Ελλάδα: μία χώρα μικρή σε έκταση αλλά με τεράστιο εύρος σημασίας! Ένα από τα πιο σημαντικά της χαρακτηριστικά, είναι η αγάπη των Ελλήνων προς το πρόσωπο του αθλητισμού ήδη από τα αρχαία της χρόνια. Το σύμβολο αυτής της αγάπης το αντικατοπτρίζουν οι περίφημοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Οι ίδιοι κατάγονται από την Αρχαία Ελλάδα, συνιστούν μία αθλητική διοργάνωση πολλών αθλητικών αγωνισμάτων και πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια. Η ιστορική τους αναδρομή μας ταξιδεύει χιλιάδες χρόνια πίσω στον χρόνο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν να διεξάγονται ήδη από το 776 π.Χ στην Ολυμπία, σταμάτησαν το 393 μ.Χ και μετά από 1503 χρόνια έλαβαν ξανά χώρα. Πέρασαν τόσο από φάσεις παρακμής όσο και από φάσεις ακμής αντίστοιχα. Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Ο Μέγας τους χαρακτήρισε ειδωλολατρικούς, γεγονός που δικαιολογεί την απότομη παύση τους το 393 όπως προαναφέρθηκε. Ωστόσο, χάρη στην δραστηριοποίηση του Γάλλου βαρώνου Πιέρ Ντε Κουμπερτέν και του Έλληνα επιχειρηματία Δημήτριου Βικέλα οι ίδιοι επανεμφανίστηκαν στο προσκήνιο μετά από 1503 χρόνια δηλαδή το 1896.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα μεταξύ 393-1896 έγιναν πολλές απόπειρες προσπάθειες και συζητήσεις για την επαναφορά του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων όπως ακριβώς γίνονταν στην Αρχαία Ελλάδα (Αρχαία Ολύμπια), με πολύ έντονο το ενδιαφέρον πολλών Ευρωπαϊκών χωρών. Η τελική απόφαση πάρθηκε το καλοκαίρι του 1894 όταν ψηφίστηκε η ομοφωνία για την έναρξη των πρώτων Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 1896, με πρόεδρο της τότε νέας Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Δημήτριο Βικέλα και με γραμματέα των Πιέρ Ντε Κουμπερτέν. Έκτοτε λοιπόν μέχρι και σήμερα οι ίδιοι εκτελούνται κάθε 4 χρόνια με μόνες εξαιρέσεις υποχρεωτικής ακύρωσής τους κατά την διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και εκείνων του 2020 δηλαδή των περσινών λόγω της έντονης και ταχείας επέκτασης της πανδημίας του Covid-19, οι οποίοι πήραν παράταση έναν ολόκληρο χρόνο, έγιναν δηλαδή το φετινό καλοκαίρι του 2021, γεγονός πολύ πρωτόγνωρο για την παγκόσμια Ιστορία.
Από το 1924 τελούνται επιπλέον υπο-κατηγορίες θα μπορούσαμε να πούμε των Ολυμπιακών Αγώνων όπως είναι οι Χειμερινοί (για τα χειμερινά αθλήματα), οι Θερινοί οι οποίοι έπαψαν να υφίστανται από το 1994 και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες οι οποίοι λαμβάνουν χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τους Ολυμπιακούς και αφορούν αθλητές με αναπηρία είτε αυτή υπάρχει στην όραση, είτε σε κάποια δυσκολία κίνησης των ανθρώπινων άκρων των αθλητών.
Οι τελευταίοι αποτελούν μία ιδιαίτερα ξεχωριστή διοργάνωση καθώς όποιος καλείται να τους παρακολουθήσει, μπορεί κάλλιστα να δει να συμβαίνουν πραγματικά θαύματα, χωρίς υπερβολές αφού τα συγκεκριμένα άτομα κατορθώνουν απίστευτα παγκόσμια ρεκόρ σε όλους τα είδη αθλημάτων που ανήκουν στον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες θεωρούνται αυτοί που έγιναν στην Ρώμη το 1960.
Η συμβολή της χώρας μας συνδέεται άμεσα με την συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση, όχι μόνο χάρη στο Αρχαίο της παρελθόν μαζί της, ούτε μόνο λόγω των έξοχων επιδόσεων Ελλήνων αθλητών, αλλά επειδή η Ελλάδα είναι οι ίδιοι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Το στεφάνι ελιάς, η πασίγνωστη ολυμπιακή φλόγα, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα δημιουργούν μία μοναδική εικόνα για κάθε αθλητή και όχι μόνο, από όλα τα μέρη του κόσμου.
Η διαδικασία διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι απλή, έχει μεγάλη προετοιμασία χρόνων πριν εκτελεστούν. Αλλά τα αποτελέσματα είναι αξιοθαύμαστα και το όλο θέαμα καθηλωτικό ειδικότερα για όποιον του δίνεται η ευκαιρία να το παρακολουθήσει από κοντά και να ζήσει αυτή την μοναδική εμπειρία.
Για κάθε χώρα που καλείται να τους φιλοξενήσει αυτοί επιδρούν τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Οι ίδιοι αφήνουν πίσω τους ολόκληρη κληρονομιά. Το γεγονός αυτό απομνημονεύεται, συνοδεύει την ιστορική πορεία κάθε χώρας, εξιστορείται στις επόμενες γενιές, μένει αξέχαστο. Συνιστούν επίσης κομμάτι του πολιτισμού, προσφέρουν γόητρο και περηφάνια στην εικόνα κάθε χώρας.
Σίγουρα ο όλος στόχος της προώθησης της ειρήνης και της ευγενούς άμιλλας στον αθλητικό κόσμο έχει ξεθωριάσει αρκετά σε σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες των πρώτων χρόνων γεγονός που οφείλεται στην εκβιομηχάνιση του κόσμου, στην απότομη ανάπτυξη της τεχνολογίας, στις γρήγορες εξελίξεις και στις ραγδαίες αλλαγές των συνθηκών της ζωής με το πέρασμα των χρόνων. Πολλοί είναι οι αθλητές αυτοί που αγωνίζονται μόνο για την φήμη και το έπαθλο και ακόμη πιο πολλοί εκείνοι των οποίων οι επιδόσεις δεν οφείλονται μόνο σε φυσικές προσπάθειες αλλά και σε πολλές τεχνητές ουσίες. Παρόλα αυτά όμως οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν παύουν να είναι μία εξαιρετική αθλητική διοργάνωση που γράφει την δική της ανεξίτηλη ιστορία κάθε φορά και φέρνει πιο κοντά όλες τις χώρες του κόσμου.
‘’Αξία έχει η συμμετοχή και όχι η νίκη’’
Πιέρ Ντε Κουμπερτέν
Κατερίνα Καρακουλάκη, Φοιτήτρια Βαλκανικών, Ανατολικών και Σλαβικών Σπουδών