Written by 6:13 μμ Αλεξάνδρα Μπάσδου, Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Λευκορωσία: Η χώρα που βάφτηκε… κόκκινη | Αλεξάνδρα Μπάσδου

Δυστυχώς, ως φαίνεται, η κατάσταση μέχρι σήμερα παραμένει έκρυθμη. Επιπλέον, ενόψει ανύπαρκτων προστατευτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, ο λαός της Λευκορωσίας παρεμποδίζεται ώστε να συνεχίσει τον αγώνα του με τον ίδιο ζήλο.

Τι γίνεται με την Λευκορωσία; Γιατί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν προβάλλουν συχνά το σκηνικό που επικρατεί; Πώς ακριβώς ξεκίνησε το δράμα της χώρας αυτής της Βαλτικής; Η απάντηση στο ερώτημα που τίθεται μπορεί να εκτιμηθεί ως πολυδιάστατη και εμπλέκει μια σειρά προσώπων κυβερνητικών, αξιωματούχων ή μη, καθώς και ομάδων πίεσης, τοπικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών.

Βέβαια, ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά, ξεκινώντας την ανάλυσή μας χρονολογικά, αναφερόμενοι στο πρόσωπο το οποίο έγινε η αφορμή της πολιτικής “τρικυμίας” της χώρας: τον Πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο εκτελεί τα κυβερνητικά του καθήκοντα στη χώρα από το 1994. Η πολιτική που ακολουθεί: εξουσιαστική (authoritarian). Η κυβέρνησή του επικρίθηκε από πολλούς, και πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα ο επιχειρηματίας και blogger Τικανόφσκι σύγκρινε τον Λουκασένκο με μια κατσαρίδα που τρώγεται από τον παπαγάλο, αναφορά σε παιδικό ποίημα με πολιτική χροιά κατά της δυναστευτικής πολιτικής, ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Αυγούστου. Οι δράσεις του Τικανόφσκι έγιναν η αφορμή για τις εξεγέρσεις που ξεκίνησαν τα τέλη του Μάη 2020 καθώς οι αρχές έκριναν σκόπιμο να τον συλλάβουν με την δικαιολογία πως τελούσε χρέη αντικατασκοπείας.

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Μίνσκ ζητούν την παραίτηση του Λουκασένκο

Συνεχίζοντας, οι πορείες επεκτάθηκαν, με τις πιο βίαιες να λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα Μίνσκ. Η σύζυγος του Τικανόφσκι, Σβετλάνα Τικανόφκσαγια, δήλωσε την υποψηφιότητά της ως η επόμενη Πρωθυπουργός της χώρας και αμέσως ο Λουκασένκο έσπευσε να δηλώσει πως η χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη να κυβερνηθεί από μια γυναίκα, γεγονός που εξήγηρε ακόμη περισσότερο τα πλήθη. Στις 9 Αυγούστου βγήκαν τα αποτελέσματα των εκογών που ξεκίνησαν στις 4 του μήνα με τον Λουκασένκο να είναι νικητής για άλλη μια φορά: παρόλα αυτά, κατηγορήθηκε τόσο από την αντίπαλό του, όσο και από τον ίδιο του το λαό για νοθεία στις εκλογές, με αποτέλεσμα οι εξεργέσεις να λάβουν τρομακτικές διαστάσεις. Ο Λουκασένκο, συνεχίζοντας την δυναστική του πολιτική, έδωσε εντολή στην Αστυνομία να προβεί σε σκληρές μορφές βίας κατά των εξεγερτών, οι οποίες περιέλαβαν μεταξύ άλλων ρίψη χειροβομβίδων, μαζικές συλλήψεις, μέρος των οποίων κατέληξαν σε θάνατο λόγω κακών συνθηκών κράτησης, σωματικής βίας και πυροβολισμών.

Κατά τη διάρκεια του χάους αυτού, τα Ευρωπαϊκά όργανα κλήθηκαν να λάβουν θέση: η απόφαση περιέλαβε την καταδίκη της βίαιης και καταπιεστικής πολιτικής του Λουκασένκο, την απαγόρευση εισόδου τόσο του ιδίου, όσου και του υιού του και 13 στελεχών του Στρατού στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και την επιβολή κυρώσεων, αλλά και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Δυστυχώς, ως φαίνεται, η κατάσταση μέχρι σήμερα παραμένει έκρυθμη. Επιπλέον, ενόψει ανύπαρκτων προστατευτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, ο λαός της Λευκορωσίας παρεμποδίζεται ώστε να συνεχίσει τον αγώνα του με τον ίδιο ζήλο. Παρόλα αυτά, έχουν περάσει 5 μήνες από την εκκίνηση των εξεγέρσεων και νεότερες εξελιξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Αλεξάνδρα Μπάσδου, Νομικός

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AD%CE%BD%CE%BA%CE%BF&tbm=isch&ved=2ahUKEwjbzKOrnIztAhUDYBoKHb-MCZIQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AD%CE%BD%CE%BA%CE%BF&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyBggAEAUQHjIGCAAQBRAeMgYIABAFEB4yBAgAEBgyBAgAEBgyBAgAEBgyBAgAEBgyBAgAEBgyBAgAEBg6BAgjECc6BwgjEOoCECc6BAgAEEM6BQgAELEDUJiEAVi3pgFgm6sBaAFwAHgDgAGBAYgBmRGSAQQwLjE5mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWewAQrAAQE&sclient=img&ei=lCS1X9uyFoPAab-ZppAJ&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=0JFCMeuTwYi5uM

(Visited 84 times, 1 visits today)

Κλείσιμο