Written by 11:55 πμ Αρθρογραφία, Βασίλης Τσιαπάλας, Επικαιροτητα

Η απόγνωση του Ερντογάν και η «Τρίτη Άλωση» της Αγίας Σοφίας| Βασίλης Τσιαπάλας

Για να διατηρηθεί στην εξουσία πλέον ο Ερντογαν, πρέπει να ικανοποιεί τις ‘’ορέξεις’’ του ακραίου εθνικιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων, για να εξασφαλίσει την στήριξη τους, με πράξεις σαν αυτή της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Λίγες μέρες πριν, έγινε γνωστή η απόφαση του ανώτατου τουρκικού δικαστηρίου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί. Η εξέλιξη  αυτή συγκλόνισε τον παγκόσμιο και φυσικά τον ελληνικό τύπο. Ο ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργεί σαν μουσείο από το 1934 με απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ. Εκτός του ότι η Αγία Σοφία έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας» και ως εκ τούτου είναι προστατευόμενο από την UNESCO, αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά σύμβολα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Χριστιανικής Ορθοδοξίας, διατηρώντας τον οικουμενικό της χαρακτήρα μέχρι σήμερα. Η μετατροπή της σε τζαμί είναι μεν παράνομη και δε επιφέρει νομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Χαρακτηρίζεται ως η «Τρίτη Άλωση» της Αγίας Σοφίας, διότι στην ιστορία της προηγήθηκαν άλλες δυο κατακτήσεις, μια των Σταυροφόρων το 1204 και μια των Οθωμανών το 1453. Πρέπει να αναφερθεί ωστόσο ότι από το 1453 μέχρι το 1930 η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως Ισλαμικό Τέμενος.

Παρόλα αυτά η κίνηση του Ερντογάν σχετικά με την Αγία Σοφία ήταν γεγονός αναμενόμενο και δεν χρειάζεται να μας εκπλήσσει. Αφενός γιατί ο ίδιος εδώ και χρόνια απειλεί με αυτή την εξέλιξη, επιβεβαιώνοντας τις θρησκευτικές φανατικές τάσεις του και αφετέρου χρειάζεται να γίνει δεδομένη η σκέψη, πως οτιδήποτε βρίσκεται στην τουρκική επικράτεια μπορεί εύκολα να εργαλειοποιηθεί, είτε στο παρόν είτε στο μέλλον, για να ικανοποιήσει τις άκρατες βλέψεις και φιλοδοξίες του ‘’Σουλτάνου’’.

Όλα τα παραπάνω φανερώνουν πως ο Ερντογάν βρίσκεται σε απόγνωση. Ο αλαζονικός χαρακτήρας του και η δυσαρέσκεια που προκαλούν διεθνώς οι πράξεις του, έχουν δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς παρά φίλους για την Τουρκία. Από το πραξικόπημα, το καλοκαίρι του 2016, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να αποκτήσει την απόλυτη κυριαρχία εντός της επικρατείας του. Όμως πετυχαίνει το αντίθετο. Τα λάθη του Ερντογάν στο εξωτερικό έχουν μειώσει τη δημοτικότητα του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το 2019 υπήρχαν σημάδια κατάρρευσης της οικονομίας αφού η ανεργία άγγιζε το 14%, ο πληθωρισμός είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα και η τουρκική λίρα είχε υποτιμηθεί περίπου στο 90% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Για να διατηρηθεί στην εξουσία πλέον ο Ερντογαν, πρέπει να ικανοποιεί τις ‘’ορέξεις’’ του ακραίου εθνικιστικού κινήματος των Γκρίζων Λύκων, για να εξασφαλίσει την στήριξη τους, με πράξεις σαν αυτή της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η εκλογική ήττα επίσης του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και η εκλογή του δημάρχου Ιμάμογλου δημιούργησαν ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στον πρώτο και μια κρίση στο εσωτερικό του κόμματος (AKP).  

Με τόσα ζητήματα να τον ‘’καίνε’’, ο καθένας θα προχωρούσε σε σπασμωδικές κινήσεις ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη κρίση στο εσωτερικό. Έτσι και έγινε από την πλευρά της Τουρκίας, πρώτα με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την έξοδο των προσφύγων προς την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, και έπειτα με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Και έπονται ακόμη περισσότερα.

Όσον αφορά την αντίδραση του ξένου τύπου για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, αυτή ήταν ελλιπής έως αδιάφορη. Το δήθεν αδελφικό ορθόδοξο έθνος της Ρωσίας ξεκαθάρισε πως «είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας», οι ΗΠΑ και ο Τράμπ που συνομίλησε με τον Ερντογάν για την Λιβύη, ούτε λέξη για την Αγία Σοφία, η Ευρωπαϊκή Ένωση το γνωστό παραμύθι με τις απειλές επιβολής κυρώσεων και η UNESCO καλεί σε διάλογο τους Τούρκους για να επανεξεταστεί το καθεστώς της Αγίας Σοφίας μετά την μετατροπή της σε τζαμί. Μέρος των ευθυνών, ωστόσο, κατέχει και η επί δεκαετίες ανενεργή ελληνική διπλωματία που τείνει να στηρίζεται συνεχώς στις ‘’πλάτες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασίλης Τσιαπάλας, Φοιτητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών

Πηγή εικόνας: https://www.google.com/search?q=%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%B9&tbm=isch&chips=q:%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%B1+%CF%84%CE%B6%CE%B1%CE%BC%CE%B9,online_chips:%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B6%CE%AD%CF%80+%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CF%80&hl=el&ved=2ahUKEwipx9OBtNbqAhUPMRoKHQnbBbkQ4lYoAHoECAEQDA&biw=1077&bih=455#imgrc=2cSRjM7o1DVTlM

(Visited 91 times, 1 visits today)

Κλείσιμο