Written by 1:24 μμ Αρθρογραφία, Μάριος Μουρατάι

Και γιατί να εμβολιαστώ; | Μάριος Μουρατάι

Πολύς λόγος γίνεται, εσχάτως, για την προοπτική ενός εμβολίου το οποίο θα μπορέσει να βάλει χαλινάρι στην πανδημία του κορωνοϊου η οποία μαστίζει τον πλανήτη μας. Η δημιουργία ενός εμβολίου, ωστόσο, δεν είσαι όσο απλή μπορεί να φαντάζει και προϋποθέτει μήνες, ή και χρόνια έρευνας και δοκιμών. Παρ’όλη την σχεδόν καθολική αντίληψη ότι τα εμβόλια προστατεύουν την ανθρωπότητα από θανατηφόρες ασθενείς, ένα αυξανόμενο ποσοστό της κοινωνίας μας συνεχίζει να υποστηρίζει ότι τα εμβόλια διακινδυνεύουν την υγεία μας αντί να την προασπίζουν, ενώ το διαδίκτυο διαρκώς τρομοκρατεί τους αναγνώστες του με ιστορίες κατά του εμβολιασμού. Επιχειρήματα της μορφής “Είμαι υπερ των εμβολιασμών, αλλά..” έχουν το ίδιο λογικό άλμα με τα αντίστοιχα “Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά..” ή “Έχω πολλούς γκει φίλους, αλλά..”. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, το πως πραγματικά δρουν τα εμβόλια και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες τους.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένας περίπλοκος στρατός εξοπλισμένος με εκατομμύρια κύτταρα. Στην ατυχή περίπτωση μιας σοβαρής μόλυνσης, ένα είδος κυττάρων, τα Β-λεμφοκύτταρα παράγει αντισώματα, τα οποία αποτελούν εξειδικευμένο όπλο έναντι στην εκάστοτε μόλυνση. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή χρειάζεται αρκετές μέρες για να ολοκληρωθεί με αποτέλεσμα στο ενδιάμεσο διάστημα ο οργανισμός μας να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος. Επομένως, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει βρει έναν ευφυές τρόπο ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικό μετά από κάθε μάχη. Το όνομα του “κύτταρα μνήμης”. Τα κύτταρα μνήμης δημιουργούνται ταυτόχρονα με τα αντισώματα από τα Β-λεμφοκύτταρα μετα από μια σοβαρή μόλυνση και παραμένουν ανενεργά για χρόνια μέσα μας, έως ότου η ίδια μολύνση προσβάλει τον οργανισμό μας. Τότε εκμηδενίζουν τους χρόνους και παράγουν, ταχύτατα, αντισώματα, με αποτέλεσμα μια μόλυνση που μας ταλαιπώρησε στο παρελθόν να μην μας επηρεάσει όποτε και αν ξανά εμφανιστεί. Εξου και ο λόγος που τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις ασθένειες. Δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν επαρκή κύτταρα μνήμης. Αυτή ακριβώς, λοιπόν, την λειτουργία του ανοσοποιητικου μας, ενεργοποιούν τα εμβόλια.

Τρόπος λειτουργίας των εμβολίων

Όσο ευεργετικά και αν είναι τα κύτταρα μνήμης, η διαδικασία απόκτησής τους είναι προφανώς επώδυνη (ασθένεια). Τα εμβόλια, ξεγελάνε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το οδηγούν στην παραγωγή αυτών των κυττάρων, χωρίς ο οργανισμός μας να βρεθεί σε πραγματικό κίνδυνο. Πως γίνεται αυτό? Εισάγοντας ανενεργούς, νεκρούς ή ελάχιστα δραστικούς παθογόνους μικροοργανισμούς στο σώμα μας, οι οποίοι επαρκούν για να ενεργοποίησουν την διαδικασία παραγωγής αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης αλλά δεν είναι ισχυροί αρκετά ώστε να μας θέσουν σε κίνδυνο. Αποκτούμε, λοιπόν, ανοσία. Το επιχείρημα ότι ίσως τα πολλαπλά εμβόλια, εισάγουν υπερβολικό βαθμό παθογόνων στον οργανισμό του παιδιού δεν ευσταθεί. Παρόλο που ο αριθμός των εμβολίων έχει αυξηθεί, ο αριθμός των παθογόνων μέσα σε αυτά διαρκώς μειώνεται και είναι μια σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον αριθμό των μικροοργανισμών με τους οποίους ένα παιδί έρχεται αντιμέτωπο καθημερινά. Σκεφτείτε απλά τι περιλαμβάνει το παιχνίδι ενός παιδιού για 10 λεπτά σε μια παιδική χαρά.

Παρενέργειες του εμβολιασμού

Αποτελεί αρκετά δυσανάλογο εγχείρημα να προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε τις παρενέργειες του εμβολιασμού για μια ασθένεια, με τις επιπτώσεις της ίδιας της ασθένειας. Για παράδειγμα, εκατομμύρια Ευρωπαίοι εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς πέρυσι, ωστόσο μόλις 83.000 συνολικά νόσησαν. Εδώ θα ήταν πρέπον να αναλογιστούμε ότι πριν την εφεύρεση του εμβολίου κατά της ιλαράς το 1963, σχεδόν κάθε παιδί στον κόσμο είχε νοσήσει από την ασθένεια τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του. 135.000.000 παιδιά. Κάθε χρόνο. Είναι ωστόσο η ιλαρά τόσο επικίνδυνη στον σύγχρονο κόσμο, μετά την πρόοδο της ιατρικής ? Αξίζει τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων?

Σε μια υποθετική κοινωνία 10.000.000 ανθρώπων που δεν θα εμβολιαστούν κατά της ιλαράς, τα 9.800.000 παιδιά θα παρουσιάσουν πυρετό και εξανθήματα, 800.000 επικίνδυνη διάρροια, 700.000 πιθανή κώφωση, 600.000 πνευμονία και περίπου 10.000 βαριά μορφή εγκεφαλιτιδας. Εάν κάνουμε τα μαθηματικά, σχεδόν 2.000.000 παιδιά θα εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από την ιλαρά και θα αποκομήσουν ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, ευάλωτο σε νέες ασθένειες. Αντιθέτως, σε μια άλλη κοινωνία 10.000.000 εμβολιασμένων ανθρώπων, 1.000.000 θα παρουσιάσουν πυρετό και εξανθήματα, μόλις 100 θα έχουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις ενώ 10 περίπου παιδιά θα εμφανίσουν εγκεφαλιτιδα. Σύνολο 120 σοβαρές επιπλοκές. Η ιλαρά είναι εκατομμύρια φορές πιο επικίνδυνη για το παιδί σας σε σύγκριση με τις χειρότερες πιθανές παρενέργειες των εμβολίων. Το 2017 μόνο 110,000 άτομα παγκοσμίως πέθαναν από ιλαρά. Στατιστικά, ήδη ένα παιδί έχει πεθάνει από ιλαρά από την στιγμή που αρχίσατε να διαβάζετε αυτό το άρθρο. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μπορείτε να συγκρίνετε τα εμβόλια με τις ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων. Είναι υπαίτιες για θανάτους? Ναι, πολύ πολύ σπάνια ωστόσο. Θα προτιμούσατε μήπως να βάλετε το παιδί σας στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη ασφαλείας?

Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα κατά των εμβολίων είναι η χρήση την θιμεροζάλης, ουσίας που έχεις ως βάση τον υδράργυρο, ο οποίος υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι επικίνδυνος για τον οργανισμό μας. Θεωρία που αποτελεί μύθο, καθώς σε καμία έρευνα δεν αποδείχθηκε η τοξικότητα της θιμεροζαλης, ενώ η ουσία αφαιρέθηκε από όλα τα εμβόλια (εκτός από αυτό της γρίπης) από το 2000 και έπειτα, ως προληπτικό μέτρο. Χαλασμένο τηλέφωνο ξανά, λοιπόν.

Με τις θεωρίες περί συσχέτισης του αυτισμού με το εμβόλιο MMR (ιλαρά, μαγουλάδες, ερυθρά) που προέκυψαν μετά την διαστρεύλωση στοιχείων από τις μελέτες του ΠΡΩΗΝ ιατρού Andrew Wakefield δεν θα ασχοληθώ καν, καθώς έχει πολλάκις αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ συσχέτιση.

Ανοσία αγέλης

Εάν, αντιθέτως το παιδί σας ανήκει στην μικρή κατηγορία των παιδιών που λόγω αλλεργιών ή κάποιας ασθένειας που αποδυναμώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό του σύστημα (καρκίνος), δεν μπορεί να εμβολιαστεί? Τι πρέπει να κάνετε? Τότε πρέπει να γίνετε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές των εμβολίων. Η έννοια της ανοσίας αγέλης υποδηλώνει το γεγονός ότι όσο πιο πολλά παιδιά εμβολιαστούν τόσο πιο δύσκολο είναι για μια ασθένεια να εξαπλωθεί και επομένως να βλάψει τα ευπαθή και τα πιο αδύναμα από αυτά. Το ποσοστό των παιδιών, ωστόσο, που πρέπει να εμβολιαστούν για την ιλαρά ώστε να καθιερωθεί μια λειτουργική ανοσία αγέλης, είναι 95%. Εάν το ποσοστό αυτό υποχωρήσει, έστω και λίγο, όπως έγινε στην Γαλλία το 2007 όταν έφτασε το 89%, τα κρούσματα της ιλαράς θα εκτιναχθούν (15.000 μέσα στην επόμενη τριετία). Ο εμβολιασμός του παιδιού σας, επομένως δεν προστατεύει μόνο την ζωή του, αλλά και την ζωή των πιο αδύναμων φίλων και συμμαθητών του, των οποίων ο επιβαρυμένος οργανισμός τους δεν μπορεί λάβει το δώρο ενός εμβολίου.

Συμπέρασμα

Το πρόβλημα στο Debate μεταξύ υπέρμαχων και πολέμιων των εμβολίων είναι ότι τα επιχειρήματα της εκάστοτε πλευράς βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο. Ενώ ή ομάδα των “υπέρ” μάχεται με στατιστικά και αριθμούς, εκείνη των “κατά” βασίζεται κυρίως στο ένστικτο και την παραπληροφόρηση. Και το ένστικτο εμφανίζει συχνά ανοσία στα τεκμήρια. Το μεγαλύτερο κέρδος των εμβολίων είναι τα λιγότερα νεκρά παιδιά και η χειμερία νάρκη των θανατηφόρων και μολυσματικών ασθενειών του παρελθόντος . Ας μην ξυπνήσουμε τα θηρία.

Μάριος Μουρατάι, Φοιτητής Ιατρικής

(Visited 122 times, 1 visits today)

Κλείσιμο