε «…Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα έχεις καιρό για τον εαυτό σου…».

Ευχαριστώ θερμά για την όμορφη συζήτηση!

Πάνος Πουρναράς, Πολιτικός Αναλυτής – Δημοσιογράφος | Επικεφαλής LEP

(Visited 458 times, 1 visits today)

Κλείσιμο