Written by 5:30 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Η πολιτική σταδιοδρομία όποιου πατάει επί πτωμάτων καταλήγει σε καμένα στρέμματα και φέρετρα | Πέτρος Νικολούδης

Ευθύνες για κάθε κρίση πρέπει να αποδίδονται αλλά με σεβασμό και ενσυναίσθηση απέναντι στο περιβάλλον και τη κοινωνία και για να μην υπάρξουν αντίστοιχες καταστροφές στο μέλλον, όχι για να φανεί ο ένας ανώτερος και ο άλλος κατώτερος των περιστάσεων. Όταν κάποιος εκμεταλλεύεται τη δυστυχία και το χάος για να αναδειχθεί ως ο καλύτερος όλων, συνιστά πρόβλημα για τους γύρω του και κίνδυνο για τη κοινωνία εάν έχει εξουσία.

Αυτή την εβδομάδα στη Βουλή υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις πυρκαγιές που ταλαιπώρησαν φέτος τη χώρα, καθώς και για τα μέτρα για τους πυρόπληκτους. Στο πλαίσιο της πολιτικής σύγκρουσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του είπε «Στη μία περίπτωση δυστυχώς μετρούσαμε καμένα στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα», συγκρίνοντας ουσιαστικά τις καταστροφές από τις πυρκαγιές φέτος με τη φωτιά στο Μάτι που στοίχισε τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Εάν κάποιος στοχαστεί αυτή τη φράση του πρωθυπουργού μπορεί να εξάγει κάποια συμπεράσματα. Αρχικά, φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει ακόμα τη περιβαλλοντική καταστροφή και τον ανθρώπινο πόνο που προκάλεσαν οι φωτιές φέτος το καλοκαίρι. Συνολικά φέτος κάηκαν 950.000 στρέμματα, με σχεδόν τα μισά από αυτά στη Βόρεια Εύβοια. Η ζημιά στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη, καθώς τα δάση που κάηκαν αποτελούσαν πηγές ζωής για το ζωικό βασίλειο και πνεύμονες οξυγόνου, το οποίο είναι πιο απαραίτητο από ποτέ λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα δάση αυτά ήταν μέρη που οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές τα επισκέπτονταν για λόγους αναψυχής και συνεισφέρανε στη τοπική οικονομία καθώς αποτελούσαν πόλο έλξης τουριστών και εκδρομέων. Πολλοί συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους, τα αγροκτήματά τους, τα σπίτια τους, ολόκληρους κόπους ζωής να καταστρέφονται σε μια στιγμή. Το αίσθημα της ευθύνης έκανε πολλούς από αυτούς να μην υπακούσουν στις εντολές του 112 και να βοηθήσουν στη κατάσβεση των πυρκαγιών τους Έλληνες και ξένους πυροσβέστες. Ευτυχώς δε θρηνήσαμε θύματα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, αλλά οι ψυχές των ανθρώπων αυτών με αποζημιώσεις δύσκολα θεραπεύονται από το σοκ και το περιβάλλον δέχτηκε ολέθρια καταστροφή και θα χρειαστούν χρόνια για να έρθει πάλι στην αρχική του κατάσταση.

Θα περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στη φύση και τον ανθρώπινο πόνο και να μη τα χρησιμοποιεί για μικροπολιτικά συμφέροντα. Αυτό είναι και το πιο δυσάρεστο συμπέρασμα από το ψευτοδίλημμα «καμένα στρέμματα ή φέρετρα», ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ικανός να πατήσει κυριολεκτικά επί πτωμάτων για να φανεί ανώτερος των πολιτικών του αντιπάλων, ειδικά του Αλέξη Τσίπρα. Η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από μεριάς του τόσο των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, της Αχαΐας και της Βαρυμπόμπης , όσο και εκείνων που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στο Μάτι για μικροκομματικά συμφέροντα, ενώ ο ίδιος ενέκρινε ελάχιστα χρήματα ως χρηματοδότηση για τη δασική προστασία και δε προσέλαβε ικανοποιητικό αριθμό εποχικών πυροσβεστών, ρίχνει στα τάρταρα τον πολιτικό πολιτισμό και τη δημοκρατία. Ευθύνες για κάθε κρίση πρέπει να αποδίδονται αλλά με σεβασμό και ενσυναίσθηση απέναντι στο περιβάλλον και τη κοινωνία και για να μην υπάρξουν αντίστοιχες καταστροφές στο μέλλον, όχι για να φανεί ο ένας ανώτερος και ο άλλος κατώτερος των περιστάσεων. Όταν κάποιος εκμεταλλεύεται τη δυστυχία και το χάος για να αναδειχθεί ως ο καλύτερος όλων, συνιστά πρόβλημα για τους γύρω του και κίνδυνο για τη κοινωνία εάν έχει εξουσία. Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι ότι η πολιτική σταδιοδρομία όποιου πατάει επί πτωμάτων, αργά ή γρήγορα καταλήγει ανάμεσα σε καμένα στρέμματα και φέρετρα.

Πέτρος Νικολούδης, Κοινωνικός Επιστήμονας – Φοιτητής Κοινωνικής Εργασίας

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CF%82&tbm=isch&tbs=rimg:CelJ995-ViPJYXstQ5CBp_1tlsgIGCgIIABAA&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866&hl=el&sa=X&ved=0CBsQuIIBahcKEwiIn9rVs9HyAhUAAAAAHQAAAAAQdg&biw=1663&bih=939#imgrc=xm8omYGGZuoImM

(Visited 88 times, 1 visits today)

Κλείσιμο