Written by 7:03 μμ Αφιερώματα

Γκέισες: πολιτισμός ή γυναικεία καταπίεση; | Εβελίνα Παπαδοπούλου

Οι γκέισες αποτελούν ίσως το σήμα κατατεθέν της Ιαπωνίας. Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στην ασιατική χώρα με σκοπό να φωτογραφηθούν με αυτές τις πανέμορφες γυναίκες με τα εντυπωσιακά κιμονό και το μοναδικό μακιγιάζ. Αυτή η πλέον τουριστική ατραξιόν, κουβαλάει δεκαετίας ιστορίας και φανερώνει πλευρές τις οποίες ίσως δεν είχαμε καν σκεφτεί. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι πρώτες γκέισες ήταν άνδρες και είχαν το ρόλο του «γελωτοποιού» των ευγενών. Κάπου στον 17ο αιώνα, οι άνδρες αυτοί συνεργάστηκαν με εταίρες οι οποίες κατάφεραν να εξοβελίσουν τους άνδρες από το επάγγελμα. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.

Οι γκέισες ξεκινούσαν να εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία. Πολλές φορές, φτωχές οικογένειες πωλούσαν τις κόρες τους σε μια οκίγια (σπίτι με γκέισες) στην οποία ξεκινούσαν την εκπαίδευση τους. Αρχικά, ασχολούνταν απλώς με δουλειές του σπιτιού ενώ η μικρότερη ηλικιακά είχε την υποχρέωση να περιμένει την μεγαλύτερη γκέισα να επιστρέψει το βράδυ στο σπίτι. Παράλληλα, παρακολουθούσαν μαθήματα χορού βάση των οποίων έδιναν ένα είδος εξετάσεων για να προαχθούν στο επόμενο στάδιο. Στο στάδιο αυτό, η γκέισα απαλλασσόταν από τις δουλειές του σπιτιού και εστίαζε στην βασική της εκπαίδευση, πηγαίνοντας πολλές φορές σε επισκέψεις χωρίς όμως να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο. Μόλις η μαθητευόμενη γκέισα προαχθεί σε γκέισα, μπορεί να χρεώνει για τις υπηρεσίες της.

Ακόμα και στην ίδια την Ιαπωνία παραμένει μια σύγχυση για τη φύση του επαγγέλματος. Στο δυτικό κόσμο, οι γκέισες παρουσιάζονται σαν πόρνες πολυτελείας αφού σκοπός τους φαίνεται πως ήταν η ψυχαγωγία του ανδρικού κοινού. Κάποιες φορές υπήρχε φλερτ με τους πελάτες αλλά σε καμία περίπτωση δεν πληρώνονταν για να κάνουν σεξ μαζί τους. Τουλάχιστον, δεν ήταν αυτός ο κανόνας. Βέβαια, πολλές φορές κάποιες γκέισες πωλούσαν την παρθενιά τους σε επιφανείς άνδρες οι οποίοι κατέβαλαν μεγάλα ποσά για αυτόν τον σκοπό. Για τις γκέισες, προβλεπόταν αγαμία αλλά οι περισσότερες αποκτούσαν έναν ντάνα, έναν πλούσιο άντρα- προστάτη που κάλυπτε τα έξοδα τους.

Προεπισκόπηση εικόνας
https://gr.pinterest.com/pin/6685099435676504/

Αυτή η σύγχυση με τις εταίρες οφείλεται στην ταύτιση με τις oiran, τις πραγματικές πόρνες πολυτελείας της ιαπωνικής υψηλής κοινωνίας. Εξωτερικά, μπορεί κανείς να τις ξεχωρίσει καθώς οι γκέισες δένουν τη ζώνη πίσω, στην πλάτη τους ενώ οι oiran μπροστά ώστε να μπορούν να τη λύσουν ευκολότερα. Κατά την περίοδο Έντο στην Ιαπωνία, η πορνεία ήταν νόμιμη και οι oiran έπαιρναν επίσημη άδεια από την κυβέρνηση. Οι γκέισες αντιθέτως, δεν είχαν άδεια πορνείας και απαγορευόταν να συνευρίσκονται σεξουαλικά με τους πελάτες τους. Κατά την περίοδο της Κατοχής, πολλές πόρνες ντύνονταν ως γκέισες για να ψυχαγωγούν τους Αμερικανούς στρατιώτες. Έτσι, οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις διαφορές ανάμεσα στις πόρνες και τις πραγματικές γκέισες με αποτέλεσμα να ταυτιστούν.

Οι γκέισες έκρυβαν την καταπίεση στην οποία υπόκειντο πίσω από το κατάλευκο πρόσωπο τους. Σίγουρα αποτελούν βασικό στοιχείο του ιαπωνικού πολιτισμού αλλά βασικά μέσω του θεσμού αυτού, οι γυναίκες εργαλιοποιήθηκαν αφού ζούσαν και ανέπνεαν για να ψυχαγωγούν τους άνδρες. Η τακτική αυτή δεν ήταν κάτι σπάνιο αφού κανένα πλάσμα στον κόσμο δεν έχει καταπιεστεί όσο η γυναίκα. Η γυναικεία ύπαρξη γέμισε με στερεότυπα, σφάδαζε κάτω από τις αλυσίδες που την περιόριζαν και πολλές φορές της στερούσαν το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Όμως οι γυναίκες είναι εξοπλισμένες από τη φύση τους να είναι ανθεκτικές σε δύσκολες καταστάσεις. Άντεξαν και αγωνίστηκαν με σθένος και αξιοπρέπεια για να μην εξαρτώνται από κανέναν άνδρα και να αποτάξουν το ρόλο τους ως απλού μέσου ψυχαγωγίας των ανδρών.

Εβελίνα Παπαδοπούλου, Ιστορικός

Πηγή Εικόνας:

https://www.wallndesign.gr/product/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%BF%CF%85-sakura-41518/
(Visited 28 times, 1 visits today)
Κλείσιμο