Written by 2:51 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Πάνος Πουρναράς

Ιωάννη Καποδίστρια, δε μας αξίζεις | Πάνος Πουρναράς

Σε αυτή τη χώρα είναι σύνηθες να επικρίνουμε ανθρώπους και πολιτικούς που ευεργέτησαν τον τόπο και να λατρεύουμε τους καιροσκόπους πολιτικάντηδες.

Η πολιτική κοινωνικοποίηση των πολιτών, η εκλογική τους συμπεριφορά, καθώς και οι πολιτικές απόψεις και αξίες που πρεσβεύουν είναι αδιαμφισβήτητα μία δύσκολη μελέτη. Πώς φτάνει, όμως, στο σημείο κάποιος να εχθρεύεται τον ικανό ή τον έντιμο και να επικροτεί τον ανάξιο;

Tο διάστημα που μας πέρασε ο Ιωάννης Καποδίστριας βρέθηκε στην επικαιρότητα (γιατί πότε δεν ήταν θα αναρωτηθεί κάποιος), όντας κατηγορούμενος. Τον απεκάλεσαν δικτάτορα, δημιουργώντας μία ατέρμονη συζήτηση γύρω από την πολύπαθη προσωπικότητά του, ενώ παλαιότερα έχουν βεβηλώσει μέχρι και αγάλματά του. Άραγε, οι προσβολές στη μνήμη μεγάλων προσωπικοτήτων και ευεργετών πηγάζουν από πολιτική ένδεια ή από αδυναμία αντίληψης των πολιτικών γεγονότων στην εκάστοτε χρονική περίοδο; Το να αναλυθεί και να εξεταστεί το αν ο Καποδίστριας κυβέρνησε δικτατορικά είναι άκαιρο, για τον προφανή λόγο ότι η δικτατορική αντίληψη του σήμερα απέχει παρασάγγας από μία αντίστοιχη διαφορετικής εποχής.

Ο Αριστοτέλης στην προσπάθειά του να ταξινομήσει τα πολιτικά συστήματα τόνισε ότι αυτά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάση δύο ερωτήματα.

  1. Ποιος κυβερνάει;
  2. Ποιος ωφελείται από την εκάστοτε μορφή κυβέρνησης;

Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας κατά την μεταβατική περίοδο, όπου η Ελλάς τελούσε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων. Εντάχθηκε στη ρωσική διπλωματική υπηρεσία και διετέλεσε υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ως το 1922, όπου η Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας τον εξέλεξε πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος. Ως κυβερνήτης ήρθε αντιμέτωπος με ένα ανύπαρκτο κράτος, δεδομένων των συνθηκών για μετά τουρκοκρατία εποχή. Δημιούργησε τον Πανελλήνιον, ένα γνωμοδοτικό όργανο και την διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε η Κεντρική Γραμματεία. Χώρισε τη χώρα σε διοικητικές περιφέρειες, θέσπισε κώδικα πολιτικής δικονομίας για τα δικαστήρια, κατέστειλε την πειρατεία, αναδιοργάνωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, δημιουργώντας οργανωτικό στρατό, ίδρυσε την στρατιωτική σχολή Ευελπίδων, στη γενικότερη προσπάθεια προστασίας των συνόρων, κατήργησε το τουρκικό γρόσι, ίδρυσε εθνικό νομισματοκοπείο και καθιέρωσε το φοίνικα ως εθνικό νόμισμα, κατασκεύασε νέα σχολεία, ίδρυσε εκκλησιαστική σχολή στον Πόρο, ίδρυσε ορφανοτροφείο και το πρώτο αρχαιολογικό μουσείο στην Αίγινα, ίδρυσε την γεωργική σχολή της Τίρυνθας, ενθάρρυνε την καλλιέργεια της πατάτας, ίδρυσε την ελληνική χρηματιστική τράπεζα.

Σε αυτή τη χώρα είναι σύνηθες να επικρίνουμε ανθρώπους και πολιτικούς που ευεργέτησαν τον τόπο και να λατρεύουμε τους καιροσκόπους πολιτικάντηδες.

Η χώρα που ανάγκασε σε κώνειο τον Σωκράτη, η χώρα που φυλάκισε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, η χώρα που δολοφόνησε τον Ιωάννη Καποδίστρια. Μάλλον δε μας αξίζουν τέτοιες προσωπικότητες. Άλλωστε, κάθε λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν.

Πάνος Πουρναράς, Πολιτικός Αναλυτής – Δημοσιογράφος | Επικεφαλής LEP

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82+%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1&tbm=isch&ved=2ahUKEwil5JyjrsLpAhUD4RoKHUujBw0Q2-cCegQIABAA&oq=%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CF%82+%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BC%CE%B1&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECAAQHjoGCAAQBRAeOgQIABAYUO3xFFiv_BRgjf0UaABwAHgAgAGXAYgBowaSAQMwLjaYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZw&sclient=img&ei=qxfFXuXiCIPCa8vGnmg&bih=939&biw=1680&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866#imgrc=K36PDsVOPsle9M&imgdii=y4egeWw32JDeWM

(Visited 131 times, 1 visits today)

Κλείσιμο