Written by 4:23 μμ Αρθρογραφία, Αριστείδης Ρούνης, Επικαιροτητα

Η Φύση της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής | Αριστείδης Ρούνης

Σύμφωνα με τον Τουρκο-αμερικάνο πολιτικό επιστήμονα, Soner Çağaptay, «η εξωτερική πολιτική θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Ερντογάν στο μέλλον»

Στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον του 21ου αιώνα, η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κάθε κυρίαρχη χώρα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της συνολικής τους πολιτικής. Το εν λόγω τμήμα της πολιτικής αυτής, ασκείται από τους εκάστοτε αξιωματούχους και διπλωμάτες ενός κράτους. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Τουρκικής Δημοκρατίας (Türkiye Cumhuriyeti), αυτή η χώρα, διαδραματίζει ένα βαρυσήμαντο ρόλο στο καθημερινό γίγνεσθαι της επικαιρότητας. Ο στόχος της Τουρκίας και κυρίως του Προέδρου αυτής Ερντογάν, προφανώς είναι η στήριξη της οικονομίας της, που δεν βρίσκεται και «στα καλύτερα της».

Περνώντας στην ανάλυση της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής, σύμφωνα με τον Τουρκο-αμερικάνο πολιτικό επιστήμονα, Soner Çağaptay, «η εξωτερική πολιτική θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του Ερντογάν στο μέλλον» και ενώ διανύουμε μια περίοδο, όπου η οικουμένη δοκιμάζεται ακόμα, από τον COVID-19, γεγονός που έχει, μεταξύ άλλων απήχηση και στην οικονομία της χώρας. Έτσι, εντείνει την προσπάθεια του, τόσο στην πραγματοποίηση προκλήσεων έναντι άλλων κυρίαρχων κρατών, με σκοπό να επωφεληθεί από κάποια ολιγωρία τους, όσο και στην επιρροή των καθημερινών εξελίξεων σε κράτη, που θεωρεί ότι έχει κάτι να κερδίσει, δηλαδή να αποκομίσει κάποιου είδους οικονομική συνεργασία. Επομένως, είναι προφανές ότι το πεδίο άσκησης διπλωματικού έργου από το όμορο στην Ελλάδα κράτος, εκτιμάται ως διευρυμένο. Και αυτό υφίσταται, καθώς οι διμερείς σχέσεις που αυτή συνάπτει, δύναται να έχουν καθοριστική σημασία για την πορεία της στο μέλλον.

Ένα από τα θέματα σε εξέλιξη της πολιτικής της εκτός των συνόρων, οικονομικής επιδίωξης, είναι το λεγόμενο εδώ και έτη «ευρωπαϊκό όραμα», η επιδίωξη συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε). Παρόλ’ αυτά, στις μέρες μας, οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης περιορίζονται στη σπουδαία οικονομική διάσταση, λόγω των εμπορευμάτων που διέρχονται κυρίως από την ελληνική επικράτεια, με προορισμό την γείτονα χώρα και το αντίστροφο. Είναι μια σχέση ζωτικής σημασίας για την τουρκική οικονομία, καθώς οι προσπάθειες της στην ελληνική και κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ), δεν έχουν επιφέρει κάποιο κέρδος. Στους λοιπούς τομείς, η Τουρκία δείχνει να κινείται σε απόσταση από την Ε.Ε. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η δημοκρατικότητα του καθεστώτος που αμφιβητείται, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται, το κυπριακό ζήτημα, το οθωμανικό της υπόβαθρο και η ελληνοτουρκική διένεξη, μια διένεξη της Τουρκίας με ευρωπαϊκό δηλαδή κράτος. Από τα προαναφερθέντα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο εσωτερικό της, είναι σαφές ότι η Ε.Ε πολύ δύσκολα θα δεχτεί την ευθύνη και επιβάρυνση της εισόδου της σ’ αυτή.

Καταλήγοντας, υπάρχουν περιοχές, όπως το Αζερμπαϊτζάν, όπου η Τουρκία έχει τοποθετήσει στέρεες βάσεις στις διμερείς σχέσεις, ώστε να διεκδικήσει κάποιο κέρδος προς το οικονομικό της συμφέρον. Έτσι, δύναται να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα σε περιοχές, που χρειάζεται να καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια, για την εξασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων. Αυτό που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι τα επόμενα βήματα του ίδιου Τούρκου Προέδρου στην γεωπολιτική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που συμμετέχει η Τουρκία, όπου μείζονος σημασίας παράγοντας είναι η παρακολούθηση της πορείας της τουρκικής οικονομίας. Ως απόρροια αυτού, είναι φανερό ότι οικονομία και εξωτερική πολιτική για την Τουρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Αριστείδης Ρούνης, Φοιτητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή Εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1&tbm=isch&ved=2ahUKEwiIg7mEzfzqAhUO-hoKHaouBggQ2-cCegQIABAA&oq=%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAAyAggAMgIIADICCAA6BAgjECc6BAgAEEM6BQgAELEDUKmeA1jApwNghqkDaABwAHgAgAHWAYgBlgqSAQUwLjMuNJgBAKABAaoBC2d3cy13aXotaW1nwAEB&sclient=img&ei=a7wmX8ihGo70a6rdmEA&bih=625&biw=1366

(Visited 44 times, 1 visits today)

Κλείσιμο