Written by 2:11 μμ Αλεξάνδρα Μούντζια, Αρθρογραφία, Επικαιροτητα

Η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εν καιρώ κοινωνικής απομόνωσης | Αλεξάνδρα Μούντζια

Όπως είναι φανερό , σήμερα βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με αποτέλεσμα να εντείνεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Ενδοοικογενειακή βία , είναι η βίαιη και ταυτόχρονα κακοποιητική συμπεριφορά ενός ατόμου απέναντι σε ένα άλλο άτομο μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον , όπως στον γάμο ή απλά σε μια συμβίωση. Η εν λόγω βία , περιλαμβάνει και την κακοποίηση των παιδιών αλλά και των γηραιότερων ατόμων .

Αναμφίβολα, αυτή η συμπεριφορά έχει πολλές μορφές βίας όπως είναι η λεκτική, η σωματική, η συναισθηματική και τέλος η ψυχολογική βία. Η υποχρεωτική σε όλους μας καραντίνα έχει αυξήσει ραγδαία τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας και αυτό διότι τα θύματα αναγκάζονται να έρχονται σε καθημερινή επαφή και να ζουν με τους θύτες τους. Τα θύματα βιώνουν έντονα , δυσάρεστα συναισθήματα είτε η κακοποίηση τους είναι λεκτική, είτε σωματική, είτε ψυχολογική. Όλες οι μορφές βίας έχουν το στίγμα τους, με αποτέλεσμα στο μέλλον αυτή η κακοποίηση να καθίσταται ψυχολογικό τραύμα στο άτομο, το οποίο θα το στιγματίζει για μια ζωή .

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ( ΑΠΕ-ΜΠΕ) , στη χώρα μας έχουν σημειωθεί 3 δολοφονίες γυναικών από τότε που επιβλήθηκε η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων . Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρη Λέων , ο οποίος αναφέρει, ότι παρ όλο που το ιατρείο του είναι διαθέσιμο μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών , ο ίδιος έχει κληθεί να εξετάσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία συνδέονται άμεσα με την κατάσταση εγκλεισμού στο σπίτι. Ο κ. Λέων όπως δήλωσε στο περιοδικό ΄΄ LIFO΄΄ , ο ίδιος και οι συνεργάτες του, το τελευταίο διάστημα έχουν δεχτεί αρκετές κλήσεις οι οποίες αναφέρονται σε ενδοοικογενεική βία. Ο ίδιος κάνει λόγο για το ΄΄ κρυφό φαινόμενο ΄΄. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι παρατηρούμε ραγδαία αύξηση των περιστατικών σε σχέση με τον Φεβρουάριο , αλλά σε σχέση με τον Μάρτιο παρατηρούμε μείωση των καταγγελιών. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Τίνας Απέργη , η οποία είναι Κλινική Ψυχολόγος , καθηγήτρια Ψυχολογίας στο ACG και επιστημονική συνεργάτης της Εταιρίας Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΄΄ ΕΛΙΖΑ΄΄ , οι άνθρωποι οι οποίοι είναι βίαιοι και επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά , επιθυμούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να δείχνουν την δύναμη τους. Το περιβάλλον αυτό στο οποίο ζούμε σύμφωνα με την τωρινή κατάσταση , ευνοεί την συμπεριφορά των θυτών . Παράλληλα, ένα τέτοιο περιβάλλον καθίσταται τοξικό για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αφορούν κατά κύριο λόγο , ανθρώπους που βρίσκονταν σε υψηλό κίνδυνο και πριν από την κρίση τη Πανδημίας. Ωστόσο, αυτό που ευνοεί την βία είναι τα αισθήματα του στρες, του άγχους και κατ επέκταση το αίσθημα του φόβου. Παρ όλα αυτά , λίγα είναι τα θύματα που ΄΄ τολμούν΄΄ να καταγγείλουν ένα βίαιο γεγονός . Ισχυρίζονται ότι αυτά είναι υπόθεση της οικογένειας στην οποία χάνεται ο έλεγχος. Πολλές φορές τα θύματα ΄΄ φοβούνται ΄΄ να αντιμετωπίζουν τους θύτες τους , με αποτέλεσμα να μην καταγγέλλουν την βία που υπομένουν . Ωστόσο οι συνέπειες της κακοποίησης μπορεί να αποβούν μοιραίες για την ψυχική υγεία των θυμάτων. Τα τραύματα μπορεί να είναι κατά κύριο λόγο σωματικά αλλά αυτό που είναι υψίστης σημασίας είναι ότι πολλά από αυτά τα τραύματα μπορεί να είναι συναισθηματικά. Τα συναισθηματικά τραύματα σημειώνονται κυρίως στις γυναίκες, καθώς όπως είδαμε και παραπάνω οι γυναίκες είναι τα περισσότερα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό το αποδεικνύει και η αναφορά μου στις 3 δολοφονημένες γυναίκες. Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να τραυματίσει σημαντικά την ψυχική υγεία μιας γυναίκας η οποία μπορεί να βιώνει και λεκτική βία, που όπως ανέφερα συγκαταλέγεται στις μορφές ενδοοικογενειακής βίας. Αναμφίβολα, στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας ,υπάρχουν τρόποι προφύλαξης . Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Τέλος, θα ολοκληρώσω με μια συμβουλή , εάν εσείς οι ίδιοι υποψιάζεστε ότι κάποιος δικός σας άνθρωπος βρίσκεται σε κίνδυνο , μην διστάσετε να το αναφέρετε , θα έχετε σώσει μια ζωή. Δεν πρέπει να αγνοούμε και ταυτόχρονα να προσπερνάμε τον πόνο του άλλου διότι πάνω απ όλα είμαστε άνθρωποι με έντονο το στοιχείο της αλληλοβοήθειας.

Αλεξάνδρα Μούντζια, Πολιτικός Επιστήμονας – Φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας

(Visited 64 times, 1 visits today)

Κλείσιμο