Στο σημείο αυτό , θα παραθέσω μια φανταστική εικόνα στην οποία θα προσπαθήσω ως Αλεξάνδρα και ταυτόχρονα ως αρθρογράφος , να περιγράψω με απόλυτη γλαφυρότητα το Σπήλαιο του Πλάτωνα .
΄Φαντάσου , πως βρίσκεσαι μέσα σε ένα σκοτεινό , υπόγειο σπήλαιο . Εδώ , ζεις Δεσμώτης από την στιγμή της γέννησης σου , δεν έχεις δει ποτέ σου , τίποτα άλλο πέρα από αυτό το σπήλαιο . Το σώμα σου , είναι δεμένο με αλυσίδες , το κεφάλι σου , είναι δεμένο και ακίνητο . Δεν μπορείς να γυρίσεις για να δεις ούτε πίσω σου , ούτε δίπλα σου . Όλη σου την ζωή , κοιτάζεις μόνο πίσω σου και μπροστά στον τοίχο του Σπηλαίου . Ακούς την φωτιά που καίει πίσω σου ; Ακούς τα βήματα ; Τις συνομιλίες ; Κάποιοι , περπατάνε , στο πίσω μέρος της Σπηλιάς , κουβαλάνε στις πλάτες τους ομοιώματα ανθρώπων και ζώων , φτιαγμένα από πέτρα ή ξύλο . Τώρα , τι βλέπεις μπροστά σου ; Να η σκιά ενός αετού . Ενός πολεμιστή, ενός λιονταριού , ενός αλόγου . Είναι οι σκιές ,των ομοιωμάτων που κρατάνε οι άνθρωποι πίσω σου , καθώς περπατάνε μπροστά από την φωτια . Βλέπεις , μόνο σκιές . Δεν έχεις δει ποτέ σου , ούτε το ομοίωμα του αετού , αλλά ούτε και έναν αληθινό αετό να πετάει . Ξαφνικά . μόνο εσύ απελευθερώνεσαι , σε σέρνουν προς την έξοδο και σε βγάζουν από το Σπήλαιο . Βγαίνεις , πρώτη φορά στον δυνατό ήλιο . Δεν τυφλώνεσαι από την λάμψη του; Δεν χρειάζεσαι χρόνο , μέχρι να συνηθίσουν τα μάτια σου στο άπλετο φώς ; Με πολύ κόπο , καταφέρνεις να δεις καλά. Κοιτάς ψηλά, και βλέπεις πρώτη φορά , έναν αετό . Θα πιστέψεις ότι είναι αληθινός ή θα νομίζεις ότι ο αετός είναι η σκιά που έβλεπες τόσα χρόνια στον τοίχο . Η εικόνα που είχες συνηθίσει . Και τώρα που ξέρεις , θα ζήσεις για πάντα έξω από το Σπήλαιο ή θα επιστρέψεις για να δείξεις και σε άλλους δεσμώτες , τον δρόμο προς το φώς; ΄΄
Σύμφωνα με τον Πλάτωνα , στην υπόγεια σπηλιά , παρουσιάζεται ο άνθρωπος της δόξας , ο άνθρωπος εκείνος που αδυνατεί να δει το αληθινό , τον πραγματικό κόσμο . Αγνοεί την αλήθεια και είναι ανίκανος να δώσει την βοήθεια στο συνάνθρωπο του αλλά και στο σύνολο του . Η μισοσκότεινη σπηλιά , είναι ο αισθητός κόσμος , η ψευδής και απατηλή αισθητή πραγματικότητα. Οι δεσμώτες είναι οι απαίδευτοι άνθρωποι , οι αμαθείς , που ζουν μέσα στο σκοτάδι της πλάνης , της αμάθειας , της άγνοιας και της πνευματικής και ηθικής αποτελμάτωσης . Οι αλυσίδες και τα δεσμά είναι οι αισθήσεις που κρατούν τους ανθρώπους ακόμα δέσμιους της παιδικής τους ηλικίας , βλέποντας τα ομοιώματα των αντικειμένων. Οι σκιές και οι ήχοι είναι τα δεδομένα της αίσθησης που οι αλυσοδεμένοι καταλαβαίνουν ως πραγματικότητα .
Η τεχνητή φωτιά, δίνει την αίσθηση την οποία ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ως πηγή γνώσης και τέλος , ο φωτεινός κόσμος , είναι ο κόσμος που βρίσκεται έξω από την σπηλιά και συμβολίζει τον κόσμο των ιδεών , την αληθινή πραγματικότητα .Αξίζει να σημειωθεί ότι , το σπήλαιο συμβολίζει και την διεφθαρμένη κοινωνία , την οποία την κυβερνούν οι διεφθαρμένοι και οι απαίδευτοι και όχι οι εκπαιδευμένοι άνθρωποι με πολιτικό ήθος και κοινωνικό γίγνεσθαι. Εδώ θα προσθέσω και την δική μου άποψη ως Αρθρογράφος .
Ο σημερινός κόσμος , κυβερνάται από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία ώστε να πράξουν και να πάρουν αποφάσεις οι οποίες θα είναι σωστές για την κοινωνίας μας. Πολλοί άνθρωποι είναι αυτοί που κλονίζονται και ζουν στον βωμό του φόβου . Ζουν , μέσα στο ΄΄δικό τους σπήλαιο ΄΄ . Οι άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις για την κοινωνία . είναι και αυτοί που αφήνουν τους ανθρώπους του Σπηλαίου χωρίς φώς . Τι γίνεται όμως , όταν ο άνθρωπος ο οποίος ζει στο σκοτάδι του Σπηλαίου , βγει στο αληθινό φως ;
Φυσικά, αδυνατεί να πιστέψει αλλά και να καταλάβει ότι έχει απελευθερωθεί και επιθυμεί να ξαναγυρίσει πίσω. Αξίζει λοιπόν, ο άνθρωπος να μορφώνεται συνέχεια ώστε να μην είναι ΄΄’έρμαιο ΄΄΄των άλλων , των απαίδευτων και των διεφθαρμένων. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι , όταν εσύ αποφασίσεις να βγεις στον ήλιο και στο αληθινό φώς , τότε θα καταλάβεις την ύψιστη ιδέα του Αγαθού , την κύρια πηγή της γνώσης , η οποία είναι η νόηση . Θα καταλάβεις και την επιτυχία, του να ζεις Ελεύθερος και Ευτυχισμένος με τα πιο απλά Αγαθά που σου προσφέρονται .
Αλεξάνδρα Μούντζια, Πολιτικός Επιστήμονας – Φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας