Written by 4:52 μμ Συνεργαζόμενοι Φορείς

Η εβδομάδα στη Βουλή • 13-17 Μαρτίου

Οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις που σας προσφέρει μόνο το Vouliwatch:
#Vouliweek  Η ανασκόπηση ανά ημέρα του Παρατηρητηρίου του Vouliwatch που περιλαμβάνει  νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και με όλες τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
#Voulicheck_Weekly • Η ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τι απασχόλησε τα κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε.
Δευτέρα 13 Μαρ 2023
Την Τετάρτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για τα Τέμπη
Μεθαύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αντικείμενο το δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Ερώτηση 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον σταθμάρχη της Λάρισας
Να αναγνωρίσει τις ευθύνες της η κυβέρνηση για την μετάταξη του «μοιραίου σταθμάρχη», ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη #Βουλή 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον Βασίλη Κόκκαλη. Στην ερώτηση ζητείται από την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Μεταφορών να κατατεθούν τα έγγραφα που αφορούν την διοικητική πράξη τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην δικαιοσύνη.
To Vouliwatch στο Εργαστήριο για τα ψηφιακά δικαιώματα του Ινστ. Ν. Πουλαντζά
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο της θεματικής “Γνώση και Τεχνολογία”, διοργανώνει εργαστήρια για τις νέες  τεχνολογίες και προσκάλεσε τον Διευθυντή του Vouliwatch, Στέφανο Λουκόπουλο να συμμετάσχει ως εισηγητής, την Τρίτη, 17 Μαρτίου.
Τρίτη 14 Μαρ 2023
Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών με παρουσία του Κ. Καραμανλή την Δευτέρα
Με την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να συνεχιστεί η ενημέρωση του κοινοβουλίου για την τραγωδία στα Τέμπη. Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση μάλιστα αναμένεται να συμμετάσχει και ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής.
ΚΚΕ: Όλοι οι υπουργοί Μεταφορών από το 2007 μέχρι σήμερα στην επιτροπή Θεσμών
Να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όλοι οι υπουργοί μεταφορών από το 2007 έως σήμερα αλλά και οι διοικήσεις του ΟΣΕ όπως και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο ζητά το ΚΚΕ.
Πρωτοβουλια ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης Δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Σειρά κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ για το δυστύχημα στα Τέμπη με την Κ.Ο του κόμματος και με υπογράφοντα τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα να ζητούν να κατατεθούν στην Βουλή όλα τα έγγραφα από την διαπραγμάτευση δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση αξιώνει την σύγκλιση της Επιτροπης Θεσμών και Διαφάνειας.
Ευρεία πλειοψηφία για το νομοσχέδιο σχετικά με την ψυχική υγεία των παιδιών
Με ευρεία πλειοψηφία αναμένεται να εγκριθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της συμφωνίας ανάμεσα στο δημόσιο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θέσπιση προγράμματος σχετικά με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.
Πέμπτη 16 Μαρ 2023
Ανήσυχος αλλά αισιόδος ο Χρ. Σταϊκούρας για την παγκόσμια τραπεζική κρίση
Δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις αναταράξεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στην Βουλή. Παρόλα αυτά δήλωσε αισιόδοξος για το επίπεδο θωράκισης της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή κύρωση σύμβασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τον ΟΟΣΑ αναφέρθηκε στην «κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τη κάθετη πτώση της τιμής της μετοχής της Credit Suisse».
Τέμπη: Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για την διερεύνηση των αιτιών
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για την τραγωδία των Τεμπών, την ερχόμενη Δευτέρα. Επιστολή προς τον πρόεδρο της επιτροπής, Θανάση Μπούρα, έστειλε το ΠΑΣΟΚ ζητώντας να κληθούν για ακρόαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και σειρά άλλων προσώπων. Παράλληλα αντιδράσεις από κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η χθεσινή ενημέρωση του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. 
Στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα
Με ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων συνεχίστηκε σήμερα στην Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τον εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα». Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί μόνον από τους βουλευτές της πλειοψηφίας μια και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες ενστάσεις.
Παρασκευή 17 Μαρ 2023
To Vouliwatch σε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης
Σήμερα, Παρασκευή, 17 Μαρτίου, ως Vouliwatch πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Δικαιοσύνης, Didier Reynders, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα. 
Φορολογικό νομοσχέδιο: Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ και ρυθμίσεις για χρέη
Νέες ρυθμίσεις για τις αποπληρωμές χρεών στο δημόσιο, κατά βάση ευνοϊκές, όπως και παράταση της διατήρησης του μειωμένου (13%) και υπερ-μειωμένου (6%) ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Αναλυτικά τις βασικές προβλέψεις περιέγραψε άλλωστε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
Μ. Βορίδης: Καμία ευθύνη του ΥΠΕΣ για τα προβλήματα στο ΑΣΕΠ
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή με τον διαγωνισμό που διεξήγαγε στις αρχές του μήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και ως εκ τούτου καμία σχέση με τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν στην διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.
Υποβάθμιση της Ελλάδας στην έκθεση σχετικά με τον παγκόσμιο δείκτη για τις ελευθερίες του πολίτη
● Βάσει του δείκτη οι ελευθερίες του πολίτη στην Ελλάδα υποβαθμίστηκαν από «περιορισμένες» σε «παρεμποδισμένες».● Ακτιβιστές και εκπρόσωποι της κοινωνία των πολιτών που εργάζονται για τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στοχοποιούνται επανειλημμένα.● Δημοσιογράφοι παρακολουθούνται και δέχονται επιθέσεις. Οι διαδηλώσεις περιορίζονται.
Στην Βουλή η διημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Διευθύνση Εκπαίδευσης Πειραιά με ιδιωτικό κολλέγιο
Στην Βουλή φέρνουν το θέμα της διημερίδας που διοργανώθηκε στον Πειραιά για την εκπαίδευση με συνδιοργανωτές από κοινού την τοπική Διεύθυνση Δημόσιας Εκπαίδευσης και ιδιωτικού κολλεγίου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Γιάννης Ραγκούσης. Κατέθεσαν αναφορά στο κοινοβούλιο όπου περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις των τοπικών οργανώσεων των εκπαιδευτικών.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών ανέδειξαν στην κοινοβουλευτική ατζέντα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας, τόσο των μεταφορών αλλά και γενικότερα για την υγεία και την παιδεία. Επιπροσθέτως, τέθηκαν ζητήματα για την αγροτική παραγωγή αλλά και για οικονομικά θέματα. Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν μέτρια, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 168 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 63, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 27, η Ελληνική Λύση με 23, η Νέα Δημοκρατία με 22, ύστερα ακολουθούν το Κ.Κ.Ε. με 18, το ΜέΡΑ25 με 14 και τέλος οι Ανεξάρτητοι με 1 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 84 Ερωτήσεις, 51 Αναφορές, 28 Επίκαιρες Ερωτήσεις, από 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και Α.Κ.Ε. και τέλος 1 Επίκαιρη Επερώτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ
(Visited 60 times, 1 visits today)
Κλείσιμο