Written by 11:36 πμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Πέτρος Νικολούδης

“Στον σκοταδισμό απαντάμε με κοινωνική δικαιοσύνη”| Πέτρος Νικολούδης

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί το τέλος του ναζισμού και της οριστικής νίκης της δημοκρατίας; Μάλλον όχι. Δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης. Όπως είχε πει άλλωστε και ο αγαπημένος Μπέρτολτ Μπρέχτ, σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό».

Μετά από μεγάλη αγωνία και υπομονή από μεριάς ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, έληξε η περιβόητη δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από σχεδόν 5,5 χρόνια αναμονής. Οι ποινές, παρά τη στάση της εισαγγελέας κ. Οικονόμου, αποδόθηκαν στην ηγετική ομάδα του ναζιστικού κόμματος. Δε γίνεται να μη σχολιαστούν οι απόψεις της κ. Οικονόμου, η οποία υπερασπιζόταν τα μεγάλα στελέχη του κόμματος, λέγοντας πως έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Φαίνεται ότι ξέχασε πως ο Μιχαλολιάκος με τις δηλώσεις του προέτρεπε τα μέλη του κόμματός του σε άσκηση βίας απέναντι στους μετανάστες, στους αριστερούς και τους αναρχικούς. Ξέχασε ότι εκτός του Φύσσα, πέθαναν κιάλλοι από χέρια χρυσαυγιτών, όπως ο Αμπουζίντ Εμπάρακ και ο Σαχζάτ Λουκμάν. Δεν έδωσε σημασία στα τάγματα εφόδου που έσπερναν το φόβο και τον πανικό στις λαικές αγορές της Αθήνας και ότι σε αυτά τα περιστατικά ήταν παρόντες και υψηλόβαθμα στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Η λογική της κ. Οικονόμου μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής: «Αφού ο Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι δε διέπραξαν οι ίδιοι τα εγκλήματα θανάτου, τότε μπορούν να αθωωθούν». Με αυτόν τον τρόπο σκέψης, θα η κ. Οικονόμου θα αθώωνε και τον ίδιο τον Χίτλερ, αφού ο ίδιος δε σκότωσε κάποιον Εβραίο ή κάποιον στρατιώτη των Συμμαχικών Δυνάμεων. Ασχέτως εάν ο Χίτλερ με τα ναζιστικά του στρατεύματα κόντευε να διαλύσει τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, η κ. Μάγδα Φύσσα και οι οικογένειες των υπόλοιπων θυμάτων επιτέλους έχουν μέσα τους το αίσθημα της δικαίωσης. Τα αγαπημένα τους πρόσωπα δε θα γυρίσουν πίσω. Ωστόσο, θα δουν αυτούς που έφεραν τον θάνατο, στη φυλακή. Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής αποτελεί το τέλος του ναζισμού και της οριστικής νίκης της δημοκρατίας; Μάλλον όχι. Δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης. Όπως είχε πει άλλωστε και ο αγαπημένος Μπέρτολτ Μπρέχτ, σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό».

Η Μάγδα Φύσσα πανηγυρίζει μετά την ανακοίνωση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή υπήρχε από τη δεκαετία του ’80. Είχε όμως μηδαμινή απήχηση. Πότε όμως αναδείχτηκε σε τρίτο κόμμα στη Βουλή; Τα πρώτα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή πήρε 460.000 ψήφους από Έλληνες πολίτες. Η οικονομική ασφυξία που εφαρμόστηκε στην ελληνική κοινωνία, η μείωση του ΑΕΠ, η αύξηση της ανεργίας, όλα αυτά σε συνδυασμό με ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, αποτέλεσαν ίσως τις κύριες αιτίες της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Άνθρωποι έχασαν δουλειές και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εύκολο να πλανηθούν από τις φωνές των μελών της ναζιστικής οργάνωσης. Λογικό άλλωστε αφού οι τότε κυβερνήσεις το μόνο που έκαναν ήταν να εφαρμόζουν τοξικά μνημόνια, υπό τη πίεση της Τρόικα. Ξαφνικά, συμπολίτες μας πίστεψαν πως για όλα τα προβλήματα της κοινωνίας φταίνε οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Όλα αυτά θυμίζουν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Η Γερμανία λίγο πριν την κυριαρχία του ναζιστικού κόμματος, ήταν ταπεινωμένη εθνικά και αποδυναμωμένη οικονομικά. Ο Χίτλερ με τρομερή μαεστρία θα έλεγε κανείς και με απίστευτη πολιτική προπαγάνδα, έπεισε τους Γερμανούς ότι είναι ικανός να τους οδηγήσει στην κυριαρχία του κόσμου, και φυσικά ότι οι Εβραίοι είναι επικίνδυνοι για τα δεινά της χώρας τους. Ότι έκανε ο Χίτλερ, προσπάθησε να κάνει και ο Μιχαλολιάκος. Τρείς ίσως παράγοντες όμως υπήρξαν καθοριστικοί για να μη τα καταφέρει. Πρώτον, ο Μιχαλολιάκος δεν ήταν ηγετική φυσιογνωμία του βεληνεκούς του Χίτλερ. Δεύτερον, τα αντιρατσιστικά και αντιναζιστικά κινήματα στάθηκαν στο ύψος τους. Τρίτον και κυριότερο, και δυστυχώς δύσκολα γράφεται αυτό, ο θάνατος του Παύλου Φύσσα. Ο θάνατος ενός Έλληνα πολίτη από έναν ναζιστή άνοιξε τα μάτια στην ελληνική κοινωνία και φανέρωσε τη πραγματική φύση του κόμματος που πρέσβευε τον ναζισμό.

Εν έτει 2020 λοιπόν, σχεδόν 7 χρόνια από τον θάνατο του Φύσσα, η Χρυσή Αυγή ονομάστηκε εγκληματική οργάνωση και τα ηγετικά μέλη της καθώς και ο δολοφόνος του Φύσσα, μπήκαν φυλακή. Η νοοτροπία όμως των ναζιστών, το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, έχουν κυριαρχήσει στην ελληνική κοινωνία και πολιτεία. Τρία συμβάντα αποτελούν παραδείγματα αυτού του φαινομένου. Το κλείσιμο του κέντρου απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών COVID-19 που δημιουργήθηκε στη Λέσβο από τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» για τους πρόσφυγες στη Μόρια, εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές. Η παρεμπόδιση πολιτών στα Καμμένα Βούρλα στην αναδιανομή φαγητού για τα προσφυγόπουλα. Τέλος, το απεχθές και χωρίς καμία λογική παράβολο των 550 ευρώ που πρέπει ένας μετανάστης να δώσει στο κράτος ως προαπαιτούμενο για να διεκδικήσει την ελληνική ιθαγένεια, την ώρα που σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα ποσά που δίνουν οι μετανάστες για την ίδια διαδικασία είναι πολύ λιγότερα.

Κάτοικοι αντιδρώντας απέκλεισαν την Εθνική Οδό στα Καμμένα Βούρλα λόγω εγκατάστασης ασυνόδευτων προσφύγων σε τοπικό ξενοδοχείο

Πώς μπορούν να αλλάξουν όλα αυτά; Τι βήματα μπορούν να γίνουν ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η κυριαρχία του δημοκρατικού πολιτεύματος στο μέλλον; Αρχικά, οι δημοκρατικές και προοδευτικές φωνές αυτού του τόπου (πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες κλπ) θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες. Να συζητήσουν μαζί τους ιδέες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, ο ρατσισμός, η αναδιανομή του πλούτου, οι κοινωνικές ανισότητες, ο φεμινισμός, η ισότητα. Με λίγα λόγια, να δείξουν οι προοδευτικοί το ενδιαφέρον τους για τη κοινωνία αλλά και να προωθήσουν τις εναλλακτικές τους ιδέες. Δεν αρκούν οι συζητήσεις και οι διαλέξεις σε αμφιθέατρα ή σε κανάλια. Κρίνεται επίσης απαραίτητη η δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος που θα διασφαλίζει ότι η νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική εξουσία δεν επηρεάζονται από έξω-επιχειρηματικά συμφέροντα και ότι η κάθε μια ασκεί τα καθήκοντά της με ακεραιότητα και σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Όλα τα παραπάνω όμως θα πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός κοινωνικού κράτους που να βασίζεται στη καθολικότητα και την ισονομία, που να παρέχει πραγματικά καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους κατοίκους της χώρας, που να διασφαλίζει με ουσιαστικό τρόπο τη δημόσια εκπαίδευση, που να προστατεύει όλους τους εργαζομένους, Έλληνες και μετανάστες και που να εντάσσει ομαλά τους πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία. Αλλά το κυριότερο, να αναδιανέμει ορθολογικά και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης τον πλούτο, κάτι το οποίο όχι μόνο θα φέρει οικονομική ανάπτυξη σε βάθος χρόνου, καθώς θα ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών άρα θα επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις (έχει αποδειχτεί ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, το αντίθετο μάλιστα), αλλά θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που αναπόφευκτα δημιουργούνται λόγω του καπιταλιστικού συστήματος.

Όλα αυτά θεωρούνται χρήσιμα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, καθώς και της φτώχειας και του ρατσισμού. Το κυριότερο όμως, θα αναπτερώσουν την ελπίδα των πολιτών της χώρας για ένα καλύτερο μέλλον. Η πλειοψηφία των μελών της κοινωνίας θα έχει εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όπου η κοινωνική δικαιοσύνη κυριαρχεί, δύσκολα μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος ο φασισμός και ο ναζισμός.

Πέτρος Νικολούδης, Κοινωνικός Επιστήμονας- Φοιτητής Κοινωνικής Εργασίας

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%B1%CE%B8%CF%89%CE%BF%CE%B9&tbm=isch&hl=en-US&chips=q:%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%BF%CE%B9+%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1+%CE%B4%CE%B5%CE%BD+%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%B1%CE%B8%CF%89%CE%BF%CE%B9,online_chips:%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%BF%CE%B9+%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1,online_chips:%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=en-US&sa=X&ved=2ahUKEwjtr-Sd0cvsAhWHwoUKHS_kA8cQ4lYoBXoECAEQGw&biw=1903&bih=969#imgrc=xPy5Xmd1-X3iqM

(Visited 55 times, 1 visits today)

Κλείσιμο