Written by 1:17 μμ Επικαιροτητα

Η νύχτα των Κρυστάλλων| Μαρία Τζόγκα

Η ολέθρια αυτή νύχτα που θρηνεί χιλιάδες Εβραίους, έγινε γνωστή ως η “Νύχτα των Κρυστάλλων” λόγω των θραυσμάτων γυαλιών που γέμισαν τους δρόμους.

Σαν σήμερα, το βράδυ της 9ης προς την 10η Νοεμβρίου του 1938, βίαια επεισόδια διαδραματίστηκαν στην Γερμανία και την προσαρτημένη Αυστρία εναντίον των Εβραίων. Ηγέτες των Ναζιστών υποκίνησαν το κύμα αυτό βίας και εξαπέλησαν μια σειρά πόγκρομ (λέξη ρωσικής προέλευσης που σημαίνει μαζική και οργανωμένη βίαιη επίθεση εναντίον συγκεκριμένης θρησκευτικής, εθνικής ή αλλης ομάδας με πράξεις βανδαλιστικές και καταστροφή του περιβάλλοντος της ομάδας αυτής, όπως οικίες, θρησκευτικούς χώρους κτλ.). Έναυσμα ήταν η οργή των Γερμανών λόγω της δολοφονίας ενός Γερμανού αξιωματούχου, απεσταλμένο στην πρεσβεία στο Παρίσι, του Ernst vom Rath, στις 7 Νοέμβρη, από έναν έφηβο Εβραίο. Στην πραγματικότητα, επ’αφορμή της δολοφονίας, και μόλις μέσα σε 48  ώρες, ο Γερμανός Υπουργός Γκέμπελς, μετά την εκφώνηση ενός αντισημιτικού λόγου ενώπιον των Ναζιστών, οργάνωσε τα πόγκρομ και πυρπόλησε πάνω από 250 συναγωγές με ταυτόχρονη λεηλασία εβραϊκών σχολείων, κοιμητηρίων, οικιών και επιχειρήσεων με την αστυνομία αδρανή και απλό θεατή στα δρώμενα. Την επομένη της καταστροφής που προκλήθηκε, Γερμανοεβραίοι άνδρες, πάνω από 30,000 στο πλήθος, συνελήφθησαν με το πρόσχημα του εγκλήματος της Εβραϊκής καταγωγής. Απαγόρευση κυκλοφορίας επεβλήθη στους Εβραίους και καμία επιχειρήση δεν ξαναλειτούργησε εφόσον ανήκε σε αυτούς. Ιδιαίτερα βάναυση ήταν η επίθεση των πογκρόμ στο Βερολίνο και στη Βιέννη καθώς εκεί φιλοξενουνταν οι μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες του ράιχ. Η ολέθρια αυτή νύχτα που θρηνεί χιλιάδες Εβραίους, έγινε γνωστή ως η “Νύχτα των Κρυστάλλων” λόγω των θραυσμάτων γυαλιών που γέμισαν τους δρόμους.

Η νύχτα των κρυστάλλων αποτελεί ορόσημο στους διωγμούς των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία και σηματοδοτεί την απαρχή των μαζικών φυλακίσεων με έγκλημα τους την εθνική τους ταυτότητα. Το αποκορύφωμα του θράσσους της Γερμανικής Κυβέρνησης ήταν η επιβολή προστίμων ύψους περίπου 400 εκατομμυρίων δολλαρίων (με την ισοτιμία του 1938 μεταξύ δολλαρίου και μάρκου του Ράιχ) κατά της εβραϊκής κοινότητας λόγω της ευθύνης τους για το πογκρόμ. Το Ναζιστικό καθεστώς συνέχισε να επιβάλλει μέτρα που αποσκοπούσαν στην αφαίρεση κάθε ίχνους εβραϊκού στοιχείου από την ζωή της Γερμανίας.

Τα φιλοναζιστικά κινήματα στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική μετά την ενημέρωσή τους για την αμνημόνευτη για πολλούς αυτή νύχτα, διαλύθηκαν και πολλές κυβερνήσεις διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Γερμανία.

Η νύχτα εκείνη αποτέλεσε την αρχή μιας νέας πορείας στις αντισημιτικές δραστηριότητες του ναζιστικού κόμματος και κορυφώθηκε με την απόπειρα του αφανισμού των εβραίων σε όλη την Ευρώπη.

Μαρία Τζόγκα, Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=kristallnacht&tbm=isch&ved=2ahUKEwjXzJqnuvPsAhUO2xoKHYnBCgMQ2-cCegQIABAA&oq=kristallna&gs_lcp=CgNpbWcQARgAMgIIADIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjIECAAQHjoECCMQJzoGCAAQBRAeOgQIABAYOgcIIxDqAhAnOggIABCxAxCDAToFCAAQsQNQuA1Yi1Fg4WRoAXAAeASAAdUBiAGEGJIBBjAuMjEuMZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=jyioX5fJGo62a4mDqxg&bih=912&biw=1903&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el#imgrc=UnziOOVKiG_cYM

(Visited 283 times, 1 visits today)

Κλείσιμο