Written by 9:35 πμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Θανάσης Σκούφιας

«Και όπως το 40΄, το φασισμό θα πολεμάμε πάντα…»| Θανάσης Σκούφιας

Στη πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ ούτε «χρυσή» ούτε «αυγή». Άδραξε την ευκαιρία για να ανελιχθεί ως πολιτική δύναμη σε μια συγκυρία όπου ο ελληνικός λαός ένιωθε προδομένος και υποταγμένος, ανίκανος να αντιδράσει στις ξενόφερτες επιβολές.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι σημαντικό. Η Χρυσή Αυγή δεν οδηγήθηκε ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης για τις σκοταδιστικές της αντιλήψεις. Δεν δικάστηκε για την ιδεολογία της και τις αντιδιαφωτιστικές θεωρίες που αναπαρήγαγε. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκε λόγω των εγκλημάτων ποινικού δικαίου που διαπράχθηκαν από μέλη της, υποχείρια της κομματικής ελίτ. Οι δράσεις των ταγμάτων εφόδου και η άσκηση βίας εις βάρος ανθρώπων αποτέλεσε το λόγο δίωξης της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης, καθώς και στελεχών της που συμμετείχαν σε εγκληματικές ενέργειες. Στη πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ ούτε «χρυσή» ούτε «αυγή». Άδραξε την ευκαιρία για να ανελιχθεί ως πολιτική δύναμη σε μια συγκυρία όπου ο ελληνικός λαός ένιωθε προδομένος και υποταγμένος, ανίκανος να αντιδράσει στις ξενόφερτες επιβολές. Εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες εξαθλίωσης που δημιουργήθηκαν τη περασμένη δεκαετία στην Ελλάδα, καλλιεργώντας εθνικιστικές εξάρσεις στην κοινωνία. Αλλά όλα αυτά είναι γνωστά και πολυδιαβασμένα. Όπως επίσης είναι σαφές ότι η ελληνική πολιτεία έδρασε, μονάχα όταν θύμα της μισαλλοδοξίας και του μίσους της ΧΑ υπήρξε κάποιος Έλληνας πολίτης.  

Η ιδιαιτερότητα της φετινής «μαύρης» επετείου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι ότι διεξήχθη λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της δίκης της ΧΑ. Η Δικαιοσύνη ασφαλώς και είναι «τυφλή», δρώντας αδέκαστη. Ακόμη και όλοι εμείς που ευελπιστούμε τη συνολική καταδίκη της οργάνωσης, προεξοφλώντας την έκβαση της αναγνωρίζουμε τη σημασία που έχει το «τεκμήριο της αθωότητας». Διαθέτουμε όμως και μνήμη. Δεν ξεχνάμε τις άνανδρες και δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών, των φτωχών και των ανυπεράσπιστων. Δεν ξεχνάμε τα τάγματα εφόδου που δρούσαν ανενόχλητα επιβάλλοντας το (δικό τους) νόμο, σαν κράτος εν κράτει. Δε ξεχνάμε τη βία, σωματική ή ψυχολογική, που αποτελούσε αυτοσκοπό για τους χρυσαυγίτες και όχι το μέσο επίτευξης «πολιτικών» επιδιώξεων.

Αυτά οφείλει να λάβει υπόψιν και η ελληνική Δικαιοσύνη, αδιαφορώντας για την εισαγγελική πρόταση της Α. Οικονόμου που πρότεινε τη αθώωση όλης της ΧΑ εκτός του εκτελεστή Ρουπακιά. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για την εισαγγελέα που πρότεινε την ενοχή του αναρχικού Τ. Θεοφίλου στο δικαστήριο για δήθεν συμμετοχή του σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Θεοφίλου πέρασε πέντε χρόνια στη φυλακή πριν γίνει το δικαστήριο 2ου βαθμού που τον αθώωσε. Η 7η Οκτωβρίου ( μέρα ανακοίνωσης αποτελέσματος) όμως δε θα αποτελέσει μέρα ορόσημο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, δε θα αλλάξει σημαντικά ο τρόπος της πολιτικής μας σκέψης μας ούτε θα σημάνει την εξάλειψη του φασισμού. Θα είναι ασφαλώς ένα βαθύ πλήγμα απέναντι στο κτήνος, όχι όμως στο σύστημα που το εξέθρεψε.

Οι συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες κυβερνώντων με χρυσαυγίτες (βλ. Μπαλτάκος) ή οι δηλώσεις περί συμμετοχής της XA σε κυβερνητικό συνασπισμό (βλ. Παπαδημητρίου) αποδεικνύουν τη συγκαταβατικότητα που υπήρξε απέναντι στα εγκλήματα τους, όχι απαραίτητα τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά ήδη από τη δεκαετία του ’80 (πχ υπόθεση ξυλοδαρμού Δημήτρη Κούσουρη από χρυσαυγίτες 17/6/98). Το πλαίσιο μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε και εξοπλίστηκε ο φασισμός στη διάρκεια του μεσοπολέμου δεν διαφέρει σημαντικά από τους όρους που επέτρεψαν την αναζωογόνηση του, τα τελευταία χρόνια, σε πολλές χώρες της Δύσης.

Φτώχεια, κοινωνική εξαθλίωση, ανεργία, απάτες και διάχυτος λαϊκισμός επέτρεψαν την επάνοδο του φασισμού. Τη περασμένη δεκαετία η κρίση που διανύσαμε χαρακτηρίστηκε «οικονομική» και αποτέλεσε εφαλτήριο για να καταλάβει η ΧΑ κεντρικό ρόλο στη πολιτική ζωή της χώρας μας. Πολύ εύστοχα το είχε διατυπώσει ο Bertolt Brecht μετά τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου: «μην χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος, η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Οι συνθήκες παραμένουν όμοιες. Ο κίνδυνος θα εξακολουθεί να ελλοχεύει και στις 8 του Οκτωβρίου. Η εγρήγορση της κοινωνίας πρέπει να είναι διαρκής και η ανοχή απέναντι στους φασίστες και τους άδολους – «φιλελεύθερους» συνεργάτες τους μηδενική. 

 Είναι βέβαιο πως όλοι όσοι υπήρξαν ψηφοφόροι της ΧΑ δεν ήταν εμποτισμένοι με τα φασιστικά ιδεώδη. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αγανακτισμένοι πολίτες, οι οποίοι προσδοκούσαν με την ψήφο τους στη ΧΑ να εξάγουν τον θυμό και τη δυσαρέσκεια τους. Να τιμωρήσουν το πολιτικό σύστημα για τα λάθη του. Αυτό όμως αποτέλεσε ψευδαίσθηση και για αυτό χρέος του ορθολογικά σκεπτόμενου Δημοκράτη απέναντι σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος είναι να συνομιλεί με τέτοιους ανθρώπους, συμβάλλοντας στη καταβαράθρωση αυτής της νοοτροπίας. Στον αντίποδα όμως, τον φασίστα στη ψυχή και τη λογική η κοινωνία συνολικά έχει το χρέος να τον οδηγήσει στο περιθώριο.

Η Ελλάδα, αναλογικά με το πληθυσμό της, στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής είχε τα περισσότερα θύματα σε όλη την Ευρώπη. Όλοι αυτοί που τόσο ανυστερόβουλα θυσιάστηκαν στο βωμό της λευτεριάς, μαχόμενοι το κτήνος του φασισμού, άφησαν σημαντική παρακαταθήκη στον ελληνικό λαό. Την αντιφασιστική δράση εκείνων των ανθρώπων, που διεκδικώντας την απελευθέρωση της πατρίδας μας σκοτώθηκαν, οφείλουμε να μη λησμονούμε καθημερινά. Η ΧΑ με τη δράση της, εντός και εκτός κοινοβουλίου, δυσφήμησε τη χώρα μας, αμαυρώνοντας παράλληλα τη μνήμη όλων όσων υπήρξαν θύματα του φασισμού, όλων όσων πέθαναν διεκδικώντας την λευτεριά του τόπου και του λαού, την επαναφορά της Δημοκρατίας καθώς και την αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ, ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ»

Θανάσης Σκούφιας, Φοιτητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%B1%CE%B8%CF%89%CE%BF%CE%B9&tbm=isch&ved=2ahUKEwj86pPIgP_rAhVO0oUKHcOsBn8Q2-cCegQIABAA&oq=%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%B1%CE%B8%CF%89%CE%BF%CE%B9&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgIIADICCAA6BAgjECc6CAgAELEDEIMBOgQIABBDOgUIABCxA1D5lgFY-aoBYPWsAWgAcAB4AIABjQGIAdwMkgEEMy4xMpgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=wRprX7yGJs6klwTD2Zr4Bw&bih=939&biw=1680&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866&safe=active#imgrc=LE-bamcHQBuROM

(Visited 146 times, 1 visits today)

Κλείσιμο