Written by 6:00 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα, Ευρυδίκη-Μαρία Παπανικολάου

Η Ιστορική Νίκη των Δημοκρατικών στη Georgia και η Εξασφάλιση του Ελέγχου της Γερουσίας | Ευρυδίκη Παπανικολάου

Πρέπει να υπογραμμιστεί ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι κοινότητες των μειονοτήτων, και ιδιαίτερα των Αφροαμερικανών, στο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ των Δημοκρατικών, καθώς χωρίς τη συμβολή τους το πιο πιθανόν ήταν η Georgia να παρέμενε «κόκκινη» για πολύ καιρό ακόμη.

Μετά τις πολυαναμενόμες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, πολλοί πίστευαν πως ο Πρόεδρος Trump δεν θα αποδεχόταν τα αποτελέσματα και πως θα έκανε τα πάντα για να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στον νικητή, Joe Biden. Η προφητεία αυτή πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιανουαρίου, όταν μια μεγάλη ομάδα ένοπλων εθνικιστών συντηρητικών οπαδών του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στη Washington,  μετά από παρότρυνση του ίδιου του Trump, με στόχο τη διαμαρτυρία της «παράνομης» καθαυτούς νίκη του Biden. Το τρομακτικό αυτό γεγονός, όμως, δυστυχώς επισκίασε και την ιστορική νίκη των Δημοκρατικών στη Georgia όπου και αποφασίστηκε το μέλλον της Γερουσίας των ΗΠΑ για τα επόμενα έξι χρόνια.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE+%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%89%CE%BB%CE%B9%CE%BF&tbm=isch&ved=2ahUKEwjSqYLrzZnuAhWP8IUKHSJrAeYQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE&gs_lcp=CgNpbWcQARgBMgQIIxAnMgQIIxAnMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAA6BAgAEEM6BAgAEB46BwgjEOoCECc6CAgAELEDEIMBOgUIABCxA1DZ1RRYge8UYO-EFWgBcAB4A4ABowGIAcMRkgEEMC4xOZgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nsAEKwAEB&sclient=img&ei=LkX_X9LaHY_hlwSi1oWwDg&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=PHNaj60UHArW4M

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το “ανώτερο” τμήμα του Κογκρέσου, το οποίο, μαζί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που είναι το “κατώτερο” τμήμα, αποτελεί το νομοθετικό σώμα της χώρας. Η Γερουσία αποτελείται από 100 γερουσιαστές, καθένας από τους οποίους αντιπροσωπεύει και μια πολιτεία στο σύνολό της. Σύμφωνα μάλιστα με το Άρθρο I, τμήμα 3, ρήτρα 1η του Αμερικανικού Συντάγματος, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απαρτίζεται από δύο γερουσιαστές από κάθε πολιτεία, που επιλέγονται από το νομοθετικό σώμα, για έξι χρόνια. Η Γερουσία έχει πολλές εξουσίες και αρμοδιότητες όπως την έγκριση των συνθηκών και την επιβεβαίωση των γραμματέων του υπουργικού συμβουλίου, των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, των ομοσπονδιακών δικαστών, των ρυθμιστικών υπαλλήλων, των πρεσβευτών και άλλων ομοσπονδιακών εκτελεστικών υπαλλήλων. Όπως γίνεται λοιπόν κατανοητό, οι Δημοκρατικοί έχοντας κερδίσει πλέον τον Λευκό Οίκο και έχοντας στην κατοχή τους τη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2018, όταν και είχαν πραγματοποιηθεί οι αντίστοιχες εκλογές, χρειαζόντουσαν τη Γερουσία για να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής σκηνής της Αμερικής, πράγμα που κατάφεραν χάρη στη νίκη τους στη Georgia την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου.

Οι συγκεκριμένες εκλογές ξεκίνησαν τον Νοέμβριο, όμως επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το αναγκαίο ποσό των ψήφων (50%) σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες της πολιτείας, οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για την κάθε ελεύθερη θέση πέρασαν σε μια επανάληψη της ψηφοφορίας στις 5 Ιανουαρίου. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως run-off. Και στους δύο αγώνες, έχουμε έναν «παλιό» Ρεπουμπλικανικό εναντίον ενός νεοφερμένου Δημοκρατικού. Από τη μία πλευρά έχουμε τον Γερουσιαστή David Perdue- ηλικίας 70 ετών που έχει διετέλεσε γερουσιαστής της Georgia από το 2015 ενώ ήταν και από τους πρώτους υποστηρικτές του Donald Trump και παραμένει σύμμαχος του προέδρου μέχρι και σήμερα- εναντίον του Jon Ossoff- ετών 33 που ξεκίνησε την εκστρατεία του με την υποστήριξη του πολέμαρχου των πολιτικών δικαιωμάτων John Lewis. Στον δεύτερο αγώνα έχουμε τη συντηρητική Γερουσιαστή Kelly Loeffler, ετών 50 που ορίστηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019, εναντίον του Raphael Warnock, ενός 51 χρονών πάστορα και συνιδρυτή, μαζί με το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών Stacey Abrams, του New Georgia Project, μια οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων ψήφου.  

Η Kamala Harris, Εκλεγμένη Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=Kamala+Harris+&tbm=isch&ved=2ahUKEwjdgv_Lz5nuAhUWKhoKHa3-CSUQ2-cCegQIABAA&oq=Kamala+Harris+&gs_lcp=CgNpbWcQAzoCCAA6BAgAEB46BwgjEOoCECdQ-oAKWNGSCmCHlwpoAXAAeAOAAbkBiAGqDJIBBDAuMTKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=Bkf_X93nEZbUaK39p6gC&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=hQP60KM_zf0QEM

Μετά από περισσότερες από 4 εκατομμύρια ψήφους, οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι στο τέλος αναδείχθηκαν νικητές με πολύ μικρή διαφορά με αποτέλεσμα το κόμμα τους να ελέγχει τους 50 ψήφους στη Γερουσία των 100 μελών και να τη χωρίζει ακριβώς στη μέση. Όταν η αντιπρόεδρος Kamala Harris αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της στις 20 Ιανουαρίου, θα είναι η διαχωριστική ψήφος (tie-breaker) ως προεδρεύουσα αξιωματούχος της Γερουσίας. Έτσι, οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν και τα τρία μεγάλα σώματα της εξουσίας (τη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Λευκό Οίκο) για πρώτη φορά από το 2009, ενώ ο Ossoff και ο Warnock θα είναι οι πρώτοι δημοκράτες που θα εκλεγούν στη Γερουσία από την πολιτεία της Georgia σε 20 χρόνια. Η ιστορική όμως νίκη αυτή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύ σημαντική συμβολή της κοινότητας των Αφροαμερικανών και άλλων μειονοτήτων. Συγκεκριμένα, οι τοπικές αυτές κοινότητες πάλευαν επί χρόνια να πείσουν τους κατοίκους της Georgia να ψηφίζουν στις εκλογές και να προστατεύουν τα δικαιώματα ψήφου των μειονοτήτων που συνήθως υποεκπροσωπούνται στην πολιτική διαδικασία. Οι ομάδες αυτές υιοθέτησαν μια καινοτόμο προσέγγιση στην οικοδόμηση πολιτικής δύναμης, δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική οργάνωση, ενώ επένδυσαν και σε ψηφιακές υποδομές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σαν εργαλείο αρωγής.

Η Stacey Abrams, πρώην κρατικός νομοθέτης και κυβερνητικός υποψήφιος που ίδρυσε την ομάδα εγγραφής ψηφοφόρων New Georgia Project και αργότερα την οργάνωση των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων Fair Fight, σίγουρα ξεχώρισε με την επιμονή και την υπομονή της στη διαδικασία αυτή. Συγκεκριμένα, το New Georgia Project, το οποίο επικεντρώνεται στην εγγραφή των μειονοτήτων και των νέων ως επίσημοι και νόμιμοι ψηφοφόροι, ιδρύθηκε το 2014. Από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2020, ο αριθμός των Αφροαμερικανών εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη Georgia αυξήθηκε κατά περίπου 130.000, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 25% των νεοεισερχόμενων ψηφοφόροι, σύμφωνα με μια ανάλυση του Pew Research Center σχετικά με τα στοιχεία εγγραφής κρατικών ψηφοφόρων. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων άλλων μειονοτήτων, όπως των Λατίνων και των Αμερικανών-Ασιατών (Asian American) αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% η καθεμία, αποτελώντας ένα ταχέως αυξανόμενο μερίδιο του εκλογικού σώματος της Georgia. Ομάδες υπεράσπισης των μειονοτήτων έχουν επίσης εργαστεί εδώ και χρόνια για την καταπολέμηση της καταστολής των ψηφοφόρων και την αύξηση της προσβασιμότητας από τη πλευρά της γλώσσας. Ομάδες όπως η Asian Americans Advancing Justice-Atlanta, το  Asian American Advocacy Fund, το Latino Community Fund Georgia και το Georgia Association of Latino Elected Officials έχουν επικεντρώσει τις δυνάμεις τους σε πολλαπλές τέτοιες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της πολύγλωσσης προσέγγισης και των γραμμών προστασίας των ψηφοφόρων.

Η Stacey Abrans ίδρυσε την Ομάδα Εγγραφής Ψηφοφόρων New Georgia Project
Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=Stacey+Abrams&tbm=isch&ved=2ahUKEwju9NzXzJnuAhXKwYUKHYl9A3wQ2-cCegQIABAA&oq=Stacey+Abrams&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB46BAgjECc6BAgAEBg6BwgjEOoCECdQn-oCWJT-AmDyggNoAXAAeAOAAYMBiAG7CpIBBDAuMTGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=-UP_X66UJMqDlwSJ-43gBw&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=KHerb_yUKFNW3M

Η επιτυχία αυτή των Δημοκρατικών έχει σίγουρα μετατοπίσει τις προοπτικές για την προεδρία του Joe Biden υπέρ του, δίνοντάς του πλέον πολύ ισχυρότερες ελπίδες να εφαρμόσει τις νέες νομοθεσίες του, διαφόρους μελλοντικούς διορισμούς και ενδεχομένως την επιλογή πιθανών νέων μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου, αν αυτό χρειαστεί. Η Γερουσία έχει επίσης επιρροή και στη διαμόρφωση της δικαιοσύνης της χώρας. Οι Δημοκράτες παρακολουθούσαν επί χρόνια με απογοήτευση καθώς ο απερχόμενος ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Mitch McConnell, κέρδισε την υποστήριξη πολλών συντηρητικών υποψηφίων σε ομοσπονδιακά περιφερειακά και δευτεροβάθμια δικαστήρια – καθώς και ενέκρινε τον διορισμό τριών συντηρητικών δικαστών στο εννεαμελές Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – και εμπόδισε πληθώρα νομοθετικών πράξεων που πρότειναν οι Δημοκρατικοί, ώστε να μην μπορούν να ψηφιστούν και να εγκριθούν ποτέ. Οι Δημοκράτες λοιπόν, μπορούν πλέον να ξεκινήσουν αμέσως τις προσπάθειες τους για την αναίρεση ορισμένων από τις πιο πρόσφατες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης Trump, όπως η περικοπή των επιθεωρήσεων ασφάλειας στο χώρο εργασίας, η ανατροπή των ελέγχων ρυπογόνων εκπομπών και η προώθηση σχεδίων ασφάλισης υγείας. Οι Δημοκράτες έχουν ήδη παρουσιάσει μια «γεμάτη» ατζέντα που θα ήθελαν να προωθήσουν στο Κογκρέσο – συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που αφορά την υγειονομική περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, τις υποδομές και την αστυνομική μεταρρύθμιση. Ωστόσο, ο πρώτος τους στόχος, πιθανότατα θα είναι ένα ακόμη πακέτο οικονομικής ανακούφισης των πολιτών για την πανδημία του COVID-19. Ο Biden και οι Δημοκρατικοί έχουν υποσχεθεί να προωθήσουν ένα ποσό των 2.000 $ σε άμεσες πληρωμές σε Αμερικανούς που πληρούν ορισμένα οικονομικά κριτήρια – μια πρόταση που αποκλείστηκε συστηματικά από τον McConnell, καθώς η τελευταία συνεδρίαση του Κογκρέσου έληξε υπέρ επιταγών συνολικού ύψους μόνο 600 $, κάτι που ο McConnell δέχτηκε με πολύ μεγάλη δυσκολία και αντίσταση από την πλευρά του.

Ο Mitch McConnell, Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής
Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=Mitch+McConnell&tbm=isch&ved=2ahUKEwi45vDvzJnuAhUDEhoKHf6nDpcQ2-cCegQIABAA&oq=Mitch+McConnell&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB4yBAgAEB46BAgAEEM6BwgjEOoCECdQmJwNWJTPD2Dq2A9oAnAAeAOAAbQBiAG_CpIBBDAuMTGYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ7ABCsABAQ&sclient=img&ei=LET_X7igD4OkaP7PurgJ&bih=969&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919#imgrc=mTZsuqzFnMDEiM

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, εύλογα μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η νίκη των Δημοκρατικών στη Georgia φαίνεται, τουλάχιστον με μια πρώτη ματιά, να είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για τον Biden και το κόμμα του. Με τον Biden μάλιστα να έχει δεσμευτεί να παραμείνει επικεντρωμένος τις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του στη νομοθετική του ατζέντα, που θα αφορά κυρίως την υγεία και τα πακέτα οικονομικής ανακούφισης, δεσμεύοντας να μην συγκεντρωθεί μόνο στις ταραχές που προκλήθηκαν στο Καπιτώλιο, ο έλεγχος της Γερουσίας ήταν κάτι αναγκαίο που θα διευκολύνει πολύ τις προσπάθειες του. Παρόλα αυτά, πρέπει να υπογραμμιστεί και να μην ξεχαστεί ποτέ ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι κοινότητες των μειονοτήτων, και ιδιαίτερα των Αφροαμερικανών, στο τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ των Δημοκρατικών, καθώς χωρίς τη συμβολή τους το πιο πιθανόν ήταν η Georgia να παρέμενε «κόκκινη» για πολύ καιρό ακόμη.

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82+%CF%87%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD+%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BD+%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82+2020&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el&sxsrf=ALeKk02hkCDjuIDeS5lcYdquVlV-8onXug:1610565787225&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiTzomN0ZnuAhU0RRUIHZi-A0YQ_AUoA3oECAYQBQ&biw=1920&bih=912#imgrc=_qVIgF77ACXp-M

Βιβλιογραφία:

Ευρυδίκη Παπανικολάου, Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=vote+in+US&tbm=isch&ved=2ahUKEwjOp93t0ZnuAhUK4hoKHQJMCEMQ2-cCegQIABAA&oq=vote+in+US&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIKCAAQBxAFEB4QEzoICAAQCBAHEB46CAgAEAcQBRAeUMW4BFj4yARgh8wEaABwAHgAgAGfAYgBowSSAQMwLjSYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=ZUn_X47hN4rEa4KYoZgE&bih=912&biw=1920&rlz=1C1CHBD_enGR919GR919&hl=el#imgrc=wK8S94-w_cehLM&imgdii=6yl1mE4zxbAUMM

(Visited 28 times, 1 visits today)

Κλείσιμο