Written by 1:15 μμ Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Η γλώσσα σώματος σε «μπαράζ» διαπραγματεύσεων | Αριστείδης Ρούνης

Για να επιτευχθεί αυτή η μορφή «νίκης» στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο αξιωματούχος, που χρησιμοποιεί την περίφημη «soft power», οφείλει, να λάβει υπόψη του, την κατάλληλη χρήση της γνωστής ως «γλώσσα σώματος (body language)».

Στη τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξαιτίας του λεγόμενου «Λιβυκού Ζητήματος», και πάντα στην σκιά της απειλής που διατρέχει η «Ανθρώπινη Ασφάλεια Υγείας» από τον νέο ιό COVID-19, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αξιωματούχων των κρατών της περιοχής, διεξάγονται με φυσική πλέον παρουσία στις αντίστοιχες πόλεις, κυρίως στις πρωτεύουσες χωρών. Αφού λάβουν θέση σε κάποια αίθουσα, στοχεύουν στη διεξαγωγή συζητήσεων επί διμερών ή πολυμερών ζητημάτων, με γνώμονα συνήθως το γνωστό ως «εθνικό συμφέρον», δηλαδή ένα «outcome», που να «κατευθύνεται» προς τα «πιστεύω» ενός έθνους.

Για να επιτευχθεί αυτή η μορφή «νίκης» στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο αξιωματούχος, που χρησιμοποιεί την περίφημη «soft power», οφείλει, να λάβει υπόψη του, την κατάλληλη χρήση της γνωστής ως «γλώσσα σώματος (body language)». Προφανώς, ο τρόπος που συνδιαλέγεται, καθώς και οι εκφράσεις του σώματος του, δύνανται να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην θετική γι’ αυτόν έκβαση της ανταλλαγής επιχειρημάτων, που μπορεί να είναι πολύωρη ή και επίπονη. Αυτοί είναι δύο από τους βασικούς άξονες, με βάση τους οποίους προτείνεται να οργανώσει την στρατηγική του, κατά τη διάρκεια του διάλογου, που δύναται να διακρίνεται σε αμυντική ή ακόμα και να προσεγγίζει την επιθετική ομιλία, εάν αυτό απαιτείται.

Αρχικά, είναι θεμιτό, να κοιτά συνεχώς προς τον συνομιλητή του, που είναι τις περισσότερες φορές ομόλογος του αξιωματούχος, με την ένταση της φωνής του, να είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να ακούγονται πεντακάθαρα προς την απέναντι πλευρά οι θέσεις της χώρας του και να τονίζονται τα σημαντικά σημεία. Κατάλληλη θα ήταν, επιπλέον, η υποστήριξη του λόγου του με μικρές κινήσεις των άνω άκρων του, ώστε κατά τη διάρκεια που η αντίπερα όχθη παρακολουθεί τον ομιλούντα, να κατανοήσει ευκολότερα τα λεγόμενα του. Τέλος, μια ενέργεια, που δεν πρέπει να συμβεί, είναι ο ομιλητής να κοιτάζει διαρκώς κάτω, δηλαδή τις σημειώσεις, που πιθανώς διαθέτει μαζί του, ή ακόμα χειρότερα το πάτωμα. Μ’ αυτό τον τρόπο, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το προς συζήτηση θέμα, δημιουργώντας αρνητική άποψη στους συνομιλητές του ή δεν έχει να εκφράσει κάποια επιπρόσθετη θέση. Μια ακόμα χειρότερη κίνηση, μπορεί να είναι, το να κοιτάει συνεχώς κάτω δεξιά. Έτσι, δηλώνει ότι ίσως εκφράζει κάποια ψευδή θέση και δεν θα μπορέσει να αξιολογηθεί ως αξιόπιστος, ούτε να πείσει με την γνώμη του.

Καταλήγοντας, η κυριότερη επιθυμία όλου του πλανήτη, είναι μια αισιόδοξη είδηση, που να ομοιάζει στο χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης στον Χριστιανισμό, και να αφορά στο τέλος της εξάπλωσης της νόσου. Από εκεί και πέρα, σε εθνικό επίπεδο, ο κάθε λαός αναμένει τα επόμενα βημάτα στις διαπραγματεύσεις των αξιωματούχων, που τον αντιπροσωπεύουν, που περιλαμβάνει μια ανηφορική πορεία, όπως είναι συνήθως ο δρόμος της άσκησης διπλωματίας, με σημαντικά ζητήματα για επίλυση στην περιοχή που αναφέρθηκε, όπως η παύση των πολεμικών επιχειρήσεων ή εχθροπραξιών. Όπως αναφέρει και το ρητό του Βρετανού πολιτικού Ρίτσαρντ Κόμπντεν, «η ειρήνη θα έρθει στη γη όταν οι άνθρωποι θα έχουν να κάνουν περισσότερο ο ένας με τον άλλον και οι κυβερνήσεις λιγότερο».

Αριστείδης Ρούνης, Φοιτητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%82+%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82&tbm=isch&ved=2ahUKEwiHhrv20Y3qAhVF9hoKHSF7BCgQ2-cCegQIABAA&oq=%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%82+%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82&gs_lcp=CgNpbWcQAzoECCMQJzoCCAA6BQgAELEDOgQIABAYOgQIABAeUJEPWLcpYIoqaABwAHgAgAGwAYgB6g-SAQQwLjE1mAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWc&sclient=img&ei=YY_sXsfRE8Xsa6H2kcAC&bih=939&biw=1663&rlz=1C1GIGM_enGR866GR866&hl=el#imgrc=OnWgzPgvTTUuoM

(Visited 65 times, 1 visits today)

Κλείσιμο