Written by 1:49 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Νικολέτα Χριστίνα Βαλσαμίδου

Κανονικότητα; | Νικολέτα Χριστίνα Βαλσαμίδου

Οι κοινωνίες ,οι άνθρωποι ,το ίδιο και οι εποχές διαφέρουν μεταξύ τους , συνεπώς η έννοια του κανονικού δεν είναι καθολική αλλά ποικίλει και μεταβάλλεται.

Τι σημαίνει ‘‘κανονικό’’ ; Είναι κάτι έμφυτο ή κάτι με το οποίο διαπαιδαγωγούμαστε; Κατά πόσο είναι ελεύθερη η επιλογή μας να ζούμε σε πλαίσια κανονικότητας ; Μήπως πρόκειται απλά για μια κοινωνική κατασκευή ;

Εν συντομία, θα μπορούσε κανείς να πει ότι κανονικό θεωρείται κάθε τι , το οποίο δεν αποκλίνει απ΄τα καθιερωμένα κοινωνικά και πολιτισμικά κατασκευασμένα πρότυπα. Σε κάθε περίπτωση , το να επιχειρήσουμε να μιλήσουμε για την έννοια αυτή με όρους οικουμενικότητας θα ήταν προβληματικό, καθώς αυτό το οποίο εμείς αντιλαμβανόμαστε ως κανονικότητα σε άλλες κοινωνίες και χρονικές περιόδους αντιμετωπίζεται ως απόκλιση. Το τι λοιπόν κρίνεται και τελικά καθιερώνεται ως κανονικό δεν είναι κάτι σταθερό λόγω της μεταβλητότητας των πολιτισμικών αντιλήψεων. Σύμφωνα με τα λόγια του Φραντς Μποας << ο πολιτισμός είναι σχετικός και όχι κάτι απόλυτο, οι ιδέες και οι αντιλήψεις μας ισχύουν μόνο στο πλαίσιο του δικού μας πολιτισμού >>.

Αδιαμφισβήτητα, οι κοινωνίες διέπονται από νόρμες, δηλαδή τύπους προσδοκώμενης συμπεριφοράς των ανθρώπων , η παράβαση των οποίων οποίων επιφέρει αντίδραση απ΄τα άλλα μέλη της κοινωνίας. Αυτή η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή , ωθεί τους ανθρώπους να δρουν και να σκέφτονται μέσα σε πλαίσια ‘‘κανονικότητας”, καταπιέζοντας έτσι στοιχεία της προσωπικής τους ταυτότητας. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως οτιδήποτε ταράζει τις αγαπημένες μας πολιτισμικές ταξινομήσεις περιθωριοποιείται. Ως κοινωνικά υποκείμενα ταξινομούμε τα πάντα σε κατηγορίες .Μέσω αυτής της διαδικασίας παράγωνται δίπολα ανάμεσα στα οποία και αυτό ‘‘ του κανονικού και μη κανονικού ” . Οι ταξινομήσεις αυτές είναι συστήματα οργάνωσης του κόσμου, τα οποία μας δείχνουν πως να συμπεριφερόμαστε.Μάλιστα , οι βαθιά εδραιωμένες πολιτισμικές αντιλήψεις κάθε κοινωνίας τείνουν να φυσικοποιούν τα συστήματα αυτά ,καθιστώντας αυτόματο τον τρόπο που δρουμε.

Έστω κι αν ο άνθρωπος έχει κάποια έμφυτα ένστικτα ,η συμπεριφορά του δεν καθορίζεται πλήρως από αυτά. Τουναντίον, η ιδεατή μορφή κανονικότητας κατασκευάζεται σε κοινωνικό επίπεδο. Οι Λούκμαν και Μπέργκερ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι << οι ενορμήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εξειδικευμένες και μη προσανατολισμένες >>. Με τη γένεση μας σηματοδοτείται η αυτόματη ένταξη μας σε ένα σύστημα κανόνων που μας επιβάλλουν τι είναι κανονικό και τι όχι . Επομένως, πολλοί σφάλουμε θεωρώντας ότι τα δεδομένα της δική μας κοινωνίας ισχύουν και στις άλλες κι οτι αν αυτό δεν συμβαίνει, τότε εκείνες είναι που αποκλίνουν απτ΄την κανονικότητα. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η κάθε κοινωνία κάνει τα μέλη της να συγκροτούν μορφές σκέψης και συμπεριφοράς , οι οποίες δεν είναι οικουμενικές και σταθερές.

Είναι γεγονός ότι σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας μας προκύπτουν μέσω της αλληλεπίδρασης μας με την κοινωνία. Οι κοινωνίες ,οι άνθρωποι ,το ίδιο και οι εποχές διαφέρουν μεταξύ τους , συνεπώς η έννοια του κανονικού δεν είναι καθολική αλλά ποικίλει και μεταβάλλεται. Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η ετερότητα μας με άλλους πολιτισμούς και ανθρώπους είναι μία λογική συνθήκη και όχι κάτι που πρέπει να τους καθιστά στα μάτια μας ως μη κανονικούς.

Νικολέτα – Χριστίνα Βαλσαμίδου, Φοιτήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B3%CE%B7+%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83&tbm=isch&ved=2ahUKEwjcjoncp5_pAhUYbRoKHUqLA_kQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B3%CE%B7+&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgQIIxAnMgQIABBDMgQIABBDMgQIABBDMgQIABBDMgIIADICCAAyAggAMgQIABBDMgIIAFCxL1ixL2DDPWgAcAB4AIABhAGIAYQBkgEDMC4xmAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ei=LLeyXtzIHJjaacqWjsgP&bih=939&biw=1663&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866&hl=el#imgrc=fkFYQlb3PadMUM

(Visited 91 times, 1 visits today)

Κλείσιμο