Written by 6:03 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Μάριος Μουρατάι

Κούβα: Πως να αντιμετωπίσεις μια πανδημία | Μάριος Μουρατάι

Υπάρχει ένα βασικό στοιχείο-κλειδί που εξηγεί την επιτυχία της Κούβας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι το εθνικό σύστημα υπηρεσιών υγείας, στο οποίο παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες στο 100% του πληθυσμού.

Η είδηση ​​ότι μια ιταλική επαρχία, η Σικελία, ζήτησε και πάλι τη βοήθεια της Κούβας για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού (όπως έκανε στο πρώτο κύμα της πανδημίας και στο βόρειο τμήμα της χώρας) είναι σε γενικές γραμμές γνωστή σε όλους και επιβεβαιώνει μια μεγάλη αλήθεια: το νησί της Επανάστασης, όπου η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής είναι η κύρια προτεραιότητα, αναγνωρίζεται για την πραγματικά επιτυχημένη φιλοσοφία του. Μια αναγνώριση, που δεν θα επισφραγιστεί από κανένα βραβείο Nobel, αλλά από τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν.

Αυτό που παρατηρούμε στην Ιταλία, στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις καπιταλιστικά διοικούμενες χώρες είναι ότι, ενώ η έρευνα έχει προχωρήσει, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας παραμένουν άοπλες λόγω των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων και της ευρείας στρατηγικής «κόστους-οφέλους» που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, τόσο νεοφιλελεύθερες όσο και σοσιαλδημοκρατικές. Στην Ιταλία, λοιπόν, ο αριθμός των υπαλλήλων σε δημόσια νοσοκομεία έχει φτάσει τους 48.000 λιγότερους σε σχέση με το 2008, καθώς οι περικοπές τα τελευταία χρόνια ξεπέρασαν τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα της υγείας. Στην χώρα μας, παρομοίως, οι πολιτικές που εισήγαγαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οδήγησαν σε λουκέτα πολυκλινικών και ερημοποίηση διαφόρων περιφερειακών νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%99%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1+%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82&tbm=isch&ved=2ahUKEwix-K6Snd3uAhVY0-AKHfPjDfcQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%99%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1+%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJzoGCAAQCBAeOgQIABAYOgIIAFCUM1i0XGDaX2gAcAB4AIABlQGIAdMOkgEEMC4xNpgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=7bgiYPHNNdimgwfzx7e4Dw&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=0oSrv4Qu0UYtUM

Είναι έκδηλο, λοιπόν, το γεγονός ότι οι σύγχρονες επικρατούσες οικονομίες αντιμετωπίζουν και λειτουργούν το σύστημα υγείας με την μορφή κερδοφόρας επιχείρησης. Και τι σημαίνει κερδοφόρα επιχείρηση; Λιγότερα έξοδα παραγωγής. Βέβαια τα λιγότερα έξοδα παραγωγής στον τομέα της υγείας, οδηγούν σε “διπολισμό” του αγαθού της υγείας και εύλογα περισσότερους θανάτους. Το κέρδος όμως υπάρχει. Στόχος επετεύχθη.

Από την άλλη, όταν κριτήριο δεν είναι το κέρδος των λίγων καπιταλιστών αλλά πραγματικά η ανθρώπινη ζωή, μια αρχή που η σοσιαλιστική Κούβα εφαρμόζει από τότε που νίκησε η Επανάσταση, κόντρα στον απάνθρωπο εγκληματικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά. Στην Ιταλία τα κρούσματα ξεπερνούν τα 1,6 εκατ. και οι νεκροί τις 55.500. Στην Ελλάδα αντίστοιχα είναι 105.271 και 2.406, ενώ στην Κούβα, με περίπου ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας, είναι 8.284 και 135. Οι αριθμοί της πανδημίας είναι ενδεικτικοί αλλά η αιτία της διαφοράς σχετίζεται με την εντελώς διαφορετική σημασία που έχει για την Κούβα η Υγεία, η οποία δεν είναι εμπόρευμα αλλά δωρεάν κοινωνικό αγαθό για όλους, για το οποίο έχει μεριμνήσει το σύστημα υγείας, διαθέτοντας στον στόλο του, 9 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους, 600 νοσοκομεία και σχεδόν 11.000 τοπικά ιατρεία.

Υπάρχει ένα βασικό στοιχείο-κλειδί που εξηγεί την επιτυχία της Κούβας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι το εθνικό σύστημα υπηρεσιών υγείας, στο οποίο παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες στο 100% του πληθυσμού. Ένα σύστημα θεμελιωμένο πάνω στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με κύρια δύναμή του τους κοινοτικούς γιατρούς και νοσοκόμους. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό σύστημα που μπορεί να ανταποκριθεί σε δυσμενείς χρόνους ενσωματώνοντας όλες τις εγκαταστάσεις, από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια υγεία, με κατάλληλο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό. [Γιατί όπως δήλωσε κάποτε ο τηλεοπτικός ιατρός Hugh Laurie “Αν ο Φιντέλ Κάστρο ξέρει να κάνει καλά δύο πράγματα, αυτά είναι, 1) το να φαίνεται ωραίος στα πράσινα ρούχα 2) το να εκπαιδεύει ιατρούς” ]

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%9A%CE%BF%CF%8D%CE%B2%CE%B1+%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CF%82&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sxsrf=ALeKk00sjCZrvtJUrQ2izO-5pY0P7Mg17g:1612888421322&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiJyajLnd3uAhUqxoUKHdKHBY0Q_AUoAXoECAwQAw&biw=1920&bih=912#imgrc=KlmNBNabeuoKLM&imgdii=m1WU2VuPKtV_1M

Η εφαρμογή πραγματικών επιστημονικών πρωτοκόλλων στον τουριστικό τομέα είναι μια άλλη σημαντική πτυχή που αποκαλύπτει τα εντελώς διαφορετικά συστήματα και την εκ του αποτελέσματος κυριαρχία της Κούβας. Αντιθέτως, στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, οι τουριστικοί πράκτορες, οι ξενοδόχοι, οι αεροπορικές εταιρείες και οι αερομεταφορείς δέχονται τουρίστες χωρίς ουσιαστικά κανένα συνοριακό έλεγχο ενώ εξακολουθούσαν να εμπλέκονται και να λειτουργούν με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα (μόνο το 12 τοις εκατό ελέγχθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία). Αναπόφευκτα το γεγονός αυτό οδήγησε στην ευρεία διάδοση της πανδημίας.

Στην Κούβα, τον περασμένο μήνα η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας ήταν ξεκάθαρη: τα άτομα που εισέρχονται στη χώρα ελέγχονται στα σημεία εισόδου, τους γίνεται τεστ, πληρώνουν 30 $ ασφάλιση υγείας που καλύπτει όλη την τυχόν υγειονομική περίθαλψη και τη θεραπεία και αναγκάζονται να παραμείνουν στο ξενοδοχείο τους ή σε ειδικά ξενοδοχεία έως ότου δημοσιευθούν τα αποτελέσματα. Εάν τα τεστ είναι θετικά, προβλέπεται η μεταφορά σε ξεχωριστά ξενοδοχεία, ενώ οδηγούνται στο νοσοκομείο με την εμφάνιση των πρώτων συμπτώματων.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες τέτοια μέτρα δεν εφαρμόστηκαν, γιατί δεν ταιριάζουν με τα συμφέροντα των τουριστικών πρακτόρων και των μονοπωλιακών ομάδων του τουρισμού. Εξάλλου, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο γενικός διευθυντής του Κουβανικού Ινστιτούτου Εμβολίων, Vérez Bencomo, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου σε διαπιστευμένα ξένα πρακτορεία στην Αβάνα ότι η Κούβα δημιουργεί την ικανότητα παραγωγής εκατό εκατομμυρίων δόσεων του ενέσιμου εμβολίου Soberana 2 κατά του ιού COVID-19. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως η χορήγησή του θα είναι εντελώς δωρεάν και ο στόχος είναι να ανοσοποιηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός φέτος.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%BF&tbm=isch&ved=2ahUKEwj63dnMnd3uAhV9BWMBHUTZCpQQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%BF&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECCMQJzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADoECAAQGDoHCCMQ6gIQJzoICAAQsQMQgwE6BQgAELEDUIq1IVja1CFg29chaAJwAHgEgAHYAYgBpxCSAQYwLjE0LjGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=aLkiYPqJDf2KjLsPxLKroAk&bih=912&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el#imgrc=goT9RanLGgbNDM

Κανείς δεν λέει ότι η ιατρική περίθαλψη στην Κούβα είναι ιδεώδης και ότι η βοήθεια που παρέχει σε άλλες χώρες στον τομέα της υγείας δίνεται δωρεάν και από απλή αφιλοκερδή φροντίδα για τον άνθρωπο. Όμως η Κούβα έχει πετύχει πολλά και στα δυο μέτωπα, δίνοντας ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός της και τα μέσα που διαθέτει. Εκείνο που αναρωτιέται κανείς είναι πόσα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν παγκόσμια αν τα τεράστια μέσα και οι πόροι μιας υπερδύναμης όπως οι ΗΠΑ, αντί να συγκεντρώνονταν στα χέρια μια αδηφάγας πλουτοκρατικής ελίτ, χρησιμοποιούνταν για τους ίδιους σκοπούς στους οποίους έχει επιδοθεί η Κούβα.

Μάριος Μουρατάι, Φοιτητής Ιατρικής

Πηγή Εικόνας: https://www.koutipandoras.gr/sites/default/files/styles/article_large/public/2020-04/ap_cuba.jpg?itok=Tne0MQrm

(Visited 116 times, 1 visits today)

Κλείσιμο