Written by 2:56 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Η γυναικοκτονία στο μεγαλείο της | Αλεξάνδρα Μούντζια

Η κακοποίηση περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης , σεξουαλικής παραβίασης , παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς η οποία καταλήγει σε πραγματική ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά στην υγεία , στην επιβίωση , στην ανάπτυξη ή στην αξιοπρέπεια της γυναίκας και του κάθε ανθρώπου στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης , ευθύνης ή δύναμης .

Όπως είναι γνωστό η κακοποίηση εις βάρος ενός ανθρώπου , μπορεί να πάρει πολλές μορφές . Εδώ θα εξηγήσω τους όρους Γυναικοκτονία αλλά και Κακοποίηση . Η Γυναικοκτονία έρχεται από παλιά όταν το 1976 , τον κατέγραψε η Κοινωνιολόγος Νταϊάνα Ράσελ, ορίζοντας έτσι το εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό αυτό φαινόμενο . Ο όρος «γυναικοκτονία» έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992, χάρη στο βιβλίο με τίτλο «Femicide: the politics of woman killing», μια συλλογή δοκιμίων που επιμελήθηκαν από κοινού η εγκληματολόγος Τζιλ Ράντφορντ (Jill Radford) και η κοινωνιολόγος Νταϊάνα Ράσελ. Σύμφωνα με τον Παγκοσμιο Οργανισμο Υγείας , Γυναικοκτονία είναι η Ανθρωποκτονία από πρόθεση γυναικών επειδή είναι γυναίκες . Η Γυναικοκτονία τις περισσότερες φορές διαπράττεται από άνδρες αλλά μερικές φορές διαπράττεται σε συνεργασία με γυναίκες από το οικογενειακό περιβάλλον .

Η κακοποίηση περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής και συναισθηματικής κακής μεταχείρισης , σεξουαλικής παραβίασης , παραμέλησης ή παραμελημένης θεραπευτικής αντιμετώπισης ή εκμετάλλευσης για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς η οποία καταλήγει σε πραγματική ή εν δυνάμει βλάβη που αφορά στην υγεία , στην επιβίωση , στην ανάπτυξη ή στην αξιοπρέπεια της γυναίκας και του κάθε ανθρώπου στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης , ευθύνης ή δύναμης . Παρακάτω θα σας παραθέσω μερικές από τις μορφές κακοποίησης που μπορούν να συμβούν σε έναν άνθρωπο . Οι 4 μορφές κακοποίησης λοιπόν είναι η Παραμέληση , η Συναισθηματική Κακοποίηση , η Σωματική Κακοποίηση και η Σεξουαλική Κακοποίηση . Ουσιαστικά , η κακοποίηση μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα αρκεί να διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία και μέσα ώστε να μπορούμε να την αναγνωρίζουμε . Ως Αρθρογράφος αλλά και ως ανερχόμενη Κοινωνική Λειτουργός , προσωπικά αρχίζω και αποκτάω τις δεξιότητες της ενσυναίσθησης , της παρατήρησης αλλά και την δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης ώστε να μπορώ να αναγνωρίζω τέτοια περιστατικά και να μπορώ να παρέμβω. Και εδώ , θα παραθέσω το φαινόμενο της Γυναικοκτονίας στην χώρα μας όπου τα τελευταια χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις γεγονός που αγγίζει τα όρια της μη ερφασμοσμένης καλής Πολιτικής . Σύμφωνα με τα στατιστικά αποτελέσματα του Κέντρου Διοτίμα το οποίο είναι μια Γυναικεία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας , η Γυναικοκτονία είναι η πιο ακραία μορφή Έμφυλης Βίας .

Από τις 87.000 δολοφονίες γυναικών παγκοσμίως το 2017, το 58% διαπράχθηκε απο νύν και πρώην συζύγους δηλαδή από άνδρα . Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά στην Ελλάδα , το γυναικείο φύλο, χαρακτηρίζεται ως το πιο αδύναμο και το πιο ανήμπορο φύλο . Ωστόσο , αυτό δεν ισχύει σύμφωνα με την δική μου την άποψη , καθώς η Γυναίκα είναι αυτή που φέρνει στον κόσμο έναν Άνθρωπο , η Γυναίκα είναι αυτή που επωμίζεται το βάρος του νοικοκυριού , η Γυναίκα είναι αυτή που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την φροντίδα των παιδιών . Ωστόσο , η Γυναίκα είναι αυτή που τα βγάζει πέρα μόνης της, η Γυναίκα είναι αυτή που είναι και σωστή Επαγγελματίας και σωστή Σύζυγος και Σύντροφος και σωστή αν μου επιτρέπεται , Εραστής . Ας ξαναγυρίσω στα αποτελέσματα του Κέντρου Διοτίμα . Το τέλος του 2018 και η έναρξη του 2019 σημαδευτηκαν απο δύο στυγερές Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον βιασμό και στην συνέχεια γυναικοκτονία της Κοπέλας στην Ρόδο από δύο άνδρες με τους οποίους αρνήθηκε να συνευρεθεί ερωτικά , και την δολοφονία της κοπέλας από την Κέρκυρα , η οποία δολοφονήθηκε από τον ίδιο τον πατέρα της επειδή ο ίδιος δεν ενέκρινε την σχέση της με τον άνδρα ο οποίος καταγόταν από το Αφγανιστάν .

Δηλαδή εδώ βλέπουμε και δολοφονία από το οικογενειακό περιβάλλον . Ποιός να το φανταστεί ότι ένας πατέρας που έφερε στον κόσμο το ίδιο του το παιδί να το δολοφονήσει ; Η Ελλάδα όσο πάει και με απογοητεύει ως Άνθρωπο . Έχουν χαθεί οι αξίες της Ανθρωπιάς , της αλληλεγγύης , της Αγάπης , της Αξιοπρέπειας και του Σεβασμού . Αλλά πως να διεκδικήσεις τα αυτονόητα όταν η ίδια η χώρα σου σε υποτιμά ; Πως να διεκδικήσεις τα δικαιώματα σου όταν η ίδια η χώρα σου δεν σε προστατεύει ; Και εδώ μιλάμε για την αφαίρεση της ζωής χιλιάδων Γυναικών . Δεν είναι μόνο οι δολοφονίες αυτών των γυναικών . Είναι και η δολοφονία της 43χρονης γυναίκας από την Σαλαμίνα η οποία ήταν και έγκυος 3 μηνών . Δολοφονήθηκε από τον 71 χρονο άνδρα της . Όχι μόνο αφαιρείς την ζωή μιας γυναίκας αλλά αφαιρείς ταυτόχρονα και την ζωή ενος εμβρύου . Αφαιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα στην ζωή ενός Ανθρώπου . Η δολοφονία όμως της Καρολαιν ήταν αυτή που συγκλόνισε το Πανελλήνιο διότι η ίδια όχι μόνο δολοφονήθηκε από τον άνδρα της αλλά δολοφονήθηκε και μπροστα στο μωρό της . Η Δικαιοσύνη δεν αποδίδεται και αν αποδίδεται , αποδίδεται πολλά χρόνια αργότερα . Που είναι οi αξίες της ζωής μας ; Που είναι τα παιδιά της Ελλάδας ; Που ειναι ο σεβασμός προς την Γυναίκα ; Που ειναι ο ρομαντισμος ; Χάθηκαν . Χάθηκαν στον βωμό της αγριότητας , της βιαιότητας και της επιθετικότητας .

Ένα προσωπικό μου βίωμα , με κάνει να να συναισθανθω αυτες τις γυναίκες και την κακοποίηση τους η οποία δεν ήταν μόνο σωματική . Ήταν και συναισθηματική και ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση .

Εν κατακλείδι , στην ζωή αξίζει να ζούμε με αξιοπρέπεια και με σεβασμό . Μόνο οι αξίες της ενσυναίσθησης , της αγάπης , της αλληλεγγύης και της βοήθειας θα μας κάνουν να προχωρήσουμε και βγούμε από τον βούρκο της Βιαιότητας και δεν έχει κανείς δικαίωμα να αφαιρεί την ζωή καθενός . Η Ελλάδα ας μην υποφέρει άλλο.

Αλεξάνδρα Μούντζια, Πολιτικός Επιστήμονας – Κοινωνική Λειτουργός

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.philenews.com%2Feidiseis%2Farticle%2F666321%2Fsti-n-ipiresia-tesseris-nees-ipothesis-kakopiisis%2F&psig=AOvVaw0u2mgLxIRjYoRON3-bDzQ5&ust=1707310437522000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBQQjhxqFwoTCNCx-5LhloQDFQAAAAAdAAAAABA1

(Visited 46 times, 1 visits today)

Κλείσιμο